Реклама
Реклама
Реклама

Загублені права як відновити - чи можна відновити і скільки це коштує

  1. Етапи відновлення при втраті прав
  2. 2. Підготовка необхідних документів.
  3. 4. Отримання нового водійського посвідчення
  4. Відновлення водійських прав при втраті або крадіжці
  5. Чи можна відновити права через портал держпослуги
  6. вартість відновлення
  7. Зверніть увагу

Кожен водій знає, що управління транспортом без прав заборонено чинним законодавством, і в разі втрати потрібно вживати заходів щодо їх відновлення. Також кожному громадянину нашої країни не менш відомо, що легше стежити за документами і не втрачати їх, ніж потім відновлювати, витрачати час, нерви і гроші, адже цей процес досить складний і тривалий.

Порада! Перш ніж звертатися в ГИБДД переконайтеся в тому, що права дійсно пропали. У більшості випадків вони знаходяться після видачі тимчасового посвідчення. Документ незначних розмірів може легко загубитися серед особистих речей, або випасти з кишені, наприклад, в гаражі, на автостоянці, вдома, в офісі, будь-якому іншому місці, де ви бували напередодні.

Перегляньте всі ці місця ретельно! Якщо проживете в невеликому місті або селищі, то розумніше спочатку подати оголошення, наприклад, в газету, і все-таки розшукати свої права власними силами. Порадьтеся з рідними, буває саме вони, або діти ховають подалі їх в ящик з метою збереження, а ви панікуєте і витрачаєте собі нерви.

Якщо ж права безповоротно втрачені, або у вас їх викрали разом з грошима, що теж трапляється нерідко, дійте згідно з усіма нижчеописаних етапах по відновленню. Тільки при дотриманні послідовних і правильних кроків можна домогтися, якщо нешвидкий, але позитивних результатів.

Етапи відновлення при втраті прав

  1. Збір документів, ксерокопій паспорта, мед довідки, кольорового фото 3х4.
  2. Оплата держмита -800 руб.
  3. Оплата держмита -500 руб., При необхідності в отриманні тимчасового дозволу, оскільки дублікат видається тільки після закінчення 1,5 - 2 місяців.
  4. Подача заяву в ДАІ за місцем прописки про заміну втраченого посвідчення на нове.

1. Повідомлення про втрату в держоргани і отримання тимчасового дозволу.

Багато водіїв заробляють за рахунок машини, і чекати більше 2 місяців для отримання нових права вони не можуть. Для отримання ремінного дозволу потрібно звернутися в ГИБДД, написати заяву за втрату, або крадіжці документа, також сплатити держмито 500 руб.

Оформлення та видача тимчасового документа здійснюється за 1 день, номер і серія на ньому не ставляться, тільки лише позначка замість втраченого.

До заяви потрібно додати паспорт, придатну мед довідку і водійську картку. Причому права водія при видачі тимчасового посвідчення нічим не обмежені. Право на керування автомобілем і проходження техогляду надається.

Якщо термін дії тимчасового дозволу підійшов до кінця, а дублікат ще не видають, потрібно знову звернутися в ГИБДД з паспортом для продовження терміну дії тимчасового дозволу.

2. Підготовка необхідних документів.

  1. Наявність діючої медичної довідки форми №083 / у-89. Термін видачі довідки -3 року і вона дійсна при подачі документів, навіть до кінця терміну придатності залишився всього 1 день.
  2. Заява на відновлення втраченого посвідчення.
  3. Паспорт, посвідчення особи.
  4. Картка водія, це як раз той єдиний випадок, коли її надання необхідно.
  5. Сплата держмита (квитанція).

3. Звернення в ГИБДД

Звернутися в ГИБДД після втрати, або крадіжці прав потрібно відразу, хоча процедура по відновленню тривала до 2, а то і більше місяців. Але вихід є, отримання тимчасового дозволу, терміном на 2 місяці, згідно з КпАП ст.32.6. Після закінчення даного терміну його потрібно буде здати в органи автоінспекції назад, інакше документ просто стане простроченим, непридатним до використання.

Саме протягом цього терміну співробітниками ДІБДР перевіряється справжність поданого вами заяви і поданих документів. Бувають випадки, коли водія позбавляють прав в одному регіоні на тривалий термін, і з метою якнайшвидше отримати права він подає документи по втраті, але вже в іншому регіоні.

4. Отримання нового водійського посвідчення

Отримати нове посвідчення можна там же, в ГИБДД. Права нічим не відмінні від старих, тільки лише в графі "особливі відмітки" буде позначка "Дублікат". Часто буває, що вже після подачі документів на нові права і навіть після їх отримання знаходяться старі. Але, користуватися ними вже не можна.

Як тільки ви написали заяву про втрату і на відновлення нових прав старі втрачають всі повноваження і просто недійсні. Можна залишити їх собі на пам'ять, можна здати в ГИБДД, але їздити з ними не можна, це діяння карається, оскільки суперечить закону.

