Реклама
Реклама
Реклама

Документи для розлучення коли є неповнолітні діти в 2018

  1. Розірвання шлюбу судом за наявності дітей
  2. До якого суду подавати заяву?
  3. Які документи потрібні в суді
  4. З ким залишаться маленькі діти після розлучення
  5. На які чинники суд зверне увагу при виборі опікуна:
  6. У батьків однорічна дитина - нюанси розлучення
  7. У сім'ї діти до трьох років - процедура розлучення
  8. Розлучення в багатодітній родині

Коли в родині є маленькі діти, а чоловік і дружина вирішили розлучитися - слід готуватися до складного процесу розлучення. Спростити цю процедуру може допомогти тільки обопільна згода на розлучення, включаючи домовленість на утримання дітей і поділ спільного майна. В цьому випадку, шлюборозлучний процес навіть з маленькими дітьми пройде менш болісно.

Якщо досягти розуміння в розглянутих вище питаннях не вдалося, то розірвання шлюбу може стати серйозним головним болем. Крім істотних витрат часу і фінансів, вам доведеться заручитися підтримкою професійного юриста, який допоможе зібрати документи і сформувати позов.

Відштовхуючись від ситуації, що склалася, розвести чоловіка і дружину з маленькою дитиною може суд або ЗАГС. Успіх розлучення при наявності неповнолітніх дітей залежить від грамотної підготовки документів та підтримки в цій справі юриста. У даній статті ми розберемося, які нюанси є при розірванні шлюбу з дітьми в обох випадках.

Розірвання шлюбу судом за наявності дітей

Давайте розглянемо, як відбувається розлучення, коли один з подружжя не дає на нього згоду і у вас є неповнолітні діти Давайте розглянемо, як відбувається розлучення, коли один з подружжя не дає на нього згоду і у вас є неповнолітні діти. Відмінностей від стандартного шлюборозлучного процесу в цьому випадку не багато.

Стартом для розгляду такої справи буде позовну заяву , Яке повинен подати чоловік або дружина. Встановлювати причини розлучення судовий пристав не буде, але рухатися судовий процес буде тільки через 30 днів після подачі паперів. Ця необхідність прописана в Сімейному кодексі РФ, є ймовірність, що за цей термін подружжя може скасувати своє рішення про розлучення.

У чоловіка і дружини є можливість домовитися з усіх питань, пов'язаних з вихованням, забезпеченням і проживанням неповнолітніх дітей. Ця домовленість прописується на папері і представляється судді. Якщо права дітей і їх майбутнього опікуна чи не порушуються, то підсумок розлучення може бути винесено на підставі цієї угоди.

Якщо подружжя не може досягти компромісу зі згаданих питань і розділу майна, то спірні питання будуть улагоджені суддею відповідно до Сімейного кодексу.

Вердикт суду може не влаштувати одного з учасників процесу розлучення, його оскарження необхідно провести протягом 10 днів. Якщо цього не відбулося, протягом трьох днів після закінчення суду в ЗАГС надійде рішення суду, де буде підготовлено свідоцтво про розлучення.

На підставі 25 статті Сімейного кодексу, колишнє подружжя не має права укласти новий союз поки свідоцтво про розірвання шлюбу знаходиться в РАГСі.

До якого суду подавати заяву?

Якщо бажаючі розлучитися змогли досягти згоди за всіма моментами - справа розгляне мировий суд. У районному суді справу про розлучення буде розглядатися при наявності розбіжностей у подружжя.

Винятком в справі про розірвання шлюбу за наявності неповнолітніх дітей буде тюремне ув'язнення, визнання недієздатним, або статус одного з подружжя безвісно зниклий. У цих випадках розлучення може здійснити ЗАГС.

Які документи потрібні в суді

Залежно від ситуації пакет потрібних документів може доповнюватися.

Розглянутий нижче список паперів є типовим, коли розлучаються батьки з маленькими дітьми:

  1. Посвідчення особи;
  2. Позовну заяву;
  3. Свідоцтво про шлюб;
  4. Свідоцтво про народження дитини;
  5. Чек про сплату мита.

Станом на 2017 рік розмір держмита при розірванні шлюбу становить 400 рублів. Якщо в рамках позовної заяви на розлучення є пункт про аліменти, вартість мита складе 1000 рублів. Якщо подружжя планує в судовому порядку проводити поділ спільного капіталу, підсумкова сума мита буде залежати від його розміру.

Підготувати позовну заяву за всіма нормами сімейного права може досвідчений юрист. Від правильності поданих до суду паперів буде залежати швидкість шлюборозлучного процесу і дотримання всіх вимог заявника.

З ким залишаться маленькі діти після розлучення

Це рішення буде відігравати визначальну роль в житті дітей, тому суд буде виносити його спираючись на розглянуті факти і побажання батьків. Згідно із законом жоден з подружжя не має ніяких привілеїв перед судом, коли визначається майбутній опікун дитини. Думати, що дитина практично напевно після розлучення буде довірено матері - оману. Аналогічним стереотипом є думка, що неповнолітні діти після розірвання шлюбу залишаться під опікою багатшого батька.

