Реклама
Реклама
Реклама

Як українцю купити житло в Польщі?

  1. Беремо іпотечний кредит
  2. MDM - як отримати до фінансування?

Щоразу все більше українців вирішують купити житло в Польщі. На що звертати увагу при виборі житла, яке потрібно для іпотечного кредиту іноземцю в Польщі і як отримати фінансування від держави за програмою «Mіeszkanіa dla młodych»?

Щоразу все більше українців вирішують купити житло в Польщі

Вибір житла - вторинний або первинний ринок

Щоб купити житло в Польщі насамперед потрібно вирішити, що саме вас цікавить - нова квартира від забудовника або вже обжите житло вторинного ринку. І вторинний, і первинний ринки мають свої плюси і мінуси.

З одного боку, ціна за квадратний метр приміщення на первинному ринку буде часом дешевша, ніж на вторинному. До того ж ви не платите 2% податку від вартості при набутті нової нерухомості. Однак дуже часто девелопери продають за нижчими цінами приміщення на 1-му або 2-му етапі забудови, тому потрібно ще рік або й більше чекати, поки житло буде здано в експлуатацію.

Тобто ви інвестуєте гроші за своє житло. Замість цієї пропозиції на вторинному ринку дозволяють вам відразу заселитися в нову квартиру.

При покупці житла від забудовника ви купуєте квартиру в девелоперському стані - тобто там є тільки вікна і двері. Тому потрібно вкласти кошти на доведення житла до належного вигляду.

За найвищою ціною обійдеться сантехніка. З іншого боку - ви все плануєте і проектуєте по-своєму. Крім того, зараз в Польщі девелопери будують цілі нові житлові масиви, де є все, що потрібно для життя, - магазини, спортивно-оздоровчі центри, дитячі сади і школи.

Дуже часто в ціну квартплати (czynsz) входить теж безлімітне відвідування басейну, сауни та тренажерного залу для мешканців житлового масиву - osіedla. Однак тоді чинш набагато вищий, ніж в звичайному будинку.

На вторинному ринку, навіть якщо ви купите приміщення, яке потрібно освіжити, ремонт все одно обійдеться дешевше. Однак повинні платити податок при купівлі житла на 2% від нього вартості.

Ви можете або самостійно шукати житло на спеціалізованих порталах, таких як gumtree.pl, otodom.pl, olx.pl, або звернутися до агента з нерухомості.

Зазвичай послуги агента коштуватимуть для вас додатково 1-2% від вартості приміщення.

Беремо іпотечний кредит

ринок нерухомості в Польщі привабливий для українців ще й тим, що тут можна взяти вигідний і надійний кредит. Однак перш ніж звертатися в банк, потрібно перевірити свою кредитоспроможність.

Умови кредитування кожен банк має свої. Для пошуку оптимального варіанта слід звернутися до фінансового консультанта, який вам в цьому допоможе. Послуги консультанта завжди безкоштовні для вас, тому що він має свій відсоток від банку.

Фінансовий консультант Йоланта Богушевська каже, що серед іноземців найчастіше до неї звертаються саме українці.

- Зовсім ні проблем, якщо іноземець має постійне перебування в Польщі. Замість того, карта тимчасового перебування повинна бути дійсна ще мінімум півтора року від дати складання документів на отримання кредиту, - розповідає Йоланта Богушевська.

Щодо джерела доходу - немає різниці, чи це іноземець, або поляк. Якщо мова йде про трудовому договорі (Umowa o pracę) на невизначений термін - то потрібно мати мінімум три місяці відпрацьованих. Але це теж залежить від банку.

Якщо у вас договір на певний час, то він повинен бути дійсний ще мінімум на півроку вперед. Часто додатково вимагають від роботодавця документ, в якому йдеться про плани продовження трудового договору.

Якщо мова йде про цивільно-правових договорах (Umowa zlecenіe / dzіeło), то потрібно вже працювати мінімум рік і рік з дня складання документів на кредит. Хоча, як зазначає Йоланта Богушевська, деякі банки можуть надати кредит, навіть якщо є тільки півроку такого договору.

Також потрібно підкреслити, що при поданні документів на кредит добре вже мати позитивну кредитну історію - сплачені ліміти на рахунках, сумлінно сплачені попередні готівкові кредити і кредитні картки.

Також треба перевірити, чи немає у вас несплати і штрафів за проїзд, комунальні послуги, Інтернет або порушення правил дорожнього руху. Адже така інформація потрапляє до баз боржників, які банки неодмінно перевірять.

MDM - як отримати до фінансування?

MDM, або mіeszkanіa dla młodych - це програма польського уряду для підтримки молодих людей в придбанні свого першого житла. Вона доступна і для іноземців, навіть якщо ваш фінансовий консультант цього не знає.

У 2018 році задіяно останні 380 млн злотих в рамках програми MDM. Щоб скористатися з останнього траншу доплати за програмою MDM, потрібно вже вибрати приміщення і починати збирати документи. Подати документи можна буде до 2 січня 2018 року.

Фінансовий консультант Йоланта Богушевська запевняє, що потрібно просто відповідати всім попереднім вимогам щодо надання кредиту, незалежно - покупець є поляком або іноземцем. Замість того програма не діє в разі покупки житла за готівковий розрахунок.

Отже, ви відповідаєте критеріям MDM, якщо ви не старші 35 років і це ваше перше житло. Можна подавати документи на MDM, якщо ви неодружений чоловік, а також як чоловік.

Немає обмежень за віком, якщо ви виховуєте трьох і більше дітей. За програмою MDM можна отримати різні суми до фінансування: 10% від вартості квартири, якщо у вас немає дітей, 15% - 1 дитина, 20% - двоє і 30% - троє і більше дітей.

Житло, яке ви збираєтеся придбати, теж має відповідати певним критеріям. Приміщення не повинно перевищувати 75 м2, якщо троє і більше дітей - 85 м2. Також є цінові обмеження. Для кожного міста вони різні.

Більше можна дізнатися на сайті mіeszkanіedlamlodych.com. Наприклад, у Варшаві для первинного ринку - це обмеження 6264,02 злотих за 1 м2 і для вторинного - 5125,15 злотих за 1 м2.

Судячи з цінами, то за цією програмою більш реально купити житло на первинному ринку. Крім того, приміщення має бути здано в 2018 році.

джерело

На що звертати увагу при виборі житла, яке потрібно для іпотечного кредиту іноземцю в Польщі і як отримати фінансування від держави за програмою «Mіeszkanіa dla młodych»?
MDM - як отримати до фінансування?