Реклама
Реклама
Реклама

Колишню територію Військової академії на Москворецкая набережній перетворять на громадський простір

Архітектурний рада Москви одноголосно схвалив попередню концепцію розвитку території, на якій раніше розташовувалася Військова академія Ракетних військ стратегічного призначення імені Петра Великого. Історичні будівлі на Москворецкая набережній планують зберегти, а простір навколо них відкрити для пішоходів і зробити багатофункціональним.

Історичні будівлі на Москворецкая набережній планують зберегти, а простір навколо них відкрити для пішоходів і зробити багатофункціональним

Комплекс будівель Військової академії імені Петра Великого перейшов місту від Міністерства оборони. Територія, що займає 11 гектарів, обмежена Москворецкая набережній, вулицею солянкою і Устьінскій проїздом, перехідним в Великий Устьінскій міст. На ній розташовані близько 30 будівель, п'ять з яких - об'єкти культурної спадщини і чотири - цінні градоформірующімі об'єкти. У числі перших, наприклад, будівлі Імператорського виховного будинку, побудовані за проектом архітектора Карла Бланка в другій половині XVIII століття.

Військова академія перебувала тут з 1938 по 2013 рік, її територія була закритою. Тепер архітектори пропонують, зберігши все цінне, повернути цей куточок Москви в міський простір. У будівлях планують відкрити готель і апартаменти, навколо з'являться бульвар і сквери. Територію передбачається об'єднати з парком «Зарядье» та іншими пішохідними маршрутами міста. Планується, що тут будуть функціонувати торговельні, спортивні, культурні та освітні об'єкти.

Інвестора для реалізації проекту виберуть за допомогою конкурсу. «Сьогодні Архітектурний рада розглянула концепцію розвитку колишньої території Військової академії імені Петра Великого, підготовлену Москомархитектурой . Ми спеціально робимо це на ранній стадії, щоб інвестор, який потім прийде на цей майданчик, отримав дозвільну документацію вже відповідно до цієї концепції і робив проект на основі того, що розроблено експертами та обговорено публічно, як ми це зробили сьогодні », - розповів головний архітектор Москви Сергій Кузнецов .

За його словами, цей новий формат в подальшому може стати еталоном в роботі з об'єктами культурної спадщини в центрі міста. «Користь такого походу в тому, що в концепції чітко описані всі дії, що передбачають правильне подальший розвиток проекту. Якщо цього не робити, то інвестор отримає на руки документ, який дає йому повну свободу дій, і часто, на жаль, не на благо проекту. Військова академія - один з найважливіших московських пам'ятників, і я дуже радий, що сьогоднішня дискусія з експертами, членами Архсовета, "Архнадзор", представниками Департаменту культурної спадщини вийшла плідною, а сама концепція заслужила позитивну оцінку », - зазначив Сергій Кузнецов.

За його словами, нових будівель за проектом будувати не планується. На території можуть з'явитися ресторани, фуд-корти і музей.