Реклама
Реклама
Реклама

Як дізнатися: коли перерахують податкове вирахування за квартиру, на якій стадії знаходиться перевірка декларації з податкового відрахування і як відстежити статус виплат онлайн

  1. Терміни податкових перерахувань
  2. Як простежити за ходом камеральної перевірки
  3. Необхідні довідки для майнового повернення
  4. Хто може скористатися майновим вирахуванням
  5. Процедура оформлення майнового повернення
  6. Оформлення майнового відрахування через роботодавця
  7. Види майна, за яке можна повернути податкове вирахування
  8. Як розрахувати майнове відрахування

У відповідності з Податковим Кодексом РФ громадяни після придбання житлової нерухомості можуть повернути частину коштів у вигляді майнового відрахування. Отримати пільгу можуть фізичні особи, які є податковими резидентами РФ і сплачують зі свого прибутку 13% прибуткового податку.

Отримати пільгу можуть фізичні особи, які є податковими резидентами РФ і сплачують зі свого прибутку 13% прибуткового податку

Терміни податкових перерахувань

Після здачі декларації до інспекції, багато людей задаються питанням: як дізнатися, коли перерахують податкове вирахування за квартиру? Терміни виплат визначені законодавством і за їх порушення громадянин може вимагати від податкового органу матеріальну компенсацію.

З моменту подачі декларації державному органу відводиться три місяці для камеральної перевірки яких докладають паперів. Після закінчення цього терміну, інспекція зобов'язана винести рішення про надання майнового відрахування при покупці житла або відмовити в наданні пільги. Яким би не було рішення державного органу, платник податків отримує повідомлення.

Якщо рішення є позитивним, то фізична особа повинна надати в інспекцію дані для перерахування суми понад сплаченого податку. У встановлені законом терміни (один місяць) казначейство зобов'язане перевести на розрахунковий рахунок громадянина нараховану грошову суму. Таким чином, максимальний час виплати податкового вирахування при купівлі квартири або іншого нерухомого майна становить 4 місяці. При недотриманні термінів для повернення податку платник податків може написати скаргу до вищої інстанції, яку повинні розглянути протягом одного місяця. За кожен день прострочення громадянин має право вимагати від інспекції компенсацію в процентному співвідношенні від суми відрахування.

При неправильно заповненої декларації або неповному пакеті зібраних паперів інспектор має право вимагати відкориговану форму 3 ПДФО.

Як простежити за ходом камеральної перевірки

Зареєструвавшись в особистому кабінеті на сайті Державної податкової служби можна подивитися, схвалено чи заяву на отримання вирахування, чи користувався податковим вирахуванням громадянин раніше, перевірити на якій стадії знаходиться перевірка по податковому відрахуванню за покупку квартири і так далі.

Щоб скористатися онлайн послугою потрібно увійти в особистий кабінет і вибрати вкладку «Податок на доходи фізичних осіб». Далі необхідно вибрати «3 ПДФО». У вікні, відіб'ється момент отримання заяви на майновий повернення, статус його перевірки. Відстеження в особистому кабінеті обробку декларації дуже зручна процедура, яка не потребує особистого відвідування інспекції. При появі статусу перевірки «Завершена» можна відрахувати один місяць з моменту подачі заяви на повернення податку для переказу грошових коштів на особовий рахунок.

Необхідні довідки для майнового повернення

Щоб отримати право на відрахування, платник податку зобов'язаний надати до податкової інспекції повний пакет документів.

Перелік документів для повернення податкової пільги:

  • Заява на повернення зайво утриманого податку. Подібну довідку можна скачати на сайті Державної податкової служби або придбати в будь-який інспекції. У довідці зазначаються дані про власника майна (прописка, паспортні дані), адреса нерухомості, ІПН, сума відрахування. Якщо громадянин раніше отримував з покупки квартири майновий повернення, то розрахункова база буде поступово зменшуватися.
  • Декларація форми 3 ПДФО. Дану довідку можна подавати не більше ніж через три роки з дати покупки житла. Декларацію можна заповнити самостійно або вдатися до допомоги податкових фахівців. Якщо в документі будуть не коректні дані, то декларація буде повернута платнику податків на доопрацювання.
  • Довідка від роботодавця форми 2 ПДФО. У ній вказуються дані про доходи фізичної особи, з яких сплачувалися 13% прибуткового податку.
  • Документи, що встановлюють право володіння об'єктом нерухомості.
  • Якщо житло купувалося за пайової участі, також необхідні документи, що підтверджують даний факт.
  • Фінансові документи: виписки з банку, чеки, платіжки.
  • Якщо частину вартості квартири погашалося за допомогою материнського капіталу або інших субсидій, необхідно додати копії цих документів.

