Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування через роботодавця

  1. Як отримати майнове відрахування у роботодавця в 2019 році
  2. Порівняння отримання вирахування через роботодавця і податкову
  3. Якщо через податкову, то:
  4. Якщо через роботодавця, то:
  5. Документи для майнового відрахування через роботодавця
  6. Плюси отримання вирахування через роботодавця:
  7. Але з іншого боку існує ряд мінусів:
  8. Робота за сумісництвом
  9. Як отримати майнове відрахування при зміні роботи
  10. Головні тези:

Багатьом знайоме поняття майнового відрахування і як його повернути через податкову інспекцію. Але не всі знають, що ту ж саму процедуру можна зробити через роботодавця. Це право прописано в Податковому кодексі РФ в п.8 ст.220 . Звичайно ж, в даному варіанті є свої нюанси, плюси і мінуси. Тому, можна вибрати зручний спосіб для себе.

Отримання вирахування через роботодавця не має на увазі собою що він буде виплачувати Вам гроші замість держави, як деякі помилково думають, а головний сенс в тому, що з Вашої заробітної плати не буде утримуватися ПДФО 13% до тих пір, доки Ви не вичерпаєте максимально можливу суму.

приклад

Дорохов О.А. працює менеджером в компанії «Електрогосстрой», на руки він отримував зарплату 31 668 рублів. Після покупки квартири у нього виникло право на повернення ПДФО у розмірі 183 500 руб., Він звернувся до роботодавця і з цього моменту щомісяця до його звичайної заробітної плати додалася прибавка в сумі 4 732 рублів. Дорохов О.А. буде її отримувати поки в результаті загальна сума не досягне 183 500 руб.

Для отримання податкового вирахування у роботодавця є важлива вимога - трудові відносини між фізичною особою та організацією повинні здійснюватися згідно з трудовим договором.

З цього випливає що інші форми договірних відносин виключають право на повернення частини сплаченої суми за купівлю житла. Наприклад, повернення через податкового агента - неможливий, якщо він не є Вашим роботодавцем. Податкова відмовить, пославшись на ст. 220 НК РФ, про це листи Мінфіну від 5.11.2014 р №03-04-06 / 55651 , від 11.03.2015 р №03-04-05 / 12835 і от 14.10.2011 р №03-04-06 / 7-271 .

приклад

Компанія ТОВ «Вантажні шини» уклала з Сергєєвим В.К. договір на надання послуг з перевезення вантажу. Отже, у разі придбання житла, Сергєєв В. К. не може претендувати на повернення майнового відрахування через компанію, так як з ним не укладено трудовий договір.

приклад

Іванченко О.Є. влаштувався на посаду водія в організацію ТОВ «Старт». Компанія уклала з ним трудовий договір. Іванченко О.Є. в разі покупки нерухомості може скористатися правом повернення частини суми через роботодавця.

Як отримати майнове відрахування у роботодавця в 2019 році

  1. Звернутися з письмовою заявою до податкового органу за місцем проживання, представивши довідку за формою 2-ПДФО і все необхідні документи для отримання повідомлення для роботодавця.
  2. Взяти повідомлення податкового органу про підтвердження майнового відрахування і представити його в бухгалтерію роботодавця;
  3. написати заяви на ім'я роботодавця про надання вирахування і про повернення податку.

Порівняння отримання вирахування через роботодавця і податкову

Отже, в чому ж різниця між отриманням вирахування через податкову і роботодавця і що краще?

Почнемо з того, що підсумкова сума майнового відрахування через податковий орган або через роботодавця залишається однаковою.

Почнемо з того, що підсумкова сума майнового відрахування через податковий орган або через роботодавця залишається однаковою

Якщо через податкову, то:

  • Надання документів на відрахування, c року, наступного за роком реєстрації або підписання акта прийому-передачі (якщо в новобудові, докладніше тут ).
  • Буде потрібно повний пакет документів, включаючи 2-ПДФО і 3-ПДФО.
  • Подати документи на відрахування можна особисто, надіслати поштою цінним листом з описом вкладення в ИФНС за місцем прописки, або онлайн ( п.3 і п.4 ст.80 НК РФ ).
  • Камеральна перевірка документів до 3-х місяців з дня подачі пакета документів ( п.2 ст.88 НК РФ ).
  • Термін повернення грошей 1 місяць з дня подачі заяви на повернення податку, але не раніше закінчення камеральної перевірки документів (П. 6 ст. 78 НК РФ ).
  • Виплачується відразу вся сума утриманого ПДФО за останні 3 роки (якщо право власності або акт прийому-передачі оформлений 3 роки тому).

Якщо через роботодавця, то:

  • Надання документів на відрахування Відразу після оформлення нерухомості у власність або підписання акта прийому-передачі.
  • Буде потрібно не повний пакет документів, не потрібно 3-ПДФО.
  • Камеральна перевірка 30 календарних днів, починаючи з дня подачі заяви з необхідними документами ( лист Мінфіну від 18.05.2015 р №БС-4-11 / 8256 ).
  • Термін повернення грошей почнеться в найближчу дату отримання заробітної плати з якої перестануть утримувати ПДФО.
  • Сума податку, утримана роботодавцем з початку року буде перерахована на рахунок за письмовою заявою на повернення податку.
  • Виплата частинами, щомісячно в розмірі ПДФО від заробітної плати, до тих пір, поки не досягне максимально можливого розміру.

З того моменту, як Ви приносите заяву разом з повідомленням, отриманим в податковій інспекції, в бухгалтерію підприємства, з заробітної плати не будуть утримувати 13%, згідно з листа Мінфіну від 06.10.2016 р №03-04-05 / 58149 . Навіть якщо Ви принесли повідомлення на майнове відрахування в середині року, Вам не потрібно чекати закінчення податкового періоду, для повернення грошей.

