Реклама
Реклама
Реклама

Tax Free: повертаємо своє з витраченого на шопінг

  1. Що відшкодовують і кому
  2. Де, скільки і з яких покупок відшкодовують ПДВ *
  3. Як це працює
  4. Нюанси, про які варто знати
  5. Прилітає додому, а там?

Чарівне словосполучення Tax Free обіцяє повернення частини витраченого на покупки за кордоном. Ось тільки повернути своє вдається далеко не завжди і не повністю. Як отримати сповна?

Tax Free або Tax Refund - словосполучення, які часто зустрічаються на вхідних дверях або біля кас магазинів в Європі і не тільки. Багато з нас вже цією можливістю користувалися. Хтось - немає. Але в справі відшкодування сплаченого ПДВ (він же - податок на додану вартість, він же - VAT) правила плавно змінюються. Найчастіше - не в кращу сторону. Іноді - в кращу. У будь-якому випадку варто освіжити їх у пам'яті.

[Related_posts id = "184118"]

Що відшкодовують і кому

У багатьох магазинах можна знайти на дверях написи Tax Free або Tax Refund і поруч з ними логотипи однієї з систем, які забезпечують повернення частини сплаченого. Повертають ПДВ. У різних країнах він різний (нижче табличка з прикладами). Повертають його не всім - тільки нерезидентам (в країнах країн ЄС - нерезидентам ЄС в цілому). Якщо громадянин України перебуває на навчанні або з інших причин на території ЄС від 6 місяців і більше, то йому теж не відшкодують податки при вивозі товарів. І звичайно йому повинно бути більше 16 років.

І повертають не за все покупки - зазвичай діє обмеження на суму знизу при покупці в одному магазині протягом одного дня (знову дивіться табличку нижче). Найжорсткіше обмеження - у Франції: якщо купили на 175 євро і нижче, але квитанцію Tax Free або Tax Refund не видадуть. Одне з найбільш лояльних обмежень - в ФРН: видають від 25 євро і вище.

Чарівне словосполучення Tax Free обіцяє повернення частини витраченого на покупки за кордоном

Як правило, не повертають сплачений ПДВ за покупки продуктів харчування. Але можуть повертати за придбані медикаменти, контактні лінзи і т.п. У різних країнах діють різні норми щодо цього. Ці деталі для кожної конкретної країни потрібно уточнити заздалегідь - щоб не було розчарувань.

Де, скільки і з яких покупок відшкодовують ПДВ *

Країна Розмір ПДВ (стандартна ставка і виключення, якщо вони є) Мінімальна сума покупки в одному магазині протягом дня Великобританія 20% 25 фунтів стерлінгів Німеччина 19% (книги 7%) 25 євро Греція 24% (материк і частина островів). Решта - 17% 120 євро Іспанія 21% (книги 4%) 91 євро Італія 22% (книги 4%) 155 євро Нідерланди 21% (книги 6%) 50 євро Польща 23% (5% медикаменти) 300 злотих Франція 20% ( книги 5,5%) 175 євро

* - вказані в повному обсязі країни, в яких здійснюється повернення сплаченого ПДВ при вивезенні товару з країни. Вказано конкретно, де найбільш популярний шопінг.

Як це працює

Практично повсюдно процедура отримання відшкодування виглядає так:

