Реклама
Реклама
Реклама

Документи для податкового вирахування за навчання, правила і способи надання, терміни перевірки

  1. Категорії громадян, які можуть використовувати право на соціальну виплату
  2. Документи, необхідні для податкового вирахування за навчання
  3. Особливості заповнення та подання документів
  4. Способи подачі інформації
  5. Терміни перевірки декларації та зарахування грошових коштів
  6. Розміри виплат за навчання і їх обмеження

Право на соціальну виплату

Оформлення податкового вирахування можливо кілька разів протягом життя кожної людини, що одержує офіційний дохід. Зазначене право є за рахунок сплати працівником прибуткового податку.

Відшкодування витрат за навчання є однією з найвідоміших соціальних пільг, використання якої вимагає невеликої кількості документів.

Категорії громадян, які можуть використовувати право на соціальну виплату

Багатьом відомо, що отримати виплату можна за власну освіту. У цьому випадку людина повинна бути влаштований на роботу за трудовим договором і особисто оплатити відповідні витрати. Отримання вирахування можливо при навчанні в різних типах навчальних закладів, які отримали необхідну ліцензію. Це можуть бути:

  • інститути, академії, університети;
  • курси підвищення професіоналізму;
  • додаткові установи, наприклад, автошколи, комп'ютерні курси, вивчення іноземних мов.

Крім вищеописаної ситуації, виплата грошових коштів можлива при витратах на освіту інших осіб. До них відносяться:

  • діти, які отримують освіту на денному відділенні;
  • підопічні;
  • особи, які досягли 24 років, опіка над якими була припинена раніше;
  • брати і сестри, які є родичами по матері і батька або по одному з батьків.

Подати документи на виплату можна при навчанні дітей не тільки в вузах, а й в інших освітніх установах, що пройшли ліцензування. Це може бути школа, дитячий сад, спортивна секція, школа мистецтв і музики. Зарахування грошових коштів можливо навіть при отриманні освіти дитини за кордоном.

Часткове повернення прибуткового податку неможливо для певних категорій громадян:

  • пенсіонерів, які припинили трудову діяльність;
  • студентів;
  • індивідуальних підприємців, які перебувають на спрощеній та патентній системі оподаткування;
  • за оплату навчання дружини або чоловіка;
  • при використанні коштів материнського капіталу.

Документи, необхідні для податкового вирахування за навчання

Оформляється пакет паперів як самостійно, так і за допомогою спеціалізованих організацій. При зверненні в ИФНС за поверненням прибуткового податку за власне навчання необхідно підготувати наступні документи:

  • 3-ПДФО декларацію;
  • завірені копії перших сторінок паспорта, до яких відносяться основна інформація і листи з пропискою;
  • оригінал довідки про заробітну плату;
  • заяву на повернення податку;
  • ксерокопія договору з освітньою установою і його ліцензії;
  • платіжні документи.

У разі звернення за коштами при навчанні дитини потрібно надати копії свідоцтв про народження та шлюб. Останній документ необхідний в разі, якщо платіжні квитанції виписані на одного чоловіка, а декларація та довідка про доходи на іншого.

При необхідності повернути частину сплачених коштів за близьких родичів і підопічних додаються копії наступних паперів:

  • довідки, в якій зазначено, що студент відвідував денну форму навчання;
  • свідоцтва про народження;
  • документів, що підтверджують родинні стосунки або опікунство.

Особливості заповнення та подання документів

Декларація 3-ПДФО заповнюється за кожен календарний рік навчання. Для вірного заповнення в ній важливо вказати:

  • дані з паспорта;
  • суми плати за освіту;
  • розмір необхідної виплати;
  • інформацію про роботодавця та заробітної плати.

Дані можна вписати самостійно в попередньо скачаний і роздрукований зразок декларації. Можливе використання платних ресурсів або електронних онлайн-сервісів.

Довідка про доходи у вигляді 2-ПДФО видається в бухгалтерії організації роботодавця. У ній вказується сума оплати праці та утриманого прибуткового податку. У разі зміни місць роботи за період навчання, необхідно зібрати документи з усіх джерел доходу.

Повернення прибуткового податку

Заява на повернення грошових коштів заповнюється в електронному або ручному вигляді. Воно повинно містити інформацію про реквізити банку і номер рахунку, на які буде здійснено зарахування фінансів. Додатково в ньому вказується загальна сума відрахування на всі роки навчання.

