Реклама
Реклама
Реклама

Пенсії військовим пенсіонерам в 2019 році - підвищення, з 1 квітня, скасування понижувального коефіцієнта

  1. загальні моменти
  2. Про які саме надходженнях йдеться
  3. Хто має право на друга
  4. Законодавча база
  5. особливості виплат
  6. Порядок оформлення цивільної
  7. Як отримати другу (додаткову)
  8. Список необхідних документів
  9. Як розрахувати суму додаткової
  10. Скасування понижуючого коефіцієнта
  11. Яка використовується методика перерахунку
  12. Часто задавані питання
  13. Чи очікується підвищення пенсії військовим пенсіонерам з 1 квітня 2019 року
  14. Чи будуть надходження дружині після смерті чоловіка

Про прийдешнє підвищення військових пенсій згадувалося ще в 2017 році. За рішенням Президента розмір виплат повинні були переглянути раніше запланованого терміну. Які ж пенсії платять в 2019 році військовим пенсіонерам?

У 2019 Уряд планує переглянути пенсійне забезпечення для громадян країни в бік збільшення.

При цьому пільги для військових пенсіонерів віднесені до пріоритетних напрямів. Яка пенсія виплачується колишнім військовослужбовцям, і на які виплати можна претендувати?

загальні моменти

У Росії до військових пенсіонерів ставиться досить широке коло осіб. це:

  • військовослужбовці Міністерства оборони;
  • співробітники органів внутрішніх справ і протипожежної служби;
  • службовці Нацгвардії;
  • співробітники кримінально-виконавчої системи.

Отримати військову пенсію та інші належні пільги можна при виконанні одного з наступних умов:

  • стаж в перерахованих структурах не менше 20 років;
  • загальний трудовий стаж 25 років з умовою, що половина його придбана на військовій службі.

Приводом до виходу на пенсію може стати досягнення гранично віку служби, реорганізація відомства, проблеми зі здоров'ям.

Розмір військової пенсії залежить не від місця служби, а від величини зарплати . При цьому в розрахунок приймаються різні види виплат, з яких в сукупності складається грошове забезпечення військового.

Про які саме надходженнях йдеться

На розмір військової пенсії впливає величина грошового забезпечення військовослужбовця, яке складається з наступних сум:

  • оклад відповідно до останнього присвоєним званням;
  • зарплата, відповідна займаної посади ;
  • надбавка, яка нараховується за вислугу років;
  • виплати, що стосуються індексації забезпечення.

Тобто на величину пенсійного забезпечення військового впливають тривалість служби, посаду і звання.

Розрахована з урахуванням всіх надходжень величина грошового забезпечення множиться на районний коефіцієнт, який діє в конкретній місцевості.

Гранично допустиме значення коефіцієнта одно 2. Отримана сума і є показником, від якого буде обчислюватися військова пенсія.

При проживанні пенсіонера на території Крайньої Півночі або в прирівняних до нього місцевостях, пенсію йому платять з урахуванням районних коефіцієнтів.

Якщо пенсіонер переїжджає в населений пункт зі звичайними умовами проживання, то підвищена пенсія сплачується лише при наявності 15 років служби на Крайній Півночі чи 20 років на прирівняної до КС території.

До розрахованої пенсії військовослужбовця можуть нараховуватися надбавки. Висловлюються вони в процентному співвідношенні до розрахункового розміру пенсії (РРП).

При цьому в якості розрахункового розміру використовується мінімальна соцвиплат по старості, що дорівнює 5 034, 25 рубля:

+ 32% РРП Ветеранам бойових дій + 100% РРП За вислугу років інвалідам першої групи та особам, які досягли 80 років + 32% РРП При наявності у непрацюючого пенсіонера одного утриманця + 64 РРП За двох утриманців + 100% РРП За трьох і більше утриманців + 100% РРП По інвалідності для інвалідів першої групи, особам старше 80 років і військовим пенсіонерам + 64% РРП Учасникам ВВВ та особам старше 80 років

Хто має право на друга

Військовослужбовцям покладена пенсія за вислугою років або за інвалідністю. Але оскільки для отримання пенсії за вислугу років досить відслужити 20 років (а часом і 10 років при особливих умовах служби), то у відставку військовий може піти в 40-45 років.

