Реклама
Реклама
Реклама

Повернення відсотків по кредиту: документи для повернення 13% податку, порядок і терміни

  1. Чи можна повернути відсотки по кредиту?
  2. Повернення 13% за споживчий кредит?
  3. Повернення 13% від іпотечного кредиту?
  4. Як повернути відсотки по кредиту через податкову?
  5. За навчання
  6. за лікування
  7. При поліпшенні житлових умов
  8. Повернення відсотків по кредиту при достроковому погашенні
  9. Як повернути відсотки по кредиту в Ощадбанку?
  10. Що робити, якщо банк не погоджується на повернення коштів?
  11. Визначити максимальний розмір позики
  12. Розрахувати фактичний час користування кредитом
  13. Визначити розмір фактично сплачених відсотків
  14. резюме

За договором кредиту одна сторона (банк) надає другій стороні (позичальникові) деяку суму грошових коштів на певний час.

При цьому фінансова установа бере за користування своїми грошима певні відсотки. Їх сума встановлюється в договорі.

Чим більший термін кредитування вибирає позичальник, тим більше буде переплата по ньому.

Деякі громадяни, прагнучи скоротити розмір виплачуваної суми, намагаються або погасити кредит достроково, або збільшують щомісячний платіж, щоб швидше розрахуватися з боргом.

До 2014 року в ГК РФ були відсутні обмеження для банків, що дозволяло їм встановлювати додаткові платежі і комісії за дострокове погашення позики. Тим самим фінансова установа компенсувало втрати від дострокового розірвання договору з клієнтом. Однак після низки судових позовів і зміни судової практики Верховного Суду РФ в законодавство внесли зміни.

Зверніть увагу!

Для банків була встановлена ​​заборона на підвищення в односторонньому порядку процентної ставки за кредитом і встановлення прихованих платежів і комісій за дострокове погашення.

У зв'язку з вищеописаними змінами багато банків ввели так звану аннуїтетную схему погашення, при якій спочатку виплачуються відсотки за позикою, а вже потім сам борг.

Особливістю даної схеми є те, що на початку терміну значну частину щомісячного платежу складають саме відсотки за користування кредитом. Тобто позичальник платить своєрідний аванс банку за те, що користується його грошима.

Подібний спосіб погашення боргу при достроковому розірванні договору дає позичальникові можливість отримати назад гроші, виплачені як відсотки. Це можливо, якщо їх розмір перевищує суму, яка нарахована за фактичний час користування кредитними грошима.

Чи можна повернути відсотки по кредиту?

Така можливість при достроковому погашенні кредиту була вперше закріплена в п. 5 Інформаційного листа Вищого Арбітражного Суду РФ від 13.09.2011 р №147.

В даному листі суд вказує, що відсотки за договором кредиту є платою за користування позиковими засобами і, відповідно до положень п. 1 ст. 809 ГК РФ, повинні сплачуватися тільки за період з моменту отримання грошей до дати повного їх повернення. Банк не може вимагати їх виплати а період, коли користування позиковими грошима не здійснювалося, навіть якщо це прописано в умовах кредитного договору.

Зверніть увагу!

Можливість повернути раніше сплачені суми існує тільки при достроковому погашенні позики. Якщо борг був виплачений за графіком, то повернути гроші не можна.

Повернення 13% за споживчий кредит?

У ряді випадків, якщо громадяни беруть споживчий кредит, тобто не для зайняття підприємницькою діяльністю, і витрачають отриману суму на певні цілі, вони мають право на відрахування по сплаті податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Під вирахуванням розуміється грошова сума, яку громадянин може не сплачувати в якості ПДФО.

Громадянин має право на відрахування, якщо:

  • грошові кошти будуть витрачені на придбання житла;
  • буде оплачена навчання у вищому навчальному закладі;
  • громадянин отримує платні медичні послуги.