Договір і ліцензію можна отримати в навчальному закладі в бухгалтерії. Якщо вартість оплати змінювалася, то повинно бути складено додаткову угоду із зазначенням точної суми. Копія ліцензії засвідчується у нотаріуса або безпосередньо в навчальному закладі.

Обов'язкова наявність всіх касових чеків і платіжних доручень, що підтверджують факт оплати навчання. Якщо якийсь документ загублений, то його можна відновити. Для цього необхідно звернутися в банк, який перекладав гроші в навчальний заклад. Повторний друк квитанції буде платною, і час її отримання може досягати декількох робочих днів.

Способи подачі інформації

Документи для отримання вирахування за навчання подаються в ИФНС за місцем прописки платника податків. Це можна зробити особисто, використовуючи талон на електронну чергу. В цьому випадку декларація повинна бути надана в двох примірниках, один з яких зберігається у громадянина з позначкою службовця про прийняття.

Також можна скористатися послугами пошти, відправивши комплект цінним листом з описом. Вона заповнюється безпосередньо у відділенні на спеціальному бланку, на якому вказується дата відправки і підпис відповідального співробітника. Даний спосіб доставки документів займає тривалий проміжок часу і вимагає невеликих фінансових витрат.

Можливо електронна подача декларації в персональному кабінеті на сайті податкової служби. Для доступу на сторінки можна використовувати логін і пароль з порталу держпослуги. У цьому випадку документи необхідно відсканувати, завантажити на сайт у вигляді файлів і запевнити електронним цифровим підписом.

Документи для отримання вирахування за навчання

Податкові відрахування можна отримати за допомогою роботодавця. Перевага даного методу полягає в тому, що документи в ИФНС подаються один раз протягом календарного року. Працівникові необхідно виконати наступні дії:

  • написати заяву на видачу повідомлення від податкового органу про право на пільгу;
  • підготувати копії договору на навчання, ліцензії, платіжних квитанцій;
  • надати в ИФНС пакет документів разом із заявою;
  • отримати повідомлення, яке підтверджує можливість виплат;
  • надати його роботодавцю.

Надалі із заробітної плати не буде відніматися прибутковий податок до тих пір, поки не використовується весь обсяг покладеного вирахування за навчання.

Терміни перевірки декларації та зарахування грошових коштів

Після отримання пакету документів податкова інспекція починає камеральну перевірку. Вона триває максимум три місяці, після закінчення яких відправляється лист з результатами вивчення паперів. ИФНС має право, як надати, так і відмовити у виплаті компенсації.

Причинами відмови можуть бути:

  • неповний пакет документів;
  • невірне заповнення декларації, а також відсутність в ній підпису фізичної особи;
  • використане право на відрахування за навчання;
  • подача документів в невірний податковий ділянку.

Під час камеральної перевірки співробітник може викликати людини в ИФНС для роз'яснення незрозумілих питань або надання оригіналів паперів.

Після закінчення місяця після закінчення перевірки грошові кошти зараховуються на рахунок заявника. Важливо відзначити, що використовувати право на отримання соціальної пільги можна протягом 3 років після оплати навчання за відповідний календарний рік.

Розміри виплат за навчання і їх обмеження

Величина податкового вирахування за освіту розраховується як 13% від суми витрат за один рік навчання. Згідно із законодавством існують обмеження, що стосуються розміру максимальної виплати. Залежно виду соціальної пільги варіюється сума грошових коштів:

  • Витрати на власне навчання обмежені 120 тис. В рік. Якщо вартість курсу перевищує зазначену величину, то відрахування буде розрахована виходячи з максимальної суми. Таким чином, на 1 рік отримання освіти можна повернути 15,6 тис. Рублів. Дані обмеження стосуються оплати навчання братів і сестер.
  • Подаючи документи на відрахування за дітей і підопічних, слід враховувати, що сума витрат повинна складати не більше 50 тис. На одну дитину. З цього випливає, що за один курс повертається не більше 6,5 тис. Рублів. Причому дана сума може нараховуватися як одному з батьків, так і кожному з них в будь-якій пропорції.

Процедура збору і подачі документів на отримання відрахувань за навчання, як правило, не займає багато часу. Важливо пам'ятати, що необхідно зберігати всі чеки, квитанції і договору весь термін відвідування навчального закладу. Надавати паперу в ИФНС можна щороку після закінчення курсу. Припустимо також заповнити відразу три декларації за весь час навчання і подати їх з документами.

Відео про соціальне податковому відрахуванні за видатками на лікування та навчання:

посібник Хелп