Реклама
Реклама
Реклама

Які документи потрібні для повернення 13 відсотків з покупки квартири

  1. Що таке податкові відрахування
  2. На яку саме нерухомість можна одержати відрахування
  3. На яку суму надається вирахування з купівлі квартири або будинку
  4. Хто має право на податкове вирахування
  5. В який момент виникає право на отримання податкового вирахування
  6. Протягом якого часу можна звернутися за податковим вирахуванням
  7. Як бути, якщо доходи за рік менше величини вирахування
  8. Чи можна одній людині скористатися вирахуванням кілька разів
  9. Куди можна звернутися за отриманням податкового вирахування
  10. Які документи знадобляться для повернення 13 відсотків з покупки квартири в 2019 році
  11. Як одержати відрахування на квартиру через роботодавця
  12. Як одержати відрахування на квартиру через податкові органи
  13. Чи має сенс займатися оформленням вирахування

Думаємо, багато хто чув про існування податкового вирахування на покупку власного житла, але не завжди є ясність, які нюанси існують в законі і як правильно цим вирахуванням скористатися. Розберемося в цій темі більш детально. Як отримати податкове вирахування на придбання нерухомості, які документи потрібні, щоб повернути 13 відсотків з покупки квартири в 2019 році.

Що таке податкові відрахування

Податковим вирахуванням називається та сума, на яку зменшується оподатковуваний база в зв'язку з тими чи іншими обставинами. Коли ми говоримо про податок на ваші доходи, базою оподаткування якраз і будуть зароблені вами гроші, з яких ви повинні заплатити в казну ПДФО - податок на доходи фізичної особи.

Таким чином, якщо, умовно кажучи, ми говоримо про податкове вирахування в один мільйон рублів, це означає, що з одного мільйона рублів вашого доходу вам дозволяється не платити ПДФО, що становить в Росії 13 відсотків. В даному прикладі це 130 тисяч рублів. Тому відрахування дорівнюватиме мільйону, а реально зекономлені на податках гроші - 130 тисяч. Плутати ці поняття не слід.

У Росії існують різні види податкових відрахувань, коли держава трохи допомагає громадянам в тій чи іншій ситуації. У перелік подібних відрахувань в Росії, зокрема, входять:

  • відрахування на покупку житла,
  • відрахування на дітей - їх можуть оформити обоє батьків аж до 18-річчя дитини (іноді - навіть до 24 років),
  • відрахування на лікування,
  • відрахування на отримання освіти (в тому числі додаткового - аж до автошколи),
  • відрахування на благодійність,
  • відрахування на добровільне страхування життя і т.д.

На яку саме нерухомість можна одержати відрахування

Придбання квартири - окремий випадок ситуації з нерухомістю. Податкові відрахування покладено вам в наступному випадку:

  • покупка кімнати, квартири або житлового будинку,
  • покупка частки в кімнаті, квартирі або будинку,
  • покупка ділянки землі під житловим будинком,
  • покупка частки в такій ділянці,
  • обслуговування кредиту, взятого на купівлю будь-яких перерахованих вище об'єктів - по простому кажучи, мова йде про відсотки по іпотеці.

На яку суму надається вирахування з купівлі квартири або будинку

З одного боку, про те, що розмір відрахування дорівнює всій сумі, яку ви витратили на покупку квартири. З іншого боку, в тому ж пункті закону через кому йдеться про верхню межу вирахування в розмірі двох мільйонів рублів.

Тим самим, якщо вартість купленої вами квартири два мільйони рублів або менше - вам буде покладатися відрахування на всю суму, яка була сплачена вами за нерухомість. А ось якщо квартира коштує дорожче, то вам повернеться 13-відсотковий податок тільки з двох мільйонів рублів вашого доходу.

Таким чином, максимум, який можна повернути собі після покупки житла - це 260 тисяч рублів.

Що стосується відсотків по іпотеці, все залежить від того, коли саме ви взяли іпотечний кредит. Якщо це сталося до 31 грудня 2013 року, ніякого обмеження в сумі відрахування немає в принципі. Якщо кредит узятий після 1 січня 2014 року - максимальний вирахування складе три мільйони рублів.

Для іпотеки, оформленої до 2014 року, оформляти податкові відрахування вже пізно (про це трохи нижче), тому якщо ви не встигли зробити це раніше, тепер вже буде пізно звертатися за вирахуванням. Тому, так чи інакше, для всіх, хто зараз піклується про те, щоб оформити повернення ПДФО, відрахування за відсотками за іпотеку складе не більше трьох мільйонів.

Якщо вам потрібно заплатити відсотки по іпотеці в сумі три мільйони рублів, відрахування становитиме 390 тисяч.

Максимум, який теоретично можливо отримати назад у вигляді податку на доходи, який вам поверне держава, становить 650 тисяч рублів.

Хто має право на податкове вирахування

Далеко не кожен, хто купить нерухомість в Росії має право на те, щоб оформити податкове вирахування за покупку квартири або будинку. Щоб повернути 13 відсотків з покупки житла, вам потрібно бути:

  • податковим резидентом (перебувати на території Росії щонайменше 183 днів за дванадцять йдуть підряд місяці),
  • одержувачем доходу, який обкладається ПДФО в 13 відсотків.

