Реклама
Реклама
Реклама

Штраф за їзду без документів в 2018: права, страховка, реєстрація. Що робити якщо забув удома?

  1. ○ Які документи необхідно возити з собою.
  2. ○ Штрафи і покарання за їзду без документів.
  3. ✔ Без прав.
  4. ✔ Без страховки.
  5. ✔ Без документа на машину.

Навіть найвідповідальніші люди в поспіху можуть забути щось важливе. Часом цим важливим виявляються документи на машину, що з'ясовується вже в присутності інспектора ДАІ.

Але ситуація виявиться ще складніше якщо водій не забуде, а усвідомлено сяде за кермо без потрібних документів. Ми розповімо про те, які документи обов'язково мати при собі сідаючи в авто, і що загрожує порушникові в кожному конкретному випадку.

Ми розповімо про те, які документи обов'язково мати при собі сідаючи в авто, і що загрожує порушникові в кожному конкретному випадку

○ Які документи необхідно возити з собою.

Існує умовний мінімум документації, яку зобов'язаний мати при собі водій. На вимогу інспектора вона повинна пред'являтися неухильно.

Водійське посвідчення.

Цей документ підтверджує успішну здачу іспитів в ГИБДД на право керування автотранспортним засобом відповідного типу. У ньому будуть вказані особисті дані водія і термін дії посвідчення. Якщо з якихось причин воно було втрачено або знаходиться на заміну, вам буде видано тимчасовий дозвіл.

Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Не плутайте його з Паспортом транспортного засобу. У цій пластиковій картці вказані основні характеристики авто. Вона підтверджує факт проходження ним усіх необхідних реєстраційних дій та права власності володіння не машину.

Страховий поліс.

Це може бути ОСАГО або КАСКО, головне, щоб документ був дійсним. Будьте уважні в питаннях автострахування, частенько водій дізнається про прострочення поліса тільки тоді, коли інспектор складає протокол.

У 2016 році відпала необхідність мати при собі довіреність на право керування автомобілем і талон технічного огляду. Проте, під час укладення договору страхування талон ТО попросять обов'язково, а для реєстраційні дії зажадають довіреність.

Повернутися до змісту ↑

○ Штрафи і покарання за їзду без документів.

Не варто забувати нічого з перерахованого списку, але якщо це сталося, то доведеться заплатити штраф. Його розмір безпосередньо залежить від того чого бракуватиме у водія в потрібний момент.

✔ Без прав.

Розмір покарання за таке правопорушення залежить від того, чому їх немає при собі і вперше водій проявив таку необережність.

Сама «невинна» ситуація - забуті вдома права. Тобто, вони дійсно є і за ними можна повернутися з отриманим постановою про штраф в 500 р. за ч. 1 ст.12.3 КоАП:

  • «Керування транспортним засобом водієм, що не мають при собі реєстраційних документів на транспортний засіб, а в установлених випадках документів, передбачених митним законодавством Митного союзу, з відмітками митних органів, що підтверджують тимчасове ввезення транспортного засобу, - тягне за собою попередження або накладення адміністративного штрафу в розмірі п'ятисот рублів . »

Намагатися вдатися до обману, якщо прав насправді немає - погана ідея. Інспектор має право затримати машину до з'ясування ситуації.

Гірше йдуть справи у тих, хто вирішив сісти за кермо не маючи прав в принципі, тобто не отримував їх ніколи. Ч.1 ст. 12.7 гарантує йому штраф в розмірі від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян:

  • «Керування транспортним засобом водієм, що не мають права керування транспортним засобом (за винятком навчальної їзди), - тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі від п'яти тисяч до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

Рівно стільки ж заплатять водії, які забули вчасно поміняти посвідчення або, втративши його, вирішили сісти за кермо.

Найсуворіші заходи вживаються щодо осіб ігнорують вже накладене покарання, що сіли за кермо всупереч позбавлення прав. Такі водії можуть не тільки розлучитися з 30 тисячами рублів, але і провести до 15 діб під арештом або в виправних роботах від 100 до 200 годин.

Такий же грошовий штраф заплатить водій, свідомо пустив за кермо людини, що не має прав.

Повернутися до змісту ↑

✔ Без страховки.

Тут так само кілька видів правопорушень. Саме «невинне» - за кермом водій, не вписаний в страховий поліс. Штраф за все в 500 р. за ч. Ст. 12.37 КоАП:

  • «Керування транспортним засобом в період його використання, не передбачений страховим полісом обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортного засобу, а також керування транспортним засобом з порушенням передбаченого цим страховим полісом умови управління цим транспортним засобом тільки зазначеними в даному страховому полісі водіями - тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі п'ятисот рублів. »

Якщо ж страховки немає в принципі або вона прострочена, то штраф зросте до 800 р. за ч.2 цієї ж статті:

  • «Невиконання власником транспортного засобу встановленої федеральним законом обов'язку зі страхування своєї цивільної відповідальності, а також керування транспортним засобом, якщо таке обов'язкове страхування свідомо відсутня, - тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі восьмисот рублів.»

Звертаємо вашу увагу, на слово «свідомо» в тексті статті. Якщо за фактом страховка є, але забута вдома ви можете спробувати довести це і уникнути штрафу.

Повернутися до змісту ↑

✔ Без документа на машину.

Без ПТС і довіреності їздити можна, а без СТС майже завжди можна. Виняток - 10 днів з моменту покупки авто в салоні або 20 днів з транзитними номерами. Після закінчення цього терміну починає діяти ст. 12. 1 КпАП зі штрафом від 300 до 800 р.

  • «1. Керування транспортним засобом, не зареєстрованим в установленому порядку, - тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі від трьохсот до восьмисот рублів. »

Забуте СТС обійдеться в 500 р. по ст. 12.3 КоАП, але машину можуть затримати до з'ясування обставин.

Повернутися до змісту ↑

Як покарають за їзду без прав і страховки? Про це дивіться випуск передачі «Право керма»

Повернутися до змісту ↑

Опублікував: Вадим Калюжний, фахівець порталу ТопЮріст.РУ