Реклама
Реклама
Реклама

Заміна водійських прав при зміні прізвища

  1. Чи треба міняти ВУ при зміні особистих даних
  2. порядок заміни
  3. У МФЦ
  4. У МРЕВ ДАІ
  5. Отримання прав через держпослуги
  6. Перелік документів
  7. Термін для заміни водійського посвідчення
  8. Чи є штраф за несвоєчасну заміну

Коригування біографічних даних громадянина може відбуватися за різними підставами. Чи потрібна заміна прав при зміні прізвища? Так. В іншому випадку на водія буде накладено штраф, передбачений ст. 12.7 КоАП РФ . У статті давайте розглянемо порядок і терміни обміну водійського посвідчення і уточнимо, наскільки своєчасними повинні бути дії громадян.

Чи треба міняти ВУ при зміні особистих даних

Зміна прізвища може бути обумовлена ​​різними причинами, в тому числі оформленням або розірванням шлюбу, життєвими обставинами або особистих переваг.

Така процедура не вимагає особливих знань і не викликає складнощів. Після її завершення і отримання нових документів, що свідчать про зміни, громадянин повинен привести у відповідність всі папери, що засвідчують його особу.

Чи потрібно міняти водійське посвідчення при зміні прізвища? П. 35 глави III Постанови Уряду РФ від 24.10.2014 № 1097 уточнює, що посвідчення водія буде вважатися недійсним і, відповідно, підлягає анулюванню, якщо персональні дані власника піддалися зміні, наприклад, при зміні прізвища після заміжжя. Підтвердженням цього факту буде служити свідоцтво, що видається органами ЗАГСУ, і паспорт з новими даними. Ці папери пред'являються в МРЕВ, уповноважена оформляти видачу посвідчення.

Ці папери пред'являються в МРЕВ, уповноважена оформляти видачу посвідчення

Міняти водійські права при зміні прізвища - це обов'язок, а не право громадянина, так як тут містяться персональні дані, які були відкоректовані, і тому не відповідає відомостям, викладеним в паспорті. Норми законодавства носять імперативний характер і повинні поширюватися на всіх громадян РФ.

порядок заміни

Нормативні акти містять єдиний алгоритм дій при оформленні нового ВУ. Різниця полягає в підставі звернення та переліку необхідних паперів. Оновити водійське посвідчення при зміні прізвища можна в наступних структурах:

  • підрозділі ДАІ за місцем реєстрації;
  • МФЦ (в режимі єдиного вікна);
  • через портал держпослуги.

Водій має право вибрати будь-який із запропонованих способів. Різниця буде полягати в терміні виконання запиту. Держмито в усіх випадках однакова - 2 000 руб., Але на порталі держпослуг її можна оплатити з 30% знижкою.

У МФЦ

Порядок заміни прав при зміні прізвища в МФЦ:

  • відвідати багатофункціональний центр, вибрати потрібну послугу і записатися в чергу (можна оформити онлайн запис заздалегідь);
  • сплатити держмито на місці;
  • зробити безкоштовну фотографію з фахівцем;
  • надати необхідний пакет документів для заміни прав;
  • поставити особистий підпис для зразка, який буде використовувати в посвідченні водія.

Багатофункціональний центр можна вибрати будь-який, не обов'язково за місцем реєстрації.

Термін виконання послуги - 15 робочих днів. При здачі документів для отримання водійських прав при зміні прізвища заявнику видають розписку про їх прийняття, в якій вказується дата виконання послуги. Після звернення громадянин, який змінив дані, отримує нове посвідчення.

У МРЕВ ДАІ

Як замінити права в ГИБДД:

  • в підрозділі необхідно зайняти електронну чергу (отримати талон);
  • надати інспектору необхідні папери (меддовідки не потрібна!);
  • підписати заяви на заміну посвідчення водія відповідної форми, яке надасть співробітник ГИБДД;
  • після перевірки провести фотографування.

Обмін посвідчення водія проводиться в день звернення.

