Реклама
Реклама
Реклама

Тимчасове переведення працівника. Чи можна відображати в трудовій книжці?

  1. НЕ МОЖНА!
  2. МАЙТЕ НА УВАЗІ
  3. ВИ ПОВИННІ ЦЕ ЗНАТИ
  4. Є ДУМКА, ЩО ...
  5. Наша довідка
  6. резюме

Не можна не погодитися, що ситуація ця непроста. Але ж не дарма кажуть, що в суперечці народжується істина. Ми, виступаючи в вашому суперечці арбітром, допоможемо вирішити всі ваші проблеми.

Нагадаємо, що трудова книжка працівника є основним документом, що фіксує його трудову діяльність і трудовий стаж. Але, звичайно, не єдиним.

НЕ МОЖНА!

Вносити запис про тимчасове переведення працівника в його трудову книжку

У трудову книжку вносяться відомості про працівника, яку вони виконують, переведення на іншу постійну роботу і про звільнення, а також підстави припинення трудового договору і відомості про нагородження за успіхи в роботі (ч. 4 ст. 66 Трудового кодексу РФ (далі - ТК РФ), п. 4 Правил ведення і зберігання трудових книжок, виготовлення бланків трудової книжки й забезпечення ними роботодавців, затв. постановою Уряду РФ від 16.04.2003 № 225 (далі - Правила )). Таке формулювання ясно дає зрозуміти, що записи про тимчасове переведення до трудової книжки не вносяться - незалежно від того, чи є цей переклад за згодою сторін або за ініціативою роботодавця, переведений працівник на нижчу посаду або на вищу, нехай навіть на керівну роботу.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Трудова книжка - не єдиний документ, яким працівник може підтвердити стаж роботи на тій чи іншій посаді

Наявність досвіду тимчасової роботи на керівній посаді, коли це необхідно при влаштуванні на іншу роботу, можна довести за допомогою уявлення потенційному роботодавцю документів (копій або виписок з них), якими було оформлено тимчасове переведення.

Що ж це за документи?

Документ 1. Додаткова угода до трудового договору про тимчасове переведення на іншу роботу .

У працівника на руках є примірник такої угоди. У ньому визначено посаду, на яку був здійснений переклад, його термін і умови. У разі, якщо працівник з якихось причин не зберіг оригінал такого документа, він може в порядку, зазначеному в ст. 62 ТК РФ , Запросити його копію у роботодавця.

Докладніше роз'яснення дивіться у відео:

ВИ ПОВИННІ ЦЕ ЗНАТИ

За письмовою заявою працівника роботодавець зобов'язаний не пізніше трьох робочих днів з дня подання відповідної заяви видати працівникові копії документів, пов'язаних з роботою (копії наказу про прийом на роботу, наказів про переведення на іншу роботу, наказу про звільнення з роботи; виписки з трудової книжки ; довідки про заробітну плату, про нараховані та фактично сплачені страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування, про період роботи у даного роботодавця та ін.). Копії документів, пов'язаних з роботою, завіряються належним чином і надаються працівникові безоплатно (ч. 1 ст. 62 ТК РФ )

Документ 2. Наказ (розпорядження) про переведення працівника на іншу роботу.

Наказ (розпорядження) про переведення працівника на іншу роботу

Переведення працівника на іншу роботу (в тому числі і тимчасовий) оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця по уніфікованою формою № Т-5 ( № Т-5а в разі переведення на іншу роботу декількох співробітників), затв. наказом Мінстату України від 05.01.2004 № 1 (далі - Постанова № 1 ), Виданим на підставі укладеного додаткової угоди до трудового договору . В уніфікованій формі даного наказу передбачені рядки для зазначення строку тимчасового переведення і точна назва тимчасово замещаемой посади. Копію такого наказу, завірену належним чином, працівник має право витребувати у роботодавця за письмовою заявою в безоплатному порядку ( ст. 62 ТК РФ ).

Документ 3. Особова картка працівника. Відомості про тимчасове переведення можуть бути внесені до особової картки працівника в розділ III «Прийом на роботу і переведення на іншу роботу», копію якої він також може вимагати від роботодавця.

