Реклама
Реклама
Реклама

Переробка використаних поліетиленових пакетів

Щомісяця на Україні використовуються і викидаються мільйони поліетиленових пакетів Щомісяця на Україні використовуються і викидаються мільйони поліетиленових пакетів. Відпрацьовані поліетиленові пакети можуть не тільки завдавати шкоди навколишньому середовищу, а й бути переробленими і повторно використовуватися на полімерному виробництві в вигляді вторинної сировини.

Як правило, переробляються поліетиленові пакети з ПВД (поліетилен високого тиску), поліетиленові плівки і мішки, відходи стрейч-плівки і ін.

Використана полімерна продукція ретельно сортується. Після вибракування сміття, відходи розкладаються по квітам: білий, натуральний, червоний, синій, чорний і т.д. Від якості сортування буде прямо залежати якість готової продукції.

Наступною стадією переробки використаних поліетиленових пакетів є їх дроблення Наступною стадією переробки використаних поліетиленових пакетів є їх дроблення. Подрібнення плівки до однорідних за розмірами частинок відбувається в дробарці за допомогою спеціальних ножів, що обертаються.

Після подрібнення "полімерна подріблена" прямує в мийку. За допомогою спеціальних засобів для розчинів в мийці "дробленку" очищають від різних механічних домішок.

Далі чисту «дробленку» відправляють в агломератор, де відбувається її «варіння». Після того, як завантажене сировину придбає вид однорідної маси, його різко охолоджують. Потім отриманий агломерат підсушують при природній температурі і направляють на грануляцію.

Для цього отриманий агломерат завантажується в екструдер Для цього отриманий агломерат завантажується в екструдер. Під дією температури і тиску, створюваного обертовим шнеком, утворюється розплав полімеру, який продавлюється через формуючий отвір. В результаті виходять так звані нитки. За допомогою водяного рукава ці нитки охолоджуються, після чого ріжуться на однорідні гранули за допомогою спеціальних ножів.

Отримані вторинні полімерні гранули можна фасувати в поліпропіленові мішки (зазвичай фасують по 50 кг "вторинки"). "Вторинний ринок" не вимагає спеціальних умов для зберігання, проте бажано, щоб приміщення для складування вторинної полімерної сировини було сухим.

Отримані гранули, в залежності від складу і кольору, продаються Отримані гранули, в залежності від складу і кольору, продаються. Вторинна гранула ПВД в основному використовується для виробництва сміттєвих мішків. Вторинну гранулу ПВД натурального кольору використовують для виробництва технічної поліетиленової плівки або вторинної поліпропілену.

Описана технологія переробки використаних поліетиленових пакетів дозволяє деяким підприємствам заощадити на первинному сировину і знизити викид поліетиленових відходів в навколишнє середовище.