Реклама
Реклама
Реклама

КонсультантПлюс в Волгограді / Бюлетень користувача КонсультантПлюс

  1. Бюлетень КонсультантПлюс N 6, червень 2018 зміст Номер в форматі PDF Нове в фінансових оборудках з 1 червня
  2. Захист сумлінного кредитора
  3. консенсуальної позику
  4. Легалізація платежів за надання кредиту
  5. Визначено новий момент повернення кредиту
  6. безвідкличність акредитива
  7. лихварські відсотки
  8. Популярні запити користувачів
  9. Роз'яснюють листи органів влади в КонсультантПлюс
  10. Роз'яснюють листи органів влади
  11. Роз'яснюють листи органів влади (бюджетні організації)
  12. Спеціально для користувачів КонсультантПлюс
  13. Онлайн-каси: зміни з 1 липня
  14. Хто повинен встановити онлайн-ККТ в 2018 р
  15. Готові рішення по застосуванню ККТ
  16. Як повернути покупцеві гроші з каси
  17. Порядок переходу на онлайн-ККТ
  18. Відповідальність за порушення порядку застосування ККТ
  19. Як заповнити документи
  20. Перехід на онлайн-каси
  21. Новий претензійний порядок: судова практика
  22. Верховний Суд РФ
  23. окружні суди
  24. Коли окружні суди не застосовують претензійний порядок
  25. Як не слід направляти претензію
  26. Новини КонсультантПлюс
  27. Які умови небезпечно включати в трудовий договір
  28. 10 років сайту «КонсультантПлюс - студенту та викладачу»!

Бюлетень КонсультантПлюс N 6, червень 2018

зміст

Номер в форматі PDF

Нове в фінансових оборудках з 1 червня

Кардинальні зміни у Цивільному кодексі України торкнулися договір позики, кредитний договір, договір фінансування під відступлення права грошової вимоги (факторинг), договір банківського вкладу, банківського рахунку, положення про розрахунки. Розібратися в них допоможе система КонсультантПлюс

Захист сумлінного кредитора

Запроваджується захист сумлінного кредитора, який придбав не грошове право вимоги, яке не можна було поступатися в силу договору. Угода про відступлення можна буде визнати недійсним, тільки якщо доведено, що інша сторона угоди знала або повинна була знати про цю заборону (п. 4 ст. 388 ЦК України). Як правило, довести це складно, особливо якщо був уступлен пакет вимог з десятків і сотень договорів. В цьому випадку важко очікувати, що новий кредитор ознайомився з усіма договорами. Отже, ймовірність того, що новий кредитор буде сумлінним, висока, що зробить неефективним договірний заборона на поступку.

консенсуальної позику

Вводиться консенсуальная модель договору позики, що має спростити отримання грошей від позикодавця. Раніше договір позики міг бути тільки реальним. Що це означає? При цьому договорі момент його укладення збігається з моментом передачі грошей і попередня домовленість про видачу позики не має правового значення. Тобто не можна вимагати виконання зобов'язання, тому що зобов'язання ще немає.

Примусити видати обіцяний позику було проблематично: доводилося укладати попередній договір позики і тільки після його невиконання вимагати в суді укладення основного договору. Тепер проблему буде простіше вирішити. З 1 червня 2018 р уклавши консенсуальної договір позики, позичальник, який не отримав його суму, зможе в судовому порядку вимагати виконання зобов'язання в натурі.

Докладні рекомендації - в готових рішеннях:

  • «Як укласти договір грошової позики між юридичними особами з 1 червня 2018 г.»;
  • «Як повернути грошову позику c 1 червня 2018 г.»;
  • «Як укласти договір ескроу з 1 червня 2018 року»;
  • «Як розрахувати і сплатити відсотки за договором позики з 1 червня 2018 г.».

Легалізація платежів за надання кредиту

Платежі за надання кредиту остаточно узаконено (важливий виняток - споживче кредитування).

Цивільний кодекс РФ з 1 червня 2018 вводить в предмет кредитного договору інші платежі по кредиту, які не є відсотками по кредиту. Йдеться в тому числі про платежі за надання кредиту.

З практичної точки зору це зміна закріплює на рівні закону усталену практику.

Визначено новий момент повернення кредиту

Ще одна зміна, пов'язане з кредитуванням: обов'язок щодо повернення позики (кредиту) буде вважатися виконаним, коли гроші надійшли в банк, в якому відкрито банківський рахунок позикодавця Ще одна зміна, пов'язане з кредитуванням: обов'язок щодо повернення позики (кредиту) буде вважатися виконаним, коли гроші надійшли в банк, в якому відкрито банківський рахунок позикодавця.

