Реклама
Реклама
Реклама

Несіть ваші грошики!

  1. Пропонують мешканцям скинутися на новий ліфт
  2. Пропали гроші з рахунку в Ощадбанку
  3. Купили кошеня, а він тяжко хворий

Бажання деяких «діячів» усюди нагріти руки обурює. Вони користуються нашою безпорадністю, незнанням законів, маніпулюють почуттями. Адвокат «Експрес газети» допоможе поставити негідників і шахраїв на місце.

Пропонують мешканцям скинутися на новий ліфт

Дому, в якому ми живемо, трохи більше 25 років, і на цій підставі у нас відключили ліфт. Всі наші доводи, що ліфт був в нормальному стані і рідко ламався, ніхто до уваги не бере. За новий ліфт запропонували заплатити мешканцям, при цьому власники квартир платити відмовилися. На наші скарги місцева влада не реагують. Незабаром мине рік відтоді, як ліфт у нас відключений, і ми ходимо пішки. Чи законно це?

Тетяна і Марія, Воронеж

Бажання деяких «діячів» усюди нагріти руки обурює

Мал. Євгенія КРАНА

Відповідно до Технічним регламентом про безпеку ліфтів граничний термін експлуатації ліфтів - 25 років, так що відключили його на законних підставах. Ви, як власники житла в багатоквартирному будинку, повинні оплачувати не тільки комунальні послуги, а й додаткові внески за поточний або капітальний ремонт загального майна. Як правило, розмір співфінансування ремонту не перевищує 15 відсотків. Відсутні гроші повинні виділити з регіонального і муніципального бюджетів.

Якщо ваш будинок знаходиться у веденні керуючої організації, на загальних зборах підійміть питання про включення вашого будинку в регіональну програму з капремонту (можливо, він вже в неї включений). Розмір відрахувань на ремонт ліфта встановлюється загальними зборами власників приміщень з урахуванням пропозицій керуючої організації.

Пропали гроші з рахунку в Ощадбанку

В Ощадбанку на Коровінском шосе, будинок 5 в Москві відкрила «гробової» вклад. Поклала на два роки близько трьох тисяч євро. У травні 2014 року вирішила перевірити, скільки там «накапало», а мені сказали, що 29 березня я зняла 160 євро! Але я в цей день нічого не знімала і довіреність ні на кого не оформляла. Будинки порадили написати скаргу, але її в Ощадбанку навіть реєструвати не стали. І тільки на третій день сказали, що зареєстрували, і веліли чекати місяць. Через місяць повідомили, що відповідь негативна, і запропонували судитися. Як мені бути?

Валентина Василівна, Москва

Обов'язково напишіть заяву в районний суд. Вкажіть всі обставини, які ви виклали в листі, обов'язково підкресліть, що отримали відмову в реєстрації вашого звернення в банк.

ГК РФ регулює дані правовідносини главами 44, 45. Банк повинен буде довести, що 29 березня саме ви особисто знімали гроші з рахунку, і пред'явити документи по даній операції. Але оскільки такий документ банк не має, у вас є всі шанси довести свою правоту.

Купили кошеня, а він тяжко хворий

Придбали кошеня мейн-куна в розпліднику. У договорі з заводчиком прописано, що тварина здорова, але ми маємо право протягом трьох діб обстежити його, щоб переконатися в цьому. Кошеня дорогою, з родоводом - віддали за нього 35 тис. Руб. У перші три доби ми не змогли його обстежити - звернулися до ветклініки через два тижні: вихованець захворів. Лікували від мікоплазмозу та інших захворювань, отриманих ним ще в розпліднику, до того ж з'ясувалося, що у кошеняти лейкоз, який міг бути придбаний тільки від матері-кішки або через контакт з хворими тваринами. Заводчиця заперечує, що кішка хвора, і не бажає перевіряти ні її, ні інших своїх вихованців, продовжуючи продавати їх. Як залучити її до відповідальності і повернути хоч якісь гроші? Зараз кошеняті чотири місяці, він живий, але його доводиться постійно лікувати. Чи можна стягнути через суд з заводчиця компенсацію за моральну шкоду - бачити, як згасає наш улюбленець, просто нестерпно ?!

Наталія, Москва

Павло ВОЛЯ розгодував здоровенного мейн-куна. фото: Twitter.com

Порушені статті Цивільного кодексу за договором купівлі-продажу (в законодавстві тварини прирівнюються до майна - ст. 137 ЦК України). Звертайтеся до суду. Якщо сума вашого позову перевищує 50 тис. Руб., Йдіть до районного, якщо менше 50 тис. Руб. - в світовій. Якщо не знаєте точної адреси відповідачки, вкажіть той, за яким ви знайшли заводчиця, повідомте її контактний телефон, електронну пошту. До позовної заяви додайте чеки за послуги ветеринарної клініки, довідки, висновки ветеринарів. Нехай вас не бентежить, що лейкоз у купленого вами кошеня був виявлений не в перші три дні, а протягом двох тижнів, - це розумний термін (п.1. Ст. 470 ЦК України), обов'язково пошліться на цю статтю! За ст. 18 Закону про захист прав споживачів товар (кота) можна не повертати. Але тоді гроші за нього заводчиця вам не віддасть, зате буде зобов'язана відшкодувати понесені вами витрати на його лікування і компенсувати моральну шкоду - суму ви можете визначити самостійно.

Обдурили в магазині, нахамили в ресторані, незаконно звільнили, кинули в турфірмі, не допомогли поділити спадщину? У будь-якій проблемі вам допоможе розібратися відомий адвокат Сергій Жорін. На його рахунку десятки виграних справ, він не раз захищав честь «Експрес газети». Ставлячи питання, коротко опишіть свою ситуацію. Адреса пошти для електронних листів [email protected] . В темі листа зробіть позначку «Качай права».

Чи законно це?
Як мені бути?
Як залучити її до відповідальності і повернути хоч якісь гроші?
Чи можна стягнути через суд з заводчиця компенсацію за моральну шкоду - бачити, як згасає наш улюбленець, просто нестерпно ?
Обдурили в магазині, нахамили в ресторані, незаконно звільнили, кинули в турфірмі, не допомогли поділити спадщину?