Реклама
Реклама
Реклама

Іпотека на вторинне житло - особливості оформлення іпотечного кредиту на вторинну нерухомість

  1. Як правильно вибрати банк з вигідними умовами іпотеки на вторинне житло
  2. Переваги послуг посередників при підборі іпотеки на вторинне житло
  3. Експертна оцінка вартості для іпотеки на вторинну нерухомість
  4. Як відбувається видача іпотеки на нерухомість вторинного ринку

На сьогоднішній день для багатьох російських громадян є актуальне вирішення житлового питання - взяти іпотеку на вторинне житло. Якщо ви прийняли тверде рішення купити нерухомість у власність, то вам потрібно знати особливості отримання іпотеки на вторинне житло. З усіх пропонованих іпотечних програм, особливо затребувана і популярна програма «Іпотека на вторинне житло». За рахунок іпотеки можливості купити свій будинок або квартиру істотно розширюються. Якщо на житло в споруджуваному будинку банки не завжди готові надати позикові кошти, так як це може призвести до підвищеними ризиками, то іпотека на вторинне житло є більш доступним видом позики.

Визначальним фактом видачі іпотеки на вторинне житло є її ліквідність, а також інші важливі нюанси. Спокушатися видимої «легкістю» все-таки не потрібно, адже величезна кількість іпотечних програм і заставне забезпечення не робить фінансово-кредитні установи більш лояльними до позичальників при оформленні іпотеки на вторинне житло. Банки досі при виборі потенційних клієнтів прискіпливі і вимогливі.

Велика частина потенційних позичальників робить одну і ту ж помилку: вибирають жадану нерухомість до розгляду програм іпотечного кредитування, пропонованих в різних банках. Практично ніхто з громадян не може зробити вірну оцінку свого доходу і прорахувати суму, яку готовий надати банк в якості позики. У підсумку, отримуємо сумний результат: витрачений на вибір житла час, а необхідної для покупки грошової суми так і не знайдено. Пропонуємо поетапно розглянути весь механізм отримання іпотеки, щоб досягти поставленої мети з максимальним ефектом.

Як правильно вибрати банк з вигідними умовами іпотеки на вторинне житло

Перший і найголовніший момент - не обмежуватися одним банком, а розширити по максимуму коло пошуку кредитної установи, відповідного за умовами. Найвигідніші умови надання іпотечного кредиту пропонують великі банки Росії, що займають лідируючі позиції рейтингу на фінансовому ринку. Механізми іпотечного кредиту в них відпрацьовані до найменших нюансів, причому випробувані вони вже на сотні тисяч споживачів. Але не слід списувати з рахунків і розвиваються банки, так як вони теж намагаються запропонувати лояльні умови іпотеки для залучення додаткових клієнтів. Вони готові зацікавити громадян прийнятними вимогами і оперативними термінами розгляду заявки.

Більша частина банків пропонує реалізувати материнський капітал, використовуючи його кошти в якості початкового внеску. Це можна зробити згідно ФЗ від 29.12.2006 року «Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей».

Щоб ваші шанси на отримання іпотечного кредиту на вторинне житло зросли, а умови видачі були оптимальні, необхідно:

1. Відвідати кілька банків у вашому місті, ознайомитися з усіма іпотечними програмами, а потім проаналізувати їх. Це можна зробити, не виходячи з дому, використовуючи офіційні сайти фінансово-кредитних установ. На початковому етапі немає потреби витрачати час на відвідування банків особисто. Банки на своїх сайтах розміщують всю необхідну інформацію щодо умов видачі іпотеки.

2. Викреслюємо зі списку пропозиції, згідно з якими ви не влаштовуєте банк як позичальник. Це можуть бути такі чинники:

  • Не проходьте за віком;
  • Немає місця реєстрації;
  • Невідповідний рівень доходів;
  • У сім'ї є діти, які не досягли повноліття;
  • Є члени сім'ї, які є інвалідами.

Перед тим, як виключити банк, уточніть всю необхідну інформацію. Пам'ятайте, що на сайтах банків необхідні відомості не завжди оперативно оновлюються.

3. Займіться детальним вивченням залишилися пропозицій по іпотеці, де ви підходите банку в якості потенційного позичальника. Як правило, відсоткова ставка в умовах кредитних програм не буває точною: пишеться розмита фраза «від». Тільки звернувшись особисто в банк, ви зможете отримати точну інформацію: на яку суму позики ви можете розраховувати, і яка буде ставка за відсотками саме у вашому випадку.

