Реклама
Реклама
Реклама

Де в Україні найбільше ДТП (інфографіка)

МВС: & laquo; Головні & nbsp; причини аварій: & nbsp; перевищення & nbsp; швидкості & nbsp; і п'яні & raquo;. & Nbsp; Фото: А. Гончаров

Підводячи підсумки минулого року, "Сегодня" склала рейтинг регіонів України за кількістю ДТП за 2013 рік . Беззастережне лідерство забрав собі Київ, а найбезпечнішим регіоном стала Тернопільська область. Найпопулярніші причини аварій все ті ж: водії продовжують ризикувати зайвий раз на дорогах, перевищуючи швидкість, і ігнорують правила маневрування (не включають "поворотники" і різко перебудовуються).

Згідно з даними департаменту ДАІ МВС України, найбільше ДТП в 2013 році сталося в столиці. Слідом за нею йдуть Донецька, Одеська та Харківська області. Замикає п'ятірку "лідерів" Дніпропетровщина. Шанувати ПДР намагаються на Західній Україні - в Тернопільській, Рівненській, Чернівецькій та Закарпатській областях. Безпечної можна вважати і Кіровоградську область. Однак, якщо вираховувати кількість ДТП на 1000 чоловік, на друге місце піднімається Одеська область, третє і четверте займають Харківська і Донецька регіони, на п'ятому місці - Дніпропетровська область (Див. Інфографіку). Примітно, що у Львівській області, яка за кількістю населення випереджає Одеську, відсоток ДТП нижче на 0,003%. А в цілому, в порівнянні з 2012 роком, українці стали потрапляти в аварії менше: 196 тисяч ДТП проти 190 тисяч.

ПРИЧИНИ. У департаменті ДАІ зазначають, що найбільше аварій трапляється через перевищення швидкості. Друга найбільш поширена причина - порушення правил маневрування. До речі, в 2012 році ситуація була протилежна - аварії частіше траплялися через неправильне маневрування, а не через бажання водіїв "поганяти". У лідери також потрапили порушення правил проїзду перехресть, наїзд на пішоходів та недотримання належної дистанції. Найрідкісніші причини ДТП - недбалість погоничів тварин (зареєстрували тільки 6 таких випадків) і порушення проїзду великогабаритного транспорту (наприклад перекинулася перевантажена фура) - 4 аварії.

винні дороги

Те, що вже котрий рік список найбільш аварійних міст практично не змінюється, не дивно, вважає начальник Центру безпеки руху та автоматизованих систем МВС Сергій Будник. "Київ, Одеса , Донецьк, Харків - це найбільші регіони в Україні. Тут живе більше людей, відповідно, і автомобілів зареєстровано більше. Тому я думаю, що ця причина найголовніша ", - пояснив нам Будник. Міліціонер зазначає, що причини ДТП продовжують залишатися стандартними:" Найчастіше ми стикаємося з перевищенням швидкості, порушенням правил обгону і їздою в нетверезому вигляді ".

А ось активісти ініціативи "Дорожній контроль" вважають інакше: за їхніми словами, головна причина - погані дороги. "Така велика кількість ДТП в першу чергу пов'язано з дуже поганим дорожнім покриттям, - переконаний керівник прес-служби Дорожнього контролю Єгор Воробйов. - Водії об'їжджають ями і потрапляють в ДТП". До речі, згідно з даними ДАІ, кількість ДТП, що сталися через невідповідне нормам дорожнього покриття в минулому році, відносно невелика - всього 114 по всій Україні. Нагадаємо, в листопаді минулого року Кабмін виділив на дороги саме в регіонах додатково 3,822 млрд грн, які повинні були піти на латання ям у міжквартальних проїздах і на другорядних дорогах.

Ще однією причиною аварій в регіонах, на думку Дорожнього контролю, є плутанина з дорожніми знаками - їх не завжди видно з дороги. "Ситуація, правда, покращилася в порівнянні з 2012 роком, - зазначає Єгор Воробйов. - Раніше плутанина з дорожніми знаками і розміткою була більш критична, зараз велика частина покажчиків знаходиться безпосередньо над розмітками, а не незрозуміло де". Проте, за словами Воробйова, багато дорожні знаки знаходяться в малопомітних місцях. А це, в свою чергу, провокує аварійні ситуації.

Минулий рік запам'ятався виросли кількістю аварій за участю автобусів та маршрутних таксі. Згідно з даними ДАІ, в 2013 році в таких ДТП загинуло 170 осіб. Фаворитами по кількість аварій стали Київ, Донецька, Львівська, Дніпропетровська та Запорізька області.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку