Реклама
Реклама
Реклама

Види шахрайства при оренді квартири - як не стати жертвою

  1. Як перевірити оголошення на реальність
  2. Тут є відразу кілька моментів, які повинні насторожити:
  3. Варіанти перевірки фото на реальність
  4. Інформаційні послуги
  5. Шахрайство в оффлайн
  6. Отже, просіть, щоб вам показали:
  7. Як дізнатися інформацію про реальних власників квартири
  8. Поради

Якщо в оголошенні, знайденому в мережі, зазначено «Ріелтор», «Агентство», «АН» (Агентство нерухомості) або «Посередник», не поспішайте радіти, що після сплати комісії ви отримаєте саме ту квартиру, яка вказана на фото.

Почнемо з того, що ріелтор - посередник, завдання якого звести шукає квартиру з її власником і заробити на цьому відсоток, і чималий - половину від місячної вартості (у разі щомісячної оренди). За якість послуг і правдивість інформації ріелтор не відповідає, його мета - просто швидше продати товар, описуючи його красивими словами. Чи не врятує в разі чого і укладення договору - по-перше, він укладається між орендарем та орендодавцем. По-друге, навіть якщо ви будете укладати окремий договір з ріелтором, в ньому буде прописано, що рієлтор не відповідає за будь-які умови оренди квартири, а надає інформаційні послуги і не має відношення до квартири. Після того, як посередник отримає гроші, не чекайте від нього ніякої допомоги в разі чого-небудь незапланованого.

Що ж стосується оголошень від власників, то крім того, що їх складно знайти, вони також не обіцяють людям, які не знають про варіанти шахрайства, нічого хорошого.

Більшості обманів насправді багато років, але вони до сих пір успішно допомагають заробляти злочинцям гроші нечесним трудом. І якщо певні моменти можна перевірити тільки при особистій присутності в квартирі (меблі, документи), то є безліч пунктів, звернувши на які увагу за комп'ютером, можна заощадити час і гроші ще до перегляду квартири наживо.

Так, наприклад, несправжні оголошення відразу можна визначити за трьома параметрами: занижена ціна, фото і новий акаунт. Особливо це стосується OLX.

І якщо з ціною все зрозуміло - ніхто при здоровому глузді не буде здавати квартиру за 4 800 грн., Якщо в тому ж районі схожі квартири здаються за 6 000 - то за допомогою пошуку по фото визначити, чи актуально оголошення, ще простіше.

Як перевірити оголошення на реальність

Приклад з практики: 99,9% оголошень фейк, якщо збігаються наступні пункти:

  • вказана хороша ціна;
  • на фото квартира з новим ремонтом / меблями / технікою;
  • автор зареєстрований на сайті зовсім недавно;
  • (Необов'язково) у автора лише одне оголошення - це.

Наприклад, Світлана на OLX з травня 2018 (виділено червоним):

Наприклад, Світлана на OLX з травня 2018 (виділено червоним):

Щоб переконатися в обмані, потрібно відкрити в оголошенні на OLX фото, натиснути в правому нижньому кутку на іконку «Переглянути фотографію» - фото відкриється на новій вкладці. Потім в браузері Google Chrome досить натиснути на ньому правою кнопкою мишки і вибрати пункт «Знайти картинку (Google)» (на сайтах https://rieltor.ua , http://fn.ua/ , https://100realty.ua , http://www.aviso.ua можна відразу вибирати цей пункт).

Якщо фото буде знайдено в оголошеннях виду «Квартира на добу в Мінську», то вас повинен насторожити навіть не термін оренди, а то, що квартира в іншому місті (і країні) здається з точно такими ж фото. А, значить, цим оголошенням і автору не можна довіряти. Справжній орендодавець зробив би фото, навіть якщо не встиг би прибрати в квартирі, або вказав би, що фото будуть пізніше - а не крав чуже фото з інших міст, видаючи їх за свої.

І якщо з такою картинкою, як у прикладі вище, все просто - завдяки синьому підсвічуванню її легко знайшов пошуковик Google - то з іншими оголошеннями Google справляється не завжди. З огляду на те, що в більшості несправжніх оголошень на OLX використовуються фото, скопійовані з російських сайтів, для перевірки фото на оригінальність краще використовувати пошук за картинками Яндекса:

З огляду на те, що в більшості несправжніх оголошень на OLX використовуються фото, скопійовані з російських сайтів, для перевірки фото на оригінальність краще використовувати пошук за картинками Яндекса:

Взагалі ж для Google Chrome (як і для інших популярних браузерів) існують плагіни, встановивши які можна в один клік шукати картинку відразу на декількох сервісах: Google, Yandex, TinEye і Bing.

