Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення боргів з фізичних осіб: види і способи повернення, спрощений порядок, колекторські послуги

  1. Стягнення боргів з фізичних осіб за законом
  2. Відео: новий закон про порядок стягнення простроченої заборгованості з фізосіб
  3. Судовий розгляд
  4. спрощений порядок
  5. Податкова і дебіторська заборгованості
  6. колекторські послуги
  7. Необхідні документи
  8. Як здійснюється стягнення
  9. Повернення боргів з ІП
  10. Відео: порядок стягнення боргів з фізичних та юридичних осіб

Люди нерідко беруть і дають гроші в борг, не замислюючись навіть про те, які часом виникають складнощі при поверненні коштів. Брати чи не брати кредит, займати у сусіда необхідну суму чи ні - це особиста справа кожної людини. Якщо ж ви зробили свій вибір і все-таки зважилися на такий вчинок, ще раз зважте всі за і проти. Це рішення може привести до непоправних наслідків. Адже при суперечках між кредиторами і боржниками нерідкі судові розгляди. Законодавством вироблена процедура стягнення боргів з фізичних осіб, і її здійснення залежить від багатьох факторів.

Стягнення боргів з фізичних осіб за законом

Люди займають гроші і беруть кредити з різних причин. Комусь не вистачає коштів на придбання житла, інші планують оплатити таким чином можливість своєї дитини вчитися в університеті. Але все в підсумку зводиться до того, що через обумовлений проміжок часу борги доведеться повертати, а іноді і з відсотками. Ось тут-то найчастіше і виникають проблеми. Одному не вистачає зароблених коштів для погашення заборгованості, інший відмовляється платити. У будь-якому випадку невиконання зобов'язань є підставою для стягнення боргів.

Офіційна процедура передбачає, що ви здатні довести факт грошової позики. Головними документами в даній ситуації є договір і розписка. Договір складають кредитори, розписка потрібна, коли позику береться у приватної особи. У стягнення боргів по розписці і договором є свої особливості. Майте на увазі, що тільки грамотно складений і нотаріально завірений договір допоможе вам повернути свої гроші. У ньому обумовлюються всі важливі деталі: яка сума позичається, є чи ні стягуються відсотки, які терміни погашення заборгованості.

При отриманні позики в повному розмірі, а також його частини, позичальникові треба написати розписку в отриманні грошей.

При отриманні позики в повному розмірі, а також його частини, позичальникові треба написати розписку в отриманні грошей

Люди не завжди замислюються про те, що оформлений кредит може привести до руйнування і заборгованостях

Якщо боржник порушує будь-які положення укладеного договору, то це є приводом для звернення до суду. Що ж робити, якщо договір не був складений або відсутній боргова розписка? Звичайно, в такій ситуації ви стикаєтеся з певними труднощами. Іноді ці ускладнення нездоланні. Стягнення боргів неможливо, якщо немає взагалі ніяких доказів позики.

Доказом може послужити наступне:

  • акт виконаних робіт / наданих послуг;
  • накладна на товар;
  • розписка в отриманні грошей іншою стороною;
  • виписка з банківського рахунку, що підтверджує платіж.

Якщо хоч один з документів все-таки є, то з'являється можливість стягнути борг.

Як правило, штрафні санкції у вигляді неустойки в подібних випадках не стягуються в силу того, що неможливо довести порушення термінів повернення.

Держдумою досить давно розглядалися законопроекти про правила роботи банків з простроченими заборгованостями клієнтів. У 2016 році були прийняті поправки відразу до кількох законів. А з 2017-го вони вступили в дію. Тепер банки мають чіткий механізм повернення боргів в досудовому порядку.