Відповідно, людина ще здорова може продовжувати працювати, але вже на «громадянці».

Якщо військовий пенсіонер працює в державній або приватній організації і за нього відраховуються внески в ПФР , То при виробленні достатнього стажу він отримує право на другу пенсію.

Страхові внески для майбутньої другої пенсії по лінії ПФР починають враховуватися з моменту реєстрації військового пенсіонера в системі обов'язкового пенсійного страхування.

Друга пенсія військовослужбовцям сплачується при дотриманні наступних умов:

  • достатній вік;
  • мінімальний стаж;
  • мінімальна сума пенсійних балів;
  • отримання військової пенсії.

Претендувати на пенсію по старості колишні військовослужбовці можуть з 60 років - чоловіки і з 55 років - жінки. У необхідний мінімальний стаж не включається термін військової служби.

Цей період в 2019 році дорівнює 9 рокам. Далі термін буде збільшуватися щорічно на 1 рік, поки не досягне 15 років до 2024 року.

Що стосується мінімуму пенсійних балів, то в 2019 році необхідно набрати 13,8 балів. Далі показник буде щорічно підвищуватися і до 2025 року досягне 30 балів.

Законодавча база

Основним нормативом, який регламентує правила в сфері соціального та правового захисту військовослужбовців, відставних в тому числі, є ФЗ № 76 від 27.05.1998 «Про статус військовослужбовців» (в редакції від 30.12.2012) .

Крім того окремі положення регулює Закон № 4486-1, в якому розглянуті питання, що стосуються військових пенсій.

Також в різних регіонах РФ приймаються додаткові нормативні акти, що встановлюють на регіональному рівні пільги і доплати для військових пенсіонерів.

Найчастіше заходи підтримки стосуються не тільки грошових виплат, а й інших варіантів допомоги (надання я медикаментів, продуктів харчування і т. Д.).

Що з приводу отримання військовослужбовцями другий пенсії, таку можливість регламентують такі нормативи:

Відповідно до закону військовослужбовці можуть отримувати як військову пенсію, так і цивільну. При цьому раніше вони повинні були вибирати, який вид пенсійного забезпечення для них краще. Тепер військові можуть отримувати відразу дві пенсії.

особливості виплат

Для отримання військової пенсії військовослужбовцям слід звертатися до Пенсійного фонду і військовий комісаріат за місцем проживання.

Законодавство про соціальний і пенсійне забезпечення встановлює особливий порядок оформлення військової пенсії. Порядок дій такий:

  1. Звільнення з військової служби за вислугою років за допомогою подачі відповідного рапорту до військової частини.
  2. Постановка на облік в комісаріаті за місцем проживання з подачею підтверджують звільнення документів.
  3. Запит за місцем служби грошового атестата (у військкоматі).
  4. Отримання довідки з ПФР про відсутність нарахувань.
  5. Звернення до військкомату з заявою та повним пакетом документів для отримання свідоцтва.
  6. Отримання пенсії нарівні з цивільними пенсіонерами.

На оформлення військової пенсії йде 2-3 місяці, що залежить від оперативності надання грошового атестата. Велика частина потрібної документації видається за місцем служби.

Для оформлення потрібні наступні документи:

  • російський паспорт;
  • військовий квиток з відмітками про військову службу і звільнення;
  • припис частини, де проходила військова служба;
  • особиста справа військовослужбовця з архіву частини;
  • речовий і грошовий атестати;
  • Світлина;
  • СНІЛС ;
  • довідка ПФР;
  • трудова книжка .

Порядок оформлення цивільної

Після призначення військової пенсії відставний військовий має право продовжувати працювати, що дозволяє йому заробити громадянську пенсію.

Але потрібно враховувати, що можливість отримання громадянської пенсії виникне тільки при офіційному працевлаштуванні та відрахування пенсійних внесків в ПФР.

Після досягнення достатнього віку для оформлення пенсії (60/55 років - чоловіки / жінки), потрібно перевірити кількість накопичених в пенсійній системі балів.

Для цього слід звернутися в ПФР або відправити запит через портал держпослуг . Також можна розрахувати число балів самостійно, скориставшись калькулятором на сайті Пенсійного фонду.

Друга пенсійна виплата для військових формується виключно на підставі внесків.

При нестачі страхових внесків, військовий пенсіонер може звернутися за другий пенсією пізніше, коли буде набрано потрібно кількість балів.

Оформляється громадянська пенсія на загальних підставах. Тобто громадянин повинен подати заяву на призначення пенсії в ПФР за місцем проживання.

При цьому подача заяви може здійснюватися:

  • особисто;
  • через законного представника;
  • поштою;
  • через портал держпослуг;
  • через роботодавця, якщо громадянин продовжує працювати.

Як отримати другу (додаткову)

При досягненні необхідного віку відставний військовослужбовець, працівник на громадянської діяльності, повинен звернутися до Пенсійного фонду.

Тут потрібно подати заяву на призначення пенсії по старості. тривалість громадянського страхового стажу на 2019 рік має становити не менше 9 років.

Однак в разі наявності стажу в цивільних установах до 2002 року, можна включити цей період в врахований стаж.

Громадянин може подати документи про середньомісячну заробітну плату за будь-які 5 років громадянської трудової діяльності до 1.01.2002.

Тривалість необхідного стажу включає в себе не тільки періоди трудової діяльності. Сюди ж входять такі ситуації як тимчасова непрацездатність, періоди догляду за дітьми і т.п.

У деяких випадках військовослужбовець може претендувати на отримання додаткової пенсії по старості достроково. наприклад:

Якщо трудова діяльність здійснювалася в певних сферах Важке виробництво, шкідливі і особливі умови праці, гірничодобувна промисловість і т. Д. Коли виконувалися вимоги соціального характеру Робота в північних регіонах, виховання дитини-інваліда і т. П.

Додаткова пенсія військовослужбовцю призначається на підставі поданого пакета документа при обліку цивільного стажу, віку та кількості пенсійних балів.

Список необхідних документів

Для призначення другої пенсії військовослужбовцю необхідно подати такі документи:

Російський паспорт з підтвердженням реєстрації За місцем проживання Страхове свідотство - Підтвердження виплати військової пенсії В наданій довідці повинна міститися інформація про те, з якого часу і де заявник отримує пенсію. Також вказуються в документі відомості про те, з якого і по який роки тривала військова служба. Якщо протягом служби була отримана інвалідність, про це також згадується в довідці Трудова книжка із зазначенням всіх місць Громадянської трудової діяльності, крім військової служби Довідка від роботодавця Про періодах трудової діяльності, не зазначених у трудовій книжці Довідка про трудову діяльність здійснюється до 2002 року (при веденні такої) Свідоцтва про народження неповнолітніх дітей Або очно навчаються дітей до 23 років (при наявності)

Також у військових пенсіонерів можуть бути додатково затребувані наступні документи:

Довідка про непрацездатність Якщо має місце інвалідність Документи про зміну персональних або інших особистих даних Якщо змінювалися Документи, що підтверджують пільговий стаж Робота в районах КС, догляд за дитиною-інвалідом Нотаріальна доручення представника При подачі документів через третю особу

Як розрахувати суму додаткової

Пенсія військовим пенсіонерам після досягнення 60 років нараховується виходячи з суми перерахованих внесків.

Якщо трудова діяльність здійснювалася до 2002 року, то за основу приймається середня зарплата з січня 2001 року по січень 2002 року. Також можна використовувати не останній рік, а будь-які п'ять років до зазначеного часу.

Розмір другий пенсії для військового буде залежати від величини середнього заробітку , Одержуваного в період громадянської трудової діяльності.

Також на розмір пенсії вплив надають суми страхових внесків, які роботодавець перераховував в ПФР. Від перерахованих сум залежить число накопичених балів.

При цьому варто врахувати, що в 2019 році додаткову пенсію не виплатять за відсутності мінімальної кількості балів.

Відповідно при низькій зарплаті набрати потрібну кількість балів навряд чи вдасться. Підрахувати самостійно число страхових балів досить складно.

Потрібно знати загальну суму перерахованих страхових внесків, суму страхових відрахувань, різні підвищувальні коефіцієнти за особливі періоди діяльності.

Краще дізнатися точну кількість балів безпосередньо в ПФР. Формула, за якою розраховується страхова пенсія військовослужбовця, виглядає наступним чином:
Краще дізнатися точну кількість балів безпосередньо в ПФР При цьому потрібно знати, що 2 пенсія військовослужбовцям-пенсіонерам розраховується без урахування фіксованої виплати.

На рівні федерації затверджена фіксована доплата до пенсій для тих громадян, чия пенсія не перевищує чинного в регіоні прожиткового мінімуму .

При цьому мається на увазі, що пенсія для цивільної особи є єдиним джерелом доходу.

військові пенсіонери пенсію по старості отримують додатково до військової пенсії. Відповідно мови про недостатнє доході не йде і доплату не передбачається.

Скасування понижуючого коефіцієнта

Пенсії для військових пенсіонерів призначають відповідно до Законом РФ № 4468-1 від 12.02.1993 .

Цей норматив встановлює, що пенсії підвищуються за рахунок збільшення посадового окладу військових або зміни величини понижуючого коефіцієнта.

Згідно ч.2 ст.43 згаданого закону щорічно понижуючий коефіцієнт підлягає збільшенню як мінімум на 2%, а з урахуванням інфляції збільшення може здійснюватися і на велику величину.

Поступово значення має збільшитися до 100%. Однак дія цієї статті тимчасово призупинено.

Розпорядження Уряду РФ № 2088 від 29.09.2018 затвердив поправки, згідно з якими понижуючий коефіцієнт зберігається на колишньому рівні і дорівнює 73,23%.

Відео: військовим пенсіонерам підвищать пенсії з 1 січня

Тому з 1 лютого 2019 року пенсії військовослужбовців не були збільшені при обліку понижуючого коефіцієнта.

Яка використовується методика перерахунку

Підвищення військових пенсій відбувається завдяки індексації. Перерахунок виплат здійснюється при зміні понижуючого коефіцієнта або при зміні розміру окладу.

При цьому в разі одночасного виникнення обох підстав для перерахунку застосовується тільки один із них. Порядок перерахунку встановлює Уряд РФ.

При підвищенні грошового забезпечення військові пенсії індексуються автоматично щодо осіб, які проходили службу в:

  • органах внутрішніх справ;
  • протипожежній службі;
  • органів УІС.

Для інших категорій військовослужбовців (за призовом, учасники ВВВ) індексація військових пенсій здійснюється згідно з порядком, встановленим для індексації соціальних пенсійних виплат.

Як нараховується пенсія військовим? Розрахунок військової пенсії здійснюється за такою формулою:
Як нараховується пенсія військовим

У Сума до щомісячної виплати Д Розмір забезпечення громадянина, затверджений на федеральному рівні за званням та посадою Т Кількість років служби понад мінімальної вислуги в 20 років П Знижуючий коефіцієнт, що дорівнює 72,23% на 2019 рік

Відповідно, при збільшенні розміру грошового забезпечення військова пенсія перераховується відповідно до зазначеної формулою.

Часто задавані питання

Військова пенсія призначається не тільки за вислугою років, але і по інвалідності. У зв'язку з цим виникає питання, як в цьому випадку нараховується сума пенсійного забезпечення.

Величина пенсії визначається встановленої групою інвалідності і причиною її призначення.

Зокрема має значення, виникла інвалідність в період служби чи не пов'язаний з виконанням службових обов'язків.

Як призначається військова пенсія по інвалідності. Її розрахунок виконується за такою формулою:
Як призначається військова пенсія по інвалідності

П Величина нарахувань Д Розмір грошового забезпечення П Знижуючий коефіцієнт Г Показник рівний 85% для першої і другої групи і 50% для третьої групи при настанні інвалідності внаслідок отримання травми або 75% для першої і другої групи і 40% для третьої групи при отриманні інвалідності внаслідок хвороби

Відповідно при перерахунку військової пенсії по інвалідності також використовують зазначену формулу розрахунку.

Крім того, відповісти слід на питання, що стосується можливості отримання військової пенсії при відновленні військової служби.

Якщо після звільнення за вислугою років громадянин знову повертається до військової служби, то виплата військової пенсії припиняється.

По завершенні служби пенсія перераховується, оскільки змінюється вислуга років і може помінятися оклад (при отриманні нового звання, особливих умовах служби і т. П.).

Коли громадянин після призначення військової пенсії продовжує громадянську трудову діяльність, то на виплати це ніяк не впливає.

Йому продовжують платити військову пенсію в призначеної сумі незалежно від факту працевлаштування .

Чи очікується підвищення пенсії військовим пенсіонерам з 1 квітня 2019 року

Чи підвищать пенсії військовим пенсіонерам з 1 квітня 2019 роки? Чергове підвищення пенсій для росіян очікується 1 квітня 2019 року. Індексації підлягають соціальні пенсії на 2,9%.

Раніше, з 1 січня, вже були підвищені пенсійні виплати для непрацюючих пенсіонерів. Квітнева індексація торкнеться одержувачів соціальних пенсій.

Обумовлена вона зміною прожиткового мінімуму для пенсіонерів, який змінився в порівнянні з попереднім роком. З урахуванням поточних показників в 2019 році соцпенсії збільшаться в цілому на 4,1%.

Збільшення військових пенсій з 1.04.2018 передбачено для військовослужбовців, що проходили службу за призовом і для членів їх сімей, для учасників ВВВ, для громадян, які постраждали від радіаційних і техногенних катастроф, працівників льотно-випробувального складу і деяких інших категорій.

Середня величина військової пенсії для зазначених категорій громадян зросте до 30 694 рублів для військових-інвалідів та 35 387 рублів для учасників ВВВ.

Наступна індексація пенсій очікується в серпні 2019 року, але торкнеться вона працюючих пенсіонерів.

Порядок заповнення 6-ПДФО дізнайтеся зі статті: 6-ПДФО .

Про пенсію працюючим пенсіонерам, читайте тут .

Як діє професійний стандарт педагога з 1 січня 2017 року, дивіться тут .

Передбачається, що дана категорія осіб буде отримувати пенсію, виходячи з заробітної плати, але в цілому не більше трьох пенсійних балів.

Чи будуть надходження дружині після смерті чоловіка

У разі смерті військовослужбовця його пенсія виплачується вдові або дітям. При цьому призначається дві виплати - друга пенсія військового і допомогу по втраті годувальника.

Для отримання даних виплат потрібно відповідати таким умовам:

  • одержувачі є близькими родичами померлого військового;
  • військовий пенсіонер мав цивільний стаж не менше одного місяця;
  • родичі перебували на утриманні та іншого доходу у них немає.

Як оформити пенсію вдові військовослужбовця? Для призначення виплати вдовам померлих військових пенсіонерів належить звернутися в ПФР і надати такі документи:

  • заяву на отримання другої пенсії;
  • довідку про смерть військового пенсіонера;
  • підтвердження отримання пенсіонером військової пенсії за вислугою років;
  • свідоцтво про шлюб (Діти пред'являють документи про спорідненість);
  • довідку про доходи за 5 років (потрібно підтвердити факт утриманні);
  • свой СНІЛС .

За новим пенсійним законодавством військовослужбовці отримали право на дві пенсії. Перша сплачується за військову службу, а друга - за громадянську трудову діяльність.

Тобто військові можуть вплинути на розмір своєї пенсії по старості, продовживши працювати після виходу у відставку за вислугою років.

Які ж пенсії платять в 2019 році військовим пенсіонерам?
Яка пенсія виплачується колишнім військовослужбовцям, і на які виплати можна претендувати?
Як нараховується пенсія військовим?
Як оформити пенсію вдові військовослужбовця?