Реклама
Реклама
Реклама

Повернення товару без чека: що робити, якщо чек загублений? Повернення і обмін товару в магазині

  1. Касові і товарні чеки - що це за документи? З касовими чеками споживачі стикаються щодня, з товарними...
  2. Які складнощі можуть виникнути?

Касові і товарні чеки - що це за документи?

З касовими чеками споживачі стикаються щодня, з товарними - трохи рідше. З точки зору законодавства - це первинні документи, що підтверджують факт грошових розрахунків між покупцем і продавцем. У касового чека - роздруковується лише на контрольно-касовому апараті - є встановлена ​​законом форма і перелік даних, які він повинен утримувати. У товарного чека немає суворої форми, продавець сам її розробляє і заповнюється від руки відповідно до вимог ФЗ від 21 листопада 1996 N 129-ФЗ (Лист Мінфіну Росії від 11 лютого 2009 р N 03-11-06 / 3/28 ). Для покупця це, мабуть, єдина відмінність. Видача чека є обов'язком продавця, крім встановлених законом виняткових випадків, коли товарний чек видається на вимогу споживача індивідуальним підприємцем на ЕНВД, що не застосовують контрольно-касову техніку.

Часто чеки є єдиними матеріальними доказами укладення договору купівлі-продажу, який мається на увазі при будь-якій покупці.

Відповідно до ст. 493 ГК РФ, ДКП вважається укладеним з моменту видачі покупцеві касового або товарного чека, а також іншого документа, що підтверджує покупку. Тому ці міні-документи треба зберігати, однак і втрата чека не є трагедією.

Чи можна повернути товар без чека?

Споживачі часто запитують у юристів: «Що робити, якщо втрачено чек про оплату товару? Як здати або обміняти товар в магазині без чека? »Відповідь на ці питання міститься в ст. 18 Закону РФ «Про захист прав споживача» і ст. 493 Цивільного кодексу Російської Федерації.

Питання вирішується просто. Повернути товар без чека про оплату можна, якщо у споживача є інші докази здійснення покупки у цього продавця. Наприклад, такими доказами можуть служити показання свідків. Якщо покупець робив «шопінг» в компанії і друзі зможуть підтвердити це продавцеві, то втрата чека на товар не буде проблемою. В якості підтвердження оплати товари можуть бути використані також роздруківки розрахунків по банківській карті, якщо оплата здійснювалася в електронному вигляді. У більшості інтернет-банків навіть можна роздрукувати чек, який автоматично генерується там на кожну покупку по карті.

Тому при оплаті банківською картою питання, що робити, якщо втрачено касовий чек, навіть не виникне. Це питання також знімається при sms-інформування власника картки про здійснені операції.

Ще одним доказом може послужити запис з відеокамер в торговому залі і на касі, якщо вони встановлені, де можна впізнати покупця. Однак продавець не зобов'язаний надавати таку запис на першу вимогу споживача.

Які складнощі можуть виникнути?

У більшості випадків продавці йдуть на зустріч покупцям і не влаштовують конфлікти через відсутність чека. Обумовлено це не тільки орієнтованістю на клієнта магазинів, але і високими штрафами Росспоживнагляду, куди споживач має право поскаржитися, якщо здати товар без касового чека не вдалося, а інші умови для повернення не викликають сумнівів. Однак бувають і дійсно складні ситуації, наприклад, коли мова йде про повернення популярного товару, який міг бути придбаний у іншого продавця. Перш ніж прийняти такий товар продавець цілком резонно вимагатиме доказів того, що покупка була придбана саме у нього. І надати їх доведеться.

Свої вимоги споживач вправі оформити письмово в офіційній претензії на ім'я продавця (директора магазину) і подати їх йому на розгляд. Відповідь на претензію, в разі незадоволення, а також відсутність відповіді ляже в основу подальших розглядів, наприклад, скарги в Росспоживнагляд і позову до суду.

У разі судового розгляду споживач має право направити клопотання про витребування у продавця звірки касової стрічки, записи камер спостереження та інших доказів, які могли б підтвердити покупку. В цьому випадку відкрутитися продавцеві буде вже набагато складніше. Можливо, через це більшість споживчих спорів з приводу втрати чека вирішуються в досудовому порядку.

⇐Подпісивайтесь на наш канал в Яндекс.Дзен ! ⇒

Касові і товарні чеки - що це за документи?
Які складнощі можуть виникнути?
Касові і товарні чеки - що це за документи?
Чи можна повернути товар без чека?
Споживачі часто запитують у юристів: «Що робити, якщо втрачено чек про оплату товару?
Як здати або обміняти товар в магазині без чека?
Які складнощі можуть виникнути?