Реклама
Реклама
Реклама

ДОУ стає здо: Мізерні зарплати, аварійні майданчики і прапор Євросоюзу

На цей раз ми вирішили поглянути на освітню реформу не очима журналіста, а очима мами, чия дитина відвідує заклад дошкільної освіти.

Батьківські збори: ходити чи не ходити

Це мій перший досвід відвідування батьківських зборів, адже дитина теж перший. Єдине, що я зрозуміла після зборів, що більше на них я не піду. Краще провести цей час з сім'єю, адже ніякої користі від таких зборищ немає. При цьому у мене немає ніяких претензій до директора здо (тепер все сади, згідно з новим освітнім законом, перейменували з Дошкільного Навчального Заклади в Заклад Дошкільного Освіти, - ред.), Яка за максимально короткий час відзвітувала, пояснила, чим займатиметься викладацький склад в цьому році, які завдання і які зміни принесла освітня реформа.

Послухавши деяких батьків, я зробила висновок: саме вони є найбільшим гальмом освітніх реформ.

Як на мене, більш продуктивними будуть не збори, а звіт на сайті, посилання на нього в будь-якому чаті, голосування за нагальні питання. Ніяких зборів, довгих і тривалих обговорень.

Єдине, заради чого можна піти на збори - задати питання, які вас турбують, директору закладу. Однак, я впевнена, що в майбутньому це можна буде зробити і віртуально, без очікування загальних зборів.

Більша половина батьків взагалі сиділа в гаджетах і мріяла швидше втекти до зручного дивану і смачному вечері. Їм було все одно.

Однак вдалося дізнатися цікаву інформацію від директора садка: наприклад, за останні два роки наш здо відмінно фінансують, а за всім, що було придбано для саду, за всіма витратами, можна стежити на сайті закладу. Тобто все настільки прозоро, що навіть кошторис цього садочка є в мережі, як і спонсорські витрати.

Стоп побори: чи діє закон Про освіту і як держава виділяє кошти на потреби здо

Приємно вразило, що все вихователі в курсі реформи і нових віянь. Батькам пропонуються нові методики, і при цьому відверто говориться, що є в наявності, що можна купити, а без чого легко можна обійтися.

Ніхто не вимагає грошей. Якщо є бажання - завжди можна допомогти саду фізично, морально або матеріально. На власні очі можна побачити, що є в групі, яку відвідує ваша дитина. Якщо хочете допомагати грошима - ваше право. У садку, біля кабінету директорки, вивішений докладний звіт: скільки і на що було витрачено благодійних грошей.

Звичайно, так звані батьківські комітети, які як би скасували, як і побори, проте в законі Про освіту є рядок, в якій сказано про те, що таку діяльність ніхто не забороняє, живіший за всіх живих. І виконують особливу процедуру моніторингу виконання ремонтних робіт і забезпечення дітей всім необхідним.

Сама міністр освіти і науки Лілія Гриневич, коментуючи закон, зазначила, що це положення про батьківські комітети носило рекомендаційний характер.

"Але воно значно вужче, ніж виписано вплив батьківської громадськості в новому законі" Про освіту ". Наприклад, це положення передбачало, що батьківські комітети створює трудовий колектив школи. Тобто вчителі повинні сісти і затвердити батьківський комітет. Ми вважаємо, що це зайва бюрократизація , і вона не відповідає духу освітнього закону ", - заявила чиновниця.

Однак грошей ніхто не вимагає, це добровільний вибір будь-якої сім'ї. Звичайно, тут можна поговорити і про цькування, і про ставлення, якщо ви не будете здавати гроші на потреби групи, в якій навчається ваша дитина, проте, вихователі від цих питань відсторонені, тому є надія, що факт «не здачі" грошей не вплине на їхнє ставлення до вихованцю.

Якщо зі збором коштів все зрозуміло, його можна уникнути (потрібно буде поборотися з консервативними уявленнями деяких батьків і любителів позбирати гроші для "це ж для наших діток") і не брати в цьому участі, то питання фінансування садка і його потреб є більш гострим.

Наприклад, в нашій групі два роки тому робили ремонт, однак, неякісно. Є дірка в стіні, потік стелю і не було ремонту в коридорі, де стоять старенькі шафи для речей дітей. На зборах ми дізналися, що несподівано в вересні цього року була виділена сума на ремонт саме нашої групи. 370 тисяч гривень. І все б було добре, проте цю субвенцію потрібно погасити до 2019 року. Тобто на все про все є 4 місяці.

