Реклама
Реклама
Реклама

Який мінімальний і максимальний розмір пенсії по старості в Росії

  1. Який середній розмір пенсії в Росії
  2. Яка мінімальна пенсія по старості
  3. Максимальний розмір пенсії по старості
  4. Пенсійний калькулятор
  5. Що ми маємо крім пенсій
  6. Пенсії в 2018 - 2019 роках

Який середній розмір пенсії в Росії

Яка мінімальна пенсія по старості

Максимальний розмір пенсії по старості

Пенсійний калькулятор

Що ми маємо крім пенсій

Пенсії в 2018 - 2019 роках

Який середній розмір пенсії в Росії

Згідно з відомостями Пенсійного фонду РФ, середній розмір пенсії по старості в Росії за станом на кінець 2018 - початок 2019 року становить приблизно 14 100 руб.

Якщо порівняти із заробітною платою, то, згідно з підрахунками аналітиків, такий розмір пенсії становить близько 40% від середнього заробітку за Росії.

Середній розмір соціальної пенсії - 9 045 руб.

Середній розмір пенсії, яка виплачується дітям-інвалідам, становить 13 699 руб.

Пенсії, які отримують громадяни, які мають інвалідність внаслідок військової травми, в середньому становлять 30 700 руб.

Варто відзначити, що в пострадянському просторі РФ є однією з найбагатших країн у плані пенсійного забезпечення громадян. Конкуренцію нам може скласти хіба що Прибалтійський регіон, але варто враховувати, що в Прибалтиці досить високі витрати на комунальні послуги, які і «з'їдають» всі «заробітки» пенсіонерів.

Якщо звернути увагу на проведену державою пенсійну політику, можна відзначити, що в порівнянні з 90-ми роками ХХ століття криза в цій сфері став сходити нанівець.

Більш того, середня пенсія зростає (за скромними підрахунками) в 2 рази швидше, ніж інфляція споживчих цін. Сприяє цьому проводиться Урядом РФ 2 рази в рік індексація пенсій - 01.02 і 01.04 (дізнайтеся про те, як буде відбуватися індексація пенсій з 2019 року ).

Яка мінімальна пенсія по старості

Досягнувши віку, встановленого законодавством, громадянин починає замислюватися, а який же мінімальний розмір пенсії на нього чекає?

Відзначимо, що в російському законодавстві поняття «мінімальна пенсія» не існує; її розмір залежить від різних обставин.

Мінімальний розмір пенсії по старості не повинен бути нижче розміру прожиткового мінімуму для пенсіонерів, встановленого в регіоні проживання пенсіонера.

Але якщо все ж така ситуація має місце бути (пенсія громадянина по старості з усіма надбавками нижче прожиткового мінімуму для пенсіонерів), то пенсіонеру встановлюються додаткові соціальні виплати .: в такому розмірі, щоб пенсія дорівнювала регіональному прожиткового мінімуму. Соціальна доплата встановлюється на підставі заяви пенсіонера. Працюючим пенсіонерам соціальна доплата не покладається.

Мінімальний розмір пенсії може бути підвищений в наступних випадках:

  • громадянин переступає 80-річний рубіж;
  • на його утриманні з'являються один і більше родичів;
  • страхова пенсія індексується;
  • пенсіонер виходить на роботу.

Для того щоб отримати хоча б мінімальну пенсію в Росії по старості, необхідно мати не менше 15 років трудового стажу. Але вся справа в тому, що не у всіх він є. В цьому випадку вам буде виплачуватися соціальна пенсія.

Максимальний розмір пенсії по старості

Максимальний розмір пенсії по старості на сьогоднішній день підрахувати неможливо. Він буде залежати від багатьох обставин - віку виходу на пенсію, трудового стажу, заробітної плати, пенсійних відрахувань і т. Д.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

А тепер давайте звернемося до нового пенсійного законодавства, а саме до Федерального закону «Про страхові пенсії».

з 1 січня 2019 року пенсійний вік збільшений: жінки тепер йдуть на пенсію в 60 років, чоловіки - в 65. І як і раніше, громадяни, які будуть виходити на пенсію пізніше віку, встановленого законодавством, отримають надбавку до пенсії пропорційно часу, протягом якого вони не перебували на пенсії (а могли б!).

Відповідно, чим пізніше ви підете на пенсію, тим вище пенсія буде.

Пенсійний калькулятор

25.06.2013 року на офіційному сайті Міністерства праці РФ і Пенсійного фонду РФ був розміщений пенсійний калькулятор, простіше кажучи, механізм, за допомогою якого громадяни РФ можуть розрахувати свою майбутню пенсію.