Не зайвим буде пам'ятати, що деякі особливо хитрі шахраї можуть обробити картинку в фоторедакторі - зменшити або збільшити розміри, стиснути або розтягнути, або навіть відобразити по горизонталі (перевернути дзеркально - зліва-направо). В такому випадку слід також бути обережним і звертати увагу на інші фактори.

Наприклад, розглянемо ось це оголошення:

Тут є відразу кілька моментів, які повинні насторожити:

  • низька ціна;
  • низька комісія (10% замість стандартних 50%);
  • відносно новий акаунт;
  • тільки два фото на всю квартиру;
  • фото відрізняються між собою за розміром (перше менше, друге більше);
  • найголовніше - шахрай при повороті фото забув або не помітив водяного знака / копірайту в лівому нижньому кутку: WWW.OTELS.RU, виділено червоним:

RU, виділено червоним:

Крім фото, можна також «пробити» номер телефону з оголошення по соцмережах і просто в пошуковій системі. Ви їх відразу знайдете: найчастіше реальні ріелтори працюють не перший рік і, щоб швидше здати квартиру, розміщують оголошення на кількох сайтах. Плюс у ріелтора (а власника ви навряд чи знайдете) буде кілька різних оголошень, а не одне єдине.

Що ще. Якщо вказаний телефон не зареєстрований в Viber, Telegram або WhatsApp, то це повинно наштовхнути на підозри - особливо з огляду на, що Viber дуже популярний в Україні месенджер - ним користуються майже 94% власників Android-смартфонів ( 40% всього населення ).

До речі, і за даними з месенджера (наприклад, з Viber) також можна визначити, чи не шахрай чи перед вами: якщо знайдене ім'я відрізняється від зазначеного в оголошенні, привід задуматися. Також, якщо є присутнім фото, з нього можна зробити скріншот і пошукати його в інтернет аналогічно пошуку фотографії квартири - може виявитися, що фото милої дівчини просто взято з інтернету, як у випадку нижче.

Ще один лайфхак. Щоб упевнитися в тому, що вартість, зазначена в оголошенні, чи не була завищена, в Google Chrome досить перед адресою оголошення (https://www.olx.ua/obyavlenie/...) дописати «cache:" (без лапок). Якщо оголошенню кілька днів, воно може бути збережено в кеші Google. В такому випадку вам відкриється попередня версія оголошення, де може бути вказана інша ціна. До речі, може бути і протилежна ситуація, коли попередня ціна була більше, а зараз стала менше. Це також слід враховувати:

На сьогоднішній день:

Оголошення, знайдене в кеші Google: на 2-е травня ціна була на 500 грн. вище:

вище:

Варіанти перевірки фото на реальність

Якщо в оголошенні вказана не тільки вулиця, а й номер будинку, плюс є фото з видом з вікна квартири, на картах Google (або Яндекс) можна вибрати режим перегляду вулиць «Панорама», встановити курсор за тією адресою, яка вказана в оголошенні, і віртуально «походити» по вулиці.

Вище приклад реального фото з квартири і те, що показує Google в цьому місці. Як бачимо, автор не обдурив, така квартира дійсно здається за цією адресою.

Якщо є бажання, ось ще один спосіб перевірити відповідність зазначених даних про квартиру на коректність: є сайти, на яких вказуються параметри будинку, включаючи планування. наприклад, раз і два . Звичайно, на таких сайтах можливі помилки, але додаткова інформація ніколи не завадить.

Ну і не варто забувати, що оголошення про оренду квартир в цьому будинку можна пошукати на інших сайтах.

Нижче ще один варіант обману.

В оголошенні зазначається, що це господар і зв'язок з ним тільки в месенджері. Ви пишете автору оголошення, він задає адекватні питання, а потім відбувається наступне:

Виділений червоним текст на другому скріншоті повинен бути зрозумілий усім як маркер: ніколи не можна вносити передоплату, не побачивши квартири. Цей приклад «розлучення» можна назвати як «плата за місце в черзі» або «покупка місця в черзі».