Закон N 212-ФЗ уточнює правила повернення позики. Раніше діюча редакція п. 3 ст. 810 ГК РФ передбачала, що обов'язок позичальника по поверненню позики виконана, коли грошові кошти надійшли на рахунок позикодавця. Однак коли банк знаходиться на межі неспроможності, на його кореспондентських рахунках (куди спочатку надходять кошти від позичальника) недостатньо коштів і вони не надходять власне на рахунок позикодавця. Тому виникає ситуація, коли позичальник кошти перерахував, але обов'язок щодо повернення позики не виконав (Постанова АС Далекосхідного округу від 05.06.2017 N Ф03-1835 / 2017 по справі N А59-934 / 2016, Постанова АС Західно-Сибірського округу від 26.07. 2017 N Ф04-4058 / 2016 з справі N А03-20515 / 2015).

Закон N 212-ФЗ вирішує цю проблему - обов'язок вважається виконаним, коли гроші надійшли на кореспондентський рахунок банку, в якому відкрито банківський рахунок позикодавця. Відповідно, з 1 червня рух грошей всередині банку (від кореспондентського рахунку до рахунку позикодавця) не має значення для повернення позики.

безвідкличність акредитива

З 1 червня у одержувачів коштів по акредитиву з'явиться більше гарантій, що платіж відбудеться. За загальним правилом тепер акредитив є безвідкличним. Такий акредитив банк-емітент не зможе змінити без згоди одержувача коштів, а також скасувати без згоди отримувача коштів і банку, що підтвердив акредитив.

До червня він вважався відкличним, якщо в його тексті не було вказано інше, і банк-емітент міг скасувати або змінити цей акредитив, не повідомивши попередньо отримувача коштів (ст. 868 ЦК України до 01.06.2018).

лихварські відсотки

Це нововведення більше відноситься до фізичних осіб, але не можна його не згадати. З'явився граничний розмір процентної ставки по позиці. Якщо відсоток в два і більше разів перевищує зазвичай стягуються в подібних випадках відсотки, то він вважається ростовщическим. Закон передбачає, що в цій ситуації відсоток надмірно обтяжливий для боржника.

Визнання відсотків ростовщическими не призведе до недійсності договору, але буде підставою для зменшення відсотків судом до нормальних значень. Ще більше роз'яснень по червневим змін ГК РФ см. В огляді КонсультантПлюс «Поправки до Цивільного кодексу РФ: як зміняться фінансові операції з 01.06.2018» (пошуковий запит: Поправки ГК РФ 1 ЧЕРВНЯ 2018).

Відкрити документи зі статті у вашій системі КонсультантПлюс:

Популярні запити користувачів

Популярні запити користувачів

Установам не пізніше 31 липня потрібно здати 6-ПДФО за перше півріччя.

Як здати 6-ПДФО, дивіться в готовому рішенні в системі КонсультантПлюс

Вибирайте профіль «Бухгалтерія і кадри бюджетної організації». Першим в списку за запитом буде готове рішення для бюджетної організації

На початку матеріалу - основні моменти, які потрібно знати

Зручне інтерактивне зміст, висвітлені всі основні питання по темі

Як перевірити форму 6-ПДФО

Які штрафи встановлені за порушення при здачі 6-ПДФО

Як виправляти помилки

Можна перейти до рекомендацій щодо заповнення форми

Відкрити документи зі статті у вашій системі КонсультантПлюс:

Роз'яснюють листи органів влади в КонсультантПлюс

Роз'яснення відомств в системі КонсультантПлюс тепер виділені в окремий банк і стали доступні всім користувачам системи

Фахівцям комерційних організацій став доступний банк «роз'яснювального листа органів влади» (понад 77 тис. Документів), а фахівцям бюджетних організацій - «роз'яснювального листа органів влади (бюджетні організації)» (понад 12 тис. Документів).

Роз'яснюють листи органів влади

Новий банк містить відповіді відомств на запити платників податків. Це листи:

  • ФНС Росії;
  • Мінфіну Росії;
  • Мінекономрозвитку Росії;
  • Мінпраці Росії;
  • Банку Росії і ін.

У листах надано відповіді на актуальні питання: обчислення та сплата податків, страхові внески, податкові відрахування, декларації, вибір податкових режимів, ККТ, бухгалтерська звітність і ін. Посилання на правові акти допоможуть детально розібратися в позиції відомства.