Відео: новий закон про порядок стягнення простроченої заборгованості з фізосіб

Способи повернення боргів

Найпоширенішими вважаються судовий і досудовий способи повернення своїх грошей. При досудовому методі кредитор намагається вирішити проблему мирним шляхом. Іноді досить попередити боржника, що в разі невиконання ним договору врегулювання ситуації буде відбуватися в судовому порядку. Ймовірно, чоловік просто не має можливості розплатитися в строк. Якщо у вас є час почекати трохи, скористайтеся цим. Звичайно, банки не чекатимуть, тому вони, швидше за все, вдадуться до інших способів, т. Е. Отримають виконавчий лист в досудовому порядку або звернуться до суду. Судова інстанція вивчить ситуацію. У тому випадку, коли підтверджуються претензії кредитора до боржника, суд видає виконавчий лист. З ним в руках зацікавлена ​​сторона може:

  • самостійно зажадати свої гроші, правда тільки в тому випадку, якщо сума не перевищує 25 тис. руб .;
  • звернутися до судових приставів;
  • передати виконавчий лист за місцем працевлаштування боржника. У цьому випадку суми будуть списуватися з заробітних плат.

У разі прийняття позитивного рішення кредитор отримує виконавчий лист для стягнення боргу

Судовий розгляд

Судовий процес передбачає наступні дії:

  1. Подача заяви в суд.
  2. Винесення судом рішення та набрання ним чинності через 10 днів.
  3. Добровільне використання рішення суду (30 днів з дня набрання чинності).
  4. Звернення за виконавчим листом, якщо сторона, що програла не виконує рішення добровільно.
  5. Порушення виконавчого провадження судовим приставом.

спрощений порядок

З 2016 року почав діяти спрощений порядок стягнення кредитних боргів (до 100 тис. Руб.). Він дає можливість вирішити проблему без суду, тільки при наявності виконавчого напису нотаріуса. Такий напис банк отримує в разі двомісячної прострочення виплати боргу.

Податкова і дебіторська заборгованості

Нерідкі випадки, коли люди ігнорують податкові відрахування, незважаючи на те що виплата податків є обов'язком кожного громадянина. Якщо, звичайно, ви не звільнені від їх сплати (а це іноді буває), то податкові інспектори звернуться до суду. Погашення податкової заборгованості можливо і за рахунок власності громадянина. Стягнення відбувається на підставі ФЗ «Про виконавче провадження».

Стягнення відбувається на підставі ФЗ «Про виконавче провадження»

Податкова заборгованість може утворитися, якщо прострочити подачу декларації, чи не подати її зовсім (в тих випадках, коли вона необхідна) або неправильно розрахувати суму відрахувань

Якщо з податковою заборгованістю все ясно, то розуміння дебіторської заборгованості є не у всіх.

Дебіторська заборгованість - це борги покупців або інших дебіторів, що належать організації.

Організація може надати кредит або відстрочити платіж покупцям. Як і в інших випадках, укладається договір між двома сторонами, де прописуються терміни і порядок оплати. Якщо має місце факт порушення договору, організація може звернутися до арбітражного суду із заявою про стягнення дебіторської заборгованості. До того ж організація повинна підготувати необхідний пакет документів, який доводить, що договірні відносини були присутні, але погашення боргу так і не відбулося.

колекторські послуги

Кредитори нерідко йдуть на переуступку прав фірмам, які займаються стягненням боргів. Це так звані колектори. Природно, вони зацікавлені в поверненні боргу, так як за свої послуги отримують пристойні гроші (до половини суми боргу). Працюють, як правило, без передоплати. На жаль, колектори часто виходять за рамки дозволених методів, будучи, по суті, рекетирами, «вибивають» гроші з боржників. Але введений в 2016 р спрощений порядок дозволяє проігнорувати послуги таких компаній.

Але введений в 2016 р спрощений порядок дозволяє проігнорувати послуги таких компаній

Кредитори нерідко передають право стягнення боргу третій стороні

Необхідні документи

Якщо хто-небудь позичає значну суму знайомому, то варто подумати про розписці. Правила її складання:

  1. Документ оформляється особою, яка займає гроші. Текст повинен бути не видрукуваний, а написаний від руки.
  2. Вказуються дати (складання, передачі грошей, коли кошти підлягають поверненню).
  3. Позичати сума пишеться прописом та цифрами.
  4. Вносяться паспортні дані обох сторін.
  5. Розписка підписується обома сторонами.

При позасудовому способі стягнення, крім особистої розмови з боржником, пишеться претензія. У ній кредитор виставляє свої вимоги із зазначенням терміну повернення коштів. З зразком бланка можна ознайомитися за посиланням . Зробіть копію вимоги, вона залишиться у вас до тих пір, поки ви не звернетеся в суд. Оригінал надсилається боржнику поштою.