Далі в спілкуванні з «господинею» було ще багато обману з боку автора оголошення і спроб вивідати більше інформації з боку автора цієї статті:

До речі, знаючи номер карти, можна дуже легко переконатися, що вам говорять номер картки не ПриватБанку: досить в сервісі по визначенню банку за номером картки (наприклад, в цьому https://psm7.com/bin-card ) Вказати перші 6 цифр номера карти:

com/bin-card   ) Вказати перші 6 цифр номера карти:

Або можна просто вбити в інтернет-пошук фразу «бін карти 489049» і дізнатися, що карта належить не ПриватБанку, а Qiwi - російської платіжної системи. І це віртуальна анонімна платіжна карта - оформляється без документів. Через Приватні шахрай пропонував перевести гроші просто тому, що інші українські банки не дозволяють робити таких перекладів (на картки інших країн).

Звичайно, після зібраних фактів автор поскаржився на оголошення в службу підтримки OLX і оголошення було видалене. Але «потрапити» може і ваш знайомий або друг, також шукає квартиру, тому настійно рекомендується скаржитися на шахрайські оголошення в підтримку сайтів. На OLX, наприклад, на кожній сторінці поруч з контактами автора оголошення є посилання «Скарга».

Інформаційні послуги

Аферистами також є такі «ріелтори» (слово взято в лапки не випадково). Існує багато компаній, які надають так звані «інформаційні послуги». Припустимо, ви знайшли підходяще оголошення, телефонуйте дізнатися деталі, дізнаєтеся їх, після чого вам кажуть, що договір і оплата відбувається в офісі такої компанії. Ви приїжджаєте в офіс, «ріелтор» набирає власника квартири, передає вам трубку, ви уточнюєте всі питання, і начебто все окей.

Ви підписуєте договір, оплачуєте послуги, вам дають телефони власників і, на додаток, доступ до бази квартир (адреса сайту або логін і пароль до існуючого). По приїзду виявляється, що квартира ось буквально тільки що була здана. Або просто не беруть трубку, а на зазначеному сайті всі оголошення виявляються неактуальними. Довести, що вас обдурили, буде складно (але, якщо таке сталося, ось форма подачі звернення на сайті кіберполіції ), Так як ви підписали договір про надання інформаційних послуг, в якому було зазначено, що агентство нізащо відповідальності не несе, тільки іншими словами. Насправді той, кому при вас дзвонили, - подільник, і міг запросто перебувати в сусідній кімнаті. Раніше така «послуга» коштувала 200-300 гривень. Не можна платити гроші до перегляду квартири!

Є схожа схема при добовій оренді. Ви бачите оголошення, домовляєтеся, під'їжджаєте, а по приїзду вам кажуть: «Заселення відбувається після оплати через термінал поруч з вами. Перерахуйте гроші, а потім до вас спуститися дівчина і проведе вас ». Звичайно, ніяка дівчина нікуди не спуститься, платити не потрібно.

Шахрайство в оффлайн

Якщо ви успішно перевірили всі картинки на їх реальність, перевірили номер телефону власника або агента, зателефонували і домовилися зустрітися не в офісі, а саме під під'їздом квартири - далі все одно потрібно не втрачати пильності.

Як мінімум, на всякий випадок не варто з собою брати гроші на першу зустріч - зберігайте їх на банківській картці, звідки, при необхідності, зможете їх зняти.

Якщо вам пощастило знайти і приїхати по оголошенню до власника, розпитайте його про інфраструктуру району. Якщо господар не знає, де знаходиться найближча лікарня або кафе, або який з двох магазинів краще, то навряд чи перед вами господар даної квартири.

Запитайте про сусідів. Аферист відмовиться знайомити вас з сусідами і точно не зможе розповісти про них нічого.

Якщо квартира і умови вас влаштовують - відмінно, тепер потрібно перевірити право власності: здавати вам її і підписувати документи мають право тільки власники. Якщо у квартири їх кілька (наприклад, чоловік і дружина) - будуть потрібні підписи кожного з них, зроблені при вас. Або нотаріально завірена довіреність (до речі, доручення видаються на спеціальних бланках, а актуальність бланка можна перевірити за його серією та номером на сайті http://rnb.nais.gov.ua/ ). Інакше угода може бути оскаржена і вас виселять за допомогою цього ж чоловіка або дружини.

Звичайно, ви повинні бачити оригінали документів, на основі яких підписується договір, і вказівка ​​реєстрації / прописки в паспорті саме за цією адресою, плюс техпаспорт на квартиру (БТІ). Оригінали, звичайно, підробляють, але копії і ламіновані документи ще частіше - вони точно не підходять.

Чому важливо перевіряти документи при оренді? Зустрічаються випадки, коли шахраї знімають квартиру на добу, перездають її оренда, а через добу повертаються господарі і, звичайно, просять залишити приміщення. Або на наступний день приходять інші люди, які також зняли цю квартиру, не подивившись на відсутність документа з пропискою «господаря» (шахрайство має назву «повторна здача житла» або «суборенда»).

