Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява до суду - зразок

  1. Як правильно скласти позовну заяву до суду по цивільній справі?
  2. Позовна заява до суду про визнання права власності - зразок
  3. Порядок подання позовної заяви до суду про повернення грошових коштів
  4. Розмір держмита при поданні позовної заяви до суду в 2018

Якщо необхідно пред'явити вимоги фінансового характеру, то слід написати позовну заяву і подати його до суду. Порядок подачі і сам зміст позову залежить від того, які саме вимоги будуть висуватися з боку заявника. Серед найчастіших звернень можна виділити наступні:

  • про стягнення зарплати;
  • про стягнення аліментів;
  • про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Особливістю порядку подання позовної заяви до суду є визначення його ціни. Залежно від підрахованої ціни визначається розмір держмита, який потрібно оплатити.

Як правильно скласти позовну заяву до суду по цивільній справі?

Найчастіше в судовій практиці зустрічаються саме позови у цивільних справах. Такого виду суперечки виникають згодом невиконання обов'язків за договорами або іншим діям, пов'язаним з раніше укладеними угодами. Також поширеними цивільними справами є відшкодування шкоди і захист споживчих прав.

У правому верхньому куті звернення записується, до якого суду подається звернення - в світовій, в арбітражний або інший. Далі записуються ПІБ і адресу позивача, а також ПІБ і адресу відповідача. Там же вносяться дані про ціну позову і відповідної держмито.

Після найменування документа описується ситуація, що склалася з усіма обставинами. Акцент робиться на тому, в чому саме проявилося порушення прав. Далі обов'язково йде посилання на відповідну статтю ГК РФ. Наводиться не тільки номер статті, а й основний її посил. Якщо мова йде про певні суми, то в змісті може бути присутнім розрахунок. Далі після слова «Прошу» позивач перераховує список з вимогами. Перед підписом і датою повинні бути перераховані додатки, які підтверджують всі розписане позивачем.

Позовна заява до суду про визнання права власності - зразок

Зразок форми для визнання права власності

Подавати позовну заяву необхідно до суду загальної юрисдикції - у світовій або в районний. У його зміст входить найменування судової інстанції, інформація про учасників процесу, опис самого спору, відомості про порушення інтересів, а також ціна позовної заяви з переліком документації.

Важливо максимально докладно описати власність. Наприклад, для нерухомості вказують технічні характеристики і кадастрові дані, а для автомобіля - відомості з техпаспорта. Також згадується, на підставі яких норм виникло право власності.

Порядок подання позовної заяви до суду про повернення грошових коштів

Якщо ціна позову становить менше 50 тис руб, то справа буде розглянута мировим суддею, якщо ця сума більше, то справа буде перебувати в підсудності районних судів. Також потрібно звертатися до органу, який відповідає територіальному розміщенню об'єкта нерухомості.

Щоб можна було подати позовну заяву, його необхідно написати. Загальні норми є однаковими для всіх позовів, в тому числі і для тих, де вимогою виступає стягнення грошових коштів. Перед подачею потрібно розрахувати ціну вимог, а відповідно до неї визначити розмір держмита. У цивільних справах, де потрібен захист прав споживача, попередньо потрібно подавати претензію на його дії самому порушника, а іноді і скаргу до компетентних органів, щоб вирішити питання в досудовому порядку.

Сам текст звернення подається разом з усіма документами (в т.ч. з квитанцією про оплату держмита), зазначеними в переліку додатків, в канцелярію суду. Далі залишиться лише чекати повідомлення з судової інстанції, в якому буде повідомлена дата розгляду цивільної справи.

Позовна заява до арбітражного суду про стягнення заборгованості - зразок

Завантажити зразок для стягнення грошових коштів з обов'язку

У зразку зазначено, що позивач і відповідач уклали договір, але відповідач свої обов'язки по виплаті не виконав. Через це заявник просить стягнути заборгованість з відповідача, як це вимагає ГК РФ. Додатково виконується розрахунок неустойки для стягнення за кожен прострочений день.

Розмір держмита при поданні позовної заяви до суду в 2018

Якщо в цивільній справі виникло питання про стягнення боргу, то потрібно визначити ще і суму грошових коштів, яку потрібно сплатити у вигляді держмита. Вона безпосередньо залежить від вимог заявника. При вимогах в розмірі менше 20 тис руб, держмито при подачі складе всього 4% - мінімум 400 руб. Якщо ціна позову дорівнює від 20 до 100 тис, то фіксована ставка для оплати - 800 руб, плюс 3% вираховуються із суми понад 20 тис.

Сума поступово збільшується, і максимальної вона є при ціні позову понад мільйон. В останньому випадку потрібно буде сплатити як мінімум 13 200 руб, а також піввідсотка від суми, яка більше мільйона.

Якщо у Вас є питання, проконсультуйтеся у юриста

Поставити своє запитання можна в форму нижче, в віконце онлайн-консультанта справа внизу екрану або зателефонуйте за номерами (цілодобово і без вихідних):Як правильно скласти позовну заяву до суду по цивільній справі?
Як правильно скласти позовну заяву до суду по цивільній справі?