Якщо у вас зовсім немає вільного часу на проходження процедур, описаних вище, рекомендуємо звернутися в кредитно-консалтингове агентство.

Переваги послуг посередників при підборі іпотеки на вторинне житло

На сьогоднішній день послугами кредитно-консалтингових агентств та іпотечних брокерів як сполучна ланка між позичальниками і банками користуються все більше громадян. При виборі агентства або іпотечного брокера слід оцінити кількість сертифікатів в різних банках. Чим їх більше, тим більше пропозицій для вас буде розглянуто. Доцільно акцентувати увагу на сертифікацію саме в тих банках, які викликали у вас безпосередню зацікавленість.

Часто фахівцями в області іпотеки стають і ріелтори великих агентств нерухомості. І в цьому є свої позитивні сторони. По-перше, вам підберуть відповідну кредитну програму і допоможуть узгодити її отримання в кредитно-фінансовій установі. Також можна розраховувати і на сприяння в підборі квартири і оформленні угоди.

Також можна розраховувати і на сприяння в підборі квартири і оформленні угоди

Крім того, що до предмету іпотеки (вторинного житла) висуваються стандартні вимоги, опис яких ви знайдете в ст. 5 ФЗ «Про іпотеку (заставі нерухомості)» чинній редакції від 7 травня 2013 року під номером 102-ФЗ, фінансово-кредитна установа висуває вимоги і до технічного стану квартири, на яку накладається обтяження.

Будинок, в якому розташована квартира, не повинен підлягати знесенню, капітального ремонту та реконструкції.

Є й інші важливі моменти:

  1. Вторинне житло повинно бути самостійною одиницею з усіма необхідними комунікаціями. В квартирі повинен бути світло, опалення, водопостачання та каналізація. Банки неохоче розглядає квартири готельного або комунального типу, а також кімнати в таких квартирах.
  2. За оцінкою експертів, відсоток зносу житла вторинного ринку повинен бути низьким. Іпотека може бути оформлена на тривалий термін - двадцять, тридцять років. У фінансово-кредитної установи повинна бути впевненість, що в разі втрати позичальником платоспроможності, вийде без проблем реалізувати нерухомість, що знаходиться в заставі.
  3. Не допускаються реконструкції і суперечать закону перепланування.
  4. В якості предмета застави банки з небажанням розглядають «хрущовки» і всі будівлі 60-х або 70-х років, з побоюванням ставляться до перших, напівпідвальним поверхах. Сюди ж відносяться і квартири, розташовані в цоколі.

Крім технічного стану нерухомості, у банку викликає інтерес і її продавець. Наприклад, банк з побоюванням поставиться до продавця, який складається в близькому або далекому спорідненість з позичальником. Також банк не влаштує заставу в тому випадку, якщо вторинне житло перейшло за договором дарування або у спадок менш ніж 6 місяці тому.

Експертна оцінка вартості для іпотеки на вторинну нерухомість

Коли відповідна квартира буде обрана, запускається процедура незалежної оцінки вартості вторинного житла. І потрібно бути готовим до того, що не у всіх випадках вона буде збігатися з тим, що очікує продавець.

Враховуйте, що банк при видачі іпотечного кредиту буде спиратися саме на дані цифри. Якщо буде суттєва розбіжність, то потрібно розуміти, що вам доведеться мати на руках велику суму на початковий внесок. І якщо вас такий стан речей не влаштовує, потрібно зайнятися пошуком іншого житла.

Як відбувається видача іпотеки на нерухомість вторинного ринку

Перед тим, як запустити безпосередньо сам процес оформлення іпотеки на вторинне житло, потрібно заплатити комісію, встановлену банком. також знадобиться оформити страховку на придбану квартиру в страховій компанії, яку вам належить вибрати із запропонованого банком списку. Договір іпотеки і договір купівлі-продажу будуть укладені одночасно. далі знадобиться зареєструвати угоду в Росреестра, і до цього моменту продавцеві квартири буде видана сума, яка складає початковий внесок позичальника.

Повний розрахунок, іншими словами позикові кошти від банку, перераховуються продавцю квартири після того, як буде оформлено свідоцтво з обтяженням. Це станеться через 5 робочих днів після того, як договір буде поданий на державну реєстрацію.

Перед тим як переходити до укладання угоди, займіться перевіркою чистоти історії квартири, що купується. Поцікавтесь щодо прописаних неповнолітніх, які проходять військову службу і перебувають в місцях позбавлення волі. Також квартира повинна не мати ніяких інших обтяжень.