Реклама
Реклама
Реклама

Дебет-Кредит № 27 :: Мрієте про пенсію? мрійте конкретніше

  1. Працюєш після пенсії - отримай більше. Не на багато
  2. Два фактори, що впливають на пенсію: сплата внесків до ПФ і трудовий стаж
  3. Визначення заробітку для обчислення пенсій - тепер по новому
  4. Винагороди за цивільно-правовим договором - база для обчислення пенсії
  5. Про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення"
  6. З 1 липня - пенсії по-новому

Дебет-Кредит № 27 (7.7.2003)
Суть справи :: Практика

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Змінено Закон України "Про пенсійне забезпечення". Зміни до статей 21, 65 і 66 внесені Законом від 22.05.2003 р №854-IV ( див. нижче ). Зміни, що вносяться до статті 21, 66, вступили в силу з моменту опублікування закону - з 10 червня, а в ст. 65 - з 1 липня 2003 року. Читайте, що змінилося в кращу сторону в обчисленні пенсій і наскільки ці зміни відчутні для пенсіонерів

Працюєш після пенсії - отримай більше. Не на багато

Зміни, внесені в ст. 21 Закону, стосуються надбавок до пенсії особам, які, придбавши право на пенсію за віком 1, після досягнення пенсійного віку виявили бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього строку. Відтепер таким пенсіонерам встановлюється надбавка в розмірі 10% основного розміру пенсії за кожний повний рік роботи після досягнення пенсійного віку. При цьому надбавки, підвищення, додаткові пенсії не враховуються. Однак розмір такої надбавки не може перевищувати 40%.

1 Право на пенсію за віком, відповідно до ст. 12 Закону про пенсійне забезпечення, настає за умови досягнення чоловіками 60 років і при стажі роботи не менше 25 років, жінками 55 років і при стажі роботи не менше 20 років.

Але це не єдині обмеження. Законодавством передбачений мінімальний і максимальний розміри пенсії за віком. Так, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 15.04.2003 р №544 "Про підвищення розмірів трудових пенсій", мінімальний розмір пенсії за віком з 01.06.2003 р становить 50 грн, максимальний - 150 грн. І більше 150 грн - жодним чином 2.

2 Коментар до постанови див. нижче

Наприклад, працівник досяг пенсійного віку, має право на пенсію у розмірі 120 грн, але продовжує працювати. Якщо він пропрацює після виходу на пенсію один рік, то матиме надбавку до вже визначеної пенсії в розмірі 12 грн. Отже, через рік роботи пенсіонер має право на пенсію у розмірі 132 грн. Припустимо, що пенсіонер, зрозумівши, що його пенсія може бути більше, приймає вольове рішення працювати ще 4 роки. Тобто виходячи з умов нашого прикладу він розраховує на пенсію 180 грн: 120 грн + 12 х 5 років = 180 грн. Але закон обмежує розмір пенсії за віком.

Скільки б ви не працювали, яких би успіхів не досягли на виробництві і який би високий заробіток ні отримували під час своєї трудової діяльності, все одно розмір вашої пенсії не перевищуватиме 150 грн. Поки Кабмін не ухвалить інакше.

Тому якщо працівник після того, як йому було призначено пенсію, пропрацює 5 років, то його пенсія збільшиться:

- по-перше, не більше ніж на 40 відсотків;

- по-друге, не більше максимального розміру пенсії, що призначається за віком.

Спочатку проведемо розрахунок 40 відсотків, на які дозволено збільшувати розмір пенсії. 120 грн х 40% = 48 грн. Тобто пенсіонер може подумати, що його пенсія складе цілих 168 грн: 120 + 48 (40% дозволених). Але КМУ своєю постановою №544 впевнено нас переконує: "Ні. Скільки б ви не працювали, яких би успіхів не досягли на виробництві і який би високий заробіток ні отримували під час своєї трудової діяльності, все одно розмір вашої пенсії не перевищуватиме цілих 150 грн ".

Зауважимо, що внесені зміни передбачають такий же розмір надбавки особам, які вже придбали право на пенсію, але продовжували працювати і в період роботи відмовились одержувати пенсію.

