Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна отримати закордонний паспорт без військового квитка

  1. Чи потрібен військовий квиток для отримання закордонного паспорта
  2. Як отримати закордонний паспорт без військового квитка
  3. Як отримати довідку
  4. Закордонний паспорт для військовослужбовців

Військовозобов'язані громадяни Росії чоловічої статі найчастіше вважають, що при відсутності військового квитка неможливо оформити закордонний паспорт і відправитися в закордонну подорож. У той же час в більшості випадків закордонний паспорт без військового квитка цілком можна отримати, замінивши його на інший документ або зовсім не пред'являючи його. Так які ж документи необхідні для військовозобов'язаних осіб, щоб оформити паспорт, що засвідчує особу росіянина за межами кордонів батьківщини , А також для осіб, які проходять військову службу, розглянемо в даній статті.

Чи потрібен військовий квиток для отримання закордонного паспорта

Перелік документів, необхідних для оформлення паспорта, що посвідчує особу за межами Росії, визначається адміністративним регламентом надання відповідної адміністративної послуги, прийнятим ще Федеральною міграційною службою. незважаючи на передачу функцій в області міграції до міністерства внутрішніх справ процедура новим нормативним документом не відрегульована, тому необхідно спиратися на прийнятий раніше регламент.

Виходячи із зазначеного акта, одним з необхідних документів при подачі заяви у формі анкети про видачу закордонного паспорта для осіб, які перебувають у віковій групі 18-26 років (включно), є військовий квиток, в якому:

  • Є відмітка про проходження строкової військової служби.
  • Інформація про проходження призовником альтернативної цивільної служби.
  • Вказана категорія, яка свідчить про непридатність до проходження військової служби (як мінімум в мирний час, тобто придатність «В»).

Однак, це не означає, що закордонний паспорт без військового квитка російські громадяни в зазначеному віці отримати не можуть в принципі. Даний документ запитується службою в тих цілях, з метою запобігання ухиленню військовозобов'язаних осіб від проходження обов'язкової військової служби за призовом шляхом виїзду за кордон в період призовної кампанії.

Як отримати закордонний паспорт без військового квитка

Питанням про те, чи потрібен військовий квиток для отримання закордонного паспорта, задаються зі зрозумілих причин всі особи чоловічої статі. У той же час адміністративний регламент послуги, так само як і інші нормативні правові акти, чітко вказує на необхідність подібного документа лише для осіб призовного віку, тобто для росіян повнолітніх і не досягли віку в 27 років.

Якщо росіянин є неповнолітнім або він вже не підлягає призову в зв'язку з досягненням певного законом віку, то закордонний паспорт без військового квитка оформлюється з легкістю. Більш того, міграційний орган навіть не має права вимагати пред'явлення військового квитка чоловіками непризовного віку, а будь-яке подібне вимога є таким, що порушує права заявника.

Закордонний паспорт без військового квитка може бути виданий і повнолітньому росіянину у віці до 27 років, але лише за умови, що він не підлягає призову на строкову військову службу на момент оформлення закордонного посвідчення особи. Але для цього необхідно надати докази того, що особа дійсно не отримало повістку до військкомату і не ухиляється від призову.

Для отримання закордонного паспорта без військового квитка особою у віці від 18 до 27 при подачі заяви-анкети в територіальному органі головного управління МВС з питань міграції необхідно додати довідку з військкомату, яка підтверджує, що особа не ухиляється від служби і не подліжет призову на поточну дату (на практиці частіше вказується період, до якого особа не підлягає призову).

Як отримати довідку

Довідка з військкомату для закордонного паспорта видається громадянину при його письмовому зверненні до відділу військового комісаріату за місцем офіційної реєстрації. Форма зазначеної довідки затверджується правовим актом і має № 32, але при написанні заяви досить просто вказати на те, для чого вона потрібна - оформлення закордонного паспорта. Така довідка в достатній мірі є підставою для того, щоб отримати закордонний паспорт без військового квитка особам призовного віку.

Оформити закордонний паспорт без військового квитка і довідки також є можливим. Якщо бути точніше, то пред'явлення даних документів не потрібно в обов'язковому порядку заявником, а таку довідку міграційний відділ буде отримувати самостійно шляхом запиту до військового комісаріату за пропискою громадянина. Однак, якщо заява подається без довідки військкомату, то можливе збільшення термінів отримання готового посвідчення (які, хоча, повинні укладатися у відведений законом час).

Закордонний паспорт для військовослужбовців

З точки зору нормативних документів, що регулюють процедуру оформлення паспорта, що посвідчує особу російського громадянина за кордоном, для осіб, які проходять військову і прирівняну до неї службу, здійснюється в загальному порядку. Єдиним винятком із загального правила є необхідність отримання та подальшого додаток до заяви на видачу такого посвідчення дозволу командування.

Форма довідки, яка видається військовослужбовцю, затверджується постановою уряду. Її пред'явлення є свідченням того, що проходить службу особа не має перешкод для перетину державного кордону і виїзду за межі країни. На її основі військовослужбовець отримує право на оформлення закордонного паспорта.

Сучасна ж практика склалася таким чином, що значно ускладнений для військовослужбовців не тільки виїзд з країни, але і отримання закордонного паспорта. Для цього його кандидатура проходить узгодження в федеральну службу безпеки, що спочатку передбачалося лише при необхідності безпосередньо виїзду з країни. Створюються і інші додаткові перепони.

Свобода пересування для російських громадян, в тому числі, за межі країни, є конституційним правом. Ні військовослужбовці, ні особи призовного віку не можуть бути обмежені в праві отримання закордонного паспорта і виїзду за кордон, за винятком рідкісних випадків, прямо зазначених у законі.

при подачі заяви на оформлення даного посвідчення особи зазначеним категоріям необхідно надати лише додаткові документи.

Так, особа у віці від 18 до 27 років надає військовий квиток або довідку з військкомату, а особа, яка проходить військову службу за контрактом, - дозвіл командування тієї частини, в якій він проходить службу. При цьому в обох випадках пред'явлення документа не є обов'язковим для заявника, міграційний орган сам має право запросити його за місцем реєстрації заявника або місцем його служби.