Реклама
Реклама
Реклама

Основні тенденції ринку нерухомості в Запоріжжі

Головна

» Новини нерухомості »Основні тенденції ринку нерухомості в Запоріжжі

Як показав час, ринок нерухомості м.Запоріжжя та прилеглого регіону дуже сильно залежить від зовнішніх факторів, головний з яких - бойові дії на сході України. З розвитком напруженості на Донбасі і без того значно переважаючий вторинний ринок за кількістю виставлених на продаж квартир стрімко зріс майже в два рази, у стільки ж впали і ціни. Новобудови в місті і так мало, загальна ж тенденція відповідним чином позначилася і на «первинці» - бажаючих вкладати гроші в потенційно небезпечний регіон поменшало.

Помітно знизилася і купівельна спроможність основної частини населення, що також провокує зворотний зростання цін. На сьогоднішній день найбільшим попитом користуються 1-2 кімнатні квартири в окраїнних частинах міста - знайти хоч якесь житло можна за 8-9 тисяч доларів, і це в порівнянні з десятьма тисячами в більш напруженому 2015-му році. Покупців не дуже лякає перспектива добиратися до центру годину-півтора, тому як в центральних кварталах аналогічне житло коштує в межах 12 тисяч, а однокімнатна квартира в порівняно нових дев'ятиповерхових будинках - 17 і більше тисяч доларів. Віддати ж 25 тисяч за дві кімнати в центрі бажаючих ще менше.

Відстань потенційного житла і його розпорошеність по колу міста передбачає при пошуку і огляді варіантів деякі транспортні труднощі, тому при відсутності свого автомобіля радимо взяти таксі, так як на таксі Запоріжжя оглядати найзручніше.

Якщо ж ви припускаєте покупку в Запоріжжі житла бізнес-класу, то повинні розраховувати, як мінімум, на 30 тисяч доларів для центральної частини міста, для прилеглих районів середня ціна - 20 тисяч.

Досить складна обстановка з покупкою квартири в нових будівлях: як було сказано на початку, «первинка» майже не будується (зараз в місті всього три майданчики), та й більшість квартир вже продані.

Одним словом, як нинішня обстановка, так і прогнози щодо ринку нерухомості Запоріжжя, оптимізму не вселяють. Прогнозують деяке зростання будівництва і цін на готове житло в разі стабільного припинення бойових дій в сусідній Донецькій області та врегулювання політико-економічної ситуації в регіоні. Хоча стабільна безпека - це ще не все чинники зростання попиту на житло: привабливість міста для покупки в ньому житлоплощі багато в чому буде залежати від загального розвитку і економічної ситуації в Запорізькій області, збільшення кількості робочих місць на виробництві та в сфері обслуговування.