Реклама
Реклама
Реклама

Відшкодування ПДВ з бюджету: коли належить і як його досягти

  1. Порядок розгляду заяви про відшкодування ПДВ
  2. 1. Подання декларації з ПДВ
  3. 2. Камеральна перевірка
  4. 3. Заперечення платника податків
  5. 4. Відшкодування ПДВ
  6. Відмова та інші труднощі «боротьби» з податкової

Зміст:

  1. Порядок розгляду заяви про відшкодування ПДВ
  2. Відмова та інші труднощі «боротьби» з податкової

ПДВ - один з найважливіших джерел поповнення російського бюджету. В ході реалізації своїх товарів і послуг будь-яка організація, за рідкісним винятком, зобов'язана перераховувати в скарбницю податок на додану вартість. Чи не стосується це правило тільки ІП, що користуються пільговими податковими режимами, у всіх інших випадках підприємство зобов'язане «поділитися» з державою 18% (іноді - 10%) від виручки. При цьому, взаємодіючи з іншими організаціями, набуваючи у них продукцію і отримуючи послуги, платник податків зазвичай оплачує і податок на додану вартість, вже включений у вартість товару. В результаті сума податків, вже виплачена постачальникам, може перевищити ПДВ з реалізації, тоді з боку держави буде цілком справедливо компенсувати цю переплату підприємцю. Однак, не все так просто. Відшкодування ПДВ з бюджету не відбувається «автоматом»: організації необхідно заявити про своє право на податкові відрахування в органи ИФНС і довести обгрунтованість своїх вимог.

Порядок розгляду заяви про відшкодування ПДВ

Регламент по відшкодуванню ПДВ визначається статтею 176 Податкового кодексу.

1. Подання декларації з ПДВ

Стандартно процедура починається з оформлення декларації після закінчення звітного періоду і підготовки пакету документів, що підтверджують факт переплати. Якщо сума податків, розрахована за операціями, що є об'єктом оподаткування, перевищує вироблені виплати, різниця належить до повернення або заліку.

Щоб претендувати на отримання податкового вирахування, організація повинна дотримати кілька умов:

  1. Оприбуткувати отримані товари та послуги.
  2. Оплатити придбані цінності і використовувати їх для здійснення діяльності, що обкладається ПДВ.
  3. Мати правильно оформлені документи на товар (рахунки-фактури та інші) і надати їх на перевірку за першою вимогою.

В особливому порядку відшкодовується експортний ПДВ. Щоб мати право застосувати нульову ставку податку, яка поширюється на експортні операції, підприємство зобов'язане надати документи, що підтверджують продаж товару іноземному партнеру і доводять факт вивезення вантажу за межі країни:

  • договір на поставку продукції закордонному контрагенту;
  • виписка з рахунку, що відображає транзакцію по оплаті від іноземного особи;
  • супровідні папери з відмітками митниці про переміщення товару на територію іншої держави.

Сама подача декларації не є достатньою підставою для початку органом ФНС процедури компенсації ПДВ. З недавнього часу обов'язковою умовою для розгляду питання є відповідна заява.

2. Камеральна перевірка

Перевірка проводиться податковим органом на предмет обґрунтованості претензій платника ПДВ на відшкодування частини виплаченого податку. Протягом 3 місяців співробітники ИФНС вивчають декларацію і такі, що додаються до неї документи:

  • визначають повноту і правильність заповнення поданої документації;
  • контролюють відповідність зазначених у декларації показників даними податкового обліку;
  • перевіряють правомірність застосування пільгових ставок, податкових відрахувань, правильності розрахунків бази і суми податків.

В ході перевірки податковий інспектор має право запитувати у платника податків будь-які документи і пояснення, які можуть «пролити світло» на сумнівні, з його точки зору, операції, за якими проводиться відрахування. Може звернутися співробітник ИФНС і до контрагентів, що перевіряється, і до обслуговуючого банку, якщо деякі питання потребують прояснення. Відмова від надання необхідної інформації або несвоєчасна її подача розцінюється як правопорушення, яке тягне за собою штрафні санкції.

За підсумками перевірки оформляють акт. В акті зазначаються наявні порушення, а при їх відсутності - приймається рішення про повернення. Термін, що виділяється на прийняття такого рішення, - 7 днів, а повідомити платника податків про результат розгляду питання інспектор зобов'язаний протягом 10 днів, в письмовому вигляді.

