Реклама
Реклама
Реклама

Повстання-Пасажирська

  1. Історія вокзалу станції [ правити | правити код ]
  2. Стара будівля вокзалу [ правити | правити код ]
  3. Нова будівля вокзалу [ правити | правити код ]
  4. Подальші перспективи [ правити | правити код ]
  5. Дальнє слідування по станції [ правити | правити код ]

Станція Повстання-Пасажирська
тат. Повстання-Пассажірли Юдино - Дербишкі Горьковская залізниця Станція Повстання-Пасажирська   тат
Залізничний вокзал станції Відділення ж. д. Казанський Дата відкриття 2012 Колишні назви о. п. 793 км [ Джерело не вказано 379 днів ] Тип пасажирська Кількість платформ 3 Кількість шляхів 4 Тип платформ 2 острівні, 1 бічна Форма платформ пряма, вигнута Електрифікована 2012 Струм змінний 25 кВ Вихід до вулиця Декабристів Розташування Московський район міста Казані Пересадка на станції М : північний вокзал пересадка на тм : 1, 6
Тб : 13
А : 6, 18, 29, 33, 37, 40, 43,
53, 62, 76, 78, 89 Відстань до Юдін 13 км відстань до Дербишкі 7 км Код в АСУЖТ 250919 Код в « Експрес-3 »2060961

Повстання-Пасажирська ( тат. Повстання-Пассажірли) - залізнична станція Казанського регіону Горьківської залізниці , Розташована в північній частині міста Казані на так званому північному внутрішньоміському залізничному ході , Що йде в обхід станції Казань-Пасажирська .

Є частиною мультимодального транспортно-пересадочного вузла «Казань-2». На станції зупиняються поїзди дальнього і приміського повідомлення.

Назва станції дано за назвою залізничної станції повстання (Код: 27070, код ECP: 250904) побудованої в 1932 році [1] і розташованої на схід від на 3 км ( електрифікована в 1972 році постійним струмом напругою 3 кіловольта , В 1985 році змінено на змінний 25 кВ [2] . З відкриттям пасажирської станції Повстання-Пасажирська, станція переведена в розряд вантажних .).

На станції Повстання-Пасажирська планується організація пересадки на споруджується в 2017 році наземну залізничну 10-кілометрову Лінію в Салават Купера міської електрички ( казанських електропоїздів ) [3] . У перспективі через станцію також буде організована 48-кілометрова Кільцева лінія міської електрички.

Історія вокзалу станції [ правити | правити код ]

Будівництво ще одного залізничного вокзалу в Казані, на додачу до вокзалу на станції Казань було передбачено ще міським генеральним планом 1941 року . велика Вітчизняна війна відсунула терміни реалізації проекту.

Стара будівля вокзалу [ правити | правити код ]

Для втілення генплану Казані 1969, що передбачав будівництво в місті нового залізничного вокзалу, на початку 1970-х років інститутом Мосгіпротранс для Казані був спроектований вокзальний комплекс. За задумом архітекторів він був виконаний в стилі бруталізму (необруталізма) і нагадував один з яскравих його зразків - будівля Бостонської ратуші ( англ. Boston City Hall ) в США , Побудоване в 1969 році.

Зведення масивної будівлі вокзалу розпочалося на вулиці Воровського в 1974 році , Роботи велися трестом «Казтрансстрой» [4] . Кошторисна вартість вокзалу становила 6,243 мільйонів радянських рублів [5] . Висота всього будинку повинна була бути більш 12 метрів; загальна площа залів очікування - 1450 м², а розмір вестибюля - 700 м²; на другому поверсі повинні були бути обладнані кімнати відпочинку на 100 чоловік і кімната матері і дитини на 65 осіб [4] . На привокзальній площі розміром 4800 м² планувалося розмістити стоянки легкових автомашин (понад 200 машиномісць), таксі та автобусів, а також розбити парк з алеями [4] .

До 1976 році каркас будівлі вокзалу був завершений майже повністю, були закінчені майже всі будівельно-монтажні роботи, три основних поверху, антресолі, проміжні поверхи чекали обробників [5] . Однак фінансування будівництва в тому ж році припинилося [5] . Після цього протягом трьох десятиліть новий вокзал був головним міським довгобудом .

В кінці 1980-х років був побудований шляхопровід над вулицею Декабристів , Розпочато будівництво підземного переходу станції і посадочних платформ. На початку 1990-х років оброблена частина цокольного поверху будівлі, в якому були відкриті каси приміського сполучення електропоїздів , Відкритий для проходу частково оброблений підземний пішохідний перехід до платформ.