Два фактори, що впливають на пенсію: сплата внесків до ПФ і трудовий стаж

Одним з головних умов для призначення пенсії є сплата підприємством, де працював громадянин, що виходить на пенсію, страхових внесків до Пенсійного фонду. Але, крім того, на розмір пенсії впливає і трудовий стаж. Стаж роботи, що дає право на пенсію, обчислюється згідно зі ст. 56 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Так, в стаж зараховується робота, виконувана на підставі трудового договору на підприємствах, в установах, організаціях і кооперативах незалежно від використовуваних форм власності та господарювання, а також на підставі членства в колгоспах та інших кооперативах незалежно від характеру та тривалості роботи і тривалості перерв. (При обчисленні стажу роботи в колгоспі за період після 1965 р якщо член колгоспу не виконував без поважних причин встановленого мінімуму трудової участі в громадському господарстві, враховується час роботи за фактичною тривалістю.)

Крім того, в стаж роботи буде зараховуватися також будь-яка інша робота, на якій працівник підлягав державному соціальному страхуванню або за умови сплати страхових внесків, період одержання допомоги по безробіттю, а також робота в'язнів і робота за угодами цивільно-правового характеру за умови сплати страхових внесків .

У стаж роботи включається і військова служба, служба в органах державної безпеки та органах внутрішніх справ незалежно від місця проходження служби; навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі; тимчасова непрацездатність, що виникла в період роботи; час догляду за інвалідом и групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду; час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку.

Таким чином, якщо з заробітної плати працівника утримувався збір на обов'язкове пенсійне страхування і підприємство перераховувало його в Пенсійний фонд, то стаж роботи на цьому підприємстві зараховується до стажу для нарахування пенсії.

Стаж роботи, що дає право на пенсію, визначається за записами у трудовій книжці. Якщо вона відсутня або відсутні деякі записи, то порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій визначено Постановою КМУ від 12.08.93 р №637 "Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній".

Визначення заробітку для обчислення пенсій - тепер по новому

З 1 липня 2003 року набрали чинності зміни, що вносяться до ст. 65 Закону. Нова редакція ст. 65 змінює загальний порядок визначення середньомісячного заробітку для обчислення пенсій.

Раніше для обчислення пенсії брався до уваги заробіток за 24 останні календарні місяці роботи підряд перед зверненням за пенсією або за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд протягом усієї трудової діяльності перед зверненням за пенсією. Тепер замість першої складової буде обчислюватися зарплата за період роботи починаючи з 1 липня 2003 року і до моменту звернення за пенсією (див. Таблицю 1).

Таблиця 1

Стара редакція ст. 65 Нова редакція ст. 65 Середньомісячний фактичний заробіток для обчислення пенсій береться ... за 24 останні календарні місяці роботи підряд перед зверненням за пенсією або за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд протягом усієї трудової діяльності перед зверненням за пенсією, незалежно від наявних перерв у роботі (за вибором звернувся за пенсією) ... за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд протягом усієї трудової діяльності незалежно від перерв у роботі та за період роботи починаючи з 1 липня 2003 року до моменту звернення за пенсією.
Заробіток за період роботи до 1 липня 2003 року враховується на підставі документів про нараховану заробітну плату (виплати, дохід), виданих у встановленому законодавством порядку, а за період роботи починаючи з 1 липня 2003 року - за даними персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування

Щоб краще зрозуміти, що мав на увазі законодавець, наведемо приклади.

Приклад 1. Працівник виходить на пенсію в лютому 2004 р Відповідно до нової редакції ст. 65 Закону про пенсійне забезпечення, пенсія призначатиметься з його заробітної плати наступним чином: за 60 місяців + 7 місяців, що минули з 1 липня 2003 року до 1 лютого 2004 р

Приклад 2. Працівник виходить на пенсію в січні 2006 р Відповідно до нової редакції ст. 65 Закону про пенсійне забезпечення, пенсія призначатиметься з його заробітної плати наступним чином: за 60 місяців + 30 місяців, що минули з 1 липня 2003 р до 1 січня 2006 р

При визначенні терміну, за який в подальшому буде проводитися розрахунок для визначення пенсії, можна скористатися і рекомендаціями, наданими у Прикінцевих положеннях до Закону №854-IV. У них зазначено, що за бажанням пенсіонерів у 2003 р пенсії можуть обчислюватися із середньомісячного заробітку за 24 останні календарні місяці роботи, в 2004 р - за 36, у 2005 році - за 48 останніх календарних місяців роботи.