  1. Заходимо в магазин, позначений логотипом одного з операторів Tax Free або Tax Refund. Це можуть бути Global Blue (зустрічається найчастіше), а також GWK Travelex, Easy Tax Free and, Premier Tax Free і Vatfree.com. Що важливо: на сайтах цих операторів, а також на сайтах торгових точок (мереж) зазвичай можна знайти інформацію про те, з якою з систем яка торгова точка працює. Пошук на сайті операторів Tax Refund часто дозволяє шукати по бренду або за місцем розташування магазину - так що можливість з'ясувати заздалегідь є.
  2. В процесі покупки потрібно уточнити до оплати, чи буде видана квитанція Tax Refund.
  3. Після покупки потрібно зберегти товар в упакованому вигляді (обов'язково в упакованому!), Чек про оплату і квитанція Tax Refund повністю заповнена (важливо - інакше не буде відшкодування).
  4. Перед виїздом з країни ЄС в аеропорту або в іншому місці по ходу руху потрібно по сайту відповідного оператора Tax Refund знайти відповідний пункт, де є їх офіс і митний пункт (зазвичай вони розташовуються поруч). Заздалегідь потрібно зробити це для того, щоб не бігати потім в пошуках - «чомусь» при розміщенні таких пунктів вибирають самі затишні куточки і позначають їх покажчиками ну дуже скупо.
  5. Безпосередньо перед вильотом (виїздом) потрібно відвідати відповідний пункт, пред'явити митниці товар в упакованому вигляді, показати авіаквиток, особисті документи, квитанцію Tax Refund і чеки про оплату. Митниця повинна поставити спеціальний штамп на квитанцію, після чого цей документ передається оператору Tax Refund.
  6. Починаємо отримувати відшкодування. Варіантів, найчастіше, пропонується два: готівкою або на картку. На карту - доведеться почекати кілька банківських днів і додаткових комісій за зарахування грошей не передбачено. При видачі готівкою стягується комісія: від декількох євро фіксованої суми до кількох відсотків - умови вказані зазвичай на сайті оператора Tax Refund. В крайньому випадку, розмір комісії назве службовець цього оператора, коли буде пропонувати способи виплати відшкодування.

[Related_posts id = "183524"]

Описаний варіант є найпоширенішим і його можна реалізувати не пізніше 3 місяців з моменту покупки. Що зручно, що ще зручно - в переважній більшості країн є можливість провести цю процедуру в першому аеропорту з декількох по дорозі додому. Скажімо, якщо виявиться занадто короткою стикування у Франкфурті або Амстердамі при перельоті з Барселони до Києва з пересадкою, то можна провести операцію «Tax Refund» прямо в Барселоні, не витрачаючи час по дорозі.

У разі, якщо покупки йдуть в ручній поклажі процедура виглядає саме так, як описано. Якщо покупки упаковані в який вводиться під час check-in багаж, ситуація ускладнюється - доведеться попередити службовців на check-in або оператора в віконці Information про те, що є потреба провести Tax Refund, щоб вони пояснили, як саме в даному аеропорту потрібно поступати в такому випадку. Тому що процедури різняться: є місця, де пункт Tax Refund знаходиться до місця здачі багажу (і check in), є такі, де після.

Нюанси, про які варто знати

Важливо приїхати в аеропорт заздалегідь - з урахуванням часу, який буде потрібно для виявлення пункту Tax Refund і спілкування з його службовцями. Вкрай бажано заздалегідь з'ясувати місцезнаходження пункту Tax Refund на сайті аеропорту і графік його роботи - непоодинокі випадки, коли такі пункти закриваються в 23-00, а відкриваються, наприклад в 7 ранку. Потрібно пам'ятати, що пункти Tax Refund розташовують вкрай незручно. Наприклад, в аеропорту Шарля де Голля в терміналі F2 він розташований в залі .... прильоту - тобто там, де він за визначенням нікому не потрібен. А ось що вилітають доводиться спускатися до нього з верхнього поверху - із залу вильоту. В Амстердамі, аеропорту Скіпхолл пункт Tax Refund розташований в дальньому кутку найдальшого блоку гейтов - і спробуй його ще там знайди.

Якщо пункт виявиться закритий, доведеться шукати десь на стіні інструкції, як діяти в такій ситуації - найчастіше запропонують кинути пакет документів в спеціальний бокс (в конверті, який ще потрібно десь взяти).

