Реклама
Реклама
Реклама

Розписка про повернення боргу: зразок і зміст

  1. Що являє собою розписка?
  2. Як скласти борговий документ правильно?
  3. Умови складання боргової розписки
  4. Порядок складання розписки про повернення боргу
  5. Корисна інформація

Даючи в борг, бажано підстрахувати повернення грошей. Усна домовленість може істотно підкріпиться взятої розпискою, зразок якої бажано вивчити досконально. Правильно оформлений документ максимально збільшить шанси заявника, якщо доведеться звернутися в судові органи.

Зміст статті

Що являє собою розписка?

Розписка - зразок документа, представлений в письмовій формі і підтверджує тим самим факт отримання грошей, документації, коштовностей і реалізацію взятих на себе зобов'язань. Взяття розписки зазвичай практикується при позиці грошових коштів, оформленні угоди купівлі-продажу, при здачі на збереження матеріальних цінностей. Як взяти гроші в борг по розписці , Читайте в попередній статті.

Нерідко така гарантійна папір про повернення боргу стає якщо не єдиним, то цілком переконливою підставою для його стягнення. У разі потреби цей документ використовується в судовому розгляді. Грамотне складання паперу - неодмінна умова для звернення з розпискою про повернення боргу.

Дата і сума в розписці прописується цифрами і прописом.

Як скласти борговий документ правильно?

Боргові правовідносини сторін закріплюються письмовим документом. Повернення грошових коштів кредитору в термін, так само як і отримання, фіксується розпискою. Документування - це головний козир позикодавця при зверненні до суду.

Специфіка оформлення письмового доказу повернення боргу проста, існують типові форми розписки і зразок . Факт взяття в борг грошових коштів, а також їх повернення документується в установленому порядку. Судова і ділова практика допускає складання і передачу боржникові гарантій про повернення боргу.

Підтвердження отримання і повернення боргу бажано написати від руки. При виникненні в судовому розгляді спору про встановлення авторства документа подібна підстраховка допоможе довести його справжність під час проведення експертизи почерку.

Оформлення юридично значущого документа не вимагає спеціального бланка, буде досить скласти розписку на чистому аркуші А4. Розписка пишеться позичальником від руки, оскільки однозначне експертний висновок робиться на підставі експертизи. Власноручного підпису може не вистачити, оскільки вона не завжди піддається стовідсоткової ідентифікації.

Письмовий доказ повернення боргу повинне містити вичерпну інформацію про місце і час її складання. У документі має бути зазначено термін, до якого позичальник зобов'язується повернути кредитору позичені кошти. Дата і сума прописується не тільки цифрами, але й прописом.

Підтвердження отримання і повернення боргу бажано написати від руки.

Умови складання боргової розписки

Складання подібного правового документа повинно вестися відповідно до юридичних норм про позику. Подібні правила повинні відповідати наступним вимогам:

  • добровільне складання документа;
  • реальну можливість повного або часткового повернення боргу;
  • власноручне написання розписки;
  • складання в одному екземплярі і обов'язкову передачу кредитору.

Зацікавлені особи можуть визначити й інші вимоги в подібному документі, що не суперечать чинному законодавству держави.

Порядок складання розписки про повернення боргу

На початку документа вказуються персональні дані особи, яка взяла на себе боргові зобов'язання по позиці грошових коштів, а саме:

  1. Прізвище та ініціали, дата народження;
  2. Серія та номер паспорта.
  3. Назва органу, що видав документ із зазначенням дати,
  4. Адреса постійної реєстрації і, при необхідності, місце проживання.

Додатково вказуються контактні телефони та прописуються персональні дані кредитора.

Зобов'язання з фінансового боргу виражаються в російській валюті згідно зі статтею 317 Цивільного кодексу РФ. При цьому зразок розписки позики в іноземній валюті повинен містити обмінний курс на момент позики, а тому повернення повинен бути еквівалентний сумі іноземної валюти за курсом Центрального банку РФ на дату повернення. У документі прописується сума позики цифрами і прописом.

За умови, що кошти позичаються під відсотки, слід позначити їх розмір і термін компенсації. При бажанні кредитора позичальник вказує розмір відсотків в разі, якщо повернення повернення боргу буде прострочений. Зразок розписки передбачає внесення всього спектра домовленостей між кредитором і позичальником.

Боргова розписка повинна чітко позначати, для проведення якого дії вона видана. При цьому дата розташовується в лівому нижньому кутку зразка, а підпис - в правому нижньому.

Документ не повинен мати порожнього місця і видимих ​​прогалин, щоб виключити можливість внесення суттєвої інформації.

Корисна інформація

Буде непогано, якщо при складанні розписки про передачу грошей при угоді присутній хоча б один сторонній спостерігач. Розписка повинна зафіксувати цей факт, і містити відомості, що гроші були передані з рук в руки при свідку. У документ вписуються повні анкетні дані спостерігачів і ставляться їхні підписи.

Письмове свідоцтво про прийняття грошових коштів і їх повернення не підлягає обов'язковому посвідченню у нотаріуса, проте додаткова підстраховка не завадить. Під час подання заяви про повернення боргу завірений зразок розписки може істотно скоротити строки судового розгляду.

Що являє собою розписка?
Як скласти борговий документ правильно?
Як скласти борговий документ правильно?