Документ 4. Табель обліку робочого часу.

Роботодавець зобов'язаний вести облік часу, фактично відпрацьованого кожним працівником (ч. 4 ст. 91 ТК РФ ).

Для обліку фактично відпрацьованого працівником часу застосовується табель обліку робочого часу і розрахунку оплати праці ( форма № Т-12 ) Або табель обліку робочого часу при автоматизованій обробці облікових даних ( форма № Т-13 ), Затв. Постановою № 1 .

У цьому документі також вказується посада працівника, яку він займає в момент заповнення табеля, навіть якщо це посада тимчасова. Відповідно, такий документ (його копія або виписка, запитана працівником в установленому порядку у роботодавця) також може виступати документом, що підтверджує стаж працівника на керівній посаді.

Є ДУМКА, ЩО ...

... в особову картку заносяться лише ті відомості про переклади працівника на іншу роботу, які відповідають записам у його трудовій книжці, а це відомості про переведення працівника на іншу постійну роботу.

Дійсно, відповідно до п. 12 правил з кожної внесеної в трудову книжку записом про виконувану роботу, переведення на іншу постійну роботу і звільнення роботодавець зобов'язаний ознайомити її власника під розпис в його особовій картці, де повторюється запис, внесена в трудову книжку.

Однак дана норма закону зовсім не має на увазі, що в особисту картку працівника можуть бути внесені тільки відомості з його трудової книжки. Так, у Вказівки щодо застосування та заповнення форм первинної облікової документації з обліку праці та її оплати, затв. Постановою № 1 (Далі - Вказівки), в частині, що визначає порядок застосування та заповнення особової картки працівника, сказано, що з кожним записом в особовій картці, що вноситься на підставі наказу (розпорядження) про переведення на іншу роботу (уніфікована форма № Т-5 ), Адміністрація зобов'язана ознайомити працівника під розпис. Крім того, в тих же Вказівки в частині, що стосується наказу (розпорядження) про переведення працівника на іншу роботу, сказано, що на підставі наказу (розпорядження) про переведення на іншу роботу робляться відмітки в особовій картці працівника. При цьому, як ми вже говорили, наказом (розпорядженням) роботодавця оформляється, в тому числі, і тимчасове переведення працівника на іншу роботу .

Таким чином, не буде помилкою, якщо відомості про тимчасове переведення працівника за угодою сторін будуть вказані в особовій картці працівника.

Наша довідка

Характеристика (грец. Charaktёr - друк, клеймо; особливість, своєрідність) - опис відмінних властивостей, достоїнств і недоліків кого-небудь або чого-небудь.

Службова характеристика - офіційний документ, що містить відгук про службову та іншої діяльності працівника, який включає в себе оцінку його ділових і особистих (психологічних і моральних) якостей.

Документ 5. Характеристика з місця роботи.

Характеристика на працівника відноситься до тих документів, які безпосередньо пов'язані з результатами його роботи, в тому числі і тимчасової. У ній вказуються зазвичай не тільки терміни виконання посадових обов'язків, але, що більш важливо, і якість їх виконання. Обов'язок оформлення службової характеристики безпосередньо не встановлена в ТК РФ, проте деякі федеральні закони передбачають її уявлення (наприклад, п. 2 ст. 11 Федерального закону від 25.07.2002 № 113-Ф3 «Про альтернативну цивільну службу» ).

резюме

Записи про тимчасове переведення працівника не вносяться в його трудову книжку, навіть якщо такий переклад здійснений за згодою сторін і на вищу керівну посаду. Стаж роботи на такій посаді працівник може підтвердити іншими документами (їх копіями або виписками).

Складає і підписує службову характеристику, як правило, керівник структурного підрозділу в довільній формі від третьої особи, а стверджує - керівник організації, скріплюючи свій підпис печаткою організації. Останнім часом великого поширення набули також рекомендаційні листи, які роботодавці при звільненні видають працівникові для того, щоб допомогти йому в подальшому працевлаштуванні. Хоча і ці документи також не є обов'язковими з точки зору трудового законодавства.

Що ж це за документи?