Розглянемо приклади для розрахунку пенсії відповідно до рекомендацій Прикінцевих положень.

Приклад 3. Працівник виходить на пенсію у грудні 2003 р Пенсія обчислюється за такі періоди: 11 місяців 2003 р, 12 місяців 2002 р, 1 місяців 2001 р

Приклад 4. Працівник виходить на пенсію у грудні 2004 р Пенсія обчислюється за такі періоди: 11 місяців 2004 р, 12 місяців 2003 р, 12 місяців 2002 р, 1 місяців 2001 р

Приклад 5. Працівник виходить на пенсію у грудні 2005 р Пенсія обчислюється за такі періоди: 11 місяців 2005 р, 12 місяців 2002 р, 12 місяців 2001 р, 1 місяць 2000 р

При відсутності відомостей про заробітну плату (виплати, дохід) в системі персоніфікованого обліку подаються документи про нараховану заробітну плату (виплати, дохід), видані в установленому законодавством порядку. Можна припустити, що такими документами можуть бути довідки з місця роботи про суми отриманого доходу, копії декларацій про отриманий дохід, копії декларації фізичних осіб - приватних підприємців і громадян, які виконували роботи за цивільно-правовими договорами.

Наведемо приклад розрахунку пенсії за віком для працівника, що виходить на пенсію в грудні 2003 р Нагадаємо, що пенсія такому працівникові може розраховуватися з заробітку, який він отримував за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд протягом усієї трудової діяльності і за період роботи починаючи з 1 липня 2003 р до моменту звернення за пенсією.

Приклад 6. Працівник виходить на пенсію у грудні 2003 р За останні 60 місяців роботи (для обчислення береться період роботи до 1 липня 2003 г.) працівник мав сумарний дохід 23800 грн. Крім того, працівник за 5 місяців роботи в 2003 р (липень - листопад) отримав 2040 грн. Розрахуємо середню заробітну плату за 1 місяць для обчислення розміру пенсії:

(23800 + 2040): (60 + 5) = 397 грн.

Пенсії за віком при наявності необхідного стажу роботи призначаються в розмірі 55% середнього заробітку. Тому, в відповідно до нашого прикладу, пенсія могла б становити 218 грн. Але нагадаємо, що постановою КМУ №544 передбачено, що пенсія за віком не може бути більшим за максимальну, т. Е. 150 грн.

Винагороди за цивільно-правовим договором - база для обчислення пенсії

Істотно змінюється і база для обчислення пенсії. Зауважимо, що при обчисленні середнього заробітку враховуються всі види виплат, на які нараховуються внески (збір) на пенсійне страхування, в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничної суми заробітної плати ( доходу), з яких справляються страхові внески (збори) до соціальних фондів, що діяла на день одержання зазначеного заробітку (виплат, доходу).

Так, при обчисленні середнього заробітку враховуються: тарифна ставка (посадовий оклад), доплати і надбавки (за понаднормову роботу і роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками-почасовиками; високі досягнення у праці; умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою; вислугу років і т. п.); оплата праці за сумісництвом; виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електро- і теплоенергії; винагороди за підсумками річної роботи та вислугу років і т. п.

Для обчислення пенсії в заробіток включається за відповідні періоди допомога по тимчасовій непрацездатності.

Сюди не включаються виплати, передбачені Переліком видів оплати праці та інших виплат, на які не нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та які не враховуються при обчисленні середньомісячної заробітної плати для призначення пенсій, затвердженого постановою Кабміну України від 18.05.98 р №697.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", об'єктом оподаткування є фактичні витрати на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у т. Ч. В натуральній формі, що визначаються згідно нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", а також винагороди, що виплачуються громадянам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового хар Ктер. Що стосується першого, то нормативним документом, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Мінстату України від 11.12.95 р №323. Тобто все виплати, що враховуються при розрахунку пенсії, визначені саме цією Інструкцією і входять до фонду оплати праці.

