Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява про стягнення грошових коштів: зразок і правила оформлення

  1. Підстави
  2. Чи можна обійтися без позову?
  3. Правила складання позову
  4. підсудність
  5. Способи подачі позову

Стягнення грошей в судовому порядку - найбільш популярний спосіб отримати борги та інші суми, належні за законом. Позовна заява про стягнення грошових коштів вже стало універсальним документом, зразок якого можна знайти і в цій статті.

Відносини громадян, засновані на письмових договорах, регулюються цивільним законодавством. Укладаючи договір, сторони впевнені, що при невиконанні зобов'язань однією стороною угоди, інша може звернутися до суду, який винесе справедливе рішення. Але коли настає така ситуація, відразу виникає безліч питань.

З чого ж почати складання позову про стягнення грошових коштів?

З чого ж почати складання позову про стягнення грошових коштів

Підстави

Стягнення боргу по розписці через суд - найпростіший спосіб повернення грошей. Наявність розписки підтверджує факт наявної заборгованості, тому документ є підставою для звернення до суду. Тільки часто все виявляється не так просто, як здається на перший погляд. Дуже часто громадяни неуважні при отриманні розписок з боржників, тому документ раптом виявляється простий запискою, яка не має юридичної сили.

Для того, щоб згодом можна було уявити розписку в суді, вона повинна бути складена чітко і грамотно, інакше уявити її підставою виникли боргових зобов'язань не вийде. Документ повинен містити наступні пункти:

  • Дата складання та передачі грошових коштів.
  • Дані посвідчень особи сторін (ПІБ і адреси).
  • Сума позики (цифрами і прописом).
  • Термін повернення грошей (період або точна дата).
  • Підписи сторін договору з повними розшифровками.

Підписи сторін договору з повними розшифровками

Якщо якийсь пункт відсутній в розписці, суд може відмовити позивачу в задоволенні вимог. Це ж стосується і інших договорів, на підставі яких виникають зобов'язання: з поданих документів має бути ясно і зрозуміло наявність наявної заборгованості у відповідача перед позивачем. Наприклад, якщо термін повернення грошей не вказано в договорі або відсутній фактична дата видачі позики, судді буде складно визначити момент порушення зобов'язань.

Однак, заява про стягнення заборгованості може бути складено не тільки на підставі домовленостей. Наприклад, стягнення з неплатника неустойок по аліментах виникає в силу закону. Також позов про стягнення боргу може бути поданий в результаті заподіяння шкоди.

У будь-якому випадку, вимоги про повернення або відшкодування повинні бути законно обґрунтовані. Якщо є документи, що підтверджують факт боргу, необхідно докласти їх до заяви в суд.

Чи можна обійтися без позову?

Якщо з поданих документів ясно, що борг безперечний, не обов'язково ініціювати позовне провадження. У таких випадках достатньо заяви про видачу судового наказу . У наказовому порядку справи розглядаються значно швидше, а держмито в два рази менше. Отримати наказ можливо, якщо:

  • сума боргу не перевищує 50 тисяч рублів - у мирового судді;
  • борг становить менше 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - у районному суді;
  • борг менше 400 тисяч рублів - в арбітражному суді.

Однак, така форма стягнення не завжди доцільна, якщо відповідачі навмисно ухиляються від отримання судового наказу або представляють заперечення, уникнути позову не вдається.

Так як же правильно скласти і подати позовну заяву?

Так як же правильно скласти і подати позовну заяву

Правила складання позову

За зразок заяви можна взяти наданий нижче бланк, також примірні форми бланків розміщені на інформаційних стендах судів.

Позовна заява про стягнення грошових коштів по розписці написати найпростіше. Форма цього документа не вимагає докладних описів обставин, що склалися, тому текст звернення завжди лаконічний. Заявнику досить взяти будь-який зразок заяви і вказати в документі точні дані, що стосуються його справи. Для цього необхідно змінити в зразку:

  • фио і дані сторін;
  • дати;
  • суми.

Зазвичай, зразки позовних заяв про стягнення боргу по розписці вже містять посилання на нормативні акти. Це ж стосується і інших заяв до суду про стягнення грошей. Тут слід звернути увагу на зазначені в зразках позовів статті, це можуть бути:

  • ст. 309 ГК РФ, яка вказує на те, що зобов'язання повинні належно виконуватися;
  • ст. 310 ГК РФ, що повідомляє про неприпустимість ухилення від виконання зобов'язань в односторонньому порядку;
  • ст. 314 ГК РФ, що передбачає терміни виконання зобов'язань;
  • ст. 1064 ЦК України, що обгрунтовує виникнення зобов'язань по відшкодуванню заподіяної шкоди;
  • ст. 80 і 81 СК РФ, які стверджують аліментні зобов'язання.

