Реклама
Реклама
Реклама

Ціни на нерухомість в Києві летять вниз

У 2016 році в Києві виросли продажі квартир. Житло на вторинному ринку може подешевшати ще на 15%.

Столичне житло в подальшому буде дешевшати

Українці активніше купують житло в столиці. У 2016 році в Києві уклали майже 9 500 угод. Це на 16% більше в порівнянні з позаминулим роком, свідчать дані компанії ARPA Real Estate.

Читай також: Скільки сімей в 2016 році отримали квартири від держави

Залучити покупців вдалося завдяки зниженням цінами в доларовому еквіваленті. Власники житла на вторинному ринку опустили їх на 10-15%, а девелопери розширюють програми лояльності і дають розстрочку платежу на житло в новобудовах.

Власники житла на вторинному ринку опустили їх на 10-15%, а девелопери розширюють програми лояльності і дають розстрочку платежу на житло в новобудовах

Джерело: ARPA Real Estate

З других рук

Читай також: Як українські забудовники економлять на квадратних метрах

Як можна пояснити пожвавлення на ринку? Українці не довіряють банкам і вкладають кошти в нерухомість, вважає директор з маркетингу та продажу ЖК River Stone Ангеліна Деревльова.

"У нас є клієнт, який отримав відшкодування у Фонді гарантування вкладів за своїми вкладами в трьох банках", - розповідає вона. Отриману компенсацію він перевів в квадратні метри. Ця версія має право на життя. За даними Фонду гарантування вкладів, з 1 січня по 1 листопада минулого року вкладники неплатоспроможних банків отримали понад 820 млн грн.
У попередні роки покупці віддавали перевагу первинного ринку. З 2016-му тенденція змінилася. Якщо в 2014 році, за даними ARPA Real Estate, на первинку доводилося 60% від загальної кількості угод, в 2015-му - 51%, то в минулому році - 47%. Це пов'язано зі скандалами на ринку. В першу чергу навколо Укогрупп бізнесмена Анатолія Войцеховського. За версією слідства, вона займалася будівництвом будинків в різних районах столиці без повного пакету дозвільних документів.

Читай також: У Києві знизився попит на оренду елітних квартир

Побоюючись повторення ситуації, частина інвесторів готові купувати квартири у забудовників тільки в уже побудованих будинках з повним пакетом документів. В середньому близько 20% квартир після введення будинку в експлуатацію залишаються непроданими, тому забудовник оформляє права власності на себе. Ця категорія житла вважається вторічкой, що впливає на загальну статистику.

Ще один фактор, який зіграв на користь вторинки, - готовність продавців поступитися в ціні. Вартість житла на вторинному ринку в минулому році знизилася на 10-15%, говорить віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал. "Купити однокімнатну квартиру площею 30 кв м на Оболоні без ремонту можна за $ 25 000, на початку минулого року - за $ 33 000", - відзначає він.

Читай також: Названа середня вартість квартир у новобудовах Києва

Середня вартість квадратного метра в столиці в грудні, за даними Address.ua, склала $ 1 138. "З початку 2014 роки нерухомість подешевшала на 37%", - повідомляється в її звіті.

Медіанні ціни пропозиції по районам Києва в грудні 2016 року

Джерело: Address
Джерело: Address.ua
Стримують ціни і забудовники. Наприклад, мінімальна вартість житла економ-класу в 2013 році стартувала від 10 500 грн, тоді як в 2016-м - від 13 500 грн за один квадратний метр. Гривня за цей період девальвувала втричі.

зростання пропозиції

Читай також: Українці активно купували закордонну нерухомість в 2016 році

Незважаючи на зниження цін, в столиці з'являються нові житлові проекти. За інформацією консалтингової компанії City Development Solutions, сумарно за три квартали 2016 року у продаж виставлено близько 14 000 квартир. "На ринок вийшло відразу кілька нових девелоперських компаній", - відзначає директор компанії UTG Residence Олеся Скринник.

На кількох заморожених майданчиках поновилися будівельні роботи. Наприклад, UDP викупила великий проект з добудови двох висоток біля станції метро Політехнічний інститут.

Посилення конкуренції на ринку первинного житла змусить забудовників не тільки стримувати ціни, але і знижувати собівартість будівництва. "Девелопери почали придивлятися до більш дешевих технологіях, - вважає Олеся Скринник. - Все більше забудовників розглядають можливість переходу до монолітно-панельному будівництва за рахунок швидкості монтажу і відносно більш дешевої технології ". Зростання ринку стримують лише низькі доходи українців.

Читай також: Перепланування житла відтепер можна робити без дозволу

Це може привести до подальшого падіння цін. За оцінками Address.ua, в новому році житло на вторинному ринку може подешевшати ще на 15% в доларовому еквіваленті.

Раніше повідомлялося, що на українському ринку нерухомості пропонують ввести новий механізм укладення угод - ескроу. Він передбачає депонування однієї зі сторін угоди грошової суми у третьої особи, на ім'я другого учасника угоди. Ця сума перераховується іншому учасникові тільки після виконання ним своєї частини угоди або певної умови.

Дивись також - Як правильно вибрати квартиру в новому будинку:

Як вибрати квартиру в новобудові

0:00 / 3:47