Що стосується виплат за угодами цивільно-правового характеру, то вони регулюються цивільним законодавством, а саме Цивільним кодексом України. При виплаті винагороди за такими договорами прибутковий податок утримується за ставкою 20%, відповідно до пп. 7.3 п. 7 Інструкції "Про прибутковий податок з громадян", затвердженої наказом ГДПІ України від 21.04.93 р №12. Крім того, з таких виплат здійснюється сплата пенсійного збору. Отже, виплачені суми винагороди відтепер будуть включатися в базу для обчислення пенсії.

Така норма Закону справедлива, адже, відповідно до п. 1 ст. 4 і п. 1. ст. 2 Закону України від 26.06.97 р №400 / 97-ВР "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", пенсійний збір за ставкою 32% сплачується особами, які використовують працю найманих працівників, з суми виплат на оплату праці, а також з сум винагороди, що виплачується за виконання робіт або надання послуг за договорами цивільно-правового характеру.

А відповідно до п.4 ст. 4 і п. 3 ст. 2 згаданого Закону, пенсійний збір за ставкою 1 - 2% сплачується з суми сукупного оподатковуваного доходу громадян, які працюють на умовах трудового договору (контракту), а також громадян, які виконують роботи або надають послуги на підставі договорів цивільно-правового характеру.

Про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення"

Закон України від 22.05.2003 р №854-IV

Верховна Рада України постановляє:

I. Внести до Закону України "Про пенсійне забезпечення" ( "Відомості Верховної Ради України", 1992 р, №3, с.10; 1998 р №26, с.156) такі зміни:

1. У статті 21:

1) частину першу доповнити пунктами "г" і "д" такого змісту:

"Г) особам, які набули право на пенсію за віком відповідно до цього Закону та мають стаж роботи, передбачений статтею 12 цього Закону, але після досягнення пенсійного віку виявили бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього строку, - в розмірі 10 відсотків основного розміру пенсії без урахування надбавок, підвищень, додаткової пенсії за кожний повний рік роботи після досягнення пенсійного віку, але не більше 40 відсотків;

д) пенсіонерам, крім осіб, зазначених у пункті "в" цієї статті, які мають стаж роботи, передбачений статтею 12 цього Закону, і в період роботи відмовились одержувати пенсію, - у розмірі 10 відсотків основного розміру пенсії без урахування надбавок, підвищень, додаткової пенсії за кожний повний рік роботи після відмови від одержання пенсії, але не більше 40 відсотків ";

2) доповнити після частини першої новою частиною такого змісту:

"Надбавки, встановлені відповідно до пунктів" в "," г "і" д "частини першої цієї статті, зберігаються при переведенні на інший вид трудової пенсії".

У зв'язку з цим частину другу вважати частиною третьою.

2. Статтю 65 викласти в такій редакції:

"Стаття 65. Загальний порядок визначення середньомісячного заробітку для обчислення пенсій

Середньомісячний заробіток для обчислення пенсій береться за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд протягом усієї трудової діяльності незалежно від перерв у роботі та за період роботи починаючи з 1 липня 2003 року до моменту звернення за пенсією. Заробіток за період роботи до 1 липня 2003 року враховується на підставі документів про нараховану заробітну плату (виплати, дохід), виданих у встановленому законодавством порядку, а за період роботи починаючи з 1 липня 2003 року - за даними персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

У разі відсутності відомостей про заробітну плату (виплати, дохід) в системі персоніфікованого обліку подаються документи про нараховану заробітну плату (виплати, дохід), видані в установленому законодавством порядку.

У разі якщо особа, яка звернулася за пенсією, пропрацювала менше періоду, передбаченого частиною першою цієї статті, середньомісячний заробіток визначається за фактичний період роботи шляхом ділення загальної суми заробітку за цей період на число місяців у ньому.

