Реклама
Реклама
Реклама

Скільки коштує відновити права

  1. Скільки коштує відновити права
  2. Нормативна база
  3. Необхідні документи
  4. Процедура видачі водійських прав

Відновлення зіпсованих, вкрадених або загублених водійських прав відбувається в ГИБДД протягом місяця, за зверненням заявника. На період перевірки даних водій може користуватися тимчасовим посвідченням.

Скільки коштує відновити права

При відновленні водійського посвідчення доведеться сплатити державне мито за оформлення дубліката ВУ - 2000 рублів.

Так як ВУ міжнародного зразка видаються терміном на 3 роки на базі російських національних прав, то з втратою російського посвідчення і міжнародні права підлягають переробці (п.36 Постанови від 24.10.2014 №1097). Державне мито за оформлення міжнародного ВУ - 1600 рублів.

Самий економічний варіант - оформити відновлення ВУ через портал держпослуг . Так як при територіальних підрозділах ДАІ нерідко працюють комерційні організації, які в добровільно-примусовому порядку надають послуги з підготовки документів для обміну ВУ і оформлення квитанцій на оплату держмита за тарифами, розмір яких можна порівняти з розміром самої держмита.

Нормативна база

Водійські посвідчення (ВУ) оформляються відповідно до наказів   МВС Росії від 13 Водійські посвідчення (ВУ) оформляються відповідно до наказів МВС Росії від 13.05.2009 №365 «Про введення в дію водійського посвідчення» і від 18.04.2011 №206 «Про введення в дію міжнародного водійського посвідчення».

Питання видачі водійських прав регламентується наказом МВС Росії від 20.07.2000 №782 (Ред. Від 18.04.2011, з ізм. Від 27.04.2012) «Про заходи щодо реалізації Постанови Уряду РФ від 15.12.1999 №1396».

Далі вступає в силу «Адміністративний регламент МВС РФ з надання адміністративної послуги з проведення іспитів на право керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія» (затв. Наказом МВС Росії від 20.10.2015 N 995 ).

Необхідні документи

Для відновлення виданих раніше, але втрачених ВУ, будуть потрібні згідно п. 30 Постанови Уряду РФ від 24.10.2014 №1097 «Про допуск до керування транспортними засобами» (разом з «Правилами проведення іспитів на право керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія») наступні документи:

  • Заява про видачу дубліката ВУ;
  • Паспорт громадянина РФ;
  • Квитанція про сплату державного мита.

Додатково можуть знадобитися:

  • медична довідка (якщо заміна прав відбувається через істотних змін здоров'я водія або після закінчення терміну дії раніше виданих ВУ);
  • колишнє російське національне ВУ (при його наявності);
  • водійська карта про проходження навчання в автошколі (якщо виникне сумнів в автентичності колишнього ВУ або відміток в ньому).

Цвітну цифрову фотографію водія на сірому тлі виготовлять в процесі видачі ВУ, згідно   додатком №3   Наказу МВС Росії від 13 Цвітну цифрову фотографію водія на сірому тлі виготовлять в процесі видачі ВУ, згідно додатком №3 Наказу МВС Росії від 13.05.2009 №365.

Допускається фотографування:

  • в головних уборах, що не приховують контур обличчя (особам, з релігійних переконань не показуються перед сторонніми без головних уборів);
  • в окулярах без тонованих стекол (особам, які постійно носять окуляри).

Крім відновлення, є ще послуга заміни водійського посвідчення, коли

  • змінені ім'я, по батькові, прізвище власника прав;
  • закінчився термін дії попереднього посвідчення водія;
  • відбулася істотна зміна стану здоров'я водія. Наприклад, при отриманні групи інвалідності.

У випадках, коли ліцензії ВУ, на заміну раніше виданого, не потрібно:

  • повторне складання іспитів: теоретичного, на знання правил дорожнього руху РФ, і практичного, з навичок водіння (ст.29 Постанови від 24.10.2014 №1097);
  • медична довідка встановленого зразка (за винятком випадків заміни через зміни здоров'я водія або завершення терміну дії ВУ).

НА ЗАМІТКУ! Колишнє ВУ, замість якого видано нове, анулюється (відрізається верхній правий куточок або проставляються компостерної просечки у всіх графах категорій ТЗ) і повертається власнику.

Якщо після отримання дубліката ВУ знаходяться колишні права, то вони недійсні і повинні бути здані в Державтоінспекцію.

На відновлених водійських правах проставляється відмітка "Дублікат".

ВАЖЛИВО! При відновленні ВУ, в нього вносяться всі позначки з загубленого документа, але встановлений термін дії не продовжується. Тобто, якщо ВУ втрачено за рік до закінчення терміну його дії, то дублікат видається не на нові 10 років, а на решту терміну дії втраченого ВУ. Далі, через рік, виданий дублікат підлягає заміні через закінчення терміну дії.

Процедура видачі водійських прав

Дублікат ВУ видається в районному ДАІ за місцем прописки заявника в день подачі заяви.

При необхідності перевірки даних термін видачі ВУ може бути продовжений до 30 днів (іноді до 2-х місяців).

НА ЗАМІТКУ! Все оформлення повинно займати не більше 1 години.

Відомості про заявника перевіряються по базах: Відомості про заявника перевіряються по базах:

  • осіб, позбавлених права на керування транспортними засобами;
  • виданих водійських посвідчень, втраченої і вибракованной спецпродукції Державтоінспекції;

Якщо в автоматизованій базі даних про видачу ВУ немає, відправляється відповідний запит за місцем видачі документа.

На період перевірки даних оформлюється тимчасовий ВУ (держмито за видачу - 800 рублів), яке потім потрібно буде здати назад.

Якщо з'ясується, що заявник був позбавлений прав і термін заборони керувати транспортним засобом не закінчився, у видачі дубліката відмовляється.

За новим регламентом видача посвідчення водія повинна займати близько 30 хвилин, з урахуванням часу оформлення ВУ та внесення відомостей до інформсистеми Державтоінспекції та реєстр видачі ВУ.

Завдяки впровадженню спеціалізованих електронних інформаційних систем та реєстрів відновлення водійських прав відбувається досить швидко і просто. Головне, звертатися в ГИБДД своєчасно, за місцем прописки і не мати несплачених штрафів за скоєні правопорушення.