Отримання прав через держпослуги

Як поміняти водійські права через портал держпослуг:

  1. Провести авторизацію або зареєструватися на порталі.
  2. У розділі «Транспорт і водіння» вибрати потрібну категорію.
  3. Заповнити пропоновані системою порожні поля і відправити заяву для зміни документа.
  4. Сплатити державне мито зі знижкою.
  5. Відвідати підрозділ ГИБДД в день, зазначений заявником з наданням оригіналів паперів.
  6. Отримати ВУ в день відвідин.

Заповнювати заяву для поновлення водійського посвідчення в зв'язку зі зміною прізвища не треба, на порталі воно формується автоматично. У МФЦ і в ГИБДД цим займаються фахівці, які беруть документи. Громадянину необхідно лише поставити свій підпис, що підтверджує вірність внесених відомостей.

Здавати іспит при оформленні нових прав, якщо мова йде про зміну біографічних даних, законодавець не вимагає.

Перелік документів

Заміна водійського посвідчення при зміні прізвища здійснюється з наданням наступного переліку документів:

  • заяву (його заповнює уповноважена особа);
  • паспорт (інші документи, що засвідчують особу яка звернулася);
  • свідоцтво про шлюб (інше, в якому відображений факт зміни даних);
  • наявне ВУ;
  • квитанція про оплату держмита (якщо оформлення і, відповідно, оплата збору відбувалося не через держпослуги).

Документи для заміни прав не включають медичну довідку. В даному випадку вона може бути надана виключно з ініціативи заявника, так як при відповіді на питання, які документи потрібні, законодавець не відносить її до числа обов'язкових. Сюди ж відносяться і скоринки про закінчення автошколи. Вони пред'являються тільки в разі первинного оформлення ВУ, а при зміні персональних даних їх не вимагають.

Перелік документів, передбачений п. 30 розділу III Постанови № 1097 закритий. Додаткових паперів для заміни водійського посвідчення уповноважені особи вимагати не вправі. Їх дії можна оскаржити у вищестоящі органи або до суду.

Термін для заміни водійського посвідчення

Законодавець не встановлює термінів для заміни водійських прав у зв'язку з коригуванням персональних даних. Але ці дії необхідно здійснити відразу ж, як тільки буде виданий паспорт на нове прізвище, так як громадянин не матиме прав на керування автомобілем і, відповідно, отримає штраф при першій же зупинці співробітником. Іншими словами, після закінчення процесу зміни ПІБ, поки виготовляється новий паспорт і до його видачі на руки власникові, він має право їздити зі «старим» ВУ.

Якщо не передбачається користуватися машиною, і права потрібно тільки для того, «щоб були», то поміняти водійське посвідчення можна пізніше, так як законодавець забороняє їздити за кермом без дійсних документів на право керування. Якщо ж користуватися транспортним засобом деякий час не планується, то можна оновити посвідчення і пізніше.

Чи є штраф за несвоєчасну заміну

Адміністративне законодавство не передбачає штраф у випадках, якщо заміна прав у зв'язку зі зміною прізвища була проведена несвоєчасно, оскільки і термінів для здійснення цих дій не встановлено.

Покарання накладається тільки по ст. 12.7 КоАП РФ - за керування автомобілем особою, яка не має такого права. Штраф за дане правопорушення становитиме від 5 до 15 тис. Руб. Застосовується також затримання співробітниками ДАІ транспортного засобу і відсторонення водія від керування. Ст. 12.3 КоАП РФ не використовується, так як в ній мова йде про випадки, коли водійське посвідчення дійсне, але в конкретний момент часу у громадянина відсутня.

Таким чином, в разі зміни персональних даних, потрібно обмін прав. Термінів для здійснення цих дій законодавець не встановлює, так само як і штрафів за несвоєчасність при їх заміні. Але за їзду без прав після зміни прізвища, крім грошового стягнення, вилучають автомобіль і поміщають його на штрафмайданчик. Тому варто потурбуватися отриманням нового посвідчення відразу, так як навіть якщо вам доведеться сісти за кермо екстрено, великий ризик накладення покарання як за їзду зовсім без посвідчення.

Чи потрібна заміна прав при зміні прізвища?
Чи потрібно міняти водійське посвідчення при зміні прізвища?