Реклама
Реклама
Реклама

Відшкодування шкоди в разі незаконного притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності

1 1. Відшкодування шкоди у кримінальних справах.

Законодавством Республіки Білорусь передбачено два способи відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів кримінального переслідування і суду, які схожі, але не тотожні: в цивільно-процесуальному (за загальними правилами відшкодування шкоди) і в кримінально-процесуальному (за правилами глави 48 Кримінально-процесуального кодексу ) порядку.

Згідно глави 48 Кримінально-процесуального кодексу Республіки Білорусь (КПК), шкода, заподіяна громадянинові в результаті незаконного затримання, утримання під вартою і домашнього арешту, тимчасового відсторонення від посади, приміщення в судово-психіатричний експертний стаціонар (психіатричний стаціонар), засудження, застосування примусових заходів безпеки і лікування, відшкодовується державою в повному обсязі незалежно від вини особи, яка провадить дізнання, органу дізнання, слідчого, прокурора, Голови слідчого комит та Республіки Білорусь, Голови Комітету державної безпеки Республіки Білорусь або осіб, які виконують їх обов'язки, або суду. У цьому випадку орган, що веде кримінальний процес, зобов'язаний вжити заходів щодо відшкодування фізичного, майнової та моральної шкоди, заподіяної фізичній особі, і по відновленню порушених трудових, пенсійних, житлових, інших особистих немайнових прав фізичної особи, а також з відшкодування майнової шкоди та відновлення ділової репутації юридичної особи.

Право на відшкодування шкоди, мають:

1) обвинувачений, виправданий судом;

2) підозрюваний або обвинувачений, кримінальне переслідування проти яких припинено з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8 і 9 частини 1 статті 29 та частиною 2 статті 250 КПК Республіки Білорусь;

3) особа, незаконно розміщене в судово-психіатричний експертний стаціонар (психіатричний стаціонар), або особа, до якого незаконно застосовано примусовий захід безпеки і лікування;

4) юридична особа, якій в результаті незаконних дій органу, провідного кримінальний процес, буде завдано шкоди або ділової репутації якого завдано збитків;

5) особи, визнані в установленому законом порядку спадкоємцями осіб, зазначених у пунктах 1-3, члени сім'ї померлого;

6) особи, зазначені в статтях 49, 52, 54, 56, 571 і 58 КПК Республіки Білорусь.

Шкода не відшкодовується в разі обгрунтованої застосування заходів процесуального примусу, скасування обвинувального вироку або його зміни з огляду на прийняття акта амністії, а також закону, що скасовує кримінальну відповідальність, так само як і на випадки, коли особа добровільно обумовило себе в скоєнні злочину.

Право перерахованих вище осіб на відшкодування шкоди виникає з моменту визнання дій органу, провідного кримінальний процес, незаконними.

У кримінально-процесуальному порядку особа, яка потерпіла від незаконних дій, може в спрощеному порядку відновити широкий спектр своїх порушених прав: майнових, трудових, пенсійних, житлових та інших особистих немайнових, отримати матеріальне відшкодування фізичної шкоди. До мінусів тут можна віднести ту обставину, що в матеріальне відшкодування моральної шкоди стягнути не можна. Можна лише вимагати принести офіційні вибачення за завдану моральну шкоду; опублікувати спростування ганьблять обличчя відомостей в засобах масової інформації, якщо такі відомості були опубліковані в ході досудового та судового провадження у кримінальній справі; направити повідомлення про скасування незаконних рішень за місцем роботи, служби, навчання або проживання.

Фізичним шкодою визнаються шкідливі для здоров'я та життя фізичної особи наслідки, які настали в результаті незаконних дій органу, провідного кримінальний процес: розлад здоров'я, каліцтво, наступ інвалідності та інші наслідки, пов'язані з погіршенням фізичного або психічного здоров'я особи, або настання смерті. Фізичний шкода компенсується в грошовому вираженні, включаючи витрати на лікування, втрату частини заробітку в зв'язку з захворюванням, каліцтвом або інвалідністю або збитки у зв'язку з втратою годувальника та інші витрати.