Щоб можна було отримати податкове вирахування, самого факту укладення кредитного договору недостатньо. Необхідна наявність певних умов. Наприклад, для позики на навчальні цілі це такі чинники:

  • навчання має бути тільки в очній формі;
  • у навчального закладу повинна бути відповідна ліцензія;
  • вік студента не повинен перевищувати 24 року;
  • сума відрахування не повинна перевищувати 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повернення 13% від іпотечного кредиту?

НК РФ дозволяє отримати податкове вирахування при придбанні житла в кредит. Він надається за:

  • вартості житла;
  • відсотків, сплачених за іпотечним кредитом.

Як правило, спочатку ФНС повертає відрахування за вартістю житла, а потім вже за відсотками, які громадянин платить за іпотечним кредитом.

Обмежень за часом, коли можна одержати відрахування по житловому позиці, не існує. Його можна отримувати на протязі всього часу, поки ви вносите гроші за квартиру або будинок.

Максимальний розмір відрахування при покупці нерухомості - 260 тис. Руб.

При сплаті процентів за іпотечним договором розмір компенсації не може перевищувати 390 тис. Руб.

Як повернути відсотки по кредиту через податкову?

Для отримання вирахування громадянин повинен звернутися до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації та подати відповідну заяву.

До нього необхідно докласти наступний пакет документів:

  1. За навчання

    Квитанції про оплату контракту, копія свідоцтва про народження учня, копія паспорта та ідентифікаційного номера позичальника, копія договору про платне освіту.

  2. за лікування

    Копія ліцензії медичного закладу, копія паспорта та ІПН позичальника, довідка про доходи, договір про надання платних медичних послуг, документи, що підтверджують придбання ліків або оплату лікування.

  3. При поліпшенні житлових умов

    Копії документів про придбання нерухомості або паперів про придбання будівельних матеріалів, копія довідки про доходи громадянина, копія його паспорта та ІПН.

Зверніть увагу!

Протягом 30 днів співробітники податкової перевірять дані, викладені в документах.

Якщо не будуть виявлені порушення, грошові кошти будуть перераховані на банківський рахунок позичальника. При другому варіанті розвитку подій громадянин може в майбутньому не сплачувати ПДФО в розмірі 13% від своєї зарплати.

Повернення відсотків по кредиту при достроковому погашенні

За договором кредиту одна сторона (банк) надає другій стороні (позичальникові) деяку суму грошових коштів на певний час

Далеко не у всіх випадках позичальник переплачує за кредитом. Якщо позика була погашена за графіком, відсотки по ньому є платою за користування чужими грошима. В такому випадку повернути їх не можна.

Якщо ж позичальник збільшує щомісячний платіж і таким чином віддає кредит не за 12 місяців а за 5, має місце часткове дострокове погашення. У такій ситуації банк може запропонувати один з двох варіантів дій:

  • скоротити термін дії кредитного договору, при цьому незмінною залишається сума щомісячного платежу;
  • зменшити суму кредиту при збереженні терміну кредитування.

Якщо вибрати один з вищеописаних варіантів, переплати по відсотках не буде, так як при зміні умов кредитування банк фактично самостійно проведе даний перерахунок.

Вигідніше скоротити термін кредитування, так як це зменшить переплату по кредиту.

Найбільш типовими ситуаціями, які дають позичальнику право на повернення відсотків по іпотечному кредиту при ануїтетному способі погашення, є наступні:

  • позичальник виплачує кредит достроково, але банк не проводить перегляд графіка виплат по кредиту або перерахунок;
  • кредит погашений достроково, але банк відмовляється виплачувати відсотки. Така ситуація зустрічається частіше, ніж перша. В такому випадку необхідно докласти зусиль для повернення своїх грошей.

Як повернути відсотки по кредиту в Ощадбанку?

Сбербанк, за нашими спостереженнями, один з тих банків, які практично ніколи не відмовляють у поверненні надміру сплачених відсотків за кредитним договором.

У більшості випадків позичальникові необхідно лише надіслати письмову заяву в фінансову організацію. Протягом певного часу грошові кошти будуть повернуті.