Якщо працівник пропрацював менше одного календарного місяця, то заробіток за весь відпрацьований час ділиться на число відпрацьованих днів, а одержана сума множиться на число робочих днів за місяць, обчислене в середньому за рік (25,4 - при шестиденному робочому тижні і 21,2 - при п'ятиденному робочому тижні). В цьому випадку для обчислення пенсії враховується заробіток у розмірі не більше двох тарифних ставок (окладів).

У разі призначення пенсій працівникам, зайнятим на сезонних роботах, середньомісячний фактичний заробіток визначається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України ".

3. Частину першу статті 66 викласти в такій редакції:

"У заробіток для обчислення пенсії включаються всі види оплати праці (виплат, доходу), на які відповідно до Закону України" Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування "нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничної суми заробітної плати (доходу), з яких справляються страхові внески (збори) до соціальних фондів, ействовавшей в день одержання зазначеного заробітку (виплат, доходу) ".

II. Заключні положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Пункт 2 розділу I, яким вносяться зміни до статті 65 Закону України "Про пенсійне забезпечення", вступає в силу з 1 липня 2003 року.

2. Встановити, що за бажанням пенсіонерів у 2003 році пенсії можуть обчислюватися із середньомісячного заробітку за 24 останніх календарних місяців роботи, в 2004 році - за 36, в 2005 році - за 48 останніх календарних місяців роботи.

3. Кабінету Міністрів України розробити та затвердити порядок нарахування надбавки до пенсії за роботу після досягнення пенсійного віку і коригування середньомісячного заробітку для обчислення пенсії.

Президент України Л. КУЧМА

Валентина ВОРОНА

З 1 липня - пенсії по-новому

Головне, що сказав Кабмін у Постанові від 15.04.2003 р №544 "Про підвищення розмірів трудових пенсій" *

* Див. "Документи для роботи" №20 / 2003.

1. Мінімальний розмір пенсій за віком збільшився на 2 грн 70 коп. - з 47,30 до 50 грн.

Нагадаємо, що відповідно до статті 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за віком мають:

чоловіки - після досягнення 60 років і при стажі роботи не менше 25 років;

жінки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 20 років.

2. Максимальний розмір трудових пенсій за віком збільшився на 8 грн 10 коп. - з 141,90 до 150 грн.

3. Для пільгових категорій пенсіонерів пенсія зросте на 10 грн 80 коп. - з 189,20 до 200 грн.

"Пільговики" визначено в п. "А" ст. 13 і ст. 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Це пенсіонери, які:

- були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці;

- входили в перелік виробництв, робіт, професій, посад і показників, визначених Списком №1, затвердженим постановою КМУ від 11.03.94 р №162;

- чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах, або жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

4. Збільшено розмір цільової грошової допомоги. І розмір пенсії, який дає право на її отримання.

Цільова грошова допомога на прожиття в розмірі 41 грн 80 коп. буде виплачуватися тільки тим категоріям працівників, у яких місячний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень та додаткової пенсії) не досягає 91 грн 80 коп. Раніше цільова допомога в розмірі 39 грн виплачувалася тим категоріям пенсіонерів, у яких розмір пенсії не досягав 86 грн 90 коп.

Для "соціальних" пенсіонерів така цільова допомога становить 16 грн 70 коп. - за умови, що розмір їх пенсії менше певної суми 91 грн 80 коп. "Соціальні" пенсіонери визначені ст. 93 Закону України "Про пенсійне забезпечення":

- інваліди I та II груп, у тому числі інваліди з дитинства, а також інваліди III групи;

- особи, які не мають права на трудову пенсію: чоловіки, які досягли віку 60 років, жінки - 55 років;

- діти - в разі втрати годувальника (діти, брати, сестри й онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років, при цьому брати, сестри й онуки - за умови, що вони не мають працездатних батьків);

- діти-інваліди віком до 16 років.

Пенсіонерам - військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей при пенсії в розмірі до 91 грн 80 коп. соціальна допомога виплачується в розмірі до 64 грн 90 коп. У категорію пенсіонерів-військовослужбовців входять громадяни, визначені в преамбулі Закону України від 09.04.92 р №2262-XII "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб".