Варто зазначити, що зразок позовної заяви до мирового суду про стягнення грошових коштів відрізняється від звернення до районного суду тільки сумою, що стягується, в іншому будь-яка форма повинна містити наступні пункти:

  • Найменування судового органу (районний / арбітражний суд, фио - при зверненні до мирового судді).
  • Дані та контакти фізичних або юридичних осіб, що мають відношення до справи.
  • Опис обставин і посилання на документи, з яких виникло зобов'язання про стягуваної грошової суми.
  • Вимоги.
  • Додатки (наприклад, позов про стягнення боргу по розписці вимагає, щоб розписка була представлена ​​судді в оригіналі, якщо ж борг виник за іншим договором, необхідно додати його копію, при стягненні неустойки по аліментах - копії документів, що підтверджують такі зобов'язання).

Обов'язково слід докласти квитанцію про оплату держмита та копії всіх документів для відповідача.

Як правило, скласти заяву досить просто. У більшості громадян, далеких від юриспруденції, складності виникають на етапі визначення підсудності і способу подачі позову.

підсудність

Позовна заява про стягнення грошових коштів по розписці необхідно подавати за місцем проживання боржника. В цьому випадку необхідно дізнатися, до якого ділянки відноситься його адресу. Це стосується заборгованостей, що не перевищують п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ж сума боргу вище, то позов подається в районний суд, що відноситься до території проживання відповідача.

Стягуючи неустойки у аліментних зобов'язань, позивач має право подати заяву як за місцем проживання відповідача, так і в орган, що відноситься до своєї адреси.

Якщо ж відповідач не повернув гроші за договором, необхідно дотримуватися договірних положень, які можуть передбачати конкретний судовий орган, де сторони повинні вирішуватися спірні питання. При відсутності такої вказівки в договорі - позов подається до органу, що відноситься до територіального знаходження відповідача.

Фізичні особи завжди звертаються до судів загальної юрисдикції, тобто до мирового судді або в районний суд. ІП та ЮЛ вирішують спори в арбітражному суді.

Способи подачі позову

У якій би судовий орган ви не зверталися, зробити це можна тільки трьома способами:

  1. Особисто.
  2. Поштою.
  3. В електронному вигляді.

Останній варіант - найменш кращий, будь-який суд вимагає оригінали документів, тому уникнути особистого або поштового обігу навряд чи вдасться.

При особистому візиті фахівець судового органу поставить відмітку про прийняття заяви на вашому екземплярі позову, а поштове відправлення підтверджується повідомленням про вручення.

Дата прийняття позову не означає, що справа буде розглянута. Якщо суддя визначить, що підстав недостатньо, документи будуть повернуті позивачеві, тому слід дуже уважно поставитися до додатків, що підтверджує наявність заборгованості.

Особливу увагу потрібно звернути на терміни. Якщо на момент звернення закінчився строк позивної давності , Необхідно додати клопотання про поновлення строків. Цивільне законодавство передбачає можливість виконання зобов'язань протягом терміну, зазначеного в договорі, а ось стягнути борг можна тільки в трирічний період з моменту, коли виявлено порушення договірних положень.

Якщо ви пропустили визначені терміни з поважних причин, суддя їх може відновити. Коли ж вагомих підстав для пропуску строків не було, краще обійтися без клопотань, щоб не загострювати увагу суду і відповідача на цей прорахунок. Іноді така хитрість призводить до позитивного рішення, але якщо боржник представить відгук на позов, вказавши закінчення строку для вимог, суд прийме сторону відповідача.

При будь-якому зверненні до суду необхідно пам'ятати, що своєчасність заявлення вимог значно збільшує шанси на повернення боргу. Не варто затягувати терміни подачі позову, сподіваючись на добровільне виконання зобов'язань боржником. Сторона, тривалий час ухиляється від виплати боргу, дуже часто робить це навмисно, просто чекаючи закінчення законних термінів.

З чого ж почати складання позову про стягнення грошових коштів?
Чи можна обійтися без позову?
Так як же правильно скласти і подати позовну заяву?