Банк розміщений в розділі «Фінансові та кадрові консультації».

Роз'яснюють листи органів влади (бюджетні організації)

Банк містить листи ФНС, Мінфіну та інших відомств з питань, що цікавлять бюджетні організації. Тематика: Косгеї, перевірка бюджетних коштів, страхові внески, ККТ, виплати співробітникам, закупівлі та ін.

Новий банк розміщений в розділі «Консультації для бюджетних організацій».

Спеціально для користувачів КонсультантПлюс

Крім роз'яснень відомств в КонсультантПлюс регулярно включаються консультації, підготовлені фахівцями ФНС Росії, УФНС по Москві, ФТС Росії, Мінекономрозвитку Росії і інших центральних органів виконавчої влади спеціально для користувачів КонсультантПлюс. Ці матеріали доступні в банках «Питання-відповіді» і «Фінансист».

Розібратися в багатьох питаннях користувачам допоможуть також типові ситуації і готові рішення - з покрокові інструкції, прикладами розрахунків і зразками заповнення документів.

Розібратися в багатьох питаннях користувачам допоможуть також типові ситуації і готові рішення - з покрокові інструкції, прикладами розрахунків і зразками заповнення документів

Інші нововведення в системі КонсультантПлюс

Онлайн-каси: зміни з 1 липня

1 липня 2018 р ще більше організацій повинні перейти на онлайн-ККТ. Хто почне використовувати касові апарати і як це правильно робити, підкажуть готові рішення в системі КонсультантПлюс

Хто повинен встановити онлайн-ККТ в 2018 р

1 липня 2018 рік стане обов'язковим застосування ККТ для організацій і індивідуальних підприємців, які торгують вроздріб або надають послуги громадського харчування. Зокрема, це стосується платників ЕНВД або тих, хто застосовує патентну систему оподаткування. Але є винятки. Якщо підприємець веде свою діяльність один, без найманих працівників, то він не зобов'язаний купувати онлайн-каси. Однак при прийомі на роботу хоча б одну людину підприємцю протягом 30 днів необхідно буде купити і зареєструвати онлайн-касу.

Апарати з фіскальним накопичувачем зобов'язані встановити організації та індивідуальні підприємці, які торгують непродовольчими товарами на роздрібних ринках, ярмарках, у виставкових комплексах та на інших територіях, відведених для торгівлі (список таких товарів містить розпорядження Уряду РФ від 14 квітня 2017 р N 698-р ), а також продавці лотерейних квитків, поштових марок та інших знаків, які наносяться на поштові відправлення, що підтверджують оплату послуг поштового зв'язку (за номінальною вартістю).

Рекомендуємо огляд «Хто повинен перейти на онлайн-каси з 1 липня 2018 року» в системі КонсультантПлюс.

Готові рішення по застосуванню ККТ

У систему КонсультантПлюс включені готові рішення з роз'ясненнями по популярним питань застосування онлайн-кас.

З готових рішень ви дізнаєтеся:

  • хто повинен застосовувати ККТ і коли можна працювати без неї;
  • як використовувати БСО для прийому готівки без застосування ККТ;
  • що робити, якщо чек ККТ пробитий помилково, і т.д.

Як повернути покупцеві гроші з каси

Покупець повернув товар, і йому потрібно повернути гроші. Як це зробити, якщо інформація про продаж товару відразу йде в податкову інспекцію?

У готовому рішенні дана докладна інструкція:

  • що вказати в заяві про повернення товарів;
  • як оформити накладну на повернення товару;
  • як видати гроші з ККТ при поверненні товару.

У консультації також є приклади форм документів - заяви покупця про повернення товару та накладної на повернення товару.

Подробиці в готовому рішенні «Як повернути покупцеві гроші з каси».

Порядок переходу на онлайн-ККТ

При покупці онлайн-каси слід враховувати не тільки її функціонал, але і те, наскільки вона відповідає вимогам Закону N 54-ФЗ. Ці вимоги стосуються касового апарату, накопичувача фіскальних даних, зовнішнього вигляду і реквізитів касових чеків і бланків суворої звітності. У готовому рішенні ви знайдете інформацію:

  • як вибрати ККТ для покупки;
  • як ввести ККТ в експлуатацію;
  • як обслуговувати ККТ.

Подробиці в готовому рішенні «Порядок переходу на застосування онлайн-ККТ».