Хто може скористатися майновим вирахуванням

Не кожна людина може скористатися податковою пільгою, для її отримання повинні виконуватися певні умови.

Кому можна повернути майновий вирахування:

  • Фізичним особам, які мають офіційний дохід і сплачують з нього 13% прибуткового податку.
  • Пенсіонери також можуть розраховувати на майнове відрахування.

Не можна отримати податковий повернення наступним категоріям громадян:

  • Фізичним особам, які оформили угоду купівлі-продажу з чоловіком або дружиною, батьками, братами і сестрами.
  • Громадянам, які здобули об'єкт нерухомості в дарування або у спадок.
  • Платники податків, невірно заповнили декларацію або надали неповний пакет документів.

Процедура оформлення майнового повернення

Майнову пільгу можливо отримати двома способами: звернутися до інспекції за місцем проживання, яка потім перерахує кошти на розрахунковий рахунок, або написати заяву про повернення майнової пільги за місцем служби.

Оформлення повернення в податковій інспекції:

  • Заповнення 3 ПДФО.
  • Оформлення довідки 2 ПДФО за місцем роботи.
  • Збір необхідних документів (свідоцтво про державну реєстрацію права на нерухомість, виписка їх ЕГРП, договір купівлі-продажу).

Після здачі всіх паперів державний орган виносить рішення: має право платник податків на відшкодування зайво сплаченого податку чи ні. Яким би не було рішення, громадянин отримує письмове повідомлення рекомендованим листом. Камеральна перевірка триває 3 місяці з моменту отримання заяви від фізичної особи.

Оформлення майнового відрахування через роботодавця

В принципі, процедура повернення податкової пільги через роботодавця на початковому етапі мало чим відрізняється від першого варіанту. Після отримання повідомлення про право на майнове відрахування, громадянин відносить його роботодавцю і не виплачує до кінця року прибутковий податок зі свого доходу.

Види майна, за яке можна повернути податкове вирахування

Законодавством визначено перелік нерухомості, при покупці якого платник податків може отримати схвалення на повернення майнової пільги:

  • Квартири, будинки, кімнати, які купувалися за власні кошти платника податків. При часткової купівлі фізична особа може повернути надміру сплачений податок тільки від своєї частини нерухомості.
  • Земельні ділянки під забудову, яким присвоєно статус ІЖС.
  • Ділянки, на яких вже знаходиться будь-яке житлове будова.

Як розрахувати майнове відрахування

Розрахувати суму надміру сплаченого податку можна, не звертаючись до інспекції.

Законодавством визначено максимальну величину від вартості об'єкта нерухомості, від якої можна отримати податкове вирахування - 2 млн рублів. Якщо вартість житла, що купується перевищує цей показник, за розрахункову базу все одно приймається 2 мільйони.

При покупці житла в іпотеку, з суми сплачених банку відсотків також можна отримати компенсацію. Максимальна сума відсотків по іпотеці для повернення майнової пільги не повинна перевищувати 1 млн рублів. Таким чином, розрахункова база іпотечного житла для повернення прибуткового податку становить 3 мільйони рублів.

Наведемо приклад стандартної покупки квартири без пайової участі власників, що мають офіційну заробітну плату 40 тисяч рублів. Іванов А.П придбав квартиру за 3,5 мільйона рублів. Так як законом встановлена ​​максимальна сума для повернення майнової пільги 2 мільйони, при зарплаті 40000 в місяць, Іванов А.П може повернути надміру сплаченого податку на 260000 рублів. Щомісяця Іванов А.П платить 5200 рублів прибуткового податку. За рік громадянин може повернути 62 400 рублів. Значить, в наступних періодах Іванов А.П буде повертати прибутковий податок до тих пір, поки не вибере все 260000 рублів.

На жаль, не всі громадяни знають, що після покупки житла можна повернути невелику частину від її вартості у вигляді майнової пільги. Для її отримання необхідно мати офіційний заробіток, відраховувати від нього 13% прибуткового податку, заповнити декларацію і віднести її до податкової інспекції з пакетом необхідних документів. Камеральна перевірка триває не більше 3 місяців, після чого казначейство протягом місяця переводить фізичній особі суму майнового відрахування на розрахунковий рахунок. Якщо процедура перевірки декларації перевищує три місяці, платник податків має право вимагати від інспекції відсотки за кожен день прострочення.