Чи є винятки з такої процедури? Є звичайно. Наприклад, процедура з використанням City Tax Refund - пунктів тих же операторів Tax Refund, але розташованих в центрі міста. Прямо там буде проведена вся процедура, крім останнього кроку. І навіть гроші повернуть - на карту або готівкою (зі сплатою комісії). Ось тільки залишиться останній момент - доведеться квитанцію Tax Refund таки залишити в точці покидання ЄС або в першому з аеропортів вильоту. Якщо цього не зробити протягом 14-28 днів (в різних країнах цей термін різниться), то повернуту на карту суму відшкодування з неї спишуть назад.

Є ще одна процедура, яка, на жаль, доступна поки що лише у Франції - проходження процедури Tax Refund онлайн. Якщо в магазині, де обрана покупка є крім позначення оператора Tax Refund ще й логотип терміналу PABLO , То квитанція Tax Refund матиме спеціальний бар-код для електронного сканування в терміналі.

[Related_posts id = "172454"]

Дуже бажано в такому випадку оплатити покупку тієї ж картою, на яку хочеться отримати відшкодування. В крайньому випадку - потрібно прямо в магазині мати з собою дані карти, на яку планується отримувати відшкодування. Всі відповідні дані заповнить продавець. Він же видасть спеціальний конверт - якщо забуде, потрібно його про це попросити. У конверті повинні бути чек на оплату покупки і квитанція Tax Refund з бар-кодом.

Після прибуття в аеропорт потрібно знайти термінал PABLO і просканувати на ньому бар-код з квитанції. Якщо все заповнено правильно і система прийме квитанцію, то буде показаний зелений екран з написом, що все прийнято і все чудово. Якщо є проблеми, екран буде червоний і на ньому будуть виведені інструкції - як вести себе далі. Швидше за все, доведеться поспілкуватися з співробітниками митниці та оператора Tax Refund - тобто пройти офлайновую процедуру, описану вище. Або можуть запропонувати кинути в спеціальний бокс конверт з упакованими в ньому квитанцією і чеком про оплату - для цього потрібно витребувати конверт у продавця. Не виключений варіант, що запропонують перед відправкою конверта звернутися до митнику, щоб зробити позначку про наявність товарів, що вивозяться. Ось тому все одно треба мати на руках пред'являються до Tax Refund товари в нерозпакованому вигляді.

З'ясувати місце розташування в аеропорту вильоту найближчого терміналу PABLO найпростіше на сайті оператора Tax Refund, від імені якої видана квитанція.

Гроші за онлайн-процедури Tax Refund впадуть на картковий рахунок через кілька банківських днів - як і при офлайновой процедурі. Зрозуміло, онлайн процедура виключає отримання готівки на руки, тому бажаючим шопінгу варто мати картку в євро або доларах - в тому числі, і для отримання відшкодування без сплати комісії за його переведення в готівку.

Прилітає додому, а там?

Перед вильотом додому, буквально на гейті, є сенс надати покупкам не цілком товарний вигляд, якщо їх багато - більш ніж на суму 1000 євро, якщо прилітаємо літаком, або якщо їх більше, ніж на суму 500 євро, якщо прибуваємо наземним транспортом (відповідно до ст 374 Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495-VI). Адже ми веземо покупки не для подальшого продажу, вірно? Так що цілком можна їх розпакувати і переукладений в сумках.

Якщо сума, витрачена на шопінг, не перевищує трохи вище названих цифр, то є сенс неодмінно зберегти чеки та інші підтверджуючі ціну документи. Якщо у фірмовій упаковці виявиться покупок на суму більш ніж 1000 і 500 євро відповідно для повернення літаком або наземним транспортом, то доведеться платити податки. А саме - мито в 10% і ПДВ в 20%. А якщо товарів ввозиться на суму від 10 000 євро, то це буде вважатися зовнішньоекономічною діяльністю - з усіма наслідками, що випливають.

Як отримати сповна?
Чи є винятки з такої процедури?
Прилітає додому, а там?
Адже ми веземо покупки не для подальшого продажу, вірно?