5. Встановлено максимальний розмір пенсії особам, які мають стаж на підземних роботах та визначені Постановою КМУ від 20.11.2001 р №1563 (див. Таблицю).

Стаж підземної роботи Максимальний розмір пенсії Чоловіки Жінки 10 - 15 років 7 років 6 місяців - 12 років 6 місяців 222 грн 80 коп. 15 - 20 років 12 років 6 місяців - 17 років 6 місяців 242 грн 80 коп. 20 років і більше 17 років 6 місяців і більше 275 грн 80 коп.

6. Мінімальні трудові пенсії за віком збільшено на 5,7% - до 50 грн.

Одночасно з підвищенням трудових пенсій перераховуються і трудові пенсії, призначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення". Так, пенсії, обчислені з мінімального розміру пенсії за віком (без урахування надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги), підвищуються в 1,05708 рази. Нагадаємо, що мінімальний розмір пенсії до 01.07.2003 р становив 47,50 грн. Тобто в перерахунку на зазначений коефіцієнт мінімальний розмір трудової пенсії за віком складе 50 грн. Всі інші пенсії, які призначалися з 1992 р до 01.07.2003 р, також будуть перераховані з цього коефіцієнту.

Обчислення пенсій із заробітку, отриманого за період до 01.01.92 р, проводиться в такому порядку:

фактично отриманий заробіток х коефіцієнт х% стажу = пенсія х коефіцієнти підвищення пенсій = виплачується пенсія.

Приклад. Візьмемо заробіток жінки за п'ять років (1983 - 1987 рр.), Щомісяця отримувала по 100 - 150 руб. (Після перерахунку в гривні - 0,00100 - 0,00150). Трудовий стаж - 45 років. Пенсія призначається в липні 2003 р

Розрахунок пенсії:

заробіток за:

1983 г. - 0,012 грн х 6,06 = 0,07272

1984 г. - 0,012 грн х 5,94 = 0,07128

1985 г. - 0,012 грн х 5,78 = 0,06936

1986 г. - 0,018 грн х 5,62 = 0,10116

1987 г. - 0,018 грн х 5,44 = 0,09792

разом: 0,41244 грн: 60 міс. = 0,00687 грн.

0,00687 х 75% (за 45 років стажу) = 0,00515 х 19416,42 * = 109 грн 99 коп. При такому розрахунку зрозуміло, що пенсія до 01.07.2003 р становить 109 грн 99 коп. Після цієї дати пенсія складе 116, 27 (109 грн 99 коп. Х 1,05708).

* Твір коефіцієнтів - 2 х 1,81 х 2,875 х 2 х 3 х 2,89855 х 3 х 2 х 1,2 х 1,17 х 1,22 х 1,922 х 1,899 х 1,108 х 1,1 х 1,22 х 1,11 х 1,4 х 1,12283 x 1,10256 х 1,1.

Ольга РОМАШКО, Андрій КОНОВАЛ

Ех, возмещу Ех, возмещу! - 2
Суть справи :: Практика
Чи можливе бюджетне відшкодування експортеру, який не є платником ПДВ? У статті "Ех, возмещу!" (Див. "ДК" №24 / 2003) ми розглянули можливість відшкодування ПДВ особам, які ввозять (імпортують) на територію України товари (роботи, послуги) і ...

Вчинку права вимоги «єдінніку»   № 22 (1 Вчинку права вимоги «єдінніку»
№ 22 (1.6.2015) :: Суть справи :: Практика
ТОВ на Загальній системе хоче поступитися право вимоги Боргу в 10 тис. Грн.
Поступається ТОВ на єдиному податку. Варіанта два: вчинку за 3 тис. гривень або
вчинку безкоштовно. Який варіант вігіднішій з точки зору оподаткування?
Коли вінікає д ...

ПДФО за справедливості   № 22 (1 ПДФО за справедливості
№ 22 (1.6.2015) :: Суть справи :: Практика
ВРУ продовжує міняти оподаткування фізосіб, маючи на меті «відбілювання»
доходів населення і одночасно зниження податкового навантаження. черговий
Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо
справедливого оподаткування в розрізі окремих ...

Який варіант вігіднішій з точки зору оподаткування?