Відновлення водійських прав при втраті або крадіжці

Безумовно, при зверненні в ГИБДД по втраті прав у співробітників виникають певні сумніви з приводу правдивості відомостей, наданих водієм. При видачі нового документа може виникнути досить агресивна реакція з боку працівників держструктури. Можливо, крім заяви від вас зажадають пояснення факту пропажі, але все це законно.

Вдаватися в подробиці і конфліктувати не варто, але описати все як було насправді потрібно. процедура по відновленню прав буде проходити набагато спокійніше, якщо водій в очах співробітників постане не як правопорушник, а як дійсно постраждала людина від рук шахраїв, наприклад, при крадіжці барсетки з грошима і документами, зокрема правами.

При викраденні прав розумно спочатку звернутися в РВВС і написати заяву про крадіжку, але тяганини більше, результатів, як правило, менше. Щоб уникнути довгих розглядів і зволікання краще подати заяву відразу про втрату в ГИБДД, далі зайнятися збором документів і чекати отримання нових прав. Якщо права дійсно загублені, або викрадені, то здача іспитів повторно не потрібно. Запрашіваніе результатів іспитів співробітниками ДІБДР незаконно. Перездача іспитів необхідна тільки при позбавленні прав.

Чи можна відновити права через портал держпослуги

Отримати права через Єдиний портал держпослуг можна, пройшовши такі етапи:

  1. Увійдіть на порталі, за логіном і паролем увійдіть у Власний кабінет.
  2. Знайдіть графу "Міністерство внутрішніх справ" та послугу "Заміна посвідчення".
  3. Натисніть "отримати послугу".
  4. Заповніть всі графи в наданому вікні. Вказавши причину заміни, відомості про паспорті мед довідці.
  5. Відскануте свій підпис і фото, прикріпіть варіант.
  6. Виберіть потрібний підрозділ ГИБДД, куди ви зможете звернутися за отриманням нових прав.
  7. Сплатіть держмито-800 руб.
  8. Чекайте повідомлення, яке прийде до вас у особистий кабінет.
  9. Роздрукуйте його і можете направлятися в ГИБДД.
  10. Сфотографуйте там, розпишіться своєю рукою в документах, і отримуйте свої права.

Такий доступний спосіб прийнятний для громадян, які проживають лише в великих містах. При оплаті держмита на сайті держпослуг з заявника можуть зажадати роздруківку квитанції з печаткою вже після прибуття в ГИБДД. Якщо друк раптом здалася співробітникам сумнівною, то вас можуть направити до Ощадбанку, але і там не поставлять нову.

Що потрібно зробити? Зателефонувати вищестоящому начальству ГИБДД. Начальник передзвонить в підрозділ і квитанцію про сплату держмита все-таки повинні у вас прийняти. Також можливо співробітники запросять у вас документи, що підтверджують навчання в автошколі і особисту картку водія. Візьміть їх з собою, щоб уникнути повторного відвідування ГИБДД і витрати свого часу через забудькуватість.

вартість відновлення

Відповідно до закону вартість відновлення прав одноразова, у вигляді держмита -2000 руб. Якщо потрібно пройти медогляд, то доведеться заплатити ще 1000-1500 руб. При необхідності отримання тимчасового посвідчення оплата квитанції обійдеться ще в 800 руб. При отриманні прав через посередників доведеться взяти на себе додаткові витрати.

Зазвичай при ГИБДД перебувати термінал для оплати держмита, штрафів, інших платежів. При їзді без прав доведеться спочатку оплатити штраф в розмірі від 5 до 15 тис. руб. При вилученні прав через порушення - до 30 тис. Руб.

Важливо! Їзда без прав в алкогольному сп'янінні призводить до великих штрафних санкцій, позбавлення прав на тривалі терміни аж до арешту. В даних випадках автомобіль співробітники поставлять на штрафмайданчик, а водієві доведеться не тільки проходити всі процедури по відновленню прав, оплачувати держмито, а й платити за кожен день проведення авто на стоянці. Якщо права вилучені і відбувся суд, то за постановою вони знову повертаються до відділення ГИБДД. Водій же може подати заяву на нове посвідчення тільки за місяць до закінчення терміну щодо позбавлення прав.

Зверніть увагу

  1. Всі документи при подачі повинні бути справжніми. Вони перевіряються, і будь-які порушення, приховування обставин може вилитися для вас в неприємності надалі.
  2. Всі документи по подачі документів не повинні мати виправлень, доповнень, інших сторонніх записів, також із закінченим терміном придатності.
  3. Якщо співробітники відмовляють вам у прийнятті документів з необґрунтованих причин, звертайтеся в суд
  4. Якщо документи підроблені і особливо, числяться в списку вкрадених, співробітники мають право затримати вас, переправити до оперативних слідчих до з'ясування обставин.

Що потрібно зробити?