В середині-кінці 1990-х років у станції були прокладені два приймально-відправних шляху, змонтовані пристрої СЦБ, відкриті каси для поїздів далекого прямування, побудована острівна посадкова платформа, на яку стали прийматися кілька транзитних поїздів напрямків Москва-Іжевськ і Москва-Свердловськ.

На початку 2000-х років через недостатню кількість пасажирів каси ліквідовані, а цокольний поверх і перехід закритий для доступу пасажирів. Приміська каса була розміщена безпосередньо на пасажирській платформі зупинкового пункту.

До 1000-річчя Казані було відреставровано будівлю головного казанського залізничного вокзалу, що є пам'ятником архітектури, і реконструйована будівля приміського вокзалу, ряд інших будівель у Привокзальній площі , Повідомлялося про розробку планів завершення вокзального комплексу на вулиці Воровського [6] .

В 2007 році керівництво Горьківської залізниці визнало радянський проект будівлі вокзалу невідповідним сучасним вимогам, запропонувавши його знести і побудувати новий невеликий павільйон на дві-три каси [7] .

З кінця 2010 року по квітень 2011 року проводився демонтаж надземної частини вокзалу, в ході якого були знесені триповерховий корпус і частина приміщень цокольного поверху [8] .

Нова будівля вокзалу [ правити | правити код ]

Залізничний вокзальний комплекс станції «Повстання-Пасажирська» [9] . Неофіційно комплекс городянами називається також «Новий вокзал», «Північний вокзал», «Транзитний вокзал». [ Джерело не вказано 1860 днів ]

У новому генплані города 2010 року також ще передбачалося будівництво нового залізничного вокзалу на північному внутрішньоміському ходу залізниці до 2020 року [10] . Він був покликаний вивести з центру міста інтенсивне залізничне рух.

У зв'язку з проведенням в Казані в 2013 році XVII Всесвітньої літньої універсіади , Міською владою спільно з ВАТ « РЖД »Розпочато масштабні роботи з підготовки залізничної інфраструктури міста до Універсіаді. Було прийнято рішення реконструювати наявні залізничні вокзали і шляхи, а також спорудити разом зі станцією казанського метрополітену «Московська» і автобусною станцією на вулиці Воровського новий транспортний вузол з використанням збережених від старого вокзалу цоколя і підземного переходу.

Роботи по будівництву нового вокзального комплексу почалися в квітні 2011 року . Загальна вартість робіт становить понад 1,2 млрд руб [11] .

27 травня 2012 року був відкритий для робітничого руху одноповерховий пасажирський термінал транспортно-пересадочного вузла «Казань-2» (станція «Повстання-Пасажирська») з залами очікування, касами, терміналами реєстрації і самообслуговування, тунелем-виходом, пасажирськими платформами. Першим складом, висадив пасажирів на відкритій станції, став поїзд, який прямував рейсом Єкатеринбург-Москва [12] .

Офіційне відкриття відбулося 5 серпня 2012 року . [13]

До початку Універсіади (до літа 2013 року) комплекс, який об'єднує вокзал, автостанцію і станцію метро були введені в експлуатацію, в різні терміни, в повному обсязі.

До літа 2013 року транспортно-пересадочний вузол був повністю введений в експлуатацію, а також перед будівлею вокзалу була розбита площа.

Подальші перспективи [ правити | правити код ]

При будівництві вокзального комплексу були залишені заділи під подальше розширення. Зокрема, є недобудований вихід з пішохідного тунелю і місце для будівництва платформи з шляхами між існуючими платформами 2 і 3. [14] Для прийому і відправлення високошвидкісних поїздів « Сапсан »В рамках проектів організації високошвидкісного руху ВСМ Москва - Казань і Казань-Самара планується будівництво двухпутной естакади і розширення будівлі вокзалу [15]

Залізничний вокзал має поєднаний автовокзал для приміських і міжміських автобусів (розраховану на розміщення 75 осіб), а також пересадку на станцію Казанського метрополітену «Північний вокзал» [11] . З автовокзалу виконуються приміські автобусні рейси в населені пункти Васильєво , Зеленодольськ і міжміські автобусні рейси в міста Набережні Челни , Йошкар-Ола , Нижній Новгород , новочебоксарск , Чебоксари , Санкт-Петербург .

Дальнє слідування по станції [ правити | правити код ]

Станом на червень 2019 років через станцію курсують такі поїзди далекого прямування:

Пункти зупинок залізниці

Попередня зупинка:
Левченко Повстання-Пасажирська
Наступна зупинка:
795 км