Реклама
Реклама
Реклама

Продовження водійських прав (зміна) в 2017 році - через держпослуги, що потрібно, в МФЦ, меддовідки, терміну, документи необхідні, держмито, ГИБДД, комісія, якщо прострочити, порядок, процедура

  1. Скільки діє ВУ
  2. куди звернутися
  3. процедура переоформлення
  4. Пакет документів необхідних для продовження водійських прав
  5. медсправка
  6. Штрафні санкції
  7. Законодавство

ВУ - це основний документ, який зобов'язаний мати при собі кожен автолюбитель під час керування транспортним засобом.

Водійські права не безстрокові - вони діють лише обмежений час. Після закінчення нормативного терміну документ повинен бути продовжений.

Розглянемо процедуру заміни, пакет необхідної документації та штрафи, які чекають водіїв у разі недотримання вимог закону.

Скільки діє ВУ

Відповідно до чинного закону, водійські права мають обмежений термін дії.

Незалежно від категорії посвідчення , Законом встановлено максимальний час, протягом якого права є дійсними - 10 років з моменту видачі.

Незалежно від   категорії посвідчення   , Законом встановлено максимальний час, протягом якого права є дійсними - 10 років з моменту видачі

Важливо! Інформація про дату видачі документа і дату закінчення дії розташовується на зворотному боці посвідчення водія в графі, що відповідає категорії транспортного засобу.

Якщо термін дії закінчиться, документ буде недійсним, і право водія на керування машиною припинить свою дію . Щоб продовжити їзду на автомобілі, необхідно продовжити водійські права.

Закінчення строку - це далеко не єдина підстава, при якому документ підлягає обміну на новий. В п. 35 Постанови № 1097 вказані наступні причини для заміни ВУ:

  • зміна паспортних даних (наприклад, при зміні прізвища в разі заміжжя);
  • видимі пошкодження документа, що унеможливлюють виконання прочитання зазначених в ньому даних;
  • права були видані в результаті надання недійсних або свідомо підроблених документів;
  • при втраті посвідчення водія;
  • крадіжка документа або інші протиправні дії третіх осіб;
  • зміна стану здоров'я автолюбителя, що несе за собою неможливість керування автомобілем.

куди звернутися

Згідно п. 2 Розділу 1 Постанови № 1097, на органи ГИБДД покладено обов'язки по:

Але в який підрозділ ГИБДД конкретно звертатися, якщо потрібно здійснити продовження водійських прав? Відповідь дається в п. 3 цієї Постанови:

Статус громадянина Куди звертатися Постійно проживає на території РФ (резидент) У підрозділ ДАІ за місцем звернення (в будь-який на території РФ, незалежно від місця прописки і / або проживання) Тимчасово проживає або перебуває на території РФ В підрозділ ГИБДД, що знаходиться в тому суб'єкті РФ, де тимчасово проживає або перебуває громадянин

Зверніть увагу! Складати іспити для обміну водійських прав не потрібно. Про це свідчить п. 29 Постанови - у разі закінчення терміну ВУ підлягає заміні без здачі кандидатом кваліфікаційних іспитів.

процедура переоформлення

Зміна водійських прав здійснюється в певному порядку. Для початку заявнику потрібно зібрати пакет документації, зазначений в п. 30 Постанови № 1097. Більш докладно про потрібних документах поговоримо нижче.

Після того, як весь комплект паперів був зібраний, заявнику, що постійно проживає на території РФ, необхідно нанести візит в будь-яке відділення Державтоінспекції.

Після того, як весь комплект паперів був зібраний, заявнику, що постійно проживає на території РФ, необхідно нанести візит в будь-яке відділення Державтоінспекції

Якщо ж громадянин тимчасово перебуває на території Росії, звернутися потрібно в будь-який підрозділ ГИБДД, яке знаходиться в тому суб'єкті РФ, де тимчасово проживає громадянин.

Важливо! У законі не вказані точні терміни здійснення заміни ВУ. Оскільки екзаменаційних процедур немає, видається, що заміну можуть призвести в день звернення.

Саме терміни, протягом яких можна обміняти права з минулим або закінчується термін дії, також не обмовляються. Бажано зробити це якомога швидше, адже їздити з простроченими правами водія те ж саме, що і їздити взагалі без них.

Порада! Обміняти права можна як після закінчення терміну їх дії, так і незадовго до його закінчення.

Пакет документів необхідних для продовження водійських прав

Заміна посвідчення в ГИБДД відбувається при пред'явленні заявником комплекту документів, зазначених у п. 30 Постанови № 1097. Що потрібно для обміну водійського посвідчення?

Відповідно до закону, потрібні всього лише 4 документи:

Детальніше про документах для заміни:

  1. Бланк заяви можна отримати в підрозділі Державтоінспекції за місцем звернення.

