Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування при покупці квартири: сума відрахування, як отримати

  1. Що таке майнове податкове вирахування
  2. Сума податкового вирахування при купівлі квартири або будинку
  3. Якщо квартира оформлена в іпотеку
  4. Кому не передбачений податкове вирахування на покупку квартири
  5. Коли потрібно подавати документи на майнове відрахування
  6. Які документи необхідно надати

У різних країнах стимулювання ринку нерухомості відбувається по-різному У різних країнах стимулювання ринку нерухомості відбувається по-різному. Одним з найпоширеніших способів - це надання можливості податкового вирахування при купівлі житла. У Росії також у громадян є право на отримання податкового вирахування при купівлі квартири. Однак багато власників нерухомості необізнані, як оформити відрахування, кому він покладений і в якому розмірі.

Що таке майнове податкове вирахування

Згідно із законом купуючи нерухомість: квартиру, будинок або земельну ділянку, покупцеві покладена виплата грошових коштів, сума яких дорівнює розміру прибуткового податку. Отримання податкового вирахування при купівлі квартири прописано в статті 220 Податкового кодексу РФ. Якщо ви офіційно працевлаштовано, а значить виплачуєте щомісячно в казну прибутковий податок, купивши нерухомість, ви маєте право повернути його в розмірі до 13% від фактичної вартості житла. Фактична вартість - це сума передана продавцю і підтверджена документально. До кадастрової вартості нерухомості дана сума відношення не має.

Сума податкового вирахування при купівлі квартири або будинку

Неважливо, чи була куплена квартира в новобудові або на вторинному ринку, повернути належні гроші можна, але є два важливих моменти, що стосуються моменту покупки житла і вартості квартири.

Якщо квартиру придбали до 1 січня 2014 року, виплата проводиться один раз. Інша справа, якщо нерухомість була куплена після 1 січня 2014 року. В такому випадку виплати можуть проводитися кілька разів, але максимальний сумарний їх розмір становить 260 тисяч рублів.

Тепер про суму податкового вирахування при купівлі квартири.

Ваша «двушка», наприклад, коштувала 3 мільйони, проте податкове вирахування розраховується тільки з двох мільйонів рублів, тобто максимум можна розраховувати на 260 тисяч рублів.

Якщо квартира оформлена в іпотеку

Для тих, хто купив квартиру в іпотеку розрахунок проводиться таким чином. Спочатку визначають відрахування по ліміту вартості квартири - 2 мільйони рублів, потім відрахування за відсотками, де також встановлено ліміт у 3 мільйони рублів. Тобто сума податкового вирахування при купівлі квартири складе 650 тисяч рублів (13% * (3млн + 2млн)). Відрахування по іпотечній квартирі надається один раз і його можна використовувати для сплати відсотків по кредиту.


Приклад 1. Квартира було куплено за 1,5 мільйона рублів. Сума вирахування складе:

1,5 мільйона * 13% = 195 тисяч рублів.

Приклад 2. Квартира коштувала 3 мільйони рублів. Відрахування складе 260 тисяч рублів: 2 мільйони * 13%.

Приклад 3. Квартири була куплена в іпотеку. Сума кредиту - 2 мільйони рублів. Відсотки за кредитом склали 2,5 мільйона рублів. Тоді вважається відрахування за сумою кредиту та відсотками.

Відрахування за сумою квартири: 2 мільйони * 0,13 = 260 тисяч рублів.

Відрахування за відсотками: 2,5 мільйона * 0,13 = 325 тисяч рублів.

Загальний сума податкового вирахування при купівлі квартири в іпотеку складе 260 + 325 = 585 тисяч рублів.

Приклад 4. Квартира куплена в іпотеку. Сума кредиту - 3 мільйонів рублів. Переплата за кредит склала 3 млн 700 тисяч рублів.

Відрахування по основній сумі кредиту 2 мільйони * 13% = 260 тисяч рублів.

Відрахування за відсотками 3 мільйони * 13% = 390 тисяч рублів.

Всього 390 + 260 = 650 тисяч рублів.

Важливо: Якщо квартира була куплена до 1 січня 2014 року відрахування за відсотками за іпотеку вважається повністю, тобто за тих самих умов розмір відрахування становив би: 481 тисяча рублів (3 млн 700 тисяч * 13%).

Кому не передбачений податкове вирахування на покупку квартири

  1. Податкові відрахування не надається особам, які придбали квартиру або будинок у родичів, роботодавця, опікуна, підопічного або у інших взаємозалежних осіб.

  2. На надання виплат не мають права підприємці, а також громадяни, які працюють неофіційно.

Коли потрібно подавати документи на майнове відрахування

Відповідно до закону право на податковий майнове відрахування виникає з моменту отримання свідоцтва про реєстрацію права власності або в рік отримання акту прийому-передачі квартири.

Відрахування надається тільки за календарний рік, коли виникло на нього право і за наступні роки.

Законодавство не обмежує термін отримання вирахування. Тому, коли квартира була придбана 5 або 10 років тому, а про вирахування ви дізналися тільки зараз, ви можете повернути належні гроші.

Але є один важливий нюанс: виплачений податок повертається тільки за три останні роки.

Наприклад, якщо про вирахування ви дізналися в 2015 році, то отримати податок можна за 2014 року, 2013, 2012 роки. За більш ранній час отримати кошти не можна. Однак, залишок буде виплачуватися і в наступні роки, за умови, що власник квартири буде працювати офіційно.

Які документи необхідно надати

  • Паспорти власників квартир і свідоцтва про народженні, якщо в сім'ї є діти до 14 років;

  • Декларацію про доходи та довідки 2-ПДФО і 3-ПДФО. Чим більше офіційний доход, тим краще;

  • Копії документів: якщо куплений будинок - свідоцтво про реєстрацію права на будинок; якщо квартира - свідоцтво державної реєстрації або договір про покупку квартири;

  • Копії платіжних документів, включаючи квитанції, банківські виписки про перерахування коштів на рахунок продавця, товарні чеки, виписки з особових рахунків і інші документи, що підтверджують виплату відсотків по іпотеці;

  • ІПН;

  • Банківський рахунок для перерахування виплати після розгляду заявки;

  • Заява в письмовому вигляді. Зразок заяви можна знайти на сайті Федеральної податкової служби.

Примітно, що сума податкового вирахування, що застосовується при покупці квартири, як і вартість придбаного житла жодним чином не прив'язаний до податку на нерухомість. Це слід мати на увазі, оскільки з 2017 року податок на нерухомість збільшується.