Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна повернути ювелірний виріб в магазин

  1. Коли не можна повернути дорогоцінні прикраси після покупки?
  2. В яких випадках повернення ювелірної прикраси можливий?
  3. Конфлікт через підробку прикраси
  4. Повернення коштовностей з дефектом без гарантії

Ювелірні прикраси можна повернути назад магазину тільки в окремих випадках, які відрізняються від інших обставин повернення звичайних речей одягу або інших товарів Ювелірні прикраси можна повернути назад магазину тільки в окремих випадках, які відрізняються від інших обставин повернення звичайних речей одягу або інших товарів. Законодавство РФ завжди стоїть на сторожі захисту прав споживачів. Для цього затверджені нормативні акти та створена ціла мережа контролюючих органів влади. Закон «Про захист прав споживачів» описує правила поведінки постачальників товарів і послуг, які обслуговують населення, з їх клієнтами.

Однак, як і при будь-яких інших правилах, тут теж є винятки, які не завжди вдається обійти. У яких випадках можна або не можна повернути коштовності продавцеві і що для цього потрібно ви дізнаєтеся з цієї статті.

Коли не можна повернути дорогоцінні прикраси після покупки?

Обставини, які не можуть вплинути на причину повернення нового ювелірного виробу:

  • На відміну від безперешкодного повернення одягу протягом 14 днів, яка не підходить за розміром, кольором та іншим подібним ознаками, не можна повернути кільце не підходящий за зовнішнім виглядом або розміром.
  • У випадках відсутності шлюбу та інших невідповідностей у золотих прикрас з дорогоцінних камей або металів заявленим характеристикам повернути його назад ювелірного магазину неможливо.

Дорогоцінні прикраси включені до реєстру товарів, затверджених урядом РФ, які не підлягають поверненню або обміну. Тому вам обгрунтовано буде відмовлено, якщо товар для повернення продавцю не має дефектів, але по малюнку, огранювання, іншими параметрами або за розміром не влаштовує покупця.

Приймаючи рішення про включення до списку товарів, що не підлягають обміну, уряд обгрунтовувалося двома причинами:

  • Захист продавця від спритних шахраїв, які можуть повернути підробку замість проданого товару через його дорогою вартості;
  • Коштовні речі мають високу націнку до своєї собівартості, тому повернення грошей на умовах, що не подобатися вигляд виробу або не підходить до гардеробу істотно може знизити рентабельність ювелірного виробництва.

Клієнти ювелірних салонів повинні знати, що дорогоцінні вироби, наприклад, кільце не можна буде повернути продавцеві, не маючи на те істотних обставин. Тим більше, що це навіть в законі зазначено, що коштовності без наявності дефектів не підлягають поверненню. Такі покупки потрібно здійснювати виважено і поспіх тут зовсім ні до чого.

В яких випадках повернення ювелірної прикраси можливий?

Випадки, коли можливе повернення або обмін ювелірних прикрас під час дії гарантійного періоду: Випадки, коли можливе повернення або обмін ювелірних прикрас під час дії гарантійного періоду:

I. Ваше прохання до власника ювелірного салону замінити або повернути виріб може бути задоволена в добровільному порядку. У цьому випадку клієнтові необхідно просто спробувати попросити обміняти або повернути виріб його продавця. Часто питання вирішується обміном на інший виріб можливо з доплатою. Для того, щоб прийняли назад товар, на золотій прикрасі повинні бути збережені бирки заводу-виготовлювача і клієнт повинен пред'явити чек про його придбання.
II. Наявність заводський брак у золотого виробу є поважною причиною для його повернення продавцю. Співробітники ювелірного магазину зобов'язані за свій рахунок провести експертизу по встановленню причин шлюбу, що підтверджує заводський брак. З моменту його підтвердження продавець зобов'язаний виконати один з варіантів вирішення цього питання по вибору покупця:

  • По-перше, виріб можна замінити;
  • По-друге, продавець ремонтує виріб за свій рахунок;
  • По-третє, зробити знижку на неякісний виріб придатне до використання і повернути різницю в грошах;
  • По-четверте, повернути гроші за неякісне прикраса.

III. Клієнт, який придбав наприклад золоте кільце і має сумнів у його справжності, повинен звернутися з письмовим документом до керівника ювелірного магазину. При наявності таких обставин за рахунок магазину проводитися експертиза про підтвердження справжності проби на золотому виробі. У разі виявлення підробки всі сплачені гроші повертаються клієнту. Відмова продавця прийняти виріб назад і повернути гроші повинен бути викладений в письмовому вигляді, на підставі якого можна звернутися до контролюючих торгівлю органи.

Звернення клієнтів ювелірних салонів до судових інстанцій в подібних ситуаціях буде крайнім заходом. Зазвичай, при виникненні конфліктів достатньо подати заяву в комітет, який контролює виконання вимог закону щодо захисту прав споживачів. До компетенції цього комітету ставитися обов'язкове дотримання законодавчих гарантій щодо захисту права будь-якого споживача.

Конфлікт через підробку прикраси

Клієнт ювелірного магазину, якому було продано підроблене золоту прикрасу, може довести цей факт. Для цього необхідно звернутися до експертів. Експертиза справжності дорогоцінних металів і каменів на території РФ проводитися в двох місцях:

  • Державної Пробірною Палаті;
  • Гемологічний Центр МГУ;
  • Незалежна експертиза.

Професіонали проведуть дослідження прикрас і винесуть вердикт про те справжнє воно чи ні. Якщо все ж вас обдурили і ваші сумніви в автентичності підтвердилися, то висновок експертів необхідно направити з заявою територіальному управлінню Федеральної антимонопольної служби РФ. У заяві докладно опишіть, де і коли вами було придбано фіктивне дорогоцінну прикрасу.

Повернення коштовностей з дефектом без гарантії

Відсутність встановленого терміну гарантії на виріб не може бути причиною відмови прийому дорогоцінної речі при зверненні до продавця Відсутність встановленого терміну гарантії на виріб не може бути причиною відмови прийому дорогоцінної речі при зверненні до продавця. Щоб повернути кільце або іншу коштовність продавцеві необхідно довести виникнення дефекту до придбання речі і покупець не має відношення до його виникнення. З цією метою доведеться звернутися в експертні організації, які мають право на проведення подібних експертиз. Оплату роботи експертів доведеться здійснити покупцеві. При підтвердженні невинності покупця до виникнення вади в кільці або іншому оздобленні торгова організація зобов'язана не тільки повернути витрати на придбання неякісної речі, а й відшкодувати оплату проведення експертизи.

При відмові ювелірного магазину в відшкодування збитків покупець може оскаржити дії співробітників організації торгівлі в комітет по захисту прав споживачів та судові інстанції.

Люди, які купують дорогі прикраси з золота, повинні пам'ятати про те, що за законом вони не підлягають поверненню. Іноді можна зрозуміти і продавця, який може сумніватися в довірі клієнта.

Повернення ювелірного виробу

Коли не можна повернути дорогоцінні прикраси після покупки?
В яких випадках повернення ювелірної прикраси можливий?
Коли не можна повернути дорогоцінні прикраси після покупки?
В яких випадках повернення ювелірної прикраси можливий?