У заяві вказується наступна інформація:

  • найменування органу ГИБДД, куди подаються документи;
  • ПІБ, дата і місце народження громадянина;
  • адреса проживання або реєстрації;
  • реквізити документа, що посвідчує особу;
  • реквізити старого посвідчення водія;
  • причина заміни (закінчення строку дії);
  • список програм (тут вказуються інші документи, що подаються разом із заявою);
  • службові відмітки територіального підрозділу ДАІ.
  1. Кожен заявник, який має намір скористатися своїм правом на заміну водійських прав, повинен підтвердити свою особистість. Таким документом зазвичай виступає паспорт, але може бути і іншою. Перед відвідуванням держструктури рекомендується зняти ксерокопію з документа.
  2. Може знадобитися пред'явлення документа, що свідчить про наявність реєстрації (прописки). Для громадян РФ, які постійно проживають на території країни, додаткових паперів подавати не слід - відмітка в паспорті засвідчить реєстрацію громадянина за певною адресою.

Для громадян РФ, які постійно проживають на території країни, додаткових паперів подавати не слід - відмітка в паспорті засвідчить реєстрацію громадянина за певною адресою

Для громадян, які тимчасово перебувають або проживають в Росії, необхідно зробити тимчасову прописку і пред'явити свідоцтво про реєстрацію за місцем перебування разом з документом, що посвідчує особу.

Важливо! Держмито за заміну ВУ становить 2000 рублів.

медсправка

Даний документ - один з найважливіших при процедурі заміни водійського посвідчення. Якщо раніше отримати таку довідку можна було без особливих проблем, тепер же ситуація різко ускладнилася.

Мінздоровсоцрозвитку значно ускладнив порядок проходження медичної комісії , Ввівши нову форму довідки і розширивши наявний список захворювань, при яких отримання водійських прав не представляється можливим.

Мінздоровсоцрозвитку значно ускладнив   порядок проходження медичної комісії   , Ввівши нову форму довідки і розширивши наявний список захворювань, при яких отримання водійських прав не представляється можливим

Наприклад, раніше водій з невеликим порушенням цветочувствітельності міг без особливих проблем отримати ВУ, тепер же для "дальтоніків" введені істотні обмеження.

Відзначимо, що останнім часом почастішали випадки незаконної купівлі-продажу медичних довідок. У зв'язку з цим фактом, ГИБДД стало більше часу приділяти перевірці медичного висновку на справжність.

Крім перевірки самої меддовідки, Державтоінспекція затребувана відомості про ліцензії медустанови, яка видала документ. У разі, якщо ліцензії, що дозволяє здійснювати даний вид діяльності, немає, або ж вона була анульована, довідка буде вважатися недійсною.

Штрафні санкції

Якщо вчасно не поміняти водійське посвідчення, воно визнається, як прострочене. Їзда з простроченими правами прирівнюється до їзди без наявності прав як таких.

Таким чином, за керування машиною, якщо прострочити права, відповідальність загрожує така ж, як і за їзду без прав зовсім, тобто по ст. 12.7. КоАП .

Ч. 1 зазначеної статті визначає, що на водія з простроченими правами накладається штраф у розмірі від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Винятком є ​​навчальна їзда - рух по дорогах РФ в присутності автоінструктора на навчальній машині порушенням не є.

Відзначимо також необхідність оплати всіх наявних штрафів до відвідування територіального підрозділу ДАІ для заміни прав.

У законі дана вимога не прописано - громадянину зобов'язані продовжити посвідчення незалежно від наявності або відсутності неоплачених штрафів. Однак при відвідуванні автоінспекції на водія можуть накласти додатковий штраф за несплату попередніх, тому рекомендується погасити всі заборгованості заздалегідь.

Однак при відвідуванні автоінспекції на водія можуть накласти додатковий штраф за несплату попередніх, тому рекомендується погасити всі заборгованості заздалегідь

Важливо! За сам факт не продовження водійських прав будь-яка відповідальність відсутня. Покарання застосовується саме за рух на машині з простроченими правами.

Законодавство

Законодавство дозволяє водіям, у яких підходить термін заміни водійських прав, скористатися спеціальною держпослуг:

  • через держпослуги ;
  • в будь-якому функціональному центрі (МФЦ).

Щоб скористатися послугою в електронному вигляді, необхідно мати обліковий запис на держпослуг. Якщо у заявника ще немає аккаунта, потрібно зареєструватися (займе пару хвилин).

Крім того, рекомендується пройти ідентифікацію особистості в МФЦ, пред'явивши паспорт (стане доступно більше держпослуг).

Після реєстрації і авторизації в системі в рядок пошуку необхідно ввести найменування держпослуги:

  • Заміна водійського посвідчення у разі закінчення терміну його дії або при підтвердженні наявності у водія транспортного засобу змін в стані здоров'я, в тому числі які раніше не виявлялися медичних показань або медичних обмежень до управління транспортним засобом.

На сторінці відповідної держпослуги буде представлена ​​вся необхідна інформація про терміни і порядок її отримання. Клікнувши по кнопці "Отримати послугу", можна перейти на сторінку заповнення анкети та завантаження скан-копій необхідних документів.

Зверніть увагу! З 1.01.2017 року при безготівковій оплаті і подачі заяви через держпослуги держмито можна оплатити зі знижкою в 30%, тобто 1400 рублів.

1097. Що потрібно для обміну водійського посвідчення?