Ось ще що. Не віддавайте за житло гроші до того, як ви отримаєте ключі та в'їдете. Якщо господар наполягає на передоплаті і просить пару днів на прибирання, - він легко може виявитися шахраєм і за пару днів забратися не в квартирі, а з міста.

Передоплата часто стягується за перший і останній місяць. Якщо господар просить оплату відразу, наприклад, за 3-4 місяці - це може бути шахрай. Хоча, звичайно, є і господарі, які самі бояться шахрайства (вже з боку орендарів - що обнесуть або угроблять квартиру) і просять оплату на півроку вперед. Але, напевно, тільки 1 з 100 людей буде готовий платити вперед за півроку незнайомим людям - багато такі суми в борг своїм родичам не дають, а тут віддати гроші зовсім чужій людині ...

До речі, не зовсім шахрайство, але теж дуже неприємно може бути в разі, якщо квартира, яка здається, виставлена ​​на продаж - вас можуть «попросити» в будь-який момент. Цей момент також слід обумовити раніше (і про всяк випадок, пошукати в мережі оголошення про продаж квартири за цією адресою). І цей момент, як і інші (про них далі), бажано зафіксувати в договорі, який підписують усі сторони.

Отже, просіть, щоб вам показали:

  1. Оригінал паспорта власника (якщо власників кілька - кожного, а при підписанні документів необхідна особиста присутність кожного або довіреність).
  2. Оригінал документів на квартиру.
  3. Оплачені квитанції ЖКГ.

Як дізнатися інформацію про реальних власників квартири

До речі, уточнити кількість проживаючих у квартирі в століття сучасних технологій можна не тільки через ЖЕК. Для Києва, наприклад, на сайті Центру комунального сервісу після простої реєстрації можна додати квартиру в свій особистий кабінет, знаючи тільки її адресу.

Звичайно, сервіс задуманий як зручний майданчик для підрахунку і оплати комунальних послуг по своїй квартирі, але за допомогою таких сервісів дізнатися можна ні багато, ні мало:

- дізнатися по будь-якою адресою ПІБ власника квартири;

- кількість проживаючих у квартирі;

- розмір квартири в квадратних метрах;

- вартість кожного з платежів за цією адресою;

- історію операцій - час, дату і суму попередніх платежів;

- платоспроможність мешканців - чи є заборгованість, чи вчасно сплачуються рахунки, оформлена субсидія.

- платоспроможність мешканців - чи є заборгованість, чи вчасно сплачуються рахунки, оформлена субсидія

Ще в минулому році в аналогічну функцію додавання квартири на сайті ГІОЦ (Головний інформаційно-обчислювальний центр) завдяки автору даного матеріалу були внесені зміни, що не дозволяють проробляти таку операцію: тоді було додано обов'язкове для заповнення поле «ключ авторизації». В особистому кабінеті дружнього їм сервісу Центру комунального сервісу і ГЕРЦ такого обмеження на даний момент немає. Автор описав всю складність ситуації і повторно звертався в дані сервіси , Однак ситуація не змінилася - будь-хто без обмежень може додати будь-яку адресу і дізнатися по ньому досить багато інформації.

Звичайно, деяку частину інформації можна отримати і за допомогою платіжних сервісів. Але такого великого переліку інформації - ПІБ, кількості проживаючих, розміру квартири в кв.м. - там немає. До того ж, пошук на більшості платіжних порталів ви працюєте не за допомогою адреси, а за допомогою номера ЖЕКу і особистого рахунку (Portmone), ідентифікатора квартири (iPay) або після введення коду квартири (ВД) (EasyPay).

Поради

Слідкуйте за ринком. Приваблива ціна, як правило, є приманкою.

Не ведіться на хороші фото, перевірити їх першоджерело - справа не більше ніж однієї хвилини.

Не робіть передоплату за будь-які послуги, тим більше «інформаційні».

Уважно перевіряйте всі документи власника квартири.

Не зайвим було б поговорити з сусідами і дізнатися, як часто тут міняються квартиранти.

Огляньте квартиру на наявність недоліків і зафіксуйте це в договорі оренди. Складіть повний перелік і стан всього, що залишається в квартирі в вашому розпорядженні. Навіть проста письмова форма передбачає відповідальність і захищає права та обов'язки обох сторін.

Беріть розписку у господаря квартири про кожного отриманні грошей.

Чому важливо перевіряти документи при оренді?