Документи для майнового відрахування через роботодавця

В порівняльної таблиці наочно видно, що список документів не сильно відрізняється від списку, який необхідно надати в податкову.

Однак, звільнення від заповнення декларації 3-ПДФО, значно спрощує збір документів, так як через неправильне заповнення декларації інспекція відмовить у відрахуванні і доведеться проводити процедуру з самого початку.

Плюси отримання вирахування через роботодавця:

  • Можна отримати відразу після придбання нерухомості;
  • Пакет документів зібрати швидше і простіше.

Звичайно ж, вищевказані плюси є вагомим аргументом для подачі заяви на повернення ПДФО при купівлі квартири через роботодавця.

Але з іншого боку існує ряд мінусів:

  • Сума повернення буде надходити на рахунок частинами (через податкову вся сума відразу);
  • На початку наступного року необхідно підтверджувати право на відрахування.

Майновий вирахування в середині року з зарплати

У разі, якщо співробітник приніс повідомлення на майнове відрахування в середині року, то сума, що залишилася вирахування за попередні місяці року може бути їм отримана тільки за письмовою заявою на повернення податку і лише перерахуванням на його рахунок.

Ця позиція викладена в п.15 Огляду практики розгляду судами справ, пов'язаних із застосуванням глави 23 Податкового кодексу Російської Федерації Президії Верховного суду РФ від 21.10.2015, доведена до податкових органів листом ФНС РФ 03.11.2015 №СА-4-7 / 19206 @

приклад

Ковальов Д.М. в січні 2018 роки купив квартиру, на яку він витратив 1 561 700 руб. В кінці травня приніс заяву на відрахування в податкову. Інспекція в червні підтвердила повідомленням для роботодавця повернення суми. У цьому ж місяці Ковальов Д.М. приніс повідомлення про втрату чинності в бухгалтерію для отримання вирахування. розрахунок:

Заробітна плата 65 500 × 13% = 8 515 руб. (ПДФО);

1 561 700 × 13% = 203 021 руб. - сума до повернення.

Протягом року за червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень, податок був повернутий в сумі:

8 515 × 7 (місяців) = 59 605 руб.

Залишок суми за перші 6 місяців у розмірі 8 515 × 5 (місяців) = 42 575 руб., Ковальов Д.М. поверне у роботодавця тільки за письмовою заявою на повернення податку.

Робота за сумісництвом

Відповідно п.8 ст.220 НК РФ співробітник, у якого укладено трудовий договір з декількома компаніями по зовнішнім сумісництвом, також має право розраховувати на податкові відрахування за місцем роботи. У даній ситуації, працівник може вибрати як одного роботодавця, так і кілька.

У разі повернення податкового вирахування при купівлі квартири через кількох роботодавців, Вам слід вказати в заяві в яких пропорціях хочете отримувати гроші з кожного місця роботи. Для заповнення такої заяви необхідно скористатися рекомендованою формою, затвердженою листом Мінфіну від 6.10.2016 р №БС-4-11 / 18925 , Скачати форму можна тут.

Як отримати майнове відрахування при зміні роботи

Багато хто помилково думають, що при зміні роботодавця, або при реорганізації фірми можна скористатися тим же повідомленням з податкової на отримання майнового вирахування. На жаль, це неможливо, так як в цьому повідомленні зазначено конкретний роботодавець.

Принести те ж саме повідомлення з податкового органу іншого роботодавця не можна.

Необхідно отримати в податковій нове повідомлення з новими реквізитами роботодавця реорганізованої фірми ( лист МФ РФ від 25.08.2011 №03-04-05 / 7-599 ).
Якщо працівник звільняється, повідомлення залишається у роботодавця. А для отримання майнового відрахування у нового роботодавця працівникові необхідно звернутися до податкового органу за отриманням нового повідомлення для цього роботодавця.

У разі, коли працівник, отримуючи вирахування у роботодавця щодо повідомлення, має інші оподатковувані доходи (наприклад, продав майно або отримав винагороду за виконану за цивільно-правовим договором роботу), отримати майнове відрахування в повному розмірі він зможе тільки після закінчення року при поданні податкової декларації.

Підводячи підсумок статті, надання майнового відрахування в 2019 році роботодавцем, хочеться відзначити, що немає певної відповіді, який спосіб отримання вирахування краще. Тут необхідно самому платнику податків зважити всі плюси і мінуси, прийняти оптимальний для себе варіант.

Головні тези:

  • Роботодавець не має права дати працівнику відмову в поверненні податку, якщо у нього є повідомлення, що підтверджує право відрахування;
  • Принести заяву на відрахування можна в будь-який місяць року;
  • Після закінчення податкового періоду, доведеться ще раз підтвердити право відрахування і принести в податкову заяву і 2-ПДФО (якщо в минулому році отримали не всю суму вирахування);
  • При зовнішньому сумісництво в заяві на відрахування можна вказати як одного роботодавця, так і декількох;
  • При наявності крім основної роботи доходів за договорами цивільно-правового характеру майнове відрахування в повному розмірі можна отримати тільки за податковою декларацією з наступного року.

Якщо Ви не знайшли відповідь на своє питання, будь ласка, залиште його внизу в коментарях. Ми обов'язково допоможемо.

Як Ви плануєте отримувати відрахування?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Автор: Наталя Анатоліївна

Я дуже старався при написанні цієї статті, будь ласка, оцініть мої старання, мені це дуже важливо, спасибі!

Оцініть статтю:

Як Ви плануєте отримувати відрахування?