3. Заперечення платника податків

Порядок відшкодування ПДВ з бюджету передбачає подачу апеляції до вищестоящих податкових органів (регіональне управління ФПС) в разі розбіжностей з інспекцією з приводу результатів перевірки, а також звернення до арбітражу, якщо організація вважає, що відмова в поверненні неправомірне. У разі рішення суду на користь платника податків повернення присуджених коштів проводиться за виконавчим листом, як правило, з компенсацією затримки вирахування і понесених судових витрат.

4. Відшкодування ПДВ

ПДВ відшкодовується шляхом заліку або перерахування належної суми на рахунок платника податків у банку.

Повернення ПДВ з бюджету здійснюється за заявою організації за вказаними реквізитами. Податковий інспектор, який прийняв рішення про відшкодування, надсилає доручення до державної скарбниці для перерахування належної суми в п'ятиденний термін. Якщо встановлені терміни порушені, починаючи з 12 дня після камеральної перевірки на заборгованість бюджету перед платникам податків нараховуються відсотки за ставкою рефінансування ЦБ.

Якщо в організації є борги перед бюджетом, включаючи пені і штрафи, податкова інспекція самостійно направляє суму повернення в залік недоїмок. Також за заявою платника відшкодування може бути враховано при оплаті податків майбутніх періодів.

Для великих гравців на ринку, податкові надходження від яких перевищують 10 млрд. Рублів за останні 3 роки, передбачений заявний порядок відшкодування ПДВ. Ця ж можливість поширюється на платників податків, що подають разом з декларацією банківську гарантію по ПДВ.

Заявний порядок означає, що платник податку на додану вартість може оформити заяву на повернення переплати (в термін до 5 днів з моменту подачі декларації) і отримати грошові кошти, не чекаючи закінчення перевірки. У такому випадку організація зобов'язується повернути відшкодування назад, повністю або частково, якщо на підставі акта перевірки сума, нарахована до відшкодування, менше запитаної або прийнято рішення про відмову. Протягом 5 днів платник податків робить повернення зайво отриманих коштів на вимогу з податкової. Банківська гарантія є для ИФНС «страховкою», що витребувані суми будуть сплачені в повному обсязі.

Відмова та інші труднощі «боротьби» з податкової

Повернення переплаченого ПДВ вважається однією з найскладніших проблем у взаєминах організацій-платників податків та ИФНС. Як правило, податківці користуються будь-якою можливістю, щоб відмовити у відрахуванні, тому судові розгляди з цього питання - звичайна практика для багатьох підприємств. Дії інспекторів часто не обмежується вивченням документації, безпосередньо пов'язаної з предметом перевірки, а й виходять за межі операцій з ПДВ.

Багато хто пояснює це «шкідливістю» податкової, яка не бажає віддавати вже зібрані в казну кошти, однак пильну увагу держави до платників податків, які вимагають повернення, обгрунтовано великим числом зловживань в цій сфері і значними сумами бюджетних втрат. Неправомірне відшкодування ПДВ - це цілий «бізнес», пов'язаний із застосуванням шахрайських схем.

Керівникам підприємств варто пам'ятати про те, що, на відміну від податкових порушень, шахрайство - кримінальний злочин, що загрожує реальним тюремним терміном до 10 років. Якщо сума необхідного відшкодування становить понад чверть мільйона рублів, йдеться вже про великих розмірах, понад 1 млн. Руб. - особливо великих розмірах збитків державі, а це вже не жарти.

Податкова інспекція за результатами камеральної перевірки може навіть ініціювати проти керівника організації порушення справи про замах на шахрайство, якщо надані документи і характер операцій, пов'язаних з ПДВ, викличуть у неї підозри.

Всі претензії до податкової повинні бути обгрунтованими, і вимагати відшкодування можна лише в тому випадку, якщо законність проведених операцій не викликає сумнівів. Саме тому не варто звертатися до фірм, які обіцяють допомогти з поверненням ПДВ «з 100% гарантією, легально»: відповідальність в будь-якому випадку ляже на платника податків.

Якщо ж підприємство дійсно має право на повернення, то відмова - не привід опускати руки. Законодавство надає можливість чесному платникові податків відстоювати свої інтереси в апеляційному та судовому порядку, і рішення на користь позивача в таких випадках - не рідкість.