Зрозуміло, що більшість жителів країни підходить під це визначення, і нюанси важливі в дуже рідкісних випадках.

В який момент виникає право на отримання податкового вирахування

Для визначення моменту, з якого у вас виникає право на відрахування, важливий тільки той календарний рік, коли ви придбали квартиру. Право на відрахування з'являється починаючи з того року, коли:

  • до Єдиного держреєстру нерухомості була включена запис про те, що ви стали власником нерухомості (до 15 липня 2016 року вам видавали свідоцтво або так звану "зеленку", після цієї дати дається виписка з реєстру ЕГРН),
  • ви отримали акт про передачу вам квартири в новобудові.

Що стосується самостійної споруди свого будинку, то право на відрахування з'явиться в тому році, коли будинок буде добудований, а ваше право власності на нього зареєстровано через Росреестр.

Відрахування за сплачені по іпотеці відсотки можна отримати тільки за фактом сплати вами цих відсотків.

Відрахування за сплачені по іпотеці відсотки можна отримати тільки за фактом сплати вами цих відсотків

Протягом якого часу можна звернутися за податковим вирахуванням

Теоретично можлива ситуація, що ви придбали квартиру в 2018 році, але у вас не було протягом усього року доходу, який оподатковується ПДФО. Виникає питання, чи можна звернутися за вирахуванням пізніше, коли такий дохід з'явиться.

Ще одна ситуація - ви не знали про вирахування або вам ніколи було займатися його оформленням. Пройшов рік або два після покупки квартири і виник той же питання - чи не запізно зараз звернутися за податковим вирахуванням.

У будь-який з таких ситуацій оформити відрахування в 2019 році буде не пізно!

Закон вам три роки на те, щоб оформити заяву на повернення 13 відсотків податку на доходи. На практиці це означає, що якщо ви купили квартиру в 2019 році, не пізно буде оформити відрахування аж до 2022 року включно. І навпаки, в 2019 році не пізно зайнятися оформленням вирахування з квартири або будинку, куплених починаючи з 2016 року.

Як бути, якщо доходи за рік менше величини вирахування

Нічого страшного, закон продовжувати термін отримання вирахування скільки завгодно, поки відрахування не буде витрачений повністю - або ви заробите сумарно стільки, скільки коштувала ваша квартира, або отримаєте сумарний дохід в граничні два мільйони рублів, якщо вартість квартири була вище.

Припустимо, ви отримуєте офіційний дохід у 30 тисяч рублів щомісяця (до сплати податку) і придбали кімнату за один мільйон рублів. За рік ваші доходи складуть 360 тисяч рублів. Вам повернеться податок в сумі 46 800 рублів. У наступному року ситуація повториться, і ви вже скористаєтеся за два роки 720 тисячами вирахування. На третій рік залишиться 280 тисяч рублів вашого доходу, з якого вам повернуть 36 400 рублів. У сумі за три роки ви повернете 13 відсотків від витраченого мільйона - 130 тисяч рублів.

Чи можна одній людині скористатися вирахуванням кілька разів

Так можна. Держава дає кожному з нас можливість скористатися двома мільйонами рублів відрахування за покупку нерухомості і трьома мільйонами - за відсотки по іпотеці. Як саме ми розпорядимося цією можливістю - не має значення. Можна придбати квартиру за два мільйони рублів або дорожче і отримати всю суму вирахування за один об'єкт нерухомості. А можна купити три квартири-студії за 700 тисяч рублів кожна і розділити два мільйони вирахування між ними. Можливі будь-які комбінації з квартирами, будинками або ділянками землі, а також частками в них. Право на відрахування припиниться тільки коли ви досягнете межі.

Куди можна звернутися за отриманням податкового вирахування

Є два способи подачі заяви на відрахування:

  1. Через роботодавця (або декількох одночасно, якщо ви працюєте не на одній роботі).
  2. Через податковий орган.

Найчастіше оформити повернення 13 відсотків податку з покупки квартири через роботодавця буде зручніше. По-перше, подати заяву можна в тому ж році, коли ви купили квартиру. До податкових органів можна звернутися лише в наступному календарному році. Це означає, що якщо ви придбали житло в 2019 році, то оформленням вирахування через податківців можна буде зайнятися тільки в 2020 році.

Другий важливий момент - подаючи заяву безпосередньо податківцям, ви повинні будете заповнити декларацію про доходи, що для недосвідченого в таких речах людини може виявитися не так просто.

Таким чином, якщо є можливість оформити відрахування за допомогою роботодавця - краще скористатися таким варіантом.

