Реклама
Реклама
Реклама

Які документи потрібні при покупці квартири

  1. Які документи потрібні при покупці квартири
  2. Розглянемо найбільш часто зустрічаються варіанти покупки квартири
  3. Якщо купується квартира для дитини
  4. Купівля квартири в іпотеку
  5. Купівля квартири в новобудові
  6. Які документи потрібні для оформлення власності в новобудові

Для покупки квартири недостатньо укладення одного договору купівлі-продажу. Угода купівлі-продажу підлягає держ. реєстрації і тільки з моменту такої реєстрації право власності переходить від продавця до покупця. Для того, щоб зареєструвати покупку необхідно представити певний пакет документів в рег. службу.

Звичайно, основну частину документів надає продавець, покупцеві потрібно лише уявити свій паспорт, заплатити держмито і написати заяву. Однак, якщо не проявити турботу і не проконтролювати продавця, то здавати документи в реєстраційну доведеться кілька разів, поки всі недоліки не будуть усунені. А це час і нерви.

Які документи потрібні при покупці квартири

1. Заява про державну реєстрацію. Бланки заяви можна знайти на офіційному сайті Росреестра, там же є і анотація до його заповнення. Можна також звернутися в довідкову рег. служби (в будь-який регістраціонке є спеціальний кабінет), там видадуть бланк заяви та розкажуть, як заповнити його реквізити.

2. Державне мито. Вона повинна бути сплачена саме покупцем і представлена ​​в оригіналі. У більшості випадків розмір мита становить 1000 рублів. Однак деякі угоди мають специфічні особливості, і сума мита може бути інший. Перед сплатою краще проконсультуватися у фахівця реєстраційної служби.

3. Договір купівлі-продажу квартири. Цей договір складається в трьох примірниках для сторін і реєстраційного управління. Договір повинен містити необхідну інформацію: 3

  • дата і місце складання договору;
  • повні дані про продавця (продавців) і покупця (покупців): П.І.Б., місце проживання, дата народження, паспортні дані, опис документів законного представника (якщо в операції беруть участь діти, недієздатні, обмежено дієздатні);
  • про те, що продавець виражає волю передати у власність покупцеві квартиру, а покупець обов'язок сплатити її вартість;
  • повний опис квартири, як це вказується в кадастровому паспорті (найменування, адреса, площа, кадастровий номер та ін.);
  • відомості про держ права продавця;
  • вартість квартири, термін і порядок її оплати;
  • про відсутність боргів, обтяжень і арештів;
  • про згоду на вчинення правочину з боку законних представників, подружжя;
  • факт відповідності планування квартири її фактичному стану;
  • про відсутність прописаних осіб;
  • про те, що у сторонніх осіб немає домагань, і квартира не є предметом судового спору.

Без таких відомостей договір може бути визнаний неналежним і не зареєстрований, або в подальшому у покупця з такою квартирою виникнуть труднощі аж до позбавлення його права власності.

До договору обов'язково долучається акт прийому-передачі житла. Договір буде не повноцінний без акту. Реєстратор обов'язково його потребують, так як акт підтверджує факт передачі квартири.

4. Кадастровий паспорт. Якщо раніше він не здавався в реєстраційну службу, то тепер його подання є обов'язковим. У тому випадку, коли в Росреестра є копія паспорта, повторне пред'явлення не потрібно. Зверніть увагу, що технічні паспорти з 2008 року втратили юридичну силу і тому для регістраціонкі вони взагалі не потрібні.

5. Згода чоловіка продавця. Якщо продавець перебуває у шлюбі або недавно розірвав шлюб, і угода відбувається від імені одного з подружжя, то потрібна згода від чоловіка / дружини (колишнього чоловіка / дружини). Згода виходить у нотаріуса на спеціальному бланку.

6. Виписка з будинкової книги. Цей документ містить відомості про прописаних осіб (див. як і де отримати виписку з будинкової книги ).

7. Паспорт громадянина. Всі учасники угоди (продавець, покупець) представляють свої паспорти реєстратору для підтвердження своєї особи.

Слід знати, що такий пакет документів для покупки квартири необхідний в більшості випадків. Однак, в залежності, від учасників угоди, особливих умов договору, способу покупки квартири буде потрібно представляти (крім зазначених документів) додаткові.

Розглянемо найбільш часто зустрічаються варіанти покупки квартири

  1. Купівля частки в квартирі;
  2. Оформлення на дитину;
  3. В іпотеку;
  4. У новобудові.

Купуємо частку в квартирі

Не рідко виникає ситуація, коли купується не вся квартира, а лише її частина (частка). Порядок покупки частки в квартирі аналогічний процедурі купівлі цілої квартири. Однак є істотні відмінності.

  • По-перше, потрібне обов'язкове нотаріальне посвідчення правочину (в будь-якому варіанті її здійснення).
  • По-друге, якщо договір укладається не між пайовиками спільної власності, тобто не між «своїми» (наприклад, в квартирі 2 частки по ½ у кожного пайовика і один співвласник продає свою частину квартири іншому), а між пайовиком і людиною з боку, то до стандартного пакету прикладається відмова інших пайовиків від переважної купівлі частки.

Така відмова може бути завірений нотаріально, хоча за законом це не потрібно. Відмова пишеться в письмовій довільній формі. У ньому має чітко відображено:

  • хто відмовляється;
  • від якої частки відмовляється;
  • яка частка в квартирі у відмовника (кадастровий номер, адреса, розмір);
  • вартість частки для третіх осіб і порядок оплати.

Замість відмови може бути представлено підтвердження того, що пайовики отримали пропозицію купити частку (поштова квитанція або під розпис), але протягом 30 денного терміну не відповіли на таку пропозицію.

