Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення боргів. Повернення боргу. Виконавче виробництво

  1. Сім разів відміряй ...
  2. Стягнення боргів у досудовому порядку
  3. Стягнення боргів в судовому порядку
  4. Виконавчий лист - ключовий документ для стягувача
  5. Самостійне стягнення боргу
  6. Виконавче виробництво
  7. Оскарження дій (бездіяльності) судових приставів
  8. Стягнення боргів через банкрутство боржника
  9. Найсерйозніший механізм впливу на боржника - кримінальне переслідування

В даний час проблема стягнення боргів актуальна як ніколи В даний час проблема стягнення боргів актуальна як ніколи. Це пов'язано в першу чергу з фактичної безкарністю злісних боржників, які не виконують свої зобов'язання перед кредиторами, виводять активи, а замість повернення боргу ліквідують свої організації. Якщо ж мова йде про боржника фізичну особу, то він просто або розводить руками, мовляв, грошей немає, або взагалі зникає. Звернення до правоохоронних органів часто результатів не дають. На руки Ви отримуєте відписку про те, що у Вашому випадку мова йде про нібито цивільно-правових відносинах, які потрібно вирішувати в суді в рамках цивільного процесу.
Але зневірятися не варто, потрібно планомірно домагатися поставленої мети повернення грошей, використовуючи всі доступні можливості. стягнення боргів принесе свої позитивні результати, якщо поверненням боргу буде займатися досвідчений адвокат, знає різні ефективні механізми повернення грошей.

Вам не повернули борг, не сплатили за договором, не поставили товар або не надали послугу? Звертайтеся по допомогу до наших адвокатам МОКА «Правовий захист» за телефонами (495) 790-67-86. Ми професійно займаємося стягненням боргів і допоможемо Вам повернути Ваші гроші.

Сім разів відміряй ...


Для того, щоб в майбутньому не займатися стягненням боргів, потрібно звести до мінімуму можливі правові ризики майбутньої угоди. Перед підписанням договору або наданням грошей у борг розумно провести аналіз майбутньої угоди. З поставленим завданням допоможе успішно впоратися адвокат, добре розбирається в тонкощах чинного цивільного законодавства.

Так, адвокат допоможе перевірити правоздатність контрагента, його ділову репутацію та фінансовий стан, вибрати найбільш підходящий вид договору і сформулювати його умови, вибрати спосіб забезпечення зобов'язання.

Стягнення боргів у досудовому порядку

Наші адвокати допоможуть правильно підготувати письмову претензію з вимогою до боржника виконати своє зобов'язання Наші адвокати допоможуть правильно підготувати письмову претензію з вимогою до боржника виконати своє зобов'язання. Звернемо увагу, що для окремих суперечок претензійний порядок розгляду спорів, є обов'язковим і без претензії стягувач не може звернутися до суду. Отримавши грамотно підготовлену претензію з доданими до неї документами, що підтверджують розмір боргу, шанси на добровільне повернення боргу серйозно підвищуються.

Стягнення боргів в судовому порядку

Коли переговори з боржником, письмові звернення ніяких результатів не принесли, оцінивши перспективи подальших взаємин з боржником, кредитор приймає рішення стягувати борг через суд. Тут ключову роль грають грамотні дії адвоката. Важливо оперативно і правильно підготувати позовну заяву, прикласти необхідний комплект документів, щоб уникнути повернення позову. В іншому випадку можна втратити час і навіть пропустити строк позовної давності. Адвокат може переконати суддю вжити заходів щодо забезпечення позову, наклавши арешт на майно боржника, що забезпечить повернення боргу. Розмір стягуваної судом суми (в яку крім основного боргу, можуть входити компенсація збитків, неустойка, штрафи) залежить від грамотної правової позиції позивача. Вінцем судового розгляду, є судове рішення про стягнення боргу.

Виконавчий лист - ключовий документ для стягувача

І ось, нарешті, після довгих місяців судових баталій, у кредитора на руках заповітне рішення суду, в якому зазначено на стягнення боргу з боржника. Однак судове рішення не дає можливості кредитору звернутися в службу судових приставів. Основним документом для примусового повернення боргу, є виконавчий лист, який потрібно отримати в суді як можна швидше. Адвокат перевіряє правильність складання виконавчого листа, просить видати кілька листів, якщо виконання буде проводиться в різних місцях або в справі є кілька відповідачів.

Самостійне стягнення боргу

У ряді випадків повернення боргу може бути швидким і ефективним без залучення служби судових приставів, адже робота цієї служби дуже часто стає предметом справедливої ​​критики через бездіяльність приставів, затягнутих термінів і помилок. Залежно від ситуації, наші адвокати рекомендують такі механізми самостійного стягнення боргу:
- домовленість між кредитором і боржником про щомісячне погашення боргу протягом певного періоду часу в обмін на обов'язок кредитора не звертатися в службу судових приставів;
- пред'явлення стягувачем виконавчого листа безпосередньо в банк. Тут складність полягає лише в тому, щоб з'ясувати в якому банку у боржника є рахунки. Інформація про рахунки може перебувати в договорах, на сайті боржника. Крім того, інформацію про майно боржника можна запросити в податковому органі.
- пред'явлення виконавчого листа за місцем роботи боржника. Тут слід звернути увагу, що така можливість стосується стягнення періодичних платежів і грошових коштів, що не перевищують 25 тис. Рублів.