Які документи знадобляться для повернення 13 відсотків з покупки квартири в 2019 році

Для оформлення вирахування вам потрібно зібрати наступні документи:

  1. Підтвердження записи про ваше право власності на квартиру в реєстрі нерухомості:
    • при покупці квартири до 15.07.2016 р - ксерокопія свідоцтва про держреєстрацію ваших прав власності або "зеленки",
    • при покупці квартири після 15.07.2016 р - виписка з ЕГРН.
  2. Ксерокопія договору про покупку нерухомості.
  3. Ксерокопія акту про передачу нерухомості - при покупці житла в новобудові.
  4. Будь-які документи, які можуть підтвердити, що ви повністю розрахувалися за куплену нерухомість або можуть підтвердити ваші витрати, пов'язані з будівництвом будинку (квитанції, банківські виписки, чеки тощо).
  5. Копія кредитного договору з банком по іпотечному кредитуванню.
  6. Довідка з банку про суму сплачених вами відсотків по іпотеці.
  7. Довідка про доходи за - потрібна тільки в тому випадку, якщо ви вирішили оформити відрахування через податкові органи.

Довідка про доходи за - потрібна тільки в тому випадку, якщо ви вирішили оформити відрахування через податкові органи

Як одержати відрахування на квартиру через роботодавця

Якщо ви вирішили оформити повернення податку з покупки квартири через свого роботодавця, вам в будь-якому випадку доведеться відвідати податкові органи. Порядок дій такий:

  1. Зберіть документи з наведеного вище списку.
  2. Роздрукуйте і заповніть для податкової.
  3. Направте заяву і документи до податкових органів. Зробити це можна особисто або через на сайті Федеральної податкової служби.
  4. Дочекайтеся від податківців повідомлення про підтвердження вашого права на відрахування (максимальний час на відповідь - 30 календарних днів).
  5. Напишіть в довільній формі заяву на ім'я свого роботодавця з проханням надати вам майнове відрахування і прикладіть до нього отримане від податкових органів повідомлення.

Якщо ви подаєте заяву на відрахування за допомогою особистого кабінету платника податків на інтернет-сайті податкової служби, вам необхідно перейти на вкладку "Документи платника податків" (сама права), натиснути "Звернутися до податкового органу" і вибрати в меню зліва пункт "Податкові відрахування". Після цього натискаєте на посилання "Заява про підтвердження права на отримання майнових вирахувань" і прямуєте інструкції. Зверніть увагу, що процедура доступна тільки власникам електронного підпису!

Нагадаємо, для тих, хто працює на кількох роботах, можливе оформлення вирахування у кожного роботодавця, а не тільки за основним місцем.

Якщо ви не встигаєте повністю скористатися відрахування протягом одного календарного року, в наступному році процедуру потрібно буде повторити. І так щороку, поки ви повністю не використовуєте свій відрахування.

Як одержати відрахування на квартиру через податкові органи

Якщо ви все ж вирішили оформити повернення 13-процентного податку за придбане житло за допомогою податкових органів, то порядок ваших дій має бути таким:

  1. Заповніть декларацію про доходи за після закінчення податкового періоду (їм є календарний рік), в якому у вас було право на відрахування. Зробити це можна за допомогою на сайті ФНС (не забудьте вибрати ваш регіон у верхній частині екрану).
  2. Заповніть з проханням повернути вам надміру сплачений податок.
  3. Подайте декларацію до 30 квітня в ФНС одним із зручних для вас способів:
    • особисто або через вашого представника,
    • поштовим відправленням з описом вкладення,
    • через інтернет - за допомогою порталу "" або особистого кабінету платника податків.
  4. Дочекайтеся відповіді від податкової служби - за законом перевірка вашої заяви і прийняття рішення можуть займати до трьох місяців.
  5. Отримавши позитивну відповідь, протягом місяця очікуйте, поки вам повернуть сплачені за минулий рік податки з ПДФО.

До якого числа потрібно встигнути подати декларацію на отримання податкового вирахування в 2019 році

Чи має сенс займатися оформленням вирахування

Має, якщо ваш офіційний заробіток досить великий. Якщо ваш роботодавець не виплачує вам зарплату "в конверті", в той час як ваш офіційний заробіток становить мінімально допустиму суму, то, швидше за все, ви в доступній для огляду перспективі зможете скористатися вирахуванням сповна.

Звичайно, якщо офіційно ви отримуєте мінімальну зарплату, повертати податки з неї вам потрібно буде довго. А з огляду на те, що кожен рік необхідно підтверджувати своє бажання користуватися вирахуванням, вам швидко це набридне.

Вище ми наводили приклад з досить середньої за розміром зарплатою в 30 тисяч рублів до сплати податку (на руки це 26 100 рублів). Навіть на те, щоб отримати максимальний відрахування, з такою зарплатою потрібно всього шість років. А в деяких випадках люди можуть отримувати і більш високі зарплати, отримуючи максимум вирахування за два-три роки.

Не зайвими будуть ці гроші і для покупців квартири в іпотеку. Оскільки відрахування за відсотки по іпотеці навіть вище відрахування за саме житло, має сенс користуватися ним стільки, скільки необхідно. Очевидно, що люди, які купують житло в кредит, недостатньо багаті для того, щоб розкидатися такою можливістю, яку дає в їм в даному випадку держава.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Ви можете поділитися цим матеріалом з друзями: