Реклама
Реклама
Реклама

Військовий квиток при прийомі на роботу

  1. Військовий квиток при прийомі на роботу по Трудовому кодексу - законодавче регулювання
  2. Коли і кому потрібен військовий квиток при працевлаштуванні
  3. Що робити при відсутності військового квитка при влаштуванні на роботу

Як для роботодавців, так і для простих громадян Росії і іноземців питання того, для чого потрібен військовий квиток при прийомі на роботу і як саме необхідно здійснювати перевірку даного документа, є вкрай актуальним Як для роботодавців, так і для простих громадян Росії і іноземців питання того, для чого потрібен військовий квиток при прийомі на роботу і як саме необхідно здійснювати перевірку даного документа, є вкрай актуальним. Військовий квиток при працевлаштуванні є обов'язковим для пред'явлення документом, а при його відсутності у роботодавця може виникати законне право відмовити претендентові в влаштуванні на роботу. І незважаючи на уявну простоту вимог законодавства, в даному аспекті трудових взаємин є безліч нюансів, адже далеко не кожен кадровик знає, як оформляється військовий квиток при прийомі на роботу після 27 років, якщо співробітника не закликали в армію.

Військовий квиток при прийомі на роботу по Трудовому кодексу - законодавче регулювання

Російське трудове законодавство передбачає в своїх положеннях досить суворі вимоги, що стосуються питань прийому претендентів на роботу та оформлення з ними трудових відносин. При цьому законодавчі вимоги зокрема стосуються і питань укладення трудового договору , А також переліку документів, які повинен надавати при працевлаштуванні здобувач. Положення статті 65 ТК РФ передбачають обов'язок здобувачів пред'являти роботодавцям військовий квиток або інші документи військового обліку при прийомі на роботу, за винятком випадків, якщо такі працівники не є військовозобов'язаними.

Крім безпосередньо Трудового кодексу, питання пред'явлення військового квитка при працевлаштуванні в цілому розглядається і іншими нормативними документами. В першу чергу, як самим претендентам, так і їхнім роботодавцям і кадровим фахівцем слід звернути увагу на такі нормативні акти та законодавчі документи, які розглядають це питання:

  • Ст. 65 ТК РФ. Даною статтею в цілому регламентується загальний перелік документів при прийомі на роботу, які роботодавець має право вимагати у претендента на робоче місце. При цьому вимоги зазначеної статті є обов'язковими, а наданий в ній перелік документів - винятковим списком того, що може зажадати роботодавець у претендента. Документи військового обліку також входять до переліку необхідної документації, проте вони можуть включати в себе не тільки безпосередньо військовий квиток.
  • ФЗ №53 від 28.03.1998. Зазначений федеральний закон регулює в цілому поняття військової служби, обліку та визначає основну термінологію, в тому числі і застосовується при веденні військового обліку в організації і здійсненні інших взаємин трудового характеру між працівниками і роботодавцями.
  • Постанова Уряду №719 від 27.11.2006. Даний документ містить в собі практичні вимоги щодо ведення військового обліку на підприємстві і нормативи, яким має слідувати кожен роботодавець, ведучий діяльність на території Російської Федерації.

Законодавчі вимоги щодо військового обліку включають в себе безліч особливостей і нюансів, які необхідно знати, як роботодавцям, так і працівникам і працевлаштовують особам. Тому слід більш детально ознайомитися з основними вимогами, що стосуються пред'явлення військового квитка при прийомі на роботу і відповідною термінологією.

Коли і кому потрібен військовий квиток при працевлаштуванні

Основні вимоги законодавства в питаннях прийому на роботу, викладені в першу чергу в статті 65 ТК РФ, згаданої раніше. Її нормативи в першу чергу містять вимогу надання документів військового обліку при працевлаштуванні військовозобов'язаних осіб. А до таких може відноситися не кожен претендент. Зокрема, не вважаються військовозобов'язаними:

  • Іностранні громадяни. Особи, які не є громадянами РФ, не підлягають військовому обліку в принципі і відповідно не можуть мати документів, що стосуються військового обліку в Російській Федерації, в тому числі і військового квитка. Відповідно, вимагати від них надання даної документації роботодавець не має права.

