Реклама
Реклама
Реклама

Середня тривалість життя в Росії чоловіків і жінок: дані Росстату 2017 року

  1. Середня тривалість життя в Росії 2017: чоловіки і жінки
  2. Регіональні особливості
  3. Чому росіяни стали жити довше?
  4. Тривалість життя в світі по країнах - 2017: таблиця
  5. висновок

У вересні поточного року міністр охорони здоров'я В. Скворцова виступила з повідомленням про те, що тривалість життя в Росії в 2017 році зросла на 0,63 року, досягнувши історичного максимуму в 72,5 року (для громадян обох статей). Розповімо як змінювалася ця цифра по роках і хто входить в список країн-довгожителів.

Середня тривалість життя в Росії 2017: чоловіки і жінки

Поки що невідома точна інформація про те, скільки склала тривалість життя в Росії в 2017 році. Росстат (офіційний сайт) підводить підсумки за рік в середині наступного за ним. Тобто точна статистика за 2017 рік в середині 2018 го. Поки ж є тільки проміжні цифри, які і надихають чиновників робити гучні заяви.

За інформацією Росстату за останні 7 місяців:

  • середня тривалість життя чоловіків в Росії досягла 67,5 років (збільшення в порівнянні з 2016 роком склало 1 рік);
  • середня тривалість життя жінок в Росії на поточний момент - 77,4 року, що більше показників за весь 2016 рік тільки на 3 місяці.

Зараз в офіційному виданні держоргану «Росія в цифрах. 2017 »наведені дані про те, як змінювалася очікувана середня тривалість життя в Росії з 1992 по 2016 роки:

З таблиці видно, що історичний максимум тривалості життя оновлювався практично щорічно і зараз ця тенденція триває.

Регіональні особливості

Стандартно міські жителі живуть трохи довше, ніж проживають в сільських місцевостях. За приблизними підрахунками, різниця становить близько 2 років. Сьогодні урбанізовано приблизно 75% населення РФ.

У числі многосуб'ектний складу нашої країни можна виділити регіони довгожителів. Лідерами в Росії за тривалістю життя населення стали Інгушетія, Дагестан і Москва. Набагато гірша ситуація в Далекосхідному і Сибірському округах. В Тиві в 2016 році відзначалася середня тривалість життя в 64,2 року, в той час як в Інгушетії - 80,8.

За останні 10 років в кращу сторону сильно змінилися показники в Калінінградській, Ленінградській, Псковській, Іванівській областях, а також на Алтаї, в Бурятії і Забайкаллі.

Чому росіяни стали жити довше?

У порівнянні з минулим роком, в 2017-м за 7 місяців померло на 23 700 осіб менше, ніж за аналогічний часовий відрізок в 2016-м. Це дозволяє говорити, що смертність знизилася на 2,3%, а, отже, повинна була вирости середня тривалість життя чоловіків і жінок.

Послідовно можна відзначити зниження за всіма основними причинами смерті (від хвороб кровообігу, онкології, туберкульозу, зовнішніх причин і т.д.). Навіть смертей від ДТП стало менше на 8,5%. Знижено смертність немовлят - зменшення відбулося на 11,7% в середньому по Росії.

Відзначимо, що прогрес очевидний, особливо, в порівнянні з минулим століттям. Досягненням виступає вже саме подолання 70-річного рубежу. У XX столітті, в середині 1960-х, величина тривалості життя до нього наближалася, але потім почала знижуватися. Далі максимум був зареєстрований в кінці 80-х, але за ним знову пішов спад. Діюча зараз стійка тенденція до зростання відзначається з 2004 року, очікується її зміцнення в майбутньому. Хоча різниця в тривалості життя в Росії і більшості країн Європейського Союзу значна: вона становить, в середньому, близько 8 років.

Тривалість життя в світі по країнах - 2017: таблиця

Відразу відзначимо, що середня тривалість життя в світі на 2017 рік ще точно не визначена - її підраховують після закінчення року. У Мережі можна знайти різні дані на цю тему. Багато публікують бази даних ЦРУ, посилаються на ООН і Всесвітньої організації охорони здоров'я. Візьмемо Росгосстат, як офіційний і відповідальний джерело. Там теж присутні дані світової статистики, але поки тільки за період 2014-2015 років.

Як видно з таблиці, японських жінок поки що не обійшов ніхто. Яке місце належить Росії, з цього «рейтингу» зрозуміти не можна. Звернемося до Вікіпедії, там наведена таблиця з офіційною статистикою на 2015 рік. Росія займає в ній 110 місце, поступившись Білорусії, яка на 98 сходинці. У ТОП-10 країн-довгожителів потрапили: Японія, Швейцарія, Німеччина, Австралія, Іспанія, Ісландія, Італія, Ізраїль, Франція, Швеція, де люди обох статей в середньому живуть до 83,7-82,4 років.

Завантажити таблицю в форматі pdf .

Завантажити таблицю в форматі   pdf

висновок

Росія в цілому по тривалості життя населення сильно відстає від багатьох держав світу, особливо тих, де більше розвинена економіка і високий рівень життя. Разом з тим, відзначається послідовне збільшення середнього терміну життя громадян. Втім, є і країни, де цей показник вкрай низький - менше 55 років. Така ситуація в ЦАР, Чад, Сомалі, Нігерії, Кот-д 'Івуар і ряді інших країн, жителям яких про середню тривалість життя росіян припадає лише мріяти.

  • Переглядів: 20232
  • Коментарів: 0

Чому росіяни стали жити довше?