Реклама
Реклама
Реклама

Як перестати платити за злодіїв електроенергії в своєму будинку

  1. Матеріали по темі

Керуюча компанія з Благовещенська оголосила війну викрадачам комунальних ресурсів

Керуюча компанія з Благовещенська оголосила війну викрадачам комунальних ресурсів

Пенсіонерка з селища Аеропорт 2 Марія Спиридонівна витрачає в місяць всього 43 кіловата електрики в своїй квартирі. Однак разом з ОДН у неї виходить більше 80 кіловат. Аналогічна ситуація з зашкалюють значеннями загальнобудинкового споживання у всіх мешканців будинку.

- Навіть якщо у вас в під'їзді цілодобово будуть горіти не енергозберігаючі, а звичайні лампи, навіть якщо ваш будинок - новобудова з ліфтами і водними насосами, більше закладеної в нормативі на ОДН електроенергії ви не витратите, - пояснює Ольга Токарева. - І коли ми бачимо, що жителів будинків, які обслуговує наша компанія, банально обкрадають, ми не можемо залишатися осторонь.

«Амурблагуправленіе» стала однією з перших КК в Благовєщенську, яка почала масштабну акцію по обчисленню та притягнення до відповідальності всіх недобросовісних мешканців, які крадуть електроенергію в «своїх» будинках. Більшість керівників компаній вважають за краще закривати на цю проблему очі. І зрозуміло чому: обчислити, а тим більше притягнути до відповідальності енерговори - справа дуже клопітка, довгий і складний.

- Справа в тому, що практично у всіх багатоквартирних будинках сьогодні стоять загальнобудинкові прилади обліку. І в цьому випадку за всю витрачену будинком електроенергію доведеться платити мешканцям і керуючої компанії. Спочатку складаються всі свідчення індивідуальних приладів обліку, і ця сума віднімається з значення, які показав загальдомовий лічильник. Залишок і є той самий ОДН. Тобто якщо навіть людина щось зробив з лічильником, щоб він не відобразив спожиту електроенергію в конкретній квартирі, загальдомовий прилад все одно зафіксував витрата і пізніше його просто включать в ОДН.

Потім витрачений загальнобудинкові електрику пропорційно розподіляється на всі квартири. Як правило, в будинках, де немає злодіїв, ОДН приблизно в півтора-два рази нижче нормативу. Але якщо серед мешканців завівся електровор, загальнобудинкові показники електроенергії набагато вище.

- Відповідно до законодавства, максимум, скільки заплатять власники, обмежений нормативом. Все, що понад, платить керуюча компанія, - пояснює керівник «Амурблагуправленія».

При цьому змусити халявщиків платити за рахунками не так просто. Для початку керуюча компанія піднімає дані за останні кілька місяців і обчислює, чи були різкі зміни в рівні споживання електроенергії. Наприклад, квартира довгий час витрачала на місяць приблизно 200-250 кіловат, і раптом в один місяць показання лічильника падають до 20-30 кіловат. Також фахівці КК з'ясовують, чи є в будинку квартири без індивідуальних лічильників. Якщо такі є, як правило, зареєстрованих людей там набагато менше реально проживають. А значить, по нормативу платять за одного, а користуються електрикою кілька людей.

Потім співробітники керуючої компанії виїжджають на будинок. Потрібно обійти і опитати сусідів, підключити рада дому та з'ясувати, скільки людина живе в квартирі насправді (якщо лічильника немає) або не змінити мешканці квартири, в якій різко впали показання лічильників. При цьому подібні рейди ефективні тільки ввечері, після закінчення робочого дня, що не додає популярності роботі. Але ж все це - тільки початок роботи.

- Виявивши проблемні квартири, ми проводимо бесіди з власниками, пишемо скарги з вимогою вжити заходів до всіх інстанцій, складаємо акти і прикладаємо свідчення сусідів про кількість проживаючих у квартирі - Виявивши проблемні квартири, ми проводимо бесіди з власниками, пишемо скарги з вимогою вжити заходів до всіх інстанцій, складаємо акти і прикладаємо свідчення сусідів про кількість проживаючих у квартирі. Це дуже довгий процес, він може займати від декількох днів до декількох місяців, - зізнається Ольга Токарева. - У підсумку, якщо у людини немає лічильника, ми все ж домагаємося його установки. Коштує він не так дорого - близько 600 рублів. І відмовляються від нього не через відсутність фінансів, а для того, щоб змусити платити за себе інших.

