Реклама
Реклама
Реклама

Конкуренція посилюється, ціни падають: яку квартиру можна купити в Києві за 20 тис. Доларів

Пропозиція на вторинному ринку житла в цьому році, згідно з оцінками ріелторів, зросла приблизно на 30-40%
Пропозиція на вторинному ринку житла в цьому році, згідно з оцінками ріелторів, зросла приблизно на 30-40%   Вторинний ринок житла в Києві пожвавився

Вторинний ринок житла в Києві пожвавився. Збільшилася кількість покупців, правда, переважно в дешевому сегменті. Ціни продовжують плавно знижуватися до платоспроможного попиту, вартість квартир в столиці вже впала нижче психологічної позначки в 20 000 дол. За ці гроші можна купити гостинку або навіть хрущовку практично в будь-якому районі Києва. Крім того, на пропозицію тисне посилення конкуренції за рахунок виходу на ринок смарт-квартир.

Активізація попиту. Згідно з даними консалтингової компанії SV Development, в першому кварталі в столиці укладено 2105 угод купівлі-продажу, що на 72% більше ніж за аналогічний період минулого року (тисячі двісті двадцять п'ять угод). Для порівняння: в січні - березні 2016- го зареєстровано всього 905 договорів.

Динаміка угод на ринку вторинної нерухомості
Динаміка угод на ринку вторинної нерухомості

Відзначимо, що офіційну статистику за кількістю угод Міністерство юстиції України, яке управляє Державним реєстром майнових прав, не публікує. Дані відомства про кількість угод періодично оприлюднюють консалтингові компанії, які включають в статистику договори дарування. Але озвучену тенденцію підтверджують опитані ріелтори.

«Кількість угод в першому кварталі збільшилася приблизно на 30% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, але до показників 2013 року ще далеко», - розповідає директор київського агентства нерухомості Greenkiev Олександр Корчан.

Віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал підтверджує, що в березні ріелторам надходить більше дзвінків від потенційних покупців. Він відзначив повернення сезонності, коли продажі традиційно ростуть в березні і вересні.

Основна маса покупців, як і в попередні роки, орієнтується на житло економ-класу. «Щоб продати квартиру за 50 000 дол., Потрібно чекати півроку», - визнає директор АН «Брок-Ріелті» Дмитро Корчев.

За даними ріелторів, основна маса покупців, які звертаються в агентства нерухомості, мають на руках не більше 20 000-30 000 дол. Отже, яке житло можна купити за ці гроші?

На кількох сайтах, присвячених пошуку нерухомості, вдалося виявити до 10 оголошень про продаж квартир вартістю 16 000-18 000 дол. Переважно мова йде про гостинках площею 22-26 кв. м, розташованих на Борщагівці, Мінському масиві, Лісовому масиві, неподалік від станції метро «Чернігівська», «Святошин» або «Академмістечко».

Житло за ціною 30 000 дол. Можна знайти практично в будь-якому районі міста, за винятком центральної частини Києва, підкреслює Олександр Корчан. «Наприклад, за 32 000 долл. Продається квартира на вулиці Юності недалеко від станції метро« Чернігівська ». Зазвичай таке житло продається за місяць-півтора, але дзвінки вже надходять », - констатує експерт.

Конкуренція посилюється, ціни падають. В цьому році покупці житла стали вимогливішими, розповідає Анатолій Топал. При виборі квартири звертають увагу не тільки на ціну і місце розташування будинку, але і на потенційних сусідів.

«Якщо біля будинку вечорами розпивають алкогольні напої місцеві жителі або над квартирою живуть алкоголіки, то від покупки житла часто відмовляються», - каже Анатолій Топал.

Пропозиція в цьому році, згідно з оцінками ріелторів, зросла приблизно на 30-40%. Бази агентств поповнюють смарт-квартири у введених в експлуатацію будинках і з ремонтом. Вони конкурують з готельками і хрущовками. Пропозицій про їх продажу на спеціалізованих сайтах багато. Об'єкти загальною площею 18-19 кв. м з ремонтом можна купити за 20 000-22 000 дол.

Тому, незважаючи на активізацію попиту, ціни продовжують падати. За даними дослідження Colliers International, проведеного спільно з Address.ua, в лютому цього року медіанна ціна житла на вторинному ринку знизилася на 3% і склала тисячі сорок сім дол. За 1 кв. м.

У першій половині року, за прогнозами опитаних ріелторів, ціни продовжать зниження.

«Найбільше дешевшатиме старий житловий фонд, і на місці продавців таких квартири я б трохи поступився зараз, інакше доведеться набагато сильніше знижувати ціни через кілька місяців», - попереджає Анатолій Топал. Він зазначив, що вартість смарт-квартир залишиться стабільною, оскільки попит на них зростає.

джерело: Mind

Отже, яке житло можна купити за ці гроші?