Крім цього, будуть потрібні документи, які підтвердять існування заборгованості. Чим більше свідчень, тим вище ймовірність того, що суд буде захищати ваші інтереси. Це можуть бути показання свідків і навіть аудіозаписи.

Якщо гроші і дає, і бере фізична особа, розписка пишеться, як правило, від руки

Що ще потрібно в суді:

  • позовну заяву;
  • квитанція про сплату держмита (чим більша сума боргу, тим менше відсоток стягується);
  • копії договору та розписки;
  • клопотання про виклик свідків (якщо потрібно);
  • документи, що підтверджують судові витрати.

З зразком бланка позовної заяви можна ознайомитися тут .

Крім цього, якщо ви довірили кому-небудь процедуру стягнення боргу, то повинна бути оформлена довіреність. Краще довіреність завірити в нотаріуса. У ній обов'язково прописуються термін дії та дата видачі, а також повноваження фірми (наприклад, колекторської). Законодавством не визначено форму довіреності на стягнення боргу, головне, щоб вона відповідала вищеназваним вимогам.

Як здійснюється стягнення

Всі документи зібрані і подані на розгляд суду. Незайвим буде уточнити, що здійснюється або виконавче провадження, або наказне. У першому випадку від вас вимагається позов, в другому суд виносить наказ про стягнення грошових коштів на підставі вашої заяви. На виконавче провадження, як правило, йде багато часу (до декількох місяців). На наказне - до 7 днів. Якщо суд прийняв рішення на вашу користь, то ви отримаєте виконавчий лист. Далі ви відправляєтеся до судового пристава. Саме він буде займатися вашою справою. Якщо у боржника немає коштів, то в такому випадку на його майно накладається арешт. Арештована власність продається з торгів, а гроші від продажу йдуть в рахунок погашення боргу.

Арештована власність продається з торгів, а гроші від продажу йдуть в рахунок погашення боргу

Пристави при стягненні боргу діють на підставі виконавчого листа

Повернення боргів з ІП

Індивідуальний підприємець завжди ризикує. Він вкладає кошти в свою справу, сплачує страхові внески, відрахування в податкову і Пенсійний фонд, а також укладає договори для забезпечення своєї діяльності. У разі заборгованості підприємець відповідає всім, що у нього є. Найчастіше це веде до розорення. Коли факт заборгованості в наявності, кредитори або податкові інспектори надходять так само, як і в будь-якому іншому випадку. Спочатку слід попередження, на ім'я боржника направляється претензія. Якщо ці дії ні до чого не привели, то зацікавлені сторони звертаються до суду. Суд може визнати ІП банкрутом і анулювати борги підприємця. В цьому випадку краще поспішити з позовною заявою. Адже надалі заборгованість з ІП ​​стягується як з фізичної особи, що має на увазі арешт майна. Виручені від продажу гроші спочатку йдуть на відшкодування боргів на користь постраждалих від діяльності ІП, потім тільки на заробітні плати працівникам і по інших зобов'язаннях.

Відео: порядок стягнення боргів з фізичних та юридичних осіб

Позичити гроші у приватної особи або оформити кредит - нескладне по суті справу. Але як то кажуть, береш чужі, а віддаєш свої. Багато громадян не справляються з покладеними на них борговими зобов'язаннями. І як результат - судовий розгляд, якщо не вдалося прийти до мирного врегулювання проблеми. Законодавством передбачена поетапна процедура стягнення боргу з фіз. осіб, але щоб вона пройшла успішно, потрібно пакет документів. І найважливіше значення серед передбаченої документації має доказова база. Якщо боржник не зміг виплатити борг, його майно вилучається і продається. Виручені кошти йдуть на погашення заборгованості. В цілому процедура стягнення боргу з фізичної особи і з ІП ​​не відрізняється, є лише певні нюанси. Те ж саме стосується дебіторської та податкової заборгованості. У будь-якому випадку варто сто разів подумати, перш ніж вплутуватися в боргові відносини. Тільки тоді вам не доведеться турбуватися і в разі невдачі чекати приставів або колекторів.

Що ж робити, якщо договір не був складений або відсутній боргова розписка?