Реклама
Реклама
Реклама

Хочу купити квартиру - з чого почати?

Важливо знати, скільки грошей ви готові витратити на покупку квартири, і зорієнтуватися в цінах на житло в вашому місті

Важливо знати, скільки грошей ви готові витратити на покупку квартири, і зорієнтуватися в цінах на житло в вашому місті. У разі, якщо сума невелика, є сенс зосередитися, наприклад, на пошуку житла в будинку, що будується або малогабаритної квартири на вторинному ринку. Правда, вибрати метраж, поверх або район навряд чи вийде: дешевих пропозицій зовсім небагато, і вони швидко продаються.

Якщо власних коштів не вистачає, але у вас є постійний дохід, візьміть іпотеку. Банки сьогодні видають кредити під 12-14% річних на термін від десяти до тридцяти років. Найменший початковий внесок, на який ви можете розраховувати, - 10%, але частіше за все це 30% від повної вартості житла. Чим менше початковий внесок і коротше термін іпотеки, тим більше ви повинні будете платити кожен місяць. Перевага іпотеки в тому, що банк перевіряє юридичну чистоту квартири. А це означає, що шахраям складніше проводити махінації з подвійними продажами, неправильно оформленими документами і «загубилися» власниками.

Первинне житло, тобто квартири в новобудовах, в середньому коштує дешевше, ніж вторинне. Крім того, воно не має юридичної історії. І якщо забудовник продає нерухомість за всіма правилами, у вас не виникне проблем з документами і правом власності. Такі квартири можна купувати без посередників. Важливо і те, що це новий будинок з сучасними комунікаціями, ліфтами і плануваннями. Хоча у «первинки» є і мінуси. Наприклад, забудовник може виявитися ненадійним і затягнути терміни здачі. Квартири в новобудовах часто продаються без обробки, а іноді і без стін між кімнатами. Звичайно, це чудово розвине ваші дизайнерські навички, але спустошить банківську картку: ремонт з нуля буде коштувати приблизно, як п'ята частина всієї квартири. Так, і не забудьте, що сусіди можуть активно стукати і свердлити ще рік-два після новосілля. Ви готові до шуму?

Яку квартиру краще купити - новобудову або вторинне житло?

З чого почати покупку квартири в новобудові?

Головний плюс вторинних квартир в тому, що будинок готовий і обжитий. Вода, електрика, телефон працюють не в тестовому, а в звичайному режимі. Діти гуляють у дворі, а не серед споруджуваних корпусів, відкриті магазини і поліклініки. Ви бачите, що купуєте: квартиру з ремонтом або «вбите» житло, відразу можете познайомитися з майбутніми сусідами. Мінуси теж зрозумілі. По-перше, це зношені комунікації в старих будівлях. Але головне - юридична історія. Квартира могла переходити з рук в руки багато разів, і вам потрібно перевірити документи по кожній минулій угоді. Без допомоги фахівців не обійтися. Обов'язково звертайтеся до юриста з досвідом роботи в сфері нерухомості або рієлторськоє агентство.

Для того щоб бути в курсі цін і пропозицій, вивчайте оголошення про продаж житла в сюжеті вас районі. Звертайте увагу на те, чи йдуть роботи на будівництвах, які ви проїжджаєте по дорозі на роботу. Втім, ви можете відразу відправитися в агентство нерухомості або до забудовника. У цьому випадку вибирайте компанії з гарною репутацією. У договорі про надання послуг, який ви укладете з агентством, повинні бути прописані вартість і обсяг послуг: скільки квартир покаже ріелтор, в який термін, хто - ви чи ріелтор - буде збирати необхідні документи. Забудовник повинен продавати нерухомість по ДДУ або хоча б участі в ЖБК.

Фото: Sergey Peterman / Fotolia.com

НЕ пропустіть:

З чого почати покупку вторинного житла?

Як я купувала квартиру в Підмосков'ї: особистий досвід

Як вибрати квартиру для інвестицій: 5 головних критеріїв

Нова функція: автопошук в обведеної області

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Ви готові до шуму?
З чого почати покупку квартири в новобудові?