Відповідальність за порушення порядку застосування ККТ

Все про відповідальність і штрафи за порушення застосування ККТ, повноваження податкових органів - в готовому рішенні «Яка відповідальність передбачена за порушення порядку застосування ККТ».

Роз'яснення вищих судів і суперечки за останні три роки - в огляді «Найважливіша практика по ст. 14.5 КоАП РФ »(доступний в офлайн-версії КонсультантПлюс).

Як заповнити документи

У готових рішеннях є не тільки покрокові роз'яснення, а й зразки заповнення потрібних форм. Наприклад, заяв про зняття з обліку, реєстрації та перереєстрації ККТ. У них показано, як правильно заповнити кожен рядок, є примітки і посилання на нормативні правові акти. У зразках ви також знайдете форми заяв.

Перехід на онлайн-каси

У 2017 р почали діяти нові правила застосування і реєстрації контрольно-касової техніки: більшість організацій перейшли на онлайн-каси, які передають дані в податкові органи онлайн.

У 2018 року переліку організацій, зобов'язаних застосовувати онлайн-ККТ, розширився.

Остаточний перехід на онлайн-ККТ запланований на 2019 р З 1 липня 2019 року на онлайн-каси, зокрема, перейдуть:

  • організації та ВП на ЕНВД, крім роздрібної торгівлі та громадського харчування;
  • ІП на патентній системі оподаткування, крім роздрібної торгівлі та громадського харчування;
  • ІП на ЕНВД без найманих працівників, які торгують вроздріб або надають послуги громадського харчування;
  • організації та ВП, які надають послуги або виконують роботи (крім громадського харчування), за умови видачі покупцеві бланків суворої звітності.

Відкрити документи зі статті у вашій системі КонсультантПлюс:

Новий претензійний порядок: судова практика

Рік тому був скасований обов'язковий претензійний порядок по ряду категорій спорів. Розповімо про те, які висновки за новими правилами встигли зробити Верховний Суд і нижчі суди

Поточні правила вимагають дотримуватися досудовий порядок врегулювання:

  • спорів про стягнення грошових коштів за вимогами, які виникли з договорів і угод, а також внаслідок безпідставного збагачення - у всіх випадках;
  • інших цивільно-правових спорів - якщо такий порядок встановлено договором або законом;
  • економічних суперечок з публічних відносин - якщо це передбачено законом.

При цьому звільнені від дотримання претензійного порядку позивачі по цілому ряду категорій справ.

Верховний Суд РФ

Компанія звернулася до суду з позовом про визнання угоди недійсною і про застосування наслідків його недійсності, але заяву було повернуто з-за недотримання досудового порядку Компанія звернулася до суду з позовом про визнання угоди недійсною і про застосування наслідків його недійсності, але заяву було повернуто з-за недотримання досудового порядку.

Касаційна інстанція вважала, що такий спір не є корпоративним, оскільки позивач - не учасник товариства, а сторона великої угоди.

ВС РФ вирішив, що суб'єктний склад на стороні позивача не може змінювати суть спору, тому спір є корпоративним. Дотримуватися претензійний порядок в цій ситуації не потрібно. Див. Ухвала Верховного Суду РФ від 02.04.2018 N 305-ЕС17-17083 у справі N А40-35170 / 2017.

окружні суди

Є справи, коли позов був пред'явлений до вступу в силу нових правил, а судовий розгляд триває (якщо не в суді першої інстанції, то в апеляції або касації).

Суди застосовують ту редакцію ч. 5 ст. 4 АПК РФ, яка діяла на момент подання позовної заяви або зустрічного позову.

Окремо слід розповісти про ситуацію, коли позовна заява була подана до 12.07.2017, а справу розглянуто після цієї дати, і відповідач заявив про недотримання позивачем претензійного порядку теж після неї.

З такою ситуацією недавно зіткнувся АС Московського округу. Був пред'явлений позов про визнання угоди недійсною і застосування наслідків недійсності правочину. Окружний суд порахував, що залишати позов без розгляду не можна, так як це призвело б до необгрунтованого затягування спору. Див. Постанова Арбітражного суду Московського округу від 29.01.2018 N Ф05-20728 / 2017 по справі N А41-30231 / 2017.

Також було відзначено, що усунути недотримання претензійного порядку стало неможливим внаслідок відміни вимоги про його дотриманні. Аналогічний приклад є в практиці АС Північно-Західного округу і АС Поволзької округу (в останньому випадку мала місце сукупність вимог, одне з яких - визнання договору недійсним). Див. Постанова Арбітражного суду Північно-Західного округу від 21.11.2017 N Ф07-14148 / 2017 по справі N А56-44125 / 2017, Постанова Арбітражного суду Поволзької округу від 20.02.2018 N Ф06-29967 / 2018 з справі N А55-1263 / 2017.

