Реклама
Реклама
Реклама

Стаття 25 право споживача на обмін товару належної якості

  1. Що таке право споживача на обмін товару належної якості згідно із законом про захист прав споживачів?
  2. В яких випадках споживач може реалізувати своє право на обмін товару?
  3. Право на обмін товару купленого зі знижкою
  4. Терміни обміну товару належної якості
  5. Право споживача на обмін товару неналежної якості
  6. В яких випадках продавець має право відмовити в обміні товару?

Споживчі інтереси в нашій країні захищені на досить хорошому рівні. Спеціально для цього навіть був створений федеральний закон - про захист прав споживачів (остання редакція 2017 року - по засланні ). Однак іноді свої права досить важко довести безпосередньо продавцеві. При бажанні обміняти покупку, яка не підійшла покупцеві по одному з встановлених параметрів, необхідно звернутися в сам магазин з заповненим бланком претензії і зазначеної в ньому проханням про заміну. Далеко не всі продавці готові діяти за законодавством. Якщо у відповіді на претензію буде сформульований відмову або відповіді в зазначений термін не буде, то захищати свої інтереси належить в судових інстанціях.

Що таке право споживача на обмін товару належної якості згідно із законом про захист прав споживачів?

Згідно з цим законом, під правом споживача на обмін товару належної якості розуміється можливість в 14 - денний термін замінити непродовольчу покупку на відповідний йому товар. Стаття 25 відповідного правового акта - це основна норма, на яку можуть спиратися споживачі. У ній же сформовані основні умови для реалізації такого обміну. При належній якості виробу у споживача є не більше 14 днів для звернення. Достатньою підставою для здійснення обміну вважається незадоволеність покупця деякими особливостями товару.

Крім того, що товар не повинен бути продовольчим, він також не повинен входити в спеціальну групу виробів, які неможливо замінити. Дана категорія складається з продукції, яку через її властивостей не можна буде повернути в магазин за будь-яких обставин. Ще одне умови відноситься до стану придбаного товару. Дуже важливо, щоб при поверненні або обміні він мав товарний вигляд - це означає, що все його пломби або ярлики перебували на місці, а сама продукція не була в експлуатації.

В яких випадках споживач може реалізувати своє право на обмін товару?

Перерахуємо список умов, при яких клієнт має можливість зробити обмін непродовольчого товару належної якості:

  • Якщо з моменту придбання пройшло не більше чотирнадцяти днів;
  • Вихідний зовнішній вигляд не був втрачений, поки покупка перебувала у споживача;
  • Є чек (при відсутності - потрібно буде посилатися на показання свідків та інші докази придбання товару);
  • Продукція - не є продовольчої;
  • Продукція не входить в список предметів торгівлі, повернення або обмін яких не передбачається законом.

Для реалізації права споживача потрібно написати у вільній формі претензійний звернення. Відповідний документ повинен бути прийнятий до відома продавцем, який в установлений законом період зобов'язаний задовольнити бажання клієнта.

Про те, як працює повернення грошей за товар, написано тут .

Право на обмін товару купленого зі знижкою

Деякі продавці прагнуть реалізувати продукцію, встановлюючи на нього знижку. Дане зниження цін багато з них використовують для того, щоб відмовити набувачам в заміні покупки. Однак в списку підстав, при яких не можна обміняти продукцію, немає згадки знижки. Тому покупці мають можливість замінити продукцію на аналогічну.
Інакше розглядаються справи, якщо в договорах є відомості про недоліки. Таким чином, покупець обізнаний про наявні дефекти і знав особливості покупки. Тому такого роду претензії не будете прийняті, на підставі їх змісту продавець або виробник зможе відмовити своєму клієнтові.

Терміни обміну товару належної якості

При належній якості строки для звернення є стандартними - чотирнадцять днів після дня, коли була здійснена покупка. Двотижневий термін значно менше, ніж той період, який встановлений для повернення коштів за продукцію з неналежною якістю. Покупцеві повинні обміняти покупку за десять днів після пред'явлених вимог.

Подробиці про обмін товару належної якості протягом 14 днів є в цьому матеріалі .

Право споживача на обмін товару неналежної якості

Це питання визначає стаття 18 Закону про захист прав споживачів. При наявності недоліків покупець зможе зажадати заміну продукції цієї або аналогічної марки. Також дозволяється пропорційно зменшити ціну, відмовитися від договору купівлі-продажу з вимогою повернути гроші за покупку або безоплатно усунути дефекти. Тут терміни встановлюються гарантією.

В яких випадках продавець має право відмовити в обміні товару?

Щоб відмовитися, продавець повинен мати аргументовані підстави. Якщо продукція вже була у вжитку, то її можуть не поміняти, і закон в цьому випадку не буде порушувати права клієнтів. Те ж умова на відмову реалізовується, якщо споживчі властивості або товарний вигляд були загублені. Наприклад, якщо на покупку був ярлик, але покупець її повертає без нього, то вороття не буде можливим. Також споживачі не мають можливість обмінювати продукцію зі списку, що складається з 14 пунктів. Цей перелік затверджений постановою Уряду.

Кожен громадянин повинен знати, що його споживчі права захищаються законом. Тому, якщо ви зіткнулися з порушенням своїми привілеями, слід звернутися до правових норм.

Завантажити останню редакцію Закону про захист прав споживачів

Якщо у Вас є питання, проконсультуйтеся у юриста

Поставити своє запитання можна в форму нижче, в віконце онлайн-консультанта справа внизу екрану або зателефонуйте за номерами (цілодобово і без вихідних):Що таке право споживача на обмін товару належної якості згідно із законом про захист прав споживачів?
В яких випадках споживач може реалізувати своє право на обмін товару?
Що таке право споживача на обмін товару належної якості згідно із законом про захист прав споживачів?
В яких випадках споживач може реалізувати своє право на обмін товару?
В яких випадках продавець має право відмовити в обміні товару?