За найскромнішими підрахунками, такий ремонт може тривати від 2-4 місяців, але, звичайно, в цей час дітям відвідувати цю групу можна. Уявіть, куди подіти дітей на такий період ... Батькам, які працюють і не мають сторонньої допомоги. Розуміючи, що дітям перебувати в цій групі 3-4 роки, хотілося б зробити цей ремонт, адже гарантій того, що ці кошти будуть виділені і в наступні роки, аж ніяк немає.

Чому ці гроші не надали перед влітку? Коли дітей можна було спокійно розвести по інших групах і якось вирішити це питання. Все просто, як на мене. Так роблять спеціально, щоб потім можна було написати про те, що сади не використали субвенцію і все повернулося до бюджету. При цьому, хочу нагадати, гроші, виділені на ремонт групи, не можна використовувати на щось інше. Тобто, виходить, що РУО заощадило, відзвітувало, повернуло гроші в бюджет міста, а за це чиновникам респект і премія.

Також було озвучено питання облаштування дитячого майданчика на території здо. Ця проблема існувала вже більше року. Звернення до депутатів, запити до РУО дали свої плоди, і кошти були виділені. Пройшли тендери, гроші начебто є, але майданчик знаходиться в недобудованому стані. Робочих потрібно видзвонювати, їх роботу постійно контролювати. Якщо цього не робити - то вийде як у нас в групі - стеля з плямами і дірка в стіні. Ось тільки про плями можна травмуватися, як про бетон на майданчику.

Цікаво, що на ремонт двох альтанок було виділено 900 тисяч гривень. За рік їх не добудували, а то, що зробили, зробили халтурно, неякісно. Стіни потекли після першого дощу. Але що лякає, так це той факт, що ці дві альтанки призначені для прогулянок молодшої групи (діти від 3-4 років) і дітей з затримкою розвитку. До речі, такі групи в садках на вагу золота. Уявіть, як можна здійснювати прогулянки на бетонній підлозі ... А недавно стало відомо, що в ці 900 тис. Грн не було закладено гумове покриття для бетону ... Халтура теж не була закладена, але ...

І знову постає питання, чия ця компетенція - контролювати виконання робіт? Адже персонал в садку працює, не маючи ні хвилини, рук і так не вистачає, а батьки ходять на роботу. Виходить, що тільки зацікавлені особи, ті ж батьки, і повинні постійно стежити за виконавцями робіт, яким, до речі заплатили, і які зголосилися виконати роботи в певний термін.

Хоча в сучасному світі цим питанням повинні займатися ті, хто укладав договори, адже є замовник, є постачальник послуги. І не повинно бути так, щоб виконує замовлення постійно повинні контролювати. Якщо не батьки, то директор здо. Однак, розуміючи обсяг робіт завідувача садком з паперами, рівень відповідальності за все заклад, розумієш, що в такому випадку доглядати за виконанням ремонтних робіт або робіт по благоустрою території повинен все ж спеціально навчена людина, який буде не просто контролювати хід виконання робіт, а й стежити за якістю і звітувати не тільки перед директором установи, а й на районному рівні.

Можна зробити висновок, що, слава богу, щось змінюється в системі освіти, проте бюрократія і корупція поки залишаються. А як же Європа, до якої ми йдемо ...

М'яч за 400 грн, 70 йоржиків для унітазу і прапор Євросоюзу

Під час загальних зборів директор пустила по залу накладні про отримання матеріальних благ від РУО, постійно дякуючи за фінансування. Всі суми були вказані без ПДВ. Люди байдуже подивилися на перелік товарів, а ось мене деякі позиції розсмішили і здивували. Наприклад, навіщо садочку якесь нереальне кількість йоржиків для унітазу, або м'яч за ціною майже 400 грн. Також порадувало, що, крім нашого українського прапора, садом був придбаний прапор Євросоюзу.

Переглянувши звіт на сайті, я знайшла 7 подовжених курток від дощу, лопату за 900 грн і ряд речей, яким я так і не придумала застосування в здо.

Як виявилося, ми ж тепер всі освічені, адже читаємо Батьки SOS, незважаючи на те, що директор закладу пише запити в РУО з проханням надати ті чи інші матеріальні блага, допомогу, майже завжди, надходить "від стелі". Просили музичні інструменти - отримаєте набір дитячого посуду, потребували нових шафах - ось вам м'ячі, 10 штук. І ніякої критики, тому що інакше все "блага" підуть в інший, більш вдячний сад.