Але, за словами Міністра праці РФ, калькулятор не призначений для виведення точного розміру пенсії; він може тільки спрогнозувати певну суму при різних показниках.

При розрахунку майбутньої пенсії вам буде запропоновано ввести в графи розмір вашої зарплати, підлогу, термін військової служби і т.д. Але калькулятор видає суму станом на сьогоднішній день, тобто, як було б, якби ви пішли на пенсію завтра.

Калькулятор засновує свої розрахунки на новій пенсійній формулі, яка передбачена в законі «Про страхові пенсії» від 28.12.2013 № 400-ФЗ, що діє з 01.01.2015.

Але! Варто пам'ятати, що в пенсійну формулу спочатку закладений інструмент, який може вплинути на розмір пенсії в бік її зниження. Це так звана вартість пенсійного коефіцієнта, яка встановлюється в залежності від економічної, демографічної ситуації в країні та інших показників.

Що ми маємо крім пенсій

У зв'язку з тим, що пенсіонери (більшість) не займаються трудовою діяльністю, вони вважаються соціально незахищеної категорії громадян.

Саме тому крім пенсійного забезпечення пенсіонери можуть розраховувати і на інші пільги та допомоги.

  1. Податкове законодавство передбачило «поблажки» для пенсіонерів у вигляді звільнення від сплати майнового податку; пенсія податком не обкладається, та ще й майнове відрахування за придбання нерухомості можна отримати, якщо звернутися за ним протягом 3-х років після виходу на пенсію (пенсіонерам дозволяється оформляти відрахування за 3 попередні роки, на відміну від інших громадян).
  2. У сфері охорони здоров'я теж все добре: всі пенсіонери підпадають під дію програми обов'язкового медичного страхування і мають право на отримання медичної допомоги безкоштовно. Громадянам, які отримують мінімальну пенсію по старості або інвалідності, ліки за рецептами зобов'язані продавати з 50-відсотковою знижкою.
  3. Компенсація оплати за послуги ЖКГ. Якщо пенсіонер визнаний малозабезпеченим, то йому покладена субсидія на оплату комунальних послуг. Крім цього, в деяких регіонах передбачена компенсація оплати на житло в якості додаткової міри соціальної підтримки.
  4. Пільговий проїзд в громадському транспорті, передбачений законодавством регіонів.

Якщо узагальнити федеральне і місцеве законодавство, то можна зробити висновок про те, що крім пенсії громадяни мають право на додаткові пільги, які їм надає держава.

Пенсії в 2018 - 2019 роках

Пенсійна формула, яка передбачає перерахунок пенсій в балах і збільшення стажу для нарахування пенсії, з огляду на свою складність викликає безліч питань.

Повинно заспокоїти нинішніх пенсіонерів і всіх, хто встиг до 2015 року вийти на пенсію, то, що їх пенсійні права не порушаться, а матимуть колишню силу.

Тепер громадянам особливо вигідно отримувати «білу» зарплату і забути про конверти, так як розмір заробітної плати і відрахування з неї також впливають на розмір майбутньої пенсії.

Новим законом введено поняття «річний пенсійний коефіцієнт» (ЦПК), що означає результат роботи громадянина за рік. ЦПК дорівнює співвідношенню суми, що сплачується вашим роботодавцем, до суми, яка може бути сплачена з максимальною взносооблагаемой суми, помноженої на максимальне значення пенсійного коефіцієнта.

Ще одним плюсом стало те, що в «трудовий» стаж, необхідний для призначення пенсії, входить відпустку по догляду за дитиною до 1,5 років в цілому 4,5 року. Причому ця відпустка зараховується не тільки матері, а тому, хто офіційно перебував у відпустці по догляду.

Пенсія також і залишається в складі 2 частин: страхової та накопичувальної. Страхова розраховується за законом «Про страхові пенсії», а накопичувальна - за законом «Про накопичувальних пенсії» від 28.12.2013 № 424-ФЗ, також набрав чинності 01.01.2015.

Якщо ми уважно придивимося до пенсійних реформ і з останніми змінами в пенсійному законодавстві, то побачимо, що держава намагається поступово «вивести» країну з ями під назвою «низькі пенсії». Свідчення цьому - індексація пенсії 2 рази в рік, перерахунок пенсії для працюючих пенсіонерів і т.д.

Однак зробити однозначний висновок про те, що на пенсійне терені все добре, не можна. Необхідно дати «інкубаційний» період для нової реформи і почекати, який «курча» з'явиться з цього «яйця».

***

Більше матеріалів по темі в рубриці " пенсія ".

Не знаєте свої права?