Виконавче виробництво

Якщо самостійне стягнення боргів позитивних результатів не дало, залишається тільки звертатися в службу судових приставів Якщо самостійне стягнення боргів позитивних результатів не дало, залишається тільки звертатися в службу судових приставів. Робота цієї служби викликає масу нарікань через фактичну недоступність приставів (вони приймають громадян лише 8 годин на тиждень, при цьому у одного пристава може перебуває у провадженні до 3 тисяч справ), плинності кадрів, тривалих термінів стягнення. Зіткнувшись з бездіяльністю і недоступністю приставів, збирачі часто опускають руки. Тим часом, правильним рішенням буде довірити стягнення боргів професійним адвокатам, які добре знають виконавчий процес, обсяг дій, які повинні зробити судові пристави для розшуку боржника і його майна, оцінки, передачі майна для проведення торгів. Адвокат перевірить: чи спрямовувалися приставом запити в Росреестр, ГИБДД, податкові органи і банки, також повідомить приставу про відому йому інформацію щодо боржника, проконтролює накладення арешту на виявлене майно.
У разі спроби боржника «відвести» майно, шляхом оформлення його на третіх осіб заднім числом, адвокат може ініціювати оспорювання скоєних угод з майном.
Повернення боргу можливе також за рахунок дебіторської заборгованості боржника, тобто за рахунок боргів третіх осіб перед боржником. В цьому випадку боржники нашого боржника будуть виплачувати свої борги через рахунок служби судових приставів, а ці гроші будуть спрямовані стягувачу.
Наші адвокати здійснюють постійний контроль за виконанням приставом своїх обов'язків, виявляють належну наполегливість, а в разі бездіяльності пристава - оскаржують таке бездіяльність. Адже ймовірність того, що стягнення боргів буде здійснено успішно залежить саме від частого і конструктивного спілкування з приставом.

Оскарження дій (бездіяльності) судових приставів

У разі тривалої бездіяльності приставів, необгрунтованої скасування арешту на майно, непропорційного розподілу стягнутих коштів між стягувачами і інших неправомірних дій судового пристава, наші адвокати можуть прийняти рішення про необхідність оскарження дій пристава. Важливо знати, що для оскарження таких дій законом встановлений короткий термін - всього 10 днів. Тому тут краще не розраховувати на свої сили, а відразу звернутися до професіоналів, щоб потім не відновлювати пропущений термін, довірити складання скарги і її подачу адвокату, який зробить це швидко і правильно. Оскарження дій пристава можливо двома способами: в порядку підлеглості і в судовому порядку. Який спосіб вибрати, залежить від конкретної ситуації.

Стягнення боргів через банкрутство боржника

Повернення боргу можливе також за допомогою такої дієвої заходи, як банкрутство боржника, в тому випадку, якщо боржник бажає залишитися на ринку і не бути визнаним банкрутом Повернення боргу можливе також за допомогою такої дієвої заходи, як банкрутство боржника, в тому випадку, якщо боржник бажає залишитися на ринку і не бути визнаним банкрутом. Пред'явлення до арбітражного суду заяви про визнання боржника банкрутом дуже часто спонукає боржника погасити борг.
У тих випадках, коли доля боржника приречена на банкрутство, розраховувати на повернення боргу можна лише в тому випадку, якщо в конкурсній масі є майно, достатнє для погашення боргу. Тому перед пред'явленням заяви про банкрутство необхідно звернутися за допомогою до адвокатів, які допоможуть оцінити перспективу справи і запропонувати кандидатуру конкурсного керуючого. Наявність в справи свого конкурсного керуючого забезпечить контроль за майном боржника.

Найсерйозніший механізм впливу на боржника - кримінальне переслідування

Якщо борг виник в результаті шахрайства або підробки документів, зрозуміло, що боржник буде притягнутий до кримінальної відповідальності. Але якщо боржник злісно ухиляється від погашення кредиторської заборгованості, здійснив незаконні дії щодо арештованого або описаного майна, то він також може бути піддана кримінальному покаранню. Така безрадісна перспектива досить часто ставати дієвим аргументом на користь повернення боргу.
Як бачите, механізмів стягнення боргів досить багато, але для їх ефективного використання, бажано скористатися послугами адвокатів, які мають значний досвід в питаннях повернення боргів та виконавчого провадження.


Адвокати МОКА «Правовий захист» здійснюють успішне стягнення боргів. Представляють інтереси довірителів в ході виконавчого провадження. Якщо Вам потрібна допомога в поверненні боргу, звертайтеся до нас за телефонами (495) 790-67-86. Ми обов'язково допоможемо Вам!

Вам не повернули борг, не сплатили за договором, не поставили товар або не надали послугу?