Реклама
Реклама
Реклама

Мерія Воронежа «очищає» ПЗЗ від спірної процедури узгодження архобліка після рішення Верховного суду

Головна   контекст   27

Головна Головна   контекст контекст

27.08.2018, 18:08 27

Воронеж. 27.08.2018. ABIREG.RU - Мер Воронежа Вадим Кстенін дав розпорядження протягом двох місяців підготувати проект зміни Правил землекористування та забудови (ПЗЗ) в частині виключення зі регламентів територіальних зон вимог про узгодження архітектурно-містобудівної вигляду об'єкта, випливає з відповідного розпорядження.

Уточнюється, що обов'язок розробити проект покладено на Управління головного архітектора (УГА), очолюване Людмилою Подшивалова.

Як пояснив «Абірегу» віце-мер Воронежа з містобудування Віктор Владимиров, мерія планує повністю виключити необхідність узгодження архобліка з ПЗЗ, «видаливши» відповідні рядки з регламентів всіх територіальних зон (були прописані для кожної зони окремо). За словами чиновника, дії влади продиктовані судовим рішенням.

як раніше писав «Абірег» , Верховний суд РФ визнав процедуру узгодження архобліка в її чинному вигляді суперечить Містобудівній кодексу РФ. Відповідно до ПЗЗ вона позначена в містобудівному плані будь-якої земельної ділянки Воронежа. Згідно ч. 13 ст. 51 ГрК РФ, невідповідність поданих забудовником документів градплану є підставою для відмови у видачі дозволу на будівництво. З цього випливає, що узгодження архобліка є необхідною умовою для отримання дозволу на будівництво. Однак в тій же ст. 51 ГрК РФ міститься вичерпний перелік документів, необхідних для отримання дозволу, в якому немає процедури узгодження архобліка.

Віктор Владимиров зазначив, що при цьому мерія не має наміру відмовлятися від свого нововведення (послуга узгодження архобліка була введена на початку 2017 року). За його словами, аналогічна вимога залишиться в Правилах благоустрою, що все одно буде зобов'язувати забудовників отримувати архітектурну санкцію влади для початку будівництва.

Однак профільний юрист Сергій Кардашов вказує, що мерія і в даному випадку неправильно розуміє положення Містобудівного кодексу. «Містобудівна план земельної ділянки по суті являє собою виписку з ПЗЗ, проекту планування і проекту межування території кварталу (мікрорайону) стосовно до конкретної земельної ділянки. Крім того, при складанні градплана повинні враховуватися нормативи містобудівного проектування, відомості Єдиного реєстру нерухомості і техумови підключення об'єкта капітального будівництва до мереж. При цьому містобудівна план не встановлює відповідні характеристики, а лише відтворює ті з них, які визначені в перерахованих актах. Джерелом містобудівних регламентів, що підлягають відображенню в містобудівному плані, є зовсім не Правила благоустрою, правила дорожнього руху або правила перевезень вантажів ж / д транспортом, а ПЗЗ. Саме в них, відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 30 ГрК РФ, повинні міститися містобудівні регламенти », - пояснив експерт.

Втім, спостерігачі сходяться на думці, що узгодження архобліка є корисною для міського простору процедурою. «Я вважаю цю процедуру важливою. Не може кожен будувати, що хоче. Повинен бути хтось у відповіді за зовнішній вигляд всього міста, а не тільки району чи місця. Навіть сорочка підбирається в колір костюма, що вже говорити про архітектуру і будівництво. Шкода, що ця процедура не стикується з законом. Вважаю, що вона повинна обмежувати відсебеньки і особистий смак девелоперів. З іншого боку, важливо, щоб це дозвіл видавали компетентні, сучасні і розвинуті люди. Адже від них залежить вигляд міста в результаті. Це вже проблема людського фактора », - зазначила керівник дизайн-бюро Znova Home Design Оксана знову.