Якщо купується квартира для дитини

Перелік документів для оформлення покупки житла на дитину аналогічний переліку документів на звичайну покупку квартири, але з маленьким нюансом. Залежно від повернення дитини, потрібно представляти в рег. службу:

  • згоду батька на покупку (на укладення договору купівлі-продажу), якщо дитині від 14 до 18 років;
  • договір купівлі-продажу, підписаний батьком від імені дитини, якщо неповнолітній покупець у віці до 14 років. У договорі прописується, що конкретний батько діє в інтересах дитини.

І в будь-якому випадку також в Росреестр надається свідоцтво про народження дитини.

Ще одне уточнення. Якщо дитина до цього не був власником житла, то дозвіл опіки на операцію не потрібно. Такий дозвіл знадобиться, якщо неповнолітній набуває квартиру в зв'язку з продажем іншої, що належала йому квартири.

Купівля квартири в іпотеку

Слід зазначити, що для іпотеки необхідно представляти два пакети документів:

  • в банк;
  • для регістрації.

Що стосується банку, документи подаються для видачі згоди на кредитування. У кожного банку свої вимоги і, в залежності від конкретного випадку, перелік документів може варіюватися. У будь-якому випадку збір документів здійснюється під контролем банківського працівника, тому труднощів у їх переліку та змісті не виникає.

Коли принципово питання про кредит вирішене, постає необхідність про підготовку документів на реєстрацію.

У реєстраційній службі покупку квартири в іпотеку оформляють як дві угоди в одній. Тобто реєструють покупку і іпотеку квартири, причому одночасно. Для цього представляють документи на покупку квартири, які були вказані вище і додатково пакет на іпотеку:

Купівля квартири в новобудові

Існує два варіанти придбання житла в новобудові:

  • покупка вже готової квартири в будинку, зданому в експлуатацію;
  • участь в пайовому будівництві квартири.

У першому випадку квартира вже має власника, будь це забудовник або особа, на яку за вказівкою забудовника оформлена власність. Тому покупка буде оформлятися за принципом купівлі на вторинному ринку.

Що стосується участі в пайовому будівництві, то для остаточної покупки потрібно пройти два етапи:

  1. реєстрація договору пайової участі;
  2. оформлення власності на квартиру на себе.

Які документи потрібні на квартиру в новобудові при укладенні договору на пайову участь:

  • заяву про реєстрацію договору. Такий документ подається як забудовником, так і покупцем. Як правило, допомога в заповненні заяви виявляється юристом забудовника. Також зразки можна знайти на сайті Росреестра або на стенді в реєстраційному управлінні.
  • квитанція про державне мито. Забудовник платить 2000 рублів, покупець - 100 рублів. Кожен оплачує сам за себе.
  • договір про пайову участь. Такий договір передбачає:
    1. відомості про сторони;
    2. інформацію про квартирі та будинку, в якому вона буде перебувати;
    3. терміни будівництва;
    4. розмір грошових вливань покупця.

    Договір здається в трьох примірниках; на двох примірниках для сторін ставиться відмітка про реєстрацію, третій залишається в Росреестра.
    За бажанням покупця такий договір може бути завірений нотаріусом.

  • дозвіл на будівництво. Цей документ виходить в муніципалітеті забудовником. У ньому вказується, де і в які терміни побудується будинок.
  • проект на будинок і квартиру в цьому будинку
  • план багатоквартирного будинку, що включає відомості про адресу, про квартирах з їх площею, про інших нежитлових приміщеннях в будинку.
  • опис квартири. Документ підписує забудовник і покупець. Опис подається у вигляді схеми знаходження кварти в будинку, з коментарями про те яка площа квартири, поверх тощо.
  • документ на землю, де будується будинок. Йдеться про власність забудовника або орендованому ним земельній ділянці, на якій зводиться новобудова.
  • договір страхування. Продавець повинен застрахувати свої ризики в разі невиконання договору будівництва. Страхування проводиться за рахунок забудовника.
  • паспорт покупця
  • установчі документи забудовника:
    1. статут;
    2. свідоцтва про державну реєстрацію та ІПН;
    3. протокол (рішення) про призначення директора;
    4. виписка з держреєстру юридичних осіб.

    Із зазначених документів в реєстраційну службу покупець представляє тільки заяву, держмито і договір.

Решта документів надаються забудовником. Покупцеві слід лише переконатися, що вони зібрані і проконтролювати їх надання в Росреестр, щоб не було відмови в реєстрації.

Які документи потрібні для оформлення власності в новобудові

  • заяву про реєстрацію власності. Заява подається тільки покупцем.
  • квитанція про держмито (розмір 1000 руб.);
  • раніше зареєстрований в реєстраційному управлінні договір пайової участі;
  • передавальний акт. Документ про передачу квартири від забудовника до покупця. У Росреестр надається два оригінальних примірника.
  • довідка про оплату всієї суми за квартиру. Довідку готує забудовник і передає покупцеві.
  • дозвіл на введення в експлуатацію будинку, в якому знаходиться квартира. Цей документ в Росреестр надає забудовник.
  • кадастровий паспорт на квартиру. При здачі будинку замовника в БТІ замовляє такі паспорти і пізніше передає їх покупцеві.

Куди зазначені документи здаються

У вищенаведених ситуаціях документи слід здавати в:

  • територіальний відділ реєстраційної служби;
  • відділ МФЦ за місцем проживання заявника.

При здачі документів повинен бути присутнім сам покупець, або особа за нотаріальним дорученням.

Готові документи виходять в тій же установі, куди здавалися при пред'явленні розписки, виданої працівником реєстраційної служби (МФЦ) при прийманні документів. Термін реєстрації становить не більше 18 робочих днів.