Але і лічильник - не гарантія сумлінності сусідів. Якщо показання споживання електроенергії різко впали, а кількість і склад проживають в квартирі не змінився, швидше за все, над приладом попрацювали. Як правило, обхитрити систему намагаються двома шляхами: або відкрутити лічильник, або поставити магніт. Робота з такими недобросовісними мешканцями залежить від того, де знаходиться сам прилад обліку - в під'їзді або в квартирі.

У першому випадку довести шахрайство не так складно. Маніпуляції з лічильником фахівці визначать дуже швидко. Правда, для цього керуючої компанії необхідно мати в штаті людини з відповідною освітою та рівнем допуску при роботі з приладами енергообліку. Пломбу і зовсім видно неозброєним поглядом. Після цього складається акт, і винуватцю, навіть якщо він уникне адміністративного або кримінального покарання (а такі в законодавстві передбачені, і більш того - в Приамур'ї вже є прецеденти), доведеться розщедритися.

Коли акт розкрадання електроенергії підтверджується, несумлінного власника чекає перерахунок. «При складанні акта враховуються всі електроприлади, які є в будинку, потім їх потужність збільшується на 24 (тобто на кількість годин у добі), на кількість днів, протягом яких людина крав електрику, і на тариф», - коментують фахівці Амуренергосбита. Зрозуміло, що підсумкова сума буде значно вище реально спожитої енергії. Втім, і красти таких умільців ніхто не змушував.

Найскладніший випадок - коли прилади обліку стоять в квартирах.

- Все ж прекрасно розуміють, що ні керуюча компанія, ні ресурсопостачальних не мають права вломитися в квартиру без дозволу господарів. А недобросовісні платники не горять бажанням пускати нас оглядати лічильники, - пояснює Ольга Токарева. - Так, згідно із законодавством, ми маємо право перевіряти прилади обліку в квартирах раз на півроку. Але людина просто поставить магніт на лічильник після нашого відходу і буде красти електрику наступні шість місяців.

Однак вихід є і тут. В цьому випадку збори власників будинку повинно більшістю голосів (не менше 51%) прийняти рішення винести все загальнобудинкові індивідуальні або квартирні лічильники за межі квартири, в під'їзд. Оскільки крадуть сусідів не так багато, а от платити за них доводиться всьому будинку, проблем з винесенням такого рішення зазвичай немає.

Правда, в цьому випадку має сенс лічильники відразу ж поміщати в антивандальні ящики, як це зробили не так давно в одному з будинків Райчихинского: там розлючені необхідністю платити за спожиті кіловати сусіди спочатку розламали свої лічильники. Коштує такий метод недешево: кожній квартирі в середньому доведеться викласти по 3-5 тисяч рублів. Однак ці витрати окуплять себе протягом декількох років.

Для боротьби з магнітами, які встановлюють на лічильники, щоб спотворити реальні дані про спожиту воді та електроенергії, розробили антімагнітую пломбу. Це спеціальна наклейка на лічильник. При впливі на неї магнітом смужка змінює колір. Причому радіус дії магніту, на який вона реагує, - всього 3-5 сантиметрів. Тому скинути відповідальність на електроприлади або зміна геомагнітних полів в квартирі не вдасться. А за відсутність пломби або її пошкодження передбачений штраф від однієї до п'яти тисяч рублів. До речі, коштує така стрічка недорого - 25-70 рублів, тому користується великою популярністю у комунальників.


Матеріали по темі

Станції філії «Амурська генерація» збільшили вироблення електричної енергії 01.02.2019, 14:35 На Нижньо-Бурейской ГЕС побудують першу в Приамур'ї сонячну електростанцію 31.01.2019, 10:14 Амуренергосбит почав приймати показання приладів обліку 20.09.2018, 16:00 Амурські енергетики посилили боротьбу з «зарядженими» лічильниками 19.06.2018, 12:01 Як зміняться тарифи на світло, воду, тепло і газ в Приамур'ї з 1 липня 15.06.2018, 12:10 Главу амурського села запідозрили в крадіжці електрики у місцевій лікарні 23.05.2018, 10:32 Далекосхідна енергетична компанія пропонує перейти на електронні квитанції 15.03.2018, 14:40 ОДН в новому світлі: енергетики радять вивіряти площі загального майна і замінювати лічильники 27.07.2017, 5:20 Виробників хліба з Білогірського району навчили економити електроенергію 17.07.2017, 11:34 Нова інфраструктура генерації енергії і тепла поліпшить якість життя далекосхідників 05.06.2017, 10:53 Численні втрати: власникам непридатних для проживання квартир доведеться переплачувати за ЖКГ або ставити лічильники 22.03.2017, 7:58

показати ще