Реклама
Реклама
Реклама

Сімейний лікар - хто це і як звертається за медичною допомогою в Україні

Лікування по-новому в Україні.

Фото: freepik

В рамках Медичної реформи в Україні у пацієнта має право з'являється право самостійно вибирати свого лікаря. Доходи медиків безпосередньо залежатимуть від того, скільки пацієнтів складається під його наглядом і скільки відповідних договорів складено.

Раніше сайт "Сегодня" писав про нових правилах виклику лікаря додому: тепер "допомогу" може і не приїхати .

МОЗ вирішило дати чіткі інструкції щодо того, як же пацієнтові вибрати собі хорошого лікаря, повідомляє прес-служба відомства. Пацієнту необхідно зробити кілька нескладних кроків.

Визначтеся з лікарем

Якщо ви вже знаєте хорошого лікаря - прекрасно, зупиніть вибір на ньому. Ні? Тоді скористайтеся принципом "сарафанного" радіо - розпитайте друзів, родичів, колег. Напевно з декількох докторів, про які вам розкажуть, ви зможете вибрати свого.

Або ж зверніться до місцевого відділу охорони здоров'я, де вам розкажуть про лікарів, які працюють у вашому населеному пункті або районі, або в будь-який медичний заклад і познайомтеся з лікарями особисто.

Підпишіть договір

Після того, як ви визначилися з лікарем, вам необхідно підписати з ним договір. При цьому, незважаючи на те що договір є безстроковим (вам не потрібно щороку його перепідписувати), ви в будь-який час можете змінити свою думку і підписати договір з іншим лікарем.

Все, що вам потрібно для підписання договору, - паспорт та ідентифікаційний номер (для дитини - ще й свідоцтво про народження).

Всі договори підписуються в електронному вигляді: лікар вносить ваші дані в систему і проводить реєстрацію. Після цього документ роздруковується у двох примірниках (один залишається у вас) і підписується обома сторонами.

При цьому якщо вашого лікаря немає або ви перебуваєте в іншому місті, ви маєте право звернутися в будь-яке інше медустанову або до будь-якого іншого лікаря.

Потрібен лікар - дзвоніть, не соромтеся

Відтепер звертайтеся до лікаря на очну консультацію або в телефонному режимі.
Якщо є необхідність, лікар приїде до вас додому або запросить на прийом і дасть направлення до вузькопрофільного фахівця.

Більш того, при необхідності ваш сімейний лікар також буде виписувати рецепти на ліки, в тому числі, що потрапляють під програму "Доступні ліки" (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), і видавати будь-які медичні довідки, наприклад, в басейн і тому подібне.

Нагадаємо, сайт "Сегодня" писав, що в Україні змінюються правила звернення до лікаря: що тепер потрібно робити .

Крім цього, ми писали, що в Україні набув чинності закон про медреформу: що зміниться .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні Ні?