Реклама
Реклама
Реклама

Ст. 25 Закону про захист прав споживачів: повернення товару належної якості - правила для магазину і споживача

  1. Особливості статті 25
  2. Основні права
  3. Правила повернення
  4. Повернення в інтернет-магазин

Правовідносини, що виникають при зверненні товару, а також взаємодії продавця і покупця регулює Закон Російської Федерації «Про захист прав споживачів». Примітно, що цей закон є основним нормативно-правовим актом, що регулює дану сферу, особливо ст 25 закону про захисту прав споживачів . З питань, які складаються щодо якості придбаної продукції, даний НПА (нормативно-правовий акт) має вищу силу.

У ньому наводяться визначення продавця, виконавця, споживача, виробника та ін., Розкриваються їх права і обов'язки, встановлюється відповідальність, компенсація, яку необхідно виплатити за заподіяння моральної шкоди та інші важливі положення. Крім цього, законодавець в акті закріплює терміни, які дозволяють задовольнити окремі вимоги споживачів.

Особливості статті 25

Особливості статті 25

Стаття 25 Закону про захист прав споживачів законодавчо регламентує право громадянина на повернення продукції, якість якої не відповідає необхідним вимогам. Товаром неналежної якості визнається той предмет, в якому споживач виявив недолік, що порушує вимоги якості.

У статті вказані причини для повернення конкретного товару або його бартеру (через невідповідного розміру, фасону, забарвлення і т.д.) До того ж стаття визначає період, коли споживач має можливість легально обміняти або повернути покупку.

Увага! День, в який покупець здійснив придбання, не входить в загальний облік, тобто відлік періоду починається з наступного після покупки дня.

Основні права

Стаття 1 Закону про захист прав споживачів підтверджує юридичний факт регулювання відносин у даній сфері Цивільним Кодексом (частини з першої по третю). Для того, щоб дані нормативні правові акти могли бути застосовані необхідна наявність певного підстави, а саме: наявність цивільно-правового договору на певну дію. В даному випадку це чек, який підтверджує юридичний факт купівлі-продажу. Завдяки йому покупець може скористатися правом на повернення.

Законодавство Російської Федерації регламентує право споживача на якісну продукцію. Саме тому нормативні правові акти закріплюють такі права громадян при здійсненні покупок:

  1. Право на безпечний товар. Це означає, що придбане виріб при використанні і правильної експлуатації не може завдати нікому шкоди і збитків. Це стосується як здоров'я громадянина, так і навколишньої природи в цілому. Для того, щоб забезпечити безпеку державою затверджені стандарти якості, а також норми, які не дозволяють неякісної продукції з'являтися на ринку.
  2. Право на якісну продукцію. Затверджені в нашій країні регламенти дозволяють відстежувати рівень якості. Стаття 25 ЗоЗПП передбачає абсолютно легальне право громадянина на повернення придбаної продукції, якість якої незадовільно. Якщо виріб не відповідає за певними положеннями, то споживач має законне право його повернути протягом 14 днів з дня покупки.
  3. Право на надання дійсної інформації. Інформація, яка розкриває все властивості і специфіку повинна міститися на упаковці. Це не тільки склад, але і відомості про дистриб'ютора, термін придатності і т.д.
  4. Право на отримання компенсації за незадовільну якість товар. Це також регламентує закон про захист прав споживачів.

придбання товару

Необхідно пам'ятати, що деякі категорії продукції громадянину не можна обміняти і повернути. До них відносяться:

  1. Їжа.
  2. Пристрої для побуту (техніка), а також транспортні та автомобільні засоби, які визнані складними технічно. До таких прийнято відносити агрегати, техніку для сільського господарства, велосипеди, мопеди, техніка для відео і фото зйомки.
  3. Хімікати, добрива, пестициди, побутова хімія, сфера застосування яких - сільське господарство.
  4. Вироби, вироблені з дорогоцінних металів, ювелірні, а також з дорогоцінних каменів.
  5. Приналежності для медичного використання і лікарські препарати (всі аптечні засоби).
  6. Вироби, які передбачають контакт з їжею і продуктами. Наприклад, кухонне приладдя.
  7. Трикотажні вироби, швейні, а також текстиль (білизна, тканини, панчохи, мережива).
  8. Матеріали для обробки приміщень, продукція, що відноситься до кабельної.
  9. Косметика, парфуми, засоби для особистої гігієни.
  10. Рослини і тварини.
  11. Друковані видання, які носять характер неперіодичних.
  12. Зброя і елементи, які служать для його доповнення.

Товари, які не підлягають поверненню

Правила повернення

Повернути куплений товар в магазин споживач має право в будь-якому випадку: незалежно належної якості він, чи ні. Судова практика щодо цього питання досить широка, тому кожен випадок носить певний характер. Правила повернення товару: повернути назад продукцію належної якості можна протягом 14 днів (день покупки в рахунок не входить), а неякісну - до двох років.

Існує певний порядок повернення. При виявленні покупцем будь-якого недоліку слід звернутися до самого продавцеві, який реалізує товар і виявити своє бажання про повернення або заміни виробу, майже завжди суб'єкти правовідносин досягають розуміння.

Увага!

У разі якщо продавець, який реалізує товар, не хоче проводити процедуру повернення, то необхідно оформити претензію . Певної форми написання претензії не існує, проте в ній потрібно вказати всі докладно, так як це буде юридично значущий документ.

Претензія повинна розкривати інформацію про покупця (ПІБ, адреса), інформацію про ситуації, що склалася, який він бажає повернути. До того ж, вона повинна включати в себе сама вимога на обмін або повернення.

До претензії потрібно прикріпити товарний або касовий чек (допустимо наявність гарантійного талона), який є підтвердженням покупки товару в певному магазині.

Документ повинен бути оформлений в двох примірниках, які зберігають обидві сторони правовідносин. Покупець зберігає собі копію, на якій стоїть позначка магазину, яка підтверджує факт оформлення і отримання претензії.

Товар неналежної якості згідно дійсному на території РФ законодавством про захист прав споживачів покупець має право повернути. У свою чергу магазин зобов'язаний повернути гроші , Які споживач заплатив за певний товар неналежної якості.

Примітно, що гроші продавець повертає клієнту при наявності паспорта (на його підставі) і заповненої заяви. Єдиної форми, згідно з якою має заповнюватися заява не існує, кожен магазин стверджує свою індивідуальну. Сам термін повернення грошей за товар неналежної якості може досягати 10 діб.

Сам термін повернення грошей за товар неналежної якості може досягати 10 діб

Продавець зобов'язаний гарантувати якість товару

Повернення в інтернет-магазин

Повернення товару в інтернет-магазин передбачений відповідним законом. Отже, товар неналежної якості споживач має право повернути і в магазин, який розташовується на інтернет-ресурсі.

Процес повернення виглядає наступним чином:

  1. Споживач зв'язується з особою, що представляє магазин. Після чого складається заява (необхідно в двох примірниках для сторін).
  2. До заяви має бути додано чек або гарантійний талон.
  3. Так як у випадку онлайн-ресурсу віддати власноруч один екземпляр претензії проблематично, то його можна відправити за допомогою пошти рекомендованим листом.
  4. Якщо в зазначений законодавством термін продавець не задовольняє претензію клієнта і не повертає гроші, то необхідно подати позов в судову інстанцію.

Це цікаво! Як пишеться і подається скарга в прокуратуру - зразок

Закон про захист прав споживачів. Стаття 25. Право споживача на обмін товару належної якості