І хотілося б запитати, чи можна відмовитися від 10 м'ячів і купити на 4 тис. Гривень нові шафи, адже старі майже розвалюються. Ні, не можна. Радійте тому, що дають.

А коли директор закладу постійно пише запити, на які не отримує відповіді, за справу беруться батьки, які починають оббивати пороги установ. Хтось пише, хтось наносить візити. Такі дії, які є цілком законними, не подобаються владі, і керівникам здо навіть може "влетіти". Догани ніхто не відміняв, а формулювання "не вмієте працювати з батьками" кому-то вже набридла. Однак маємо те, що маємо ...

Отже, правила є, протоколи є, але система не хоче працювати як єдиний, чітко налагоджений механізм. Алгоритми постійно порушуються через людський фактор.

Нагальні проблеми дитячих садків: маленькі зарплати та відсутність персоналу

Однак є також батьки, які без зайвих думок хочуть допомогти закладу, в якому більшість часу проводить їхня дитина. І, як виявилося, найгостріша проблема зараз не в відсутності шафок, недобудованої майданчику, на якій небезпечно гуляти дітям, відсутності камер і охорони, це кадри, без яких робота здо під загрозою.

Вже більше року директор садка шукає персонал. Проблема стоїть настільки гостро, що з дня на день єдина працівниця кухні, яка працює одна вже тривалий час, може не витримати навантаження і піти. Шукали кухаря і на сайтах, і через знайомих, і через батьків. Немає людини, яка хоче працювати за офіційну мінімалку, це при тому, що директор готова йти на зустріч у всіх питаннях: від графіка до надбавки премії, скорочення часу роботи. Виходу немає, а зарплату чиновники піднімати не збираються.

Так само йдуть справи з помічниками вихователів. Вже більше року шукають нянь, робота яких просто нереально складна і важлива. Ви не уявляєте, як важко знайти хорошу людину, яка погодиться на титанічну працю за такі смішні гроші. Як на мене, краще б батьки, які рвуться робити ремонти за свій рахунок, купувати все, що потрібно і не потрібно, доплачували "вільні" гроші персоналу, який працює за копійки, а робить для дітей більше, ніж хто небудь ...

Двірником теж йти ніхто не хоче, тому взимку працює снігоприбиральна машина (спасибі РУО) і вихователі. За цей рік я неодноразово бачила вихователів і нянь, які садять квіти, прибирають. А що робити? Добре, що батьки також по дорозі в садок можуть хоч трохи допомогти, наприклад, струсити бурульки ... У двірника також зарплата мінімальна, навантаження ж чималенька. Вже довгий час людина хоче піти, тому що працює в поодинці. При цьому в штаті є 2 посади для двірників.

Про прибиральниць взагалі можна і не мріяти. Їх просто немає в статуті здо. Тобто, вони не передбачені. Є двірник (якого немає), а решта повинні робити помічники вихователів. Але це ж жах, після робочого дня залишатися, щоб прибрати. Ще й за такі гроші.

Тому хочеться звернутися до чиновників. Дивіться, реформи є, прапор Євросоюзу для садочків ви вже придбали. Так може треба якось рухатися далі? Бажано, в напрямку до ЄС. Коли вам пишуть запит, то варто його не втрачати, а відразу надати відповідь, згідно з протоколом. Чи не уникати зустрічей, час на які є у вашому розкладі, затвердженому вами ж. Якщо вже протягом не можна знайти працівників, може, варто переглянути посадовий оклад людини, без якого робота закладу не можлива?

І, звичайно, допомагати керівництву здо, особливо в питаннях виконання тендерних послуг. Адже не кожен директор установи дошкільної освіти повинен мати досвід роботи виконробом, розбиратися в правових процедурах і займатися тільки листуванням, оформленням документації.

І для того, щоб батьки не оббивали пороги відомств, потрібно лише одне - якісно виконувати свою роботу.

PS Якщо хтось шукає роботу в дійсно теплом колективі, просимо зв'язатися з редакцією сайту Depo.ua в коментарях під статтею або на Facebook.

Чому ці гроші не надали перед влітку?
І знову постає питання, чия ця компетенція - контролювати виконання робіт?
А що робити?
Так може треба якось рухатися далі?
Якщо вже протягом не можна знайти працівників, може, варто переглянути посадовий оклад людини, без якого робота закладу не можлива?