Майновим шкодою визнаються втрата фізичною особою заробітку, пенсії, допомоги, майнових пільг, яких воно втратило внаслідок незаконних дій органу, провідного кримінальний процес; незаконні вилучення і конфіскація майна, незаконне стягнення штрафу, процесуальних витрат; витрати на отримання юридичної допомоги та інші витрати, понесені у зв'язку з провадженням у кримінальній справі; фактичні витрати і прямі збитки, понесені юридичною особою в результаті незаконних дій органу, провідного кримінальний процес.

Моральною шкодою визнається заподіяння моральних чи фізичних страждань діями, що порушують особисті немайнові права громадянина, в тому числі приниження його честі та гідності, а також заподіяння шкоди діловій репутації.

Порушеннями трудових, пенсійних, житлових та інших особистих немайнових прав фізичної особи визнаються втрата ним попередньої роботи або посади, а також трудового стажу або права на отримання належної за законом пенсії, втрата права на займану житлову площу, які пов'язані з незаконним застосуванням заходів процесуального примусу при провадженні досудового розслідування і судовий розгляд кримінальної справи, незаконне позбавлення військового або спеціального звання.

Згідно ст.939 Цивільного кодексу Республіки Білорусь шкоду, заподіяну громадянину в результаті незаконного засудження, застосування примусових заходів безпеки і лікування, залучення в якості обвинуваченого, затримання, утримання під вартою, домашнього арешту, застосування підписки про невиїзд, тимчасового відсторонення від посади , приміщення в психіатричний (психоневрологічне) установа, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту, виправних робіт, возмещаетс за рахунок скарбниці Республіки Білорусь, а у випадках, передбачених законодавством, - за рахунок скарбниці адміністративно-територіальної одиниці в повному обсязі незалежно від вини посадових осіб органів кримінального переслідування і суду в порядку, встановленому законодавчими актами.

У цивільно-процесуальному порядку особа має право вимагати лише матеріальне відшкодування заподіяної шкоди: майнового, фізичного і морального. При цьому, обов'язок доводити факт заподіяння шкоди і її розмір лежить на позивачі. Також в цивільно-процесуальному порядку особа має право вимагати через суд спростування відомостей, що ганьблять його честь, гідність чи ділову репутацію. Матеріальне відшкодування моральної шкоди можна стягнути лише в цивільно-процесуальному порядку.

2. Відшкодування шкоди в адміністративних справах.

Тут також можливе застосування норм цивільного законодавства (ст.939 ЦК) і адміністративно-процесуального законодавства.

Норми про порядок відшкодування шкоди, завданої в рамках адміністративного процесу, аналогічні нормам кримінального процесу. Порядок відшкодування шкоди регулюється главою 13¹ Процесуально-виконавчого кодексу про адміністративні правопорушення Республіки Білорусь (ПІКоАП).

Так, в разі визнання дій та рішень суду, органу, провідного адміністративний процес, незаконними, фізична особа має право на відшкодування шкоди життю або здоров'ю, майнової та моральної шкоди, поновлення порушених трудових та інших особистих немайнових прав, а юридична особа - на відшкодування майнової шкоди і відновлення ділової репутації.

Право на відшкодування шкоди, зазначеного в 13¹.1 ПІКоАП, має особа, щодо якої справа про адміністративне правопорушення припинено з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 5, 6, 9 і 10 частини 1, пунктами 1, 2, 7 і 8 частини 2 статті 9.6 ПІКоАП. У разі смерті фізичної особи, щодо якої справа про адміністративне правопорушення припинено з цих підстав, право на відшкодування шкоди переходить до осіб, визнаних в установленому законом порядку його спадкоємцями.

Шкода не підлягає відшкодуванню, якщо особа добровільно обумовило себе в скоєнні адміністративного правопорушення.

У порядку, встановленому ПІКоАП, відшкодування шкоди включає усунення наслідків моральної шкоди (крім матеріального відшкодування моральної шкоди), повернення грошових сум, конфіскованих предметів, а також скасування інших обмежень, пов'язаних з раніше прийнятою постановою. У разі неможливості повернення конфіскованого предмета відшкодовується його вартість.

Витрати на отримання юридичної допомоги та інші витрати, понесені у зв'язку з веденням адміністративного процесу, відшкодовуються в порядку, встановленому цивільним і господарським процесуальним законодавством.

Аналіз законодавства станом на 14.03.2018 року
Адвокат Шестовская Тетяна