Реклама
Реклама
Реклама

Скільки коштує обміняти водійське посвідчення в Україні

Немає слів, одні триповерхові мати ... Просто я підрахував, скільки коштує обміняти водійське посвідчення в Україні. Ну, довели просто. Як вам така ось бумаженцію?

Як вам така ось бумаженцію

Мені її видали в одній з лікарень міста. Це, так би мовити, керівництво до дії, яких потрібно відвідати лікарів, щоб пройти медичну комісію і отримати довідку. А без цієї довідки мені не обміняють водійські права старого, ще радянського зразка на новенькі, пластикові, ось такі:

А без цієї довідки мені не обміняють водійські права старого, ще радянського зразка на новенькі, пластикові, ось такі:

І зауважте - найголовніше в отриманої папірці не перелік кабінетів з лікарями (кому там потрібно ваше здоров'я), найголовніше - цифри внизу - великі, жирні. Заплатіть цю суму - будете водієм, не заплатите - ходіть пішки, навіть якби ви були здорові як три Геракла. І це ще не все. Потрібно заплатити за виготовлення самого посвідчення і за фотографії.

Все почалося кілька днів тому, коли я сидів спиною до включеному телевізору і писав ось цю статтю. Чую, ведуча новин оголошує, що, мовляв, наш улюблений Кабінет Міністрів ухвалив до кінця року обміняти старі водійські посвідчення на нові - негоже де користуватися документами, виданими неіснуючим державою.

Зате пільгами і привілеями, придуманими в тій самій державі їм користуватися не соромно. Ну, да ладно, в принципі, цей обмін давно вже назрівала і нічого дивного тут немає, в Росію, наприклад, на моє книжечці вже не поїдеш ...

Ну, да ладно, в принципі, цей обмін давно вже назрівала і нічого дивного тут немає, в Росію, наприклад, на моє книжечці вже не поїдеш

Через два дні сходив в МРЕВ, дізнався, які потрібні документи:

  • паспорт
  • ідентифікаційний код
  • картка водія
  • медична довідка
  • дві фотографії

За виготовлення нового посвідчення пропонують заплатити 198 гривень (24 $). Це за шматок пластику в дві сірникові коробки - майже 200 гривень! Та не варто він цих грошей, хоч ви мене прибийте!

Сходив, сфотографувався. Чотири фотографії: дві - на нове водійське, дві - для медичної довідки. Заплатив 20 гривень. Гаразд проїхали.

Іду в поліклініку, в реєстратурі пояснюю, навіщо завітав. І мені дають ту саму папірець. Вона, на мій погляд, найцікавіша, вірніше проходження медичної комісії - найцікавіша і загадкова процедури.

Жирним шрифтом виділено «Спочатку оформити документи ... Потім проходити лікарів ...», тобто, спочатку заплатити в найближчому банку за всіма квитанціями і принести їх з собою. А якщо тебе за станом здоров'я «забракують» - хто поверне гроші?

Тепер про квитанціях. За медичну довідку - 104.16. Невже віддрукувати в друкарні бланк довідки варто так дорого? Нарколог - 40 грн 48 коп. Чому стільки? Тому - повинен заплатити за якийсь сертифікат. Так на кой хрен, вибачте, він мені потрібен, сертифікати цей? Наскільки я розумію, потрібна пара слів нарколога на папері про те, здоровий я чи ні, можливо, завірених особистою печаткою лікаря. Пара слів коштує 40 гривень? Та ж історія з психіатром - 20.16 за незрозумілий сертифікат. І останній «побори» - в обласній регіональний Медичний центр безпеки дорожнього руху потрібно перерахувати 14.70. Сума невелика, але хотілося б знати - навіщо?

Отже, скільки коштує обміняти водійське посвідчення в Україні: 198 + 20 + 104,16 + 40,48 + 20,16 + 14,70 = 397,5 гривень (приблизно 50 $). Гаразд, я ще молодий, себе забезпечую, від держави нічого не чекаю, але більшість тих, у кого на руках старі, радянські водійські посвідчення - це люди похилого віку, для яких 400 гривень - велика втрата.

До уда ж цікаво підуть ці кошти? На ремонт доріг? Ага, тримай кишеню ширше ... Ми вже платимо за дороги, всякий раз, коли купуємо бензин, він вже, до речі, дорожче, ніж в США. А дороги як були вбитими, так і залишаються, особливо зараз, після зими - ходити страшно, не те, що їздити ...

Що скажете, друзі? Про моїх подальших пригоди читайте тут .

Щоб отримувати нові статті блогу на свій e-mail, отримання дозволу .

На головну сторінку

Буду вдячний, якщо поділитеся статтею в соціальних мережах:

Як вам така ось бумаженцію?
А якщо тебе за станом здоров'я «забракують» - хто поверне гроші?
104.16. Невже віддрукувати в друкарні бланк довідки варто так дорого?
Чому стільки?
Так на кой хрен, вибачте, він мені потрібен, сертифікати цей?
Пара слів коштує 40 гривень?
14.70. Сума невелика, але хотілося б знати - навіщо?
До уда ж цікаво підуть ці кошти?
На ремонт доріг?
Що скажете, друзі?