Коли окружні суди не застосовують претензійний порядок

Суди не застосовують претензійний порядок до наступних вимог:

  • про відшкодування збитків за рахунок коштів бюджетів публічно-правових утворень;
  • про стягнення збитків з деліктних норм, тобто норм про заподіяння шкоди;
  • про стягнення збитків з арбітражного керуючого;
  • про оскарження дійсності умов договору;
  • про визнання угоди недійсною і застосування наслідків її недійсності;
  • про визнання договору неукладеним.

Як не слід направляти претензію

Напрямок претензії вимагає уважного ставлення, тому що помилка в деяких деталях дасть арбітражному суду підстави визнати претензійний порядок недотримання. Наприклад, це станеться, якщо претензія буде спрямована:

  • за вірною адресою, але з помилкою в зазначенні номера приміщення. Див. Постанова Арбітражного суду Уральського округу від 22.03.2018 N Ф09-550 / 18 у справі N А60-26610 / 2017;
  • не по юридичної адресою відповідача. Див. Постанова Арбітражного суду Московського округу від 27.02.2018 N Ф05-2730 / 2018 з справі N А41-39727 / 2017, Постанова Арбітражного суду Московського округу від 10.11.2017 N Ф05-15468 / 2017 по справі N А40-43286 / 2017.

Однак, якщо той відповість, суд може визнати претензійний порядок дотриманим Однак, якщо той відповість, суд може визнати претензійний порядок дотриманим. Див. Постанова Четвертого арбітражного апеляційного суду від 07.09.2017 у справі N А19-20411 / 2016.

Подробиці див. В оглядах:

  • «Як суди застосовують нові правила про претензійному порядку»;
  • «Найважливіша практика по ст. 4 АПК РФ »(доступний в офлайн-версії КонсультантПлюс).

Відкрити документи зі статті у вашій системі КонсультантПлюс:

Новини КонсультантПлюс

Нові рубрики в «Довідкової інформації»

Оновлена вкладка «Довідкова інформація» в системі КонсультантПлюс. Додані нові рубрики «Трудові відносини, соціальна сфера», «Державний контроль. Технічні норми і правила »,« Медицина і фармацевтика ». Всередині рубрик з'явилися нові теми, за якими найчастіше шукають інформацію (охорона праці, терміни зберігання документів, посібники та пільги, пожежна безпека, санітарні норми і правила, реєстрація юросіб та ВП і т.д.).

Перейти у вкладку «Довідкова інформація» можна відразу зі стартової сторінки.

Які умови небезпечно включати в трудовий договір

Які умови не варто включати до трудових договорів, підкаже огляд в системі КонсультантПлюс. В огляді враховані свіжі роз'яснення відомств і позиції судів.

Якщо включити небезпечне умова в договір, суд може визнати, що умова не підлягає застосуванню, а інспектор праці - призначити штраф за неправильне оформлення договору.

Скласти трудовий договір без помилок з юридично коректними формулюваннями допоможе «Конструктор договорів».

Пошуковий запит: ТРУДОВИЙ ДОГОВІР УМОВИ.

10 років сайту «КонсультантПлюс - студенту та викладачу»!

10 років працює сайт для студентів і викладачів consultant.ru/edu . На сайті безліч корисних матеріалів: підручники з права та економіки, дипломні та курсові роботи на допомогу студентам, новини, анонси семінарів, конкурси, інтерв'ю зі студентами та фахівцями різних професій, поради студентам. А ще на сайті можна пограти в онлайн-гру, записатися на семінари, подати заявку на стажування в КонсультантПлюс і багато іншого.

Відкрити документи зі статті у вашій системі КонсультантПлюс:

Сайт «КонсультантПлюс - студенту та викладачу»

Архів | попередній випуск

© ЗАТ «Консультант Плюс», 1997-2018
Засновник - ЗАТ «Консультант Плюс»
Зареєстровано в Роскомпечаті, рег. N 014076.
Адреса редакції: 117292, Москва, вулиця Кржижановського, 6
e-Mail: [email protected]
Web Site: http://www.consultant.ru/
Телефон / Факс: +7 495 956-82-83, +7 495 787-92-92

Що це означає?
Як це зробити, якщо інформація про продаж товару відразу йде в податкову інспекцію?