Величезну роль у виборі опікуна грає щире бажання однієї зі сторін розлучення зайнятися вихованням і забезпеченням дитини.

На які чинники суд зверне увагу при виборі опікуна:

  • Побажання дітей - величезну роль буде грати думку дитини, його прихильність до батьків. Відзначимо, що в розрахунок приймається думку дитини, яка досягла десятирічного віку. Діти молодше 10 років, як правило, рідко розлучаються з матір'ю. Ця постанова закріплено в Декларації прав дитини. Але з будь-якого правила бувають винятки, як і в випадку з опікунством.
  • Побажання батьків так само беруться до уваги судом. Якщо батько або мати усвідомлено відмовляються від можливості виховувати дитину, то малюк буде виховуватися зацікавленою стороною.

Якщо забрати до себе дітей хочуть обоє батьків - суд буде необхідно визначити, у кого з подружжя краще умови для утримання та виховання дітей. До уваги буде прийнято стан здоров'я батьків, відсутність шкідливих звичок і інші фактори.

У суперечці про те, з ким залишаться діти після розлучення батьків беруть участь органи опіки. Фахівці повинні будуть визначити, в яких умовах будуть жити діти, залишившись у чоловіка або дружини.

Суд прислухається до коментарів органів опіки, які винесуть свій висновок після оцінки рівня життя подружжя знаходяться в стані розлучення.

Тому якщо ви претендуєте на роль опікуна - важливо ще до початку судового розгляду подбати про умови для проживання дітей. Приміщення, де будуть жити діти, має відповідати вимогам Цивільного кодексу РФ. Ваш дохід повинен знаходитися на рівні, який дозволить гідно утримувати дітей. Якщо у вас немає постійної роботи, то суду буде необхідно представити факти про ваші доходи з неофіційних джерел.

Відзначимо, що найчастіше судді надають можливість виховувати і утримувати дітей мамі. Однак, якщо у матері є проблеми з житлом або здоров'ям - рішення може змінюватися з урахуванням обставин. Діти при розлученні батьків повинні не відчути результатів шлюборозлучного процесу.

У батьків однорічна дитина - нюанси розлучення

Спираючись на 17 статтю Сімейного кодексу РФ, чоловік не має права ініціювати розлучення без підтримки дружини, якщо у неї на руках немовля. Аналогічним чином йдуть справи і якщо дружина виношує дитину. Коли насіння розпадається на підставі бажання обох подружжя - слід відразу домовитися на рахунок аліментів і визначити, де буде жити дитина. Улагодивши ці питання ще до суду, шлюборозлучний процес можна прискорити.

Дружина має право не дати згоди на розлучення, поки виношує дитину. Після досягнення малюком року - чоловік може повернутися до питання розірвання шлюбу вже без згоди подружжя.

У сім'ї діти до трьох років - процедура розлучення

В даному випадку немає ніяких обмежень, суд повинен прийняти позовну заяву на розлучення від одного з подружжя. Справа почнуть розглядатися через 30 днів після подачі заяви. За цей термін у чоловіка і дружини є можливість відкликати свій позов з метою відновлення сім'ї.
Однак, в цьому випадку є один нюанс.

На підставі статті 89 Сімейного кодексу РФ, мати з дитиною у віці до 3 років перебуває в декретній відпустці. Тому всі турботи щодо фінансового забезпечення матері і дитини бере на себе чоловік.

Якщо чоловік і дружина вирішувати розлучитися, маючи на руках малюка згаданого віку - дружину доведеться платити допомогу і на дружину.

Якщо дитина в сім'ї отримав статус інваліда дитинства I групи, то фінансово забезпечувати його і опікуна доглядає за ним має бути до його повноліття. Домогтися розлучення при наявності неповнолітніх дітей, які є інвалідами набагато складніше. У цьому випадку знадобиться збір додаткових документів і кваліфікований висновок органів опіки.

Розлучення в багатодітній родині

У 2017 році розлучення в сім'ї, де є двоє або більше неповнолітніх дітей технічно не буде відрізнятися від розглянутих вище випадків. Єдиною різницею, яка торкнеться батька, на плечі якого покладуть виплату аліментів, буде їх обсяг. На одну дитину передбачається 1/4 від заробітку платника аліментів. Якщо дітей троє і більше - на їх забезпечення передбачається половина доходу забезпечує їх батьків.

Якщо піклувальник не має постійного доходу, то обсяг аліментів може бути встановлений у фіксованій сумі.

Розлучення при наявності неповнолітніх дітей - справа делікатна, необхідно уважно поставитися до побажань дітей, щоб їх подальше виховання проходило з люблячим і забезпеченим батьком.

До якого суду подавати заяву?