Що робити, якщо банк не погоджується на повернення коштів?

Для початку позичальникові треба розрахувати, яку суму він переплатив, і чи має взагалі місце факт переплати. Для визначення сум надміру сплачених відсотків необхідно:

  1. Визначити максимальний розмір позики

    Він повинен бути написаний в договорі. Як правило, його вказують у правому верхньому кутку;

  2. Розрахувати фактичний час користування кредитом

    Це час визначається з дати отримання грошей до повного погашення боргу;

  3. Визначити розмір фактично сплачених відсотків

    В такому випадку різниця між сумою максимального відсотка і фактично сплаченого і буде переплатою.

Після того, як розмір переплати визначено, необхідно звернутися в банк з письмовою претензією.

Зміст претензії законом не регулюється. Як правило, в ній вказується:

  • Назва банку;
  • дані позичальника;
  • номер кредитного договору;
  • розмір надміру сплачених відсотків і їх розрахунок;
  • копії платіжних документів.

Зверніть увагу!

Претензію необхідно направити так, щоб в подальшому була можливість довести цей факт в суді.

На практиці претензія або передається співробітнику установи під розписку, або направляється в фінансову організацію поштою рекомендованим або цінним листом з описом вкладення.

Якщо в подальшому в суді ви доведіть, що відправляли в установу претензію, це дасть можливість стягнути з нього 50% від суми вимог, якщо банк відмовить у їх задоволенні.

Зверніть увагу!

Якщо протягом 30 днів організація не відповіла на претензію або відмовила в її задоволенні, громадянину для стягнення своїх грошей необхідно звернутися до суду з позовною заявою.

Додатковим способом захисту свого права може стати скарга в Центральний Банк РФ. Дана організація є регулятором ринку споживчого кредитування і має широкі можливості адміністративного впливу на комерційні структури. Якщо банк дійсно порушив ваші права, то він може бути притягнутий до адміністративної відповідальності. Однак далеко не завжди таке порушення здається очевидним.

резюме

Переплачувати банкам не хоче ніхто. Законодавство передбачило варіант захисту прав клієнтів фінансових організацій. Громадяни, які уклали договори споживчого кредитування, мають право повернути 13% від сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

Необхідною умовою для цього є наявність в тексті угоди згадки про те, що грошові кошти будуть витрачатися тільки на поліпшення житлових умов, оплату навчання або отримання медичних послуг.

Задумайтесь про отримання вирахування заздалегідь. Для цього вкажіть в кредитному договорі, на які саме цілі берете гроші: на навчання, на житло, на отримання медичної допомоги.

Якщо ви не знаєте, як захистити свої права і правильно скласти документи, зверніться за допомогою до наших юристів. Заповніть заявку на сайті або зателефонуйте за вказаними телефонами.

Багато громадян помиляються, коли вважають, що кредитні організації завжди дотримуються закону. Не кожен клієнт знає, як зрозуміти, що його права порушені. Наприклад, коли йому нав'язують страховку по кредиту або встановлюють в договорі приховані комісії.

Перед підписанням угоди, особливого іпотечного, ми рекомендуємо звернутися за консультацією до фахівця. Досвідчений юрист допоможе вам виявити всі тонкощі і підводні камені кредитного договору і допоможе уникнути непотрібних переплат.

Наші фахівці мають великий досвід із захисту прав та інтересів позичальників як в суді, так і в досудовому порядку.

Чи можна повернути відсотки по кредиту?
Повернення 13% за споживчий кредит?
Повернення 13% від іпотечного кредиту?
Як повернути відсотки по кредиту через податкову?
Що робити, якщо банк не погоджується на повернення коштів?
Чи можна повернути відсотки по кредиту?
Повернення 13% за споживчий кредит?
Повернення 13% від іпотечного кредиту?
Як повернути відсотки по кредиту через податкову?
Як повернути відсотки по кредиту в Ощадбанку?