Роботодавець також не може і не має права вимагати документацію про військовий облік іноземців в країні їх походження. Навіть якщо претенденти є військовозобов'язаними на своїй Батьківщині, цей факт ніяк не повинен впливати на їх працевлаштування в окремих випадках. Виняток становить лише державна служба - на неї іноземцям неможливо влаштуватися в Росії в принципі, поки вони не отримають російського громадянства.

Відповідно, для інших категорій працевлаштовує осіб, наявність документів військового обліку є обов'язковим, якщо вони входять в категорію військовозобов'язаних.

Чинне законодавство не зобов'язує які працевлаштувалися громадян пред'являти саме військовий квиток при працевлаштуванні. Точні вимоги законодавства передбачають надання документів військового обліку, до яких відноситься як військовий квиток, так і приписне свідоцтво - посвідчення громадянина, що підлягає військовому призовом або інша документація, що підтверджує статус здобувача як військовозобов'язаного або навпаки - звільненого від військової служби особи.

Що робити при відсутності військового квитка при влаштуванні на роботу

Якщо у працівника немає при собі військовий квиток при прийомі на роботу, то відсутність даного документа, коли працівник відноситься до військовозобов'язаним громадянам, є достатньою підставою для того, щоб роботодавець міг відмовити йому в прийомі на роботу. При цьому слід пам'ятати про певні категорії осіб, для яких військовий квиток не є обов'язковим - в їх відношенні роботодавець не має права мотивувати відмову в працевлаштуванні відсутністю військового квитка.

Особи, які не придатні до військової служби за станом здоров'я, все одно отримують військовий квиток, так само як і призовники, які мають відстрочками. Тому посилатися на відсутність військового квитка за медичними показаннями при працевлаштуванні не можна.

Слід зазначити, що роботодавець має право взяти співробітника на роботу і без надання останнім військового квитка. Зокрема, працівник може бути прийнятий на роботу на підставі копії документів військового обліку. Однак дана можливість є правом, а не обов'язком роботодавця - відмовити в працевлаштуванні він в будь-якому випадку буде мати право.

До відповідальності роботодавець за працевлаштування працівника без військового квитка притягнутий бути не може - КоАП РФ вважає правопорушенням лише безпосередньо неповідомлення військкомату або аналогічним йому інстанціях про прийом на роботу військовозобов'язаного особи або ж інше порушення вимог військового обліку.

Найбільш же спірними для працівника нюансами, пов'язаними з наданням військового квитка при прийомі на роботу, є два наступних випадку:

  1. Неповідомлення жінкою про наявність військово-облікової спеціальності.
  2. Відсутність військового квитка після 27 років.

Так, роботодавець не несе відповідальність за неповідомлення військового комісаріату інформації про працевлаштування військовозобов'язаних жінки, якщо така здобувачка сховала факт наявності у неї документів військового обліку і військовий обов'язок. При цьому працівниця навпаки - може бути притягнута до відповідальності за дані дії. Так, подібні її дії можуть прирівнюватися до порушення трудового законодавства і надання підроблених документів і неправдивих відомостей при працевлаштуванні, що, в свою чергу, надає роботодавцю право на звільнення без вихідної допомоги такої недобросовісної співробітниці.

Якщо ж працівник не отримав військовий квиток після 27 років - наприклад, просто не отримував повістку, і при цьому не притягувався за дані дії до відповідальності за ухилення від призову, то йому може бути досить складно працевлаштуватися. Адже якщо у нього було посвідчення громадянина, що підлягає призову на військову службу, то воно також перестає діяти після досягнення зазначеного віку. При цьому що робити з такими претендентами часто не знають і самі роботодавці.

На практиці обов'язок отримання військового квитка покладається цілком і повністю на самих претендентів - такому працівникові слід звернутися до свого військкомат і пройти там медкомісію, а також надати будь-які факти, що підтверджують відсутність